Ko ato je rekao Srbijadamus...ali bih dodao da je i to cak neka vrsta uzimanja para od kandidata...
Ide se na najnizu poziciju, kao sto je i rekao, ode se na razgovor u Nis ili BG, pa onda kao oni procene da li ti to mozes?! Uglavnom kazu da bi uz njihovu obuku prosao i uvale ti obuku od 7 dana u Nisu koju placas... recimo oko 300 evra ako ne i 350! E onda si kao spreman, ali ti ne garantuju prolazak razgovora koji je u Splitu !! Opet o svom trosku u Spili ili Zagreb u zavisnosti od agencije, jer samo hrvati rade brodove ! + onda lekarski,karta ovo ono ... izadje oko 1000 evra ! Ja ne znam koji nezaposleni ima 1000 evra?
To obicno idu studenti na praksu, mladi zeljni avanture,..... pa tek onda oni koji tu vide neku zaradu, jer sve zavisi od broda, kompanije, kruza, posade, pozicije i slicno sto odredjuje i vasu zaradu i baksis koji nije siguran. Sreca je faktor br.1.
Posebna je prica o poslu na brodu, znam mnoge price i mnoge koji su bili i dosli.... 90% i ostane kuci posle prvog ugovora od 6 meseci ... svi ti gradovi koji se obilaze, najcesce se gledaju iz broda ili ako se dobije 3-4 sata pauze od 6 ujutru do 9 ujutru ! Luda sreca da se dobije ceo dan kad je brod u luci a to uglavnom ne zaku u agencijama kao ni to da iz te luke gde brod pristize treba sat vremena da se izadje do najblizeg mesta gde moze da se popije kafa a kamoli do centra tog grada jer se nema vremena (kao sto rekoh pauza je 3 sata)... i tako jos po nesto... sto se mene tice, za brod mi je kasno a i nemam vise zelju za tim.