Haag: Milanu Lukiću potvrđen doživotni zatvor

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Mingo III

Poznat
Banovan
Poruka
8.988
U toku izricanje presude Milanu i Sredoju Lukiću

4 decembar 2012 Izmijenjeno 15:09 CET
U julu 2009. prvostepenom presudom Haškog tribunala Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor, a Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

lukicipromo.jpg

Žalbeno vijeće Haškog tribunala rasmatra prvostepene presude Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću za zločine počinjene nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine.

U julu 2009. godine prvostepenom presudom Tribunala Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor, a Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

Pretresno vijeće, kojim je predsjedavao sudija Patrick Robinson, zaključilo je tada da je Milan Lukić "lično ubio najmanje 132 muslimana" i da je imao vodeću ulogu u "živim lomačama", spaljivanju najmanje 119 živih civila u dvjema kućama u Višegradu.

Sredoje Lukić nije lično učestvovao u spaljivanju, ali je bio prisutan, pomagao u provođenju ljudi u kuće i unapijred znao šta će se dogoditi.

Prema optužnici, grupa od oko 70 žena, djece i starih ljudi zatvorena je 14. juna 1992. godine u kuću u Pionirskoj ulici, koja je potom zapaljena, a pucano je na one koji su pokušali pobjeći kroz prozore.

Sudija Robinson je izjavio da je utvrđeno da je tom prilikom živo izgorjelo najmanje 59 ljudi.

Prema njegovim riječima, dokazano je da je Milan Lukić lično zatvorio vrata kada je ušla poslednja žrtva, ubacio zapaljivu napravu u kuću i pucao na one koji su pokušali pobjeći kroz prozore.

Mada nema dokaza da je Sredoje Lukić zapalio kuću ili pucao na ljude, Pretresno vijeće je, uz protivno mišljenje sudije Robinsona, zaključilo da je on, svojim prisustvom, doprinio ubistvu 59 ljudi.

Prema optužnici, druga grupa muslimana, također od oko 70 žena, djece i starih ljudi, zatvorena je 27. juna 1992. godine u kuću u višegradskom naselju Bikavac, a potom je u kuću ubačeno nekoliko bombi.

Robinson je rekao da je utvrđeno da je u požaru koji je izbio ubijeno najmanje 60 civila i da dokazi pokazuju da je Milan Lukić gurao ljude kundakom u kuću, pucao na kuću, ubacio u nju ručne bombe i potom je polio benzinom i zapalio.

I u ovom slučaju Sudsko vijeće se nije uvjerilo da je Sredoje Lukić učestvovao u paljenju kuće.

Odbacili optužbe

Optužnica je teretila dvojicu rođaka i za premlaćivanje muslimana zatočenih u logoru u kasarni u Uzamnici, u Višegradu.

Sudije su zaključile da je Milan Lukić (45) kriv i za streljanje pet Bošnjaka na obali Drine 7. juna 1992. godine, ubistvo sedam radnika fabrike Varda, ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kod Višegrada.

On je bio vođa Belih orlova ili Osvetnika, lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu, koja je sarađivala s lokalnom policijom i vojskom, zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom.

Njegov rođak Sredoje (51), koji je pre rata bio policajac u Višegradu, pridružio se 1992. godine toj paravojnoj grupi.

Milan Lukić je, poslije sedam godina u bekstvu, uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, a u februaru 2006. prebačen je u Hag.

Sredoje Lukić se predao vlastima bh. entiteta Republika Srpska u septembru 2005. i istog meseca je izručen Tribunalu.

Obojica su se, prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, izjasnila da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Lukići su prvobitno bili optuženi zajedno s Mitrom Vasiljevićem. Vasiljević je uhapšen u januaru 2000, a suđeno mu je odvojeno pošto su dvojica saoptuženih još bili u bjekstvu. Žalbeno vijeće ga je 25. februara 2004. osudilo na 15 godina zatvora.

Milan Lukić je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sjeverinu. Vrhovni sud Srbije je u maju 2006. godine potvrdio presudu Okružnog suda u Beogradu iz jula 2005., kojom su Lukić, Oliver Krsmanović, koji je u bjekstvu i Dragutin Dragićević osuđeni na 20 godina zatvora, a Ðorđe Šević na 15 godina.

Četvorica ljudi bili su pripadnici grupe Osvetnici. Oni su, s još petoricom neidenticiranih ljudi, 22. oktobra 1992. godine oteli 16 mještana Sjeverina iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj. Petnaest muškaraca i jedna žena oteti su u mjestu Mioče i odvedeni u motel Vilina vlas kod Višegrada, gde su fizički i psihički zlostavljani i ubijeni.

Izvori: Al Jazeera i agencije

Sve same izmisljotine ali opet ce ih osudit iako su dokazi samo rekla kazala muslimanskih svjedoka....a muslimanski zlocinci setaju slobodno,kao general Atif Dudakovic za koga postoje cisti dokazi da je naredio streljanje dva zarobljena muslimana iz vosjek Fikreta Abdica,postoji video snimak,postoji snimak gde naredjuje paljenje srpskih sela,postoje svedoci koji su ga vidjeli da naredjuje streljanje 50 civila kod nekog hotela u Petrovcu 1995

A zlocin je sto su bili pripadnici VRS i sto su Srbi,i sto su se suprostavili NATO paktu i sto su rayovali protiv NATO pakta dok pravi zlocinci saveznici NATO pakta i koljaci slobodno setaju tipa Nasera Orica,Atifa Dudakovica,Harisa Silajdzica,Zlatka Lagundzije,Halilovica,Ganica itd itd

..NE..to nije zlocin,kao sto si ti naveo..
..zlocin je ono sto su napravili(ako je sve tocno kao sto optuznica pise),kao pripadnici ljudskog drustva..mada ih ne smatram niti ljudima niti zivotinjama..

Potvrđen doživotni zatvor Milanu Lukiću
4 decembar 2012 Izmijenjeno 15:39 CET
ICTY potvrdio kaznu za zločine nad Bošnjacima u Višegradu, a Sredoju Lukiću kazna smanjena sa 30 na 27 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu Milanu Lukiću za zločine počinjene nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine.

U julu 2009. godine prvostepenom presudom Tribunala Milan Lukić osuđen je na doživotni zatvor.

Njegovom rođaku, Sredoju Lukiću, prvostepena presuda od 30 godina zatvora za zločine u Višegradu smanjena je na 27 godina.

Predsjedavajući sudija Mehmet Guney kazao je da Žalbeno vijeće odbilo svih šest žalbenih osnova koje su uložili advokati Milana Lukića, te zaključio da je Lukić kriv za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno vijeće potvrdilo je da je Milan Lukić kriv za "žive lomače", istrebljenje, premlaćivanje zatvorenika, te druga nehumana djela i progone.

Izvori: Al Jazeera i agencije

Ako su pravili zlocine onda nije nazalost .
Na zalost , mnogi ce se izvuci ., mislim time na sve nacionalnosti .

pa vidis ta prica o nekakvim zlocinma je toliko izpolitizovana da se ja kao neko ko je proveo 2 godine u ratu kao pripadnik Vojske Republike Srpske kao i moje komsije,stricevi,ujaci,rodjaci itd pitam jesam li ja bio u tom ratu..........pa po vama srbijancima,vasim b92,rts i ostalim ispada smo mi samo isli i cinili zlocine,i da smo mi bili svi kriminalci koji smo ratovali a ne mobilisan narod iz Republike Srpske koji je branio svoje porodice i kuce

ja kontam muslimane i hrvate njihovu propagandu ali mi nisu nikako jasni ljudi iz srbije koji na sve to nasjedaju i sire dalje takve price

pa vidis ta prica o nekakvim zlocinma je toliko izpolitizovana da se ja kao neko ko je proveo 2 godine u ratu kao pripadnik Vojske Republike Srpske kao i moje komsije,stricevi,ujaci,rodjaci itd pitam jesam li ja bio u tom ratu..........pa po vama srbijancima,vasim b92,rts i ostalim ispada smo mi samo isli i cinili zlocine,i da smo mi bili svi kriminalci koji smo ratovali a ne mobilisan narod iz Republike Srpske koji je branio svoje porodice i kuce

ja kontam muslimane i hrvate njihovu propagandu ali mi nisu nikako jasni ljudi iz srbije koji na sve to nasjedaju i sire dalje takve price

Pogrešno misliš da sve što je iz Srbije misli dobro srbima... ništa nije bolji odnos bio i prema nama ovde u Vojvodini nakon otporaške revolucije...svi smo bili "agresori" a dezerteri su bili coll, vratili se, sve im oprošteno na nas na stub srama...

IZVOR: TANJUG
Hag -- Haški tribunal potvrdio presudu Milanu Lukiću zbog zločina nad muslimanima u BiH. Sredoju Lukiću smanjena sa 30 na 27 godina.
Oni se terete da su počinili zločine nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. do 10. oktobra 1994.

Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe koje je Milan Lukić podneo, čime mu je potvrdilo prethodnu presudu iz jula 2009. - odnosno doživotnu kaznu. Današnja odluka u Hagu je konačna. Milan Lukić je presudu saslušao prelistavajući Bibliju.

Pretresno veće, kojem je predsedavao sudija Patrik Robinson, zaključilo je tada da je Milan Lukić "lično ubio najmanje 132 muslimana" i da je imao vodeću ulogu u spaljivanju najmanje 119 živih civila u dvema kućama u Višegradu, dok Sredoje Lukić nije lično učestvovao u spaljivanju, ali je bio prisutan, pomagao u sprovođenju ljudi u kuće i unapred znao šta će se dogoditi.
Prema optužnici, grupa od oko 70 žena, dece i starih ljudi zatvorena je 14. juna 1992. godine u kuću u Pionirskoj ulici, koja je potom zapaljena, a na one koji su pokušali da pobegnu kroz prozore pucano je.
Sudija Robinson je izjavio da je utvrđeno da je tom prilikom živo izgorelo najmanje 59 ljudi. Prema njegovim rečima, dokazano je da je Milan Lukić lično zatvorio vrata kada je ušla poslednja žrtva, ubacio zapaljivu napravu u kuću i pucao na one koji su pokušali da pobegnu kroz prozore. Mada nema dokaza da je Sredoje zapalio kuću ili pucao na ljude, Pretresno veće je, uz protivno mišljenje sudije Robinsona, zaključilo da je on, svojim prisustvom, doprineo ubistvu 59 ljudi.

pa da... glupo bi bilo da oslobode krivice nekog srbina ili da mu umanje kaznu... olos raspala zlikovacka, bog sve vidi, sudice i vama neko! :evil:

Nisu to nikakvi monstrumi vec posteni i cestiti Srbi koji su kad je rat poceo radili i zivjeli u Svajcarskoj ,vratili se da brane svoje porodice i ognjista

Ajde ne lupaj ni ti ni ovaj gore.
Osudjen je i pred sudom u Beogradu jer je sa pomagacima skinuo sa voza 19 srpskih drzavljana i na mestu likvidirao
I to je izmisljotina protiv postenih Srba brace Lukic

ovi jesu,valjda i oni koji ih podrzavaju,jer to zdrava pamet nikad ne bi ucinila.

Pre godinu dve je izaso iz Haga jedan od ljudi koji je bio u Lukicevoom odredu,Mitar Vasiljevic osudjen 15 godina,skupio se cijeli Visegrad da ga doceka,zar stvarno mislis da bi se skupilo nekoliko hiljada ljudi iz malog mjesta kao sto je Visegrad da doceka nekog brutalnog ubicu i koljaca

Pre godinu dve je izaso iz Haga jedan od ljudi koji je bio u Lukicevoom odredu,Mitar Vasiljevic osudjen 15 godina,skupio se cijeli Visegrad da ga doceka,zar stvarno mislis da bi se skupilo nekoliko hiljada ljudi iz malog mjesta kao sto je Visegrad da doceka nekog brutalnog ubicu i koljaca

Joj ala si ti naivan
Pa eno citava Hrvatska docekala svoje zlocince sto ne bi i taj jedan Visegrad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back