Губиташима десет пута више пара него за радна места

bagzzi

Poznat
Poruka
8.618
http://www.dnevnik.rs/ekonomija/gubitasima-deset-puta-vise-para-nego-za-radna-mesta

Губиташима десет пута више пара него за радна места
Ажурирано пре 8 минута 1 секунда
Државне субвенције не престају да буду предмет спорова домаће екомонске и политичке јавности, а пре коначног суда, од свега је можда и најзанимљивије видети како су и коме до сада дељене паре, и то од губиташа преко јавних предузећа до отварања радних места...

Enlarge

Највећи проблем је у томе што у Србији нико до сада није ни израчунао колико је коме тачно у претходној деценији из државне касе додељено пара. За неке се знају прецизни подаци, за друге су познати за поједине године, али се ипак нека слика може назрети и закључци извести. Такође, код нас баш није јасно ни шта су тачно субвенције, а најбољи пример су пензије. Оне се код нас третирају као плаћање за школство или здравство, што, наравно, није нити може бити случај. Оно што

Због чега су грађани Србије дужни да издржавају оне који не стварају добит? Шта ћемо са младима који немају посао? Милијарде се бацају у понор губиташа који се неможе попунити. Зашто паметни Вучић не оптусти губиташки сектор и уштеди држави милијарду ,а можда и више евра?

Prekjuce voz Beograd -Bar putovao 34 sata a ja svojim ocima gledao pruzni prelaz sa kucicom i rampom gde njih 4ica sede ispred kao na vikendici i piju kafu,puse i zezaju se .Svi u plavim kosuljama ,tamne pantolene a sapke na stolu. To treba raspustiti pod hitno ,da vrate opremu i pravo na biro rada,(kakva otpremnina?) bar polovinu ako ne i dve trecine za pocetak pa onda u sledece javno preduzece"Dobar dan!"

Prekjuce voz Beograd -Bar putovao 34 sata a ja svojim ocima gledao pruzni prelaz sa kucicom i rampom gde njih 4ica sede ispred kao na vikendici i piju kafu,puse i zezaju se .Svi u plavim kosuljama ,tamne pantolene a sapke na stolu. To treba raspustiti pod hitno ,da vrate opremu i pravo na biro rada,(kakva otpremnina?) bar polovinu ako ne i dve trecine za pocetak pa onda u sledece javno preduzece"Dobar dan!"
puše i piju kafu jer znaju da ne mogu ništa da urade čak ni da žele da pomognu

Тако је, као прави неокомуниста удари по радничкој гологузији, а онда те паре што уштедиш подели парадржавним институцијама у Новом Саду и повећај број посланика и одборника, нека ужива буржујска мањина, а народ нека цркне или нека краде.
Буди суперхик, отимај од сиротиње и дели тајкунима, тако треба. :klap:

И наравно воз је путовао 32 сата због машиновође и скретничара. Треба их стрељати.

A šta oni imaju veze sa tim? Pa ne vuku oni voz nego lokomotiva. Voz sigurno nije kasnio njihovom krivicom. :lol:
Ima sigurno više škarta "za raspustiti" tamo u ministarstvu saobraćaja

Тако је, као прави неокомуниста удари по радничкој гологузији, а онда те паре што уштедиш подели парадржавним институцијама у Новом Саду и повећај број посланика и одборника, нека ужива буржујска мањина, а народ нека цркне или нека краде.
Буди суперхик, отимај од сиротиње и дели тајкунима, тако треба. :klap:

И наравно воз је путовао 32 сата због машиновође и скретничара. Треба их стрељати.

Mislim da si sve istumbao..Ovo sam dao kao ocigledan primer a mogu samo da zamislim kako je u kancelarijama , agencijama, sudovima pa i skupstini.Nisam protiv radnika koji posteno rade i zaradjuju ali treba razlikovati rudara koji kopa rudu na 600m ispod zemlje i tipa u uniformi koji jede rostilj u radno vreme .Treba to raspustiti, veruj mi . Zeleznica Svedeske nema takve kucice pored pruge sa po 5 operativca skupo je to za njih

- - - - - - - - - -

A šta oni imaju veze sa tim? Pa ne vuku oni voz nego lokomotiva. Voz sigurno nije kasnio njihovom krivicom. :lol:
Ima sigurno više škarta "za raspustiti" tamo u ministarstvu saobraćaja

ma da nek igraju karte.

Машиновођа на пинк ТВ-у у оној скаредној емисији Тренутак истине похвалио се да је једном зауставио воз и отишао у поље да појебе чобаницу, док су путници гледали.

:eek: i za to mu pisana dnevnica?

Mislim da si sve istumbao..Ovo sam dao kao ocigledan primer a mogu samo da zamislim kako je u kancelarijama , agencijama, sudovima pa i skupstini.Nisam protiv radnika koji posteno rade i zaradjuju ali treba razlikovati rudara koji kopa rudu na 600m ispod zemlje i tipa u uniformi koji jede rostilj u radno vreme .Treba to raspustiti, veruj mi . Zeleznica Svedeske nema takve kucice pored pruge sa po 5 operativca skupo je to za njih

- - - - - - - - - -

ma da nek igraju karte.

Ne kažem ja da treba da igraju karte, ali to što su naše pruge u coorcu nije njihova krivica.

Beograd -- U Srbiji postoji 500 javnih preduzeća, zapošljavaju oko 200.000 ljudi, a njihov dug čini četiri petine ukupnog duga privrede.

1314554816523c30043574b363994593_orig.jpg

Od ukupnog broja javnih preduzeća, 198 njih je prošlu godinu završilo sa gubicima. Ministarstvo privrede najavilo je detaljan plan kontrole JP.

Prema analizi Agencije za privredne registre (APR), gubitaška javna preduzeća učestvovala su prošle godine sa 87 odsto u ukupnim gubicima srpske privrede od 63 milijarde dinara.

U prošloj godini gubici tih preduzeća iznosili su 54 milijarde dinara i povećani su čak sedam puta u odnosu na 2011. godinu.

Ukupno izdate garancije javnim preduzećima iznosile su krajem 2011. godine više od 1,7 milijardi evra
.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=09&dd=20&nav_id=755888

Najveci i najorganizovaniji oblik kriminala u Srbiji jesu vladajuce politicke stranke

One pokradu svake godine milijarde iz budzeta , preko pronevera namestenih nabavki, tendera, zloupotreba sluzbenog polozaja, nedomacinske potrosnje i slicno.

Srbija je jako bogata zemlja kao sto vidimo. Problem je sto to nase bogatstvo pljacka budzetska parazitska bagra koja je 90% stacionirana u Beogradu.

Sutra da se centralna Srbija otcepi od Beograda, Beograd bi crkao od gladi, i ubijali bi se za parce hleba, jer ne bi bilo para za 1.000.000 budzetskih parazita koliko ih najmanje zivi i radi u Beogradu.

pa kad će ta buna protiv dahija, tihi?!
samo mi nemoj reći da van foruma nisi aktivan...

nece je biti jer je ovde vecina radno sposobnog stanovnistva na drzavnoj sisi - tj paraziti su.

Do bune ce doci kada se sve pare potrose i vise niko ne bude hteo da nam da kredit.

Onda ce vlast ko god bude, morati da ih otpusta a oni ce da se bune zato sto ostaju bez posla i nemaju vise mogucnost parazitiranja.

E zato je najveci patriotizam u Srbiji danas platiti ovoj kvislinskoj vlasti sto manje poreza je moguce jer tako direktno pomazemo propast ovog propalog lopovskog i izdajnickog rezima.

Е зато Запад даје тачно онолико колико треба да се одржи стање, ни мање ни више..;)
А, по мени, није спорна ту војска, полиција и шта ти ја знам, проблем су секретари, савјетници, подсавјетници, подсавјетници подсавјетника и слична паразитска багра која дере плате у стотинама хиљада динара, а задужења су им равна нули.:per:
Наравно, нису само те плате, путни трошкови, телефони, ручкови, дневнице.. Е то кад саберу, тачно ће да виде куда иде новац и ко је паразит број 1!

Е зато Запад даје тачно онолико колико треба да се одржи стање, ни мање ни више..;)
А, по мени, није спорна ту војска, полиција и шта ти ја знам, проблем су секретари, савјетници, подсавјетници, подсавјетници подсавјетника и слична паразитска багра која дере плате у стотинама хиљада динара, а задужења су им равна нули.:per:
Наравно, нису само те плате, путни трошкови, телефони, ручкови, дневнице.. Е то кад саберу, тачно ће да виде куда иде новац и ко је паразит број 1!

prolazim kroz beograd i blizu pravnog fakulteta velika tabla "Parking rezervisan za Poverenika za rodnu ravnopravnost"

Znaci ne samo da placamo neko govedo, koje je nekakav poverenik za nekakvu rodnu ravnopravnost, nego mu placamo i sluzbeni auto, vozaca, sekretaricu, reprezentaciju, kafanu i ko zna sta jos sve

Da je on jedan ni po jada nego ih u Beogradu ima najmanje 500.000 takvih koji rade na tim izmisljenim radnim mestima.

prolazim kroz beograd i blizu pravnog fakulteta velika tabla "Parking rezervisan za Poverenika za rodnu ravnopravnost"

Znaci ne samo da placamo neko govedo, koje je nekakav poverenik za nekakvu rodnu ravnopravnost, nego mu placamo i sluzbeni auto, vozaca, sekretaricu, reprezentaciju, kafanu i ko zna sta jos sve

Da je on jedan ni po jada nego ih u Beogradu ima najmanje 500.000 takvih koji rade na tim izmisljenim radnim mestima.

То је основа свега, измишљена радна мјеста.:ok:

nece je biti jer je ovde vecina radno sposobnog stanovnistva na drzavnoj sisi - tj paraziti su.

Do bune ce doci kada se sve pare potrose i vise niko ne bude hteo da nam da kredit.

pa zasto onda ne ustedis malo vremena i zivaca koje potrosis ovde?
mislim, nema svrhe ovo vase forumsko jadikovanje ako nema revolucije narednih nekoliko godina.

Немој да нам бацаш коску коју нам баца свака власт. Можда је пола народа дебилно и ретардирано, али ја нисам. Знам ја да има вишка радне снаге и када је у питању радничка класа са ССС, али риба се чисти од главе.
Само јајаре из сваке власти прете чистачицама, домарима, државним службеницима шалтерушама са 20ак - 30ак хиљада динара платом.
Јесте скупо издржавати те кућице које ти спомињеш, али опет причамо о сићи. Треба да се запитамо да ли желимо озбиљно да растетимо буџет и смањимо издвајања која нас гурају на дно или да се за%авамо и да штедимо на железничким кућицама, теткицама и канцеларијским пацовима. То што је неко у блату, а неко у офису, па то је исти ку$ац иста радничка гологузија.

Ако хоћемо озбиљно да ударимо на паразите, онда прво да ударимо на парадржавне институције, за почетак ни Шведска нема два парламента. Дакле АП укинути, а тај новац уложити у Војводину, за добробит обичних грађана Војводине, а не војвођанског парламента. Шта ће нам 250 посланика у Београду, 150 градских одборника ?
Кад то решимо, онда идемо на железниче кућице и мусаву гологузију.

Маестрална замена тезa! Право питање је ко су све ти "губиташи" и, пре свега, зашто имају губитке? Уколико су у питању јавна предузећа, грубо бих их поделио у две групе - у предузећа која би требало да производе такозвану "екстерну економију" и друга предузећа која можда и не треба да буду јавна, него приватна или у некој комбинацији државно-приватног партнерства. У прву групу спадају сва предузећа која се баве делатностима која су, по својој природи, државни монопол или њихов стратешки значај просто не дозвољава њихово укидање или приватизацију. Потпуна приватизација, која се све агресивније намеће, рецепт је за још брже уништење остатака државе коју смо недостојно наследили. Од Немањића па надаље. Суштина је у томе да се размонтира "партократија" и њено управљање јавним, па чак и приватним предузећима и да се тиме заиста баве професионалци, макар били и "безобразно" плаћени - али тек када покажу неспорне резултате, а не унапред. Ово са Цанетом је један од небројаних примера да чак ни "приватна" предузећа нису изузетак. Такав ударац корупцији не може да изведе "Први" - он је само преузео постојећи модел од "жутих" и покушао да казни оне који нису на време схватили да је "нови шериф у граду".

Питање везе власништва и ефикасног управљања је веома "лабаво", мада "здрава логика" говори обрнуто. Није било тако давно, постојали су овде гиганти, којима су управљали "државни" руководиоци, који не само да нису били "губиташи" него су, поред пореза и доприноса, додатно финансирали државу. Да наведем само Генекс, мада их је било много више.

Back