Данас против Гане, Србија игра за своју будућност, у ствари, за скидање хипотека прошлости коју мало присвајамо, а мало од ње перемо руке. Све шта играчи треба да покажу је респект. Јер ово је један другачији Мондијал, на који смо донели свој дрес, химну и заставу. Због тога је и улог већи...
Да се не лажемо, другачије је.
Немојте ово схватити као национализам или закаснелу памет некога ко је сведочио славним пропастима репрезентативних тимова који су мислили на све, осим играња фудбала, али, данас знам за кога навијам.
Није исто, већ због чињенице да застава и химна припадају твом народу и да се нећеш срамотити гледајући фудбалере који претурају жвакаћу гуму по устима, вероватно размишљајући о свим предностима „сплаварења“ на двема београдским рекама.
Није им било ни за замерити, нити су знали за кога играју, нити шта мисли онај до тебе. Нису то оправдања за она бламирања из прошлости, када су селектори били тако импресионирани играчима које воде, да сам очекивао да прекину меч и замоле сопственог фудбалера да им се потпише на тренерку. Али, у репрезентативном фудбалу, то да ли ћеш зарадити три аутомобила и две куће са 74 собе није баш од пресудног значаја. Питајте Енглезе...
Селекције држава у којима смо живели прављене су или по математичкој формули братства и јединства, где Македонац мора да буде десни бек, а либеро по могућности треба да се роди на десет минута од Башчаршије, и макар имале сав таленат овог света, биле су осуђене на пропаст.
Једном су се свађали око копачки, други пут да ли кум треба да почне у првих 11, трећи кога треба продати и ко ће се све омрсити.
Зато хоћу да верујем да је овај тим посебан и да ће данас показати само једно, ДА ИМ ЈЕ СТАЛО КОЛИКО И МЕНИ, ИЛИ НЕКОМ ОД ВАС, свеједно.
Сећате се да сам на овим странама писао да само хоћу да тим који ме представља буде пристојан, да покаже вољу, све остало им унапред опраштам.
Јер ваљда се време срама завршило и за ову земљу и за овај народ.
Данас почиње будућност, ма како наивно звучало.
Није ово прича о резултату, већ поштовању. Нека га данас изнесу на терен, биће довољно.
Видећете…