ГРНЕ

Mirko nemoj sve da shvatas bukvalno.Ovo se ne jede svaki dan, kako ja napisem recept.Ovo je za nedelju, za praznike, da podelis sa rodbinom, prijateljima.Za ovu kolicinu treba i velika kolicina kavadarke i bice pesma:whistling:
Kad je lep dan, a ti napravi i zovi, jer bice ti punoooo!:cao:

Oh neee...jedan dan Pelisterska tava,drugi dan Selsko meso,sad cekam dalje jos 5 recepata pa da zaokruzim nedelju.:)
Sve dijetalno i bez holesterola.:)

VARDARSKO GRNE
500 gr. svinjskog mesa, 500 gr. teleceg mesa, 500 gr. belog pileceg mesa, 500 gr. sampinjona, 250 gr. kackavalja, 200 gr. krompira, 3 suve crvene paprike, so, vegeta, biber, persun, crvena paprika za zaprsku, ulje.
Meso se sece na sitne kockice i dinsta vo tavi sa poklopcem dok nije gotovo, dodaju se suve paprike iseckane, krompir iseckan na kockice, dodaju se zacini i persun. Sipa se u zemljanu tavu i pece u rerni oko 40 min. Vadi se iz rerne i odozgo se poredjaju tanke kriske kackavalja, vraca se u rernu da se istopi kackavalj.

Ovo vam je recept za sredu.:hvala:

VARDARSKO GRNE
500 gr. svinjskog mesa, 500 gr. teleceg mesa, 500 gr. belog pileceg mesa, 500 gr. sampinjona, 250 gr. kackavalja, 200 gr. krompira, 3 suve crvene paprike, so, vegeta, biber, persun, crvena paprika za zaprsku, ulje.
Meso se sece na sitne kockice i dinsta vo tavi sa poklopcem dok nije gotovo, dodaju se suve paprike iseckane, krompir iseckan na kockice, dodaju se zacini i persun. Sipa se u zemljanu tavu i pece u rerni oko 40 min. Vadi se iz rerne i odozgo se poredjaju tanke kriske kackavalja, vraca se u rernu da se istopi kackavalj.

Ovo vam je recept za sredu.:hvala:

OK,super,i ovo je dijetalno...a kavadarka presecena Pelisterkom samo ima da susti.:)

Ma ja ocekujem da susti od recepta!
Sta je ovo zapocinjete temu i nema vas?!:thumbdown:
Sigurna sam da ima jos neki sakriven recept, pa da vidimo?!
Ja imam recepata na tone i volim da ih podelim sa vama, ako vec niste blizu da dodjete kad kuvam da bi probali.:cao:

Da ti ne bude zao, a ti dodji u goste.Evo zovem te i javno!
Moj savet ti je da ne kupujes grne, vec da kupis tavu koja ima i poklopac jer je prakticnija za nase uslove.Svi imaju elektricni sporet i tava je najbolja kad je u rerni, a za grne je najbolji sporet na drva, jer sve drugo je rizik.

Bilo koji rucak je lepsi kad je u zemljanoj tavi, evo ja sam spremila spanac za rucak i moj sin kaze da je lepsi u tavi i ja ga stavila u tavu i sad krcka.

Evo kako izgleda dobra zemljana tava koja je pecena dva puta, jednom se pece, pa se glazira i onda sa glazurom se opet pece.Neznam razlog ali kazu da je tako najkvalitetnija.
Ovo je prazna tava i za nju ne treba recept! Mirko ova je najdijetalnija!
attachment.php

Evo kako izgleda dobra zemljana tava koja je pecena dva puta, jednom se pece, pa se glazira i onda sa glazurom se opet pece.Neznam razlog ali kazu da je tako najkvalitetnija.
Ovo je prazna tava i za nju ne treba recept! Mirko ova je najdijetalnija!
attachment.php

Verkaaa...!!!
Ja da jedem praznu tavu!:evil::evil::evil:

Meni jedan specijalitet za tavu napunjenu jagnjetinom,prilozi nebitni.:)

Hvala ti sto si me nasmejao! :zag:Danas nisam bila bas raspolozna, zbog zemljotresa i Minjine porodice!

Evo jedan od jagnjecih iznutrica.
ZRNOVSKA MUCKALICA
Oko 2 kg jagnjecih iznutrica se kuvaju u serpi.Kad su skuvani operu se i seckaju na manje komade.
U tiganju na ulju se przi seckan crni luk ( 2 kom.), dodaju se iznutrice, persun, 100 gr. kuvanog pirinca i zacini po zelji. Preruci se u zemljanu tavu i pece u rerni oko 30 min. Izmuti se 1 kg kiselog mleka (ovce po mogucnosti) i 6 jaja, sipa se preko sadrzine u tavi i pece jos 20 min.Povremeno se bocka stapicem da se lepo ispece.

AROMATICNA JAGNJETINA
Stavite jagnjeci but u dublji sud.Isitnite ruzmarin i utrljajte u meso.Pobiberite i sa 1 kasikom meda dobro premazite ceo but.Iscedite sok od 1 limuna i sipajte preko mesa.Nemojte da dodajete soli.Bilo bi dobro da se ovo uradi uvece, a da se sutradan pece.
Meso se stavlja u zemljani sud u koji se nalije oko 10 ml ulja, a preko mesa se posipa majcina dusica i origano.Posoli se po ukusu i prelije rastopljenim puterom ( 100 gr.).Dodaje se i malo tople vode i stavi u rernu da se pece.
Pece se na 220 C oko 75 min., a po potrebi doliva se topla voda da ne bi meso bilo suvo.
Servira se uz kuvano povrce i pirinac.
Jagnjetina je najbolja ako se sprema samo meso jer ne trpi mnogo dodatke zbog svog specificnog ukusa.Masnoca joj ne treba jer je dosta masna, bogata holesterolom i zasicenim mastima.

Poslednja izmena:
AROMATICNA JAGNJETINA
Stavite jagnjeci but u dublji sud.Isitnite ruzmarin i utrljajte u meso.Pobiberite i sa 1 kasikom meda dobro premazite ceo but.Iscedite sok od 1 limuna i sipajte preko mesa.Nemojte da dodajete soli.Bilo bi dobro da se ovo uradi uvece, a da se sutradan pece.
Meso se stavlja u zemljani sud u koji se nalije oko 100 ml ulja, a preko mesa se posipa majcina dusica i origano.Posoli se po ukusu i prelije rastopljenim puterom ( 100 gr.).Dodaje se i malo tople vode i stavi u rernu da se pece.
Pece se na 220 C oko 75 min., a po potrebi doliva se topla voda da ne bi meso bilo suvo.
Jagnjetina je najbolja ako se sprema samo meso jer ne trpi mnogo dodatke zbog svog specificnog ukusa.Masnoca joj ne treba jer je dosta masna, bogata holesterolom i zasicenim mastima.

Au, sestro slatka ,sta je ovo?:klap: samo ako ne treba masnoce sto turi 100 gr zejtina i jos 100 gr putera :think:

Maticnjak ovi recepti koje ja pisem, po kolicini namirnica koje idu, su specijaliteti koje ne spremamo svaki dan, vec za neki lep povod ili za veliki praznik kao sto je Uskrs i slicno. Niko od nas ne unosi masnu hranu svakodnevno jer zna njene stetne posledice.Svako sto ima zdrav organizam i super metabolizam moze da jede sta hoce i nece imati problema.Znam mnoge ljude koji imaju idealnu tezinu, a holesterol i trigliceride u plafon.
I jos nesto, termin "zdrava hrana" u strucnoj terminologiji nema nikakvog smisla, taj termin su imislili proizvodjaci da bi vise prodali, zbog sebe samih, ne zbog nas. Mozemo eventualno da pricamo o zdravoj ishrani, ili o manje ili vise hranljivoj hrani, ali nikako o zdravoj hrani. Zato što ne postoji ni bolesna hrana, jer to sto je bolesno ne smatramo uopste hranom.

Maticnjak ovi recepti koje ja pisem, po kolicini namirnica koje idu, su specijaliteti koje ne spremamo svaki dan, vec za neki lep povod ili za veliki praznik kao sto je Uskrs i slicno. Niko od nas ne unosi masnu hranu svakodnevno jer zna njene stetne posledice.Svako sto ima zdrav organizam i super metabolizam moze da jede sta hoce i nece imati problema.Znam mnoge ljude koji imaju idealnu tezinu, a holesterol i trigliceride u plafon.
I jos nesto, termin "zdrava hrana" u strucnoj terminologiji nema nikakvog smisla, taj termin su imislili proizvodjaci da bi vise prodali, zbog sebe samih, ne zbog nas. Mozemo eventualno da pricamo o zdravoj ishrani, ili o manje ili vise hranljivoj hrani, ali nikako o zdravoj hrani. Zato što ne postoji ni bolesna hrana, jer to sto je bolesno ne smatramo uopste hranom.

Se razbira deka nee za sekoj dena ovo jadenje, ne sum mislila na zdrava hrana, nego citaf receptot so veliko odusevljenje i malce da se nasalime, inace :worth::worth::worth::super:

AROMATICNA JAGNJETINA
Meso se stavlja u zemljani sud u koji se nalije oko 10 ml ulja, a preko mesa se posipa majcina dusica i origano.Posoli se po ukusu i prelije rastopljenim puterom ( 100 gr.).Dodaje se i malo tople vode i stavi u rernu da se pece.

Ma kad je bal nek je bal. Kakvo povrće uz jagnjetinu, može slata. Kad nemamo sače dobro je u moču od jagnjetine staviti krompir pa u rernu. A da se smanji holesterol - uz ovakav ručak obavezno cno vino.. :rtfm:

Za one koji ne poste evo malo mrsa jednim srpskim gurmanlukom, a može da bude i ideja za prazničnu večeru. Brzo i lako se sprema a o ukusu...
Ovo je malo modifikovan recept, odnosno prilagodjen kućnim uslovima. U kafani uštipci se ispeku na roštilju pa se tek onda zapeku u rerni, a naravno ukus im je tada daleko lepši, pogotovo ako je roštilj na ćumur.

Čačnski uštipci
Sastojci za uštipke:
500 gr mlevenog mesa (najbilje je meso za roštilj)
50-100 gr suve slanine isečene na kockice
50 gr kačkavalja isečen na kockice
Malo piva da se zamesi meso
I još:
Malo ulja za podmazivanje plaha
10-tak pečenih i oljuštenih crvenih paprika
300 gr kajmaka (kao zamena može i kisela pavlaka)
Priprema:
Sve sasatojake za uštipke izmešati i dobro izraditi meso dodavaljući pivo koliko je potrebno da se meso dobro uradi a da se ne raspada. Valjati kuglice i redjati ih u uljem podmazamu zemljanu tepsiju ili pleh (stvarno samo podmazanu da se ne zalepe). Peći u rerni na 200 stepeni. Kada su skoro gotove izvaditi i prekriti pečenim paprikama koje su rasečene i rastorene. Preko paprika preliti kajmak koji je samo malo umućem da se lakše prelije. Vratiti u rernu da se sve zapeče.

attachment.php

Poslednja izmena:
Konacno da neko napise recept i na ovoj temi inace sam mislila da je privatizujem.
Sneki nisam sumnjala da imas nesto ovakvo interesantno i sigurno ukusno. Hvala!:heart:

Da malo osvežimo temu dok još ima kiselog kupusa. Jelo je ukusno, nije mnogo teško (ja ga spremam bez zaprške), brzo se piprema a malo duže sprema (krčka se u rerni ali to radi samo), i zgodno je za domaćice koje nistu baš vešte u zavijanju sarmica ili se žure. Ja ga zovem Velika sarma ili rolat sarma.
Sastojci:
Mleveno meso - ono koje uvek koristite za sarmu i u količini koja vama odgovara (ja tu ne mogu da vam kažem pristojnu meru);
slanina sečena na ploške;
kačkavalj isto sečen na ploške;
suvo meso.
Priprema:
Maso pripremiti kao što inače pripremate meso za sarmu (naravno dodati i pirinač). Od glavice kupusa odvojiti listove i redjati ih u pouljenu posudu (koja može da ide u rernu) jedan do drugog ali tako da se malo preklapaju krajevi i da prelaze preko ivice posude. U sredinu staviti pripremljeno mleveno meso, preko staviti kačkavalj pa slaninu.

img1904d.jpg

Kada ste sve poredjali preklopite listove preko mesa stiskajući malo da se formira rolat. Odozgo se može dodtai još koji list kako bi se čvršće uvilo. Sa strane dodati suvo meso, naliti vodom skoro do gornje ivice, poklopiti i staviti u rernu.

img1908j.jpg

Može se staviti u vruću ili hladnu rernu ali je ugrejte najpre na jako oko 220 stepeni a kasnije smanjite vatru kako bi se polako krčkalo - na oko 150-170 stepeni.

img1912q.jpg

Poslednja izmena:
Sarma je gotova kada ispari voda a kupus bude skuvan, po potrebi se može dodavati još vode u toku krčkanja.

img1915n.jpg

Kako ovo spada u 'velike ručkove', kako je zovem sva jela koja se duže krčkaju i pri tom se 'čuju', ja ih uvek pravim za dva dana ali i za tri kuće, nekada je bilo i za četiri, pa to izgleda ovako. Jasno je zašto nisam dala potrebne količine.

img1910fz.jpg

Sarma je gotova kada ispari voda a kupus bude skuvan, po potrebi se može dodavati još vode u toku krčkanja.

img1915n.jpg

Kako ovo spada u 'velike ručkove', kako je zovem sva jela koja se duže krčkaju i pri tom se 'čuju', ja ih uvek pravim za dva dana ali i za tri kuće, nekada je bilo i za četiri, pa to izgleda ovako. Jasno je zašto nisam dala potrebne količine.

img1910fz.jpg

E ово МОРАМ да пробам! Иначе сарму спремам,али не овако са качкаваљем и сланином, већ "класика". Само да мало "оборим" холестерол, али брзо, док још имам киселог купуса. :D Дамама захвалност и рукољуб, а Мирку_212 пријатељски савет: засуци рукаве, "истерај" лепшу половину из кухиње и обрадуј је неким од ових специјалитета. Па и ако можда не успе "из прве" верујем да ће бити леп и пријатан ручак укућанима". Ово ти пишем из личног искуства :per: Обећавам да ћу дати свој прилог овој теми. Ускоро!

Poslednja izmena:
Posto ide Uskrs evo vam jedan omiljen recept moje mame.

MAKEDONSKA TAVA
300 gr. junetine iseckane na kocke pobiberimo.
300 gr. svinjetine iseckane na kocke posolimo tucanom paprikom.
300 gr. belog pileceg mesa posolimo karijem.
Ovako pripremljeno meso ostavimo 2 sata da upije zacine.Meso pecemona ulju u tiganj i to prvo junetinu, posle 5 minuta dodajemo svinjetinu, a posle 5 minuta i piletinu i przimo jos 5 minuta.
U serpu na ulju przimo krupno naseckan crni luk ( 2 glavice), na kolutice naseckane 2 zelene paprike, 2 sargarepe naseckane na kruzice.Przimo oko 5 minuta pa dodajemo 1 plavi paradajz (oljusten i naseckan na kocke), 1 tikvicu ( oljustenu i naseckanu na kocke) i 300 gr. svezih sampinjona (naseckani na krupno).Przimo jos 5 minuta i dodajemo seckanu suvu crvenu papriku, beli luk po zelji i 1 paradajz iseckan na kockice.Przimo jos malo, pa dodajemo 150 ml vode i 150 ml belog vina, soli, vegete i bibera.Przimo dok sve nije gotovo i na kraju sipamo celu masu u zemljanu tavu i zapecemo u rerni.

MARINIRANI JAGNJECI BUT (od 1,5 kg.)
U dublji sud sipamo 150 ml maslinovog ulja, 150 ml vinskog sirceta, iseckan beli luk, svezi ruzmarin, zalfiju, lorber, so i biber.Meso izbodemo viljuskom i stavimo ga u marinadi da bude oko 2 sata, povremeno ga okretati.
Posle 2 sata stavimo but u zemljanu tavu, sipamo i ocedjenu marinadu i pecemo u rerni.Dok se pece nekoliko puta okretati meso i prelivati sokom od pecenja.
Peceno meso serviramo uz krompir.
Uzimamo manje krompire, oljustimo ih i skuvamo u vodi.Skuvan krompir posolimo, uvaljamo u rastopljen margarin pa u prezlu i pecemo u zagrejanu rernu dok ne pocrveni.

Ja imam 8 recepta koji su bili uz grne koje sam kupila...
samo da podsetim da je kuhinja grcka ,pa ako hocete mogu da ih napisem..
nisu dijetalni :zper:
znamo kakva je grcka kuhinja,pogotovo takva vrsta jela,za one koji neznaju..jaca i zacinjena..:D
ja sam neka od ovih jela i ranije spremala al su sad u tavi..stvarno mnogo ukusnija da ne kazem extra..
i nasa jela cesto spremam u tim posudama..imam 3 ..(razlicitih velicina)..zato sto je stvarno sve ukusnije u njima..:zjede:
:bye:

Bravo Gorice, konacno neko raspolozan da pise recepte!:heart:
Ako ti nije tesko slobodno napisi recepte jer ono sto ima u Grckoj ima i kod nas, a za zacine nije problem, stavice svako onoliko koliko njemu odgovara.

za neke od naslova ili ti imene jela,neznam kako bi prevela..posto su originalno, njihova
pa pisem onako se izgovara...

Stamnato

2 kg mesa govedjeg ili ovcijeg
iseceno na komadice (meso se posoli i pobiberi)
4 paradajza
4 glavica crnog luka
4 cesnja belog luka
1/4 nekog tvrdog zutog sira (nekog sira tvrdog kao parmezan)
sva 4 predhodno navedena se seckaju sutno al ne previse (na kockice)
1 casu od 2 dl crnog vina
1 casu maslinovog ulja
ako ne stavljate paradajz svez,nego neki drugi onda se obavezno doda i jedna casa vode..

3 sata na 200 st.

Gjuveci 1

2 kg jagnjetine (od prednjeg dela) u komadu ili u 3 veca parceta..
sok od 1/2 limuna
1 kasike svezeg maslaca
1 casu 2dl ulja
so,biber
pece se 2,5 sata na 200 st.
posle pecenja dodamo 2 casa pirinca (karolina) i 3,5 case tople vode
vratiti u pecnicu jos pola sata..

Gjuveci 2

1,5 kg teletine
1 veca gl.crnog luka
2 cesnja belog luka
1 casa paradjz sosa
1 casa ulja
so,biber
pece se isto kao i predhodni recept,stim sto se ovde dodaje jedna kesica
-kritaraki- (vrsta testenina koje izgleda kao pirinac) ima je u Veru..ili neko drugo pakovanje sitnijih makarona (ne rezance za supu) pakovanje od 500 gr
i 5 casa tople vode..
peci jos pola sata...

but od mladog praseta

but iseci na 6 parceta
posoliti i pobiberiti
dodati 2-3 cesna .b luka
1 kg mladih sitnih krompirica
2 paradajza sitno iseckanih
poprstaki sa 3-4 kasike putera

2 sata 200 st.

ostalo pisem sutra ,kad pronadjem kako se zovu neki zacini
kod nas,a koji su u ostalim receptima..
:bye:

p.s. ja meso uvek malo proprzim (10 min)na laganijoj tem.pa tek onda ubacim u grne..
navikla sam tako,meni licno je tako ukusnije..

Back