ГРНЕ

dacamrvica

Početnik
Poruka
18
Давно заборављена посуда за кување која данас уместо своје намене служи као саксија за цвеће.
Ко је једном пробао јело из грнета стално тражи тај укус и тешко да ће га наћи у модерним кухињама
Има ли оних који су заинтересовани да ову вештину која се добро плаћа на западу а и код нас.
Хајце да прикупимо који рецепт.

Grne (posuda u obliku lonca) je zemljana posuda za kuvanje na ognjištu (ali moze i na elektricnom sporetu, na ringli, ili na sporetu na drva). Po ovoj posudi i zanat pravljenja posuda od pečene gline dobija ime grnčarstvo. Naši stari su uglavnom kuvali u grnetu, a i dan danas se u grnetu kuvaju najbolji pasulj i savršeni kupus.Jos uvek postoje ljudi koji se bave ovim zanatom iako je poceo da odumire jer mladi nevole da prljaju ruke glinom.U okolini Kumanova postoji selo u koje se jedna porodica i dalje bavi ovim zanatom i izradjuje od gline veliki asortiman posudja u koje se kuvaju razni starinski specijaliteti i ukus jela u takvim sudovima je specifican i izuzetno lep.Najlepse tavce gravce, kupus, razni specijaliteti od iznutrica, sarme, turli tave, imaju najbolji ukus u posudama od gline.

Kad budem imala vise vremena slede recepti.

OHRIDSKI COMLEK
800 g teleceg mesa bez kostiju
6 češnja belog luka
800 g crnog luka
2 kasicice vegete
1 kasika crvene paprike (za zaprsku)
5-6 zrna bibera
2 kasicice ulja
2 kasicice sirceta
Meso narežite na veće komade.Beli i crni luk očistite.Beli luk narezite na cetvrtine, a crni na krupne komade. U grne redjajte komade mesa, preko mesa oba luka i nastavite dok ne potrosite sav materijal. Posolite, dodajte vegetu, crvenu papriku, biber, ulje, sirce i dolijte toliko vode da pokrije meso i luk. Posudu poklopite folijom i kuhajte na laganoj vatri dok meso sasvim ne omekša, a tekućina ne ispari, tako da ostane samo malo umaka.
Po pravilu svako grne ima i poklopac i kad se poklopi oko poklopca se metne testo koje se zamesi kao za hleb i zajedno sa tim testom se metne u pec (ako se kuva u rerni).

Bravo za temu. Ima nas koji i pored užurbanog načina života, povremeno daju sebi oduška sa starinskim ili tradicionalnim spremanjem hrane. Ovi mladji rado koriste razne slow cooker- ere, naravno ukus nije isti ali je bar skuvano na tenane.

A za Veru jedna molba. Potrebno je da rešiš enigmu i naravno posle daš i recept. :heart:
U skopskom restoranu, vodili me makedonci, jela sam jelo od patlidzana sa bamijama, bilo je još i drugog povrća a i mesa, naravno spremano u grnetu. Ukus je nezaboravan. Kazali su mi da je to tradicionalno makedonsko jelo, pa se nadam da ga ti znaš. Više puta asm se raspitivala ali nisam dobila pravi odgovor.

Poslednja izmena:
Sve za najbolje cure na Krstarici, a posebno za najzgodniju baku na svetu!

TURLI TAVA
400 gr. jagnjetine, 400 gr. svinjske krtine, 2 glavice crnog luka, 50 ml ulja, 500 gr. paradajza, 500 gr. zelenih paprika, 500 gr. plavog paradajza, 600 gr. krompira, 10 bamije, 2 sargarepe, soli, bibera, crvena paprika za zaprsku.
Meso se sece na kocke, crni luk se secka na krupno.Na ulju, u tiganju, se przi luk, dodaje se meso i dinsta se oko pola sata, doliva se voda.
Plavi paradajz se ljusti i sece na kockice, posoli se i ostavi da se ocedi voda. Kad se ocedi proprzi se sa malo ulja u tiganju.Paradajz se oljusti i isecka na kockice.Paprike se seckaju na kockice.Krompir se ojlusti i isecka na kockice.Bamije se seckaju na kruzice.Sargarepa se secka na kruzice.
U zemljenoj tavi ili u grnetu, poredja se meso i svi ostali sastojci koji su vec pripremljeni, so, biber i crvena paprika i doliva se vruca voda.Pece se u rerni na 200 C oko 1 sat.Po potrebi se dodaje vruca voda zato sto kad je gotovo treba da je socno, da ima sosa dovoljno.

Recept imam u kompjuteru na makedonskom, pa copy/paste pa onda prepravljam tekst, ali ako sam nesto zabunila slobodno pitaj.

Poslednja izmena:
Kad sam videla ovu temu, odmah sam htela da vidim da li je Vera pisala recept za Turli tavu, moje omiljeno jelo, obozavam ga:cmok2:

Kupus iz ove posude je bas kao sto Vera kaze savrsen, jos ako se sprema na sporetu na drva ili zalozite vatru,pa u sredinu stavite, grne i kuvate prava lepota! Drva su najbolja bukova!

Veeeeera, najbolja siiiiii. :cmok2: Znala sam da ćeš znati šta je u pitanju. Pravim za vikend, verovatno, ako nadjem bamije. Dala sam ti bonu za recept, ali ako slučajno otkrijem da to nije ono što sam jela ima da vratiš bone :rotf::rotf:
A ako jeste, staviću ti sliku pored Sv. Nikole. :heart:

Molim te jedno objašnjenje. Kažeš da se peče u rerni, jezička omaška ili se stvarno peče. Grne ima poklopac, pa da li se poklopi i se stavlja bez poklopca??

Poslednja izmena:
Mirko na Googl-u otkucaj bamija i dobićeš opis biljke, sliku i recepte......samo će ti faliti misris i ukus.:per:

Za slučaj da te mrzi evo ti jedan od ponudjenih tekstova, koji ti baš neće optvoriti apetit:
Bamija(Hibiscus esculentus L.)

Bamija je jednogodisnja biljka iz familije slezova.Potice iz Severne Afrike,a u nase krajeve su je doneli Turci.
Za ishranu se koriste iskljucivo mladi plodovi koji se beru 4-6 dana posle cvetanja,dok su puni sluzi i nezne kore.Bamija je cenjena u gastronomiji zbog sadrzaja sluzavih materija i etericnih ulja koja odlicno zgrusavaju i daju specificnu aromu varivima.Mladi plodovi se koriste za spremanje pirea,kasa,supa,kao zacin u gulasu,djuvecu,musaki,corbi,paprikasu...Stavlja se u tursiju i susi nanizana na konac za zimu.Moze se zamrzavati.
Po hemijskom sastavu je slicna boraniji,ali ima nesto vecu hranljivu i energetsku vrednost.100gr bamije-36 kalorija.Sadrzi belancevine(oko 2,4%,ugljene hudrate 7,6%,masti 0,3%,kalijum,kalcijum,fosfor,natrijum,gvozdje,bakar,kobalt,cink,sumpor,silicijum...Od vitamina-provitamin A,vitamine B grupe,C...sluzi i etericna ulja.
Plodovi bamije se ne ljuste,samo se dobro operu,ocede i odstrane peteljke.Seme je surogat kafe.Za pripremanje bamije koriste se sledeci zacini:biber,cili,paprika,djumbir,beli luk,korijander,sok od limuna.

Baš sam sažaljiva, evo ti i sličica cveta i ploda, naravno jede se plod:
IMG_3575-c-1.jpg

bamija.jpg

Poslednja izmena:
Veeeeera, najbolja siiiiii. :cmok2: Znala sam da ćeš znati šta je u pitanju. Pravim za vikend, verovatno, ako nadjem bamije. Dala sam ti bonu za recept, ali ako slučajno otkrijem da to nije ono što sam jela ima da vratiš bone :rotf::rotf:
A ako jeste, staviću ti sliku pored Sv. Nikole. :heart:

Molim te jedno objašnjenje. Kažeš da se peče u rerni, jezička omaška ili se stvarno peče. Grne ima poklopac, pa da li se poklopi i se stavlja bez poklopca??

Aj nam javi gde si nasla bamije, mislim ima u Veru zamrznute, ali sveze ? Bila je jedna tezga pre nekoliko godina u bl.45 i prodavali su , ali nisam dugo bila i ne znam. A na Kalenicu sta mislis?

Sneki turli tava je jelo koje se sprema u zemljanoj tavi.Takvih tava ima kod nas, prodaju se na pijaci.Imaju precnik 30 cm, duboke su oko 10 cm i imaju poklopac i garant ulaze u rernu od el. sporeta.Dok ako je grne u pitanju ono nemoze zbog visine i ako se kuva na el sporet mora da se zagreva postepeno jer ako se stavi na veliku temperaturu moze da pukne.Ako se kuva na sporetu na drva stavi se na kraju, nikako direktno na jaku vatru.Sve ovo bi moglo i u vatrostalni sud koji ima poklopac. ali nije to, to.
Turli tava se sprema poduze vreme, treba vremena da se to sve ocisti, isecka, uprzi ono sto treba da se przi.Strpljenje je jedan od glavnih sastojaka.Jos bolji ukus ima ako domacica dok sve ovo radi peva i to neku lepu staru makedonsku pesmu.:zcepanje:
Bamija je povrce koje kod nas moze da se kupi oko 3 meseca, moze da se metne u zamrzivac i da ga bude cele zime i bitno je da je zeleno kao na slici, jer kad je zrelo onda one semenke unutra budu tvrde i nije ukusno, ima gorak ukus.
A za pravi ukus turli tave treba da dodjete kod mene u goste, jer najbolje povrce se gaji i uspeva kod nas.

Aj nam javi gde si nasla bamije, mislim ima u Veru zamrznute, ali sveze ? Bila je jedna tezga pre nekoliko godina u bl.45 i prodavali su , ali nisam dugo bila i ne znam. A na Kalenicu sta mislis?

Vidjala sam sveže u Veru, ne sećam se u kom godišnjem dobu i nisam ih kupovala jer nisam znala šta bih sa njima.:dash: Sad znam, pa kad ih nadjem javljam.

Hvala Vera na dodatnom objašnjenju, imam zemljanu posudu sa poklopcem, ali malo savremeniju pa ću probati snjom. Ostale zemljane, tradicionalne, posude mi nemaju pokopac. :heart:

Hvala Mirko, znači da sam pomogla. :rumenko:

Vera, moze, slobodno pisi kako pravis selsko meso :)
Bamije mogu da se stave u djuvec, varivo, mogu cak i u neku corbu. U Bugarskoj sam jela bamije stavljene u fil za punjene paprike, dobro ukrckane i posle zapecene u rerni. Ja sam probala da ih ispecem na skari za rostilj i posle sam ih iseckala i zacinila solju, uljem, sircem, belim lukom, meni se dopalo ( ukusi su razliciti, mozda neko i ne voli tako).

SELSKO MESO
Sastojci:1 kg svinjskog mesa isecenog na kocke, 5 glavica crnog luka, 300 gr teletine isečene na kocke, 600 gr pečurki (mariniranih), 300 gr dimljenog mesa isečenog na kocke, so, biber, persun, 1 kasika brasna, malo vina i kisela pavlaka.
Način pripreme:
Teletinu dinstati u tiganju sa dolivanjem vode jer je najzilavija i na kraju je proprziti.Sipa se u zemljanu tavu.Zatim i svinjsko meso se proprži na ulju, dodaje se crni luk i prži zajedno sa svinjskim mesom.Pre nego što porumeni meso dodaju se pečurke (naseckane na cetvrtine ili cele ako su manje), suvo meso, so, crvena paprika (za zaprsku), seckan persun i biber.Sve se sipa u tavu gde je teletina i dobro se promesa.Posebno se umuti 1 kašika brašna u čaši vode (1,5 dl) i dodaje se u tavu sa čašom vina (2 dl).Potom se sve ovo zajedno peče u rerni.
Kad je gotovo kasikom se odozgo stavi kisela pavlaka i nakratko vrati u rernu da se pavlaka zagreje.
Nije greh ako ga u nedostatku zemljane tave napravite u vatrostalnu ili keramicku tavu.
Pevanje obavezno!

Poslednja izmena:
SELSKO MESO
Sastojci:1 kg svinjskog mesa isecenog na kocke, 5 glavica crnog luka, 300 gr teletine isečene na kocke, 600 gr pečurki (mariniranih), 300 gr dimljenog mesa isečenog na kocke, so, biber, persun, 1 kasika brasna, malo vina i kisela pavlaka.
Način pripreme:
Teletinu dinstati u tiganju sa dolivanjem vode jer je najzilavija i na kraju je proprziti.Sipa se u zemljanu tavu.Zatim i svinjsko meso se proprži na ulju, dodaje se crni luk i prži zajedno sa svinjskim mesom.Pre nego što porumeni meso dodaju se pečurke (naseckane na cetvrtine ili cele ako su manje), suvo meso, so, crvena paprika (za zaprsku), seckan persun i biber.Sve se sipa u tavu gde je teletina i dobro se promesa.Posebno se umuti 1 kašika brašna u čaši vode (1,5 dl) i dodaje se u tavu sa čašom vina (2 dl).Potom se sve ovo zajedno peče u rerni.
Kad je gotovo kasikom se odozgo stavi kisela pavlaka i nakratko vrati u rernu da se pavlaka zagreje.
Nije greh ako ga u nedostatku zemljane tave napravite u vatrostalnu ili keramicku tavu.
Pevanje obavezno!

I kad to lepo serviras ide klopa i kavadarka...u vecim kolicinama,pa onda:
Ako umram,il zaginam
nemoj da me zalite
napite se s rujno vino
skrsite gi casite
Eeeej,dragi drugariiii...
pesni zapejteee...
ne me zaliteee...
:) :) :)

Ovu temu je otvorio dacamrvica, ali se vise ne javlja.Ocekujemo neki recept od njega!:ceka:

PELISTERSKA TAVA

1 kgr. svinjskog karea iseci na tanke snicle.Snicle istucati, posoliti i pobiberiti.Malo da odstoje i prziti ih na ulju dok ne budu gotove.
2 glavice (sitno seckane) crnog luka prziti na ulju, dodaju se 300 gr. seckanih mariniranih sampinjona, 4 kisela krastavca (iseckani na kruzice), so, biber, 200 ml belog vina, vegete, oko 100 ml vode i 1 kasika senfa.Sve zajedno kratko proprziti.
U zemljanu tavu stavite polovinu dinstanih sampinjona (sa ostalim povrcem), lepo rasporedite, preko toga poredjajte przene snicle, odozgo drugu polovinu sampinjona.
Dobro umutite 3 jaja i 0,5 kg ovceg kiselog mleka, prelijte smesu u tavi i pecite u rerni na 200C oko pola sata.

U nedostatku ovceg kiselog mleka slobodno stavite kravlje iako ukus nije isti.

QUOTE=vera_mk;15762671]Ovu temu je otvorio dacamrvica, ali se vise ne javlja.Ocekujemo neki recept od njega!:ceka:

PELISTERSKA TAVA

1 kgr. svinjskog karea iseci na tanke snicle.Snicle istucati, posoliti i pobiberiti.Malo da odstoje i prziti ih na ulju dok ne budu gotove.
2 glavice (sitno seckane) crnog luka prziti na ulju, dodaju se 300 gr. seckanih mariniranih sampinjona, 4 kisela krastavca (iseckani na kruzice), so, biber, 200 ml belog vina, vegete, oko 100 ml vode i 1 kasika senfa.Sve zajedno kratko proprziti.
U zemljanu tavu stavite polovinu dinstanih sampinjona (sa ostalim povrcem), lepo rasporedite, preko toga poredjajte przene snicle, odozgo drugu polovinu sampinjona.
Dobro umutite 3 jaja i 0,5 kg ovceg kiselog mleka, prelijte smesu u tavi i pecite u rerni na 200C oko pola sata.

U nedostatku ovceg kiselog mleka slobodno stavite kravlje iako ukus nije isti.[/QUOTE]

Verkaaa...!!!:evil::evil::evil:
Hoces da nas potepas sa tvojom mandzom pa da se podavimo u Kavadarki presecenoj sa Pelisterkom?!
Aaaa...:evil::evil::evil::cmok::cmok::cmok:

Mirko nemoj sve da shvatas bukvalno.Ovo se ne jede svaki dan, kako ja napisem recept.Ovo je za nedelju, za praznike, da podelis sa rodbinom, prijateljima.Za ovu kolicinu treba i velika kolicina kavadarke i bice pesma:whistling:
Kad je lep dan, a ti napravi i zovi, jer bice ti punoooo!:cao:

Back