- Poruka
- 22.327
Ama nema.Zae ne bi trebalo da svaki stan ima kalorimetar i da placas koliko potrosis?
To moze u novim zgradama.
Ne moze u starim gde grejanje ide vertikalnim cevima iz stana u stan.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ama nema.Zae ne bi trebalo da svaki stan ima kalorimetar i da placas koliko potrosis?
Kalorimetrinse postave, nikakva komplikacija.Ama nema.
To moze u novim zgradama.
Ne moze u starim gde grejanje ide vertikalnim cevima iz stana u stan.
Gde da se postave.Kalorimetrinse postave, nikakva komplikacija.
Gde da se postave.
U kupatilu idu 2 cevi vertikalno kroz sve stanove, u kuhinji idu 4 cevi vertikalno kroz sve stanove u vertikali. Po sobama isto.
Da ne pricam da je podstanica iz koje se regulise voda u susednoj zgradi. Tri zgrade povezane na jedan sistem.
A u tom sistemu sa kalorimetrima moras da imas jednu cev koja ti ulazi u stan i na njoj kalorimetar, a to je nemoguce u starim zgradama.
Zato nigde nije uvedeno.
Ali to njih ne sprecava da i dalje muljaju i planiraju nove pljacke.
Sta sedamdesetih, toga je bilo 2000tih , dok sam tamo boravio. Montiran na radijator i placas po utrosku svakog grejnog tela. Ocitavanje na kraju sezone kada bi se ubacivala nova bocica sa tecnoscu koja isparava i tako meri utrosak, mesecno pausala.Sve moze da se sredi kad se hoće. Isto je tako bilo sedamdesetih po zgradama u Nemackoj, pa su rešili, a veruj mi - vecinu radova su upravo radili majstori iz SFRJ
To je investicija koja jeste skupa i trebalo bi da grad snosi veci deo troskova.
Sta sedamdesetih, toga je bilo 2000tih , dok sam tamo boravio. Montiran na radijator i placas po utrosku svakog grejnog tela. Ocitavanje na kraju sezone kada bi se ubacivala nova bocica sa tecnoscu koja isparava i tako meri utrosak, mesecno pausala.
Ne zele, jer ovako vise mogu da kradu svoje sugradjane, vise para da izmamljuju iz njih.Sve moze da se sredi kad se hoće. Isto je tako bilo sedamdesetih po zgradama u Nemackoj, pa su rešili, a veruj mi - vecinu radova su upravo radili majstori iz SFRJ
To je investicija koja jeste skupa i trebalo bi da grad snosi veci deo troskova.
ako se ne varam nama i dalje gomila toplana radi na ugaljU doba SFRJ, nase dede i babe su se grejale na toplane sa ugljom i mazutom.
Ugalj i mazut su prave tradicionalne srpske vrednosti, to vi moderni Srbi koristite taj gas.
naravno da neZae ne bi trebalo da svaki stan ima kalorimetar i da placas koliko potrosis?
Ne moraju biti kalorimetri. Mogu biti i razdjelnici, pa svejedno plaćaš onoliko koliko potrošiš.Zae ne bi trebalo da svaki stan ima kalorimetar i da placas koliko potrosis?
Vala Trampo da moze i automobile bi prebacio na ugalj, new clean coal.ako se ne varam nama i dalje gomila toplana radi na ugalj
Ne moraju biti kalorimetri. Mogu biti i razdjelnici, pa svejedno plaćaš onoliko koliko potrošiš.
Zasto ne?naravno da ne
Ne zele, jer ovako vise mogu da kradu svoje sugradjane, vise para da izmamljuju iz njih.
Mozes samo da se otkacis sa te mreze grejanja, pa i to uz silne peripetije, molbe i dokumentaciju, a i ostanu ti na kraju ruzne cevi u stanu.
problem sa starim zgradama je sto dosta kosta adaptiranje, drugo sobzirom da su energetski neefikasno zidane skuplje je za stanare da se prebace, prakticno bi vise placali u par meseci grejanja nego sad 12 meseci ravnomerno.Zasto ne?
Koliko znam, odavno je doneta uredba da sve nove zgrade moraju da imaju kalorimetre i da svako placa koliko potrosi. A i stare zgrade bi trebalo da se adaptiraju.
problem sa starim zgradama je sto dosta kosta adaptiranje, drugo sobzirom da su energetski neefikasno zidane skuplje je za stanare da se prebace, prakticno bi vise placali u par meseci grejanja nego sad 12 meseci ravnomerno.
Pa što ja znam. Evo ja imam već 10 godina razdjelnike u stanu i plaćam isto kao prije, ili manje. Dobro, bilo je i par mjeseci kad sam plaćao više. Ali ako uvidiš razdjelnike, ne možeš staviti samo njih (mislim možeš), ali dobro bi bilo promijeniti i ventile i staviti termo ventile. Prije dok smo imali obične ventile (koji su se znali zapeći, pa ih nisi mogao ni otvoriti ni zatvoriti, bili su otvoreni do kraja često pa se stan grijao i kad ne treba, otvarali su se prozori, a radijatori griju i troše energiju. I to se sve plati na kraju mjeseca. Sa termo ventilima i razdjelnicima toga nema, mislim ima, ali u tom slučaju ćeš dobrano platiti grijanje ako tako radiš. Razdjelnik te "tjera" da paziš kako i koliko trošiš energije.Bolje je po potrošače da plaćaju po utrošku energije (ono što izmeri kalorimetar) nego po kolicini energenta koji se potroši.
Npr, u Srbiji ljudi koji se greju na gas, plaćaju po kibiku gasa, što je teška nebuloza. Treba da se plaća po količini energije koju izvučeš iz tog gasa.
2012. godine (ako se dobro sećam), nesto su bili zaiebali sa kvalitetom gasa, pa su te zime ljudima stizali 2-3 puta veci racuni, jer da bi dobili istu temperaturu u kuci, morali su da potrose daleko vise lošeg gasa.
Ja sam pred dve godine promjenio stolariju, stavio PVC i mislim da manje trošim toplinske energije. A čini mi se i manje struje kad hladnim s klimom, Iako sam promjenio i klimuPa negde mora da se zalomi.
Drzava, odnosno grad, bi trebalo da pomogne, da se daju neke subvencije, da se resi problem. Dovoljno je da se stavi PVC i odmah ti je stan 50% efikasniji.
Bolje za to nego sto menaju kocku na trgovima svake godine.
Zime su sad jake do k*urca.Ja sam pred dve godine promjenio stolariju, stavio PVC i mislim da manje trošim toplinske energije. A čini mi se i manje struje kad hladnim s klimom, Iako sam promjenio i klimu