Grejanje u Puntu, magljenje prozora

То магљење стакла је један од мојих ретких доживљаја "Зоне сумрака"
што се тиче возачких искустава.

Први пут се појавило (а да није од издахнутог ваздуха) једне јесени,
напољу је било тмурно и магловито
и ја сам помислио да ми је магла ушла кроз не знам шта ...

Онда сам свратио на пумпу и купио спреј против магљења - никаква помоћ,
све време сам ко луд трљао стакла,
држао прозоре отворене, а напољу минус - ништа није помогло !

Људи су ми причали најчудније приче
и моја машта је заиста радила свашта !

На крају сам отишао код Радуловића,
овлашћеног Бемве сервисера
и он ми је открио коначно тако просту ствар
да ми је радијатор или црево порозно.

Сад су наступили други проблеми,
син му је ишао на обуку за возача формуле 1
па је за замену радијатора тражио 33 хиљаде динара !!!

Видим ја да морам да урадим што и много богатији
те се распитам и одем код Тике "дивљака".

Каже Тика 7 иљада,
реко Тиле, како ћеш бре све ово да поскидаш, замениш... за само 7 сома ?
Не брини се каже ти, нећу ја ни да скидам ни да мењам, само сипам течност.
- А оће то да држи?
- До сад ми се нико није жалио !

И стварно, то је трајно поправило ствар
и никада више никакве сличне проблеме нисам имао.

Е сад,
после сам провалио да сам и сам могао да набавим ту течност
за пар стоја, ал нека, није ми криво.

Не бих ја то знао сам ...
Pa te ruske tecnosti koriste i nasi vozaci i poneki 'majstor'.Ima ih na svakom koraku, raznih proizvodjaca i cena.Ali 90% nase tehnike u koju je to zaliveno je doslo sa pregrejanim motorom cim dodje leto.Zato i me damo da sipaju svasta kad curi ili kaplje radijator.Umeju da naspu i biber,mlevenu papriku....itd, takodje prestane curenje.Ali.....

Sve ovo što ste pisali je ok. Rešenje moram da nađem sama, a to će za početak biti ta grejalica na upaljač.
Jer, kad god se požalim, ovaj moj mi utrapi ključeve od multiple, a to mi ne odgovara za gradsku vožnju.
filter kabine kosta do 10e za puntica, ja bi prvo to pogledao, znaju biti uzasno prljavi, tako sam proslo ljeto dzabe punio klimu a problem bio u filteru

Stariji, skoro punoletan, ali meni dobro dođe za gradsku vožnju. I već godinama traljavo radi grejanje, skoro uopšte ne radi, ali sam se navikla na te kraće relacije.
Bio je dva puta na tom nekom produvavanju "radijatora" ali bez nekih bitnijih rezultata.
Sad, moje pitanje je, da li bi se ospoobljavanjem manuelne klime (koja takođe ne radi) rešio koliko toliko problem grejanja, jer mi u stvari nije problem temperatura u vozilu, nego to što se jako magle prozori.
Za prozore apsolutno pomaže jer ih klima osuši za 10 - 15 sekundi. Mnogo je brže tako nego s običnim grejanjem jer klima duva komprimovan suv vazduh. Kako god da se suše prozori recirkulacija mora biti isključena.
filter kabine kosta do 10e za puntica, ja bi prvo to pogledao, znaju biti uzasno prljavi, tako sam proslo ljeto dzabe punio klimu a problem bio u filteru
Filter klime treba uvek zameniti kad se menjaju i ostali filteri, dakle na malom servisu. Mnogi to ne urade i zato imaju problem.

I sam vozim zenin Punto 1,2 2003 i kad je hladno ne magli stakla a skazaljka temperature krene posle nekih 600-700m i duva mlako.
Ako pusta antifriz u kabinu onda se to oseti u ustima tj imas ukus antifriza jer udises ta isparenja.
Nisam nikad menjao mali hladnjak na Puntu ali ne mora da znaci da je komplikovano i da se mora skidati tabla jer na Bravu MkI se skida sa strane tj tako s izvuce hladnjak i lako se stavi novi.
Postoji jos jedno sasvim lepo resenje a ovde se vidi ko ima dovoljno godina pa da se seti kako se to nekad radilo.
Stavis najobicniji karton ispred hladnjaka,ne zatvoris ga celog naravno i eto brzeg postizanja temperature.
Sta sam se Yugica i Stojadina tako navozao i nikad nisam imao problem.
U principu sve se svodi vervatno na termostat jer da je busan mali hladnjak bilo bi mokro ispod nogu suvozaca ili vozaca a ako jeste prstom pipni mokro mesto i lizni i ako je slatko onda zaista i pusta ali s druge strane tad bi i trosio antifriz pa bi morala da dolivas.

Za prozore apsolutno pomaže jer ih klima osuši za 10 - 15 sekundi. Mnogo je brže tako nego s običnim grejanjem jer klima duva komprimovan suv vazduh. Kako god da se suše prozori recirkulacija mora biti isključena.

Filter klime treba uvek zameniti kad se menjaju i ostali filteri, dakle na malom servisu. Mnogi to ne urade i zato imaju problem.
ja sam mijenjao svake 2 godine posto ne vozim mnogo, oko 5000 godisnje. ali opet je bio uzasno prljav i crn....a inace bas mijenjam sve filtere i ulje na 5000 tj. godisnje jednom. za 10 godina sam presao 50000 i da kucnem u drvo osim sto stalno svijetli chek endzin nista nisam mijenjao. ni kocnice, krajnicu, nista...e da, jesam svjecice i bobinu, ali i dalje svijetli i malo smrdi gorivo na izduvu. prvih 5 godina sam pokusao rijesiti problem, ali nisam uspio, ovde kod nas nema majstora koji bi to znali da rijese. sve osim krajnice, kugle, malog i velikog servisa je za njih kvantna fizika..

Au sta se ovde sve napisa.

Ja sam imao problem sa malim hladnjakom na puntu, i to ne lici na ovo sto je devojka opisala.

Kad je probusen mali hladnjak soferka pocinje da magli tek kad se auto ugreje i oseca se miris antifriza, a devojka ima obrnut problem njoj magli dok se ne ugreje, a posle da li magli ne zna ni ona jer ga ne vozi duze od 10 minuta, tako da je veoma tesko reci o cemu se radi. Kad bi nastavila da ga vozi kad auto postigne temperaturu bilo bi lakse da se otkrije o cemu se radi.

Inace, zamena malog hladnjaka nije jeftina, najjeftinije sto sam nasao bilo je 50 evra, jer mora da se skida cela tabla. To je bilo pre 10 godina ne znam koje su scene sad.

ja sam mijenjao svake 2 godine posto ne vozim mnogo, oko 5000 godisnje. ali opet je bio uzasno prljav i crn....a inace bas mijenjam sve filtere i ulje na 5000 tj. godisnje jednom. za 10 godina sam presao 50000 i da kucnem u drvo osim sto stalno svijetli chek endzin nista nisam mijenjao. ni kocnice, krajnicu, nista...e da, jesam svjecice i bobinu, ali i dalje svijetli i malo smrdi gorivo na izduvu. prvih 5 godina sam pokusao rijesiti problem, ali nisam uspio, ovde kod nas nema majstora koji bi to znali da rijese. sve osim krajnice, kugle, malog i velikog servisa je za njih kvantna fizika..
Koliko će se zaprljati filter klime i vazduha dosta zavisi i od toga gde živiš. U gradu je gore nego van njega, a još ako živiš blizu nekog gradilišta zlo i naopako. Mnogo je čestica koje ne možeš videti, ali filter ''oseti''.

Pa ne duva vruće, samo mlako, ali tek posle 10 minuta vožnje a meni onda i gotova relacija pa mi džabe. Inače, na gas vozim, nešto mi majstor i tu objašnjavao da može biti uzrok. Zato i razmišljam da li bi klima to rešila.

ako zelis da ti dune vruce unutar 10 minuta, jedini nacin je da uradis sledece:

1. korak - upali auto

2. korak - stisni gas do kraja i tako drzi bar minut, bolje dva

3. korak - ubaci u prvu i kreni

4. korak - gledaj da vozis na maksimumu ogranicenja brzine po gradu (50km/h), ali bez vadjenja iz prve. na semaforu izbaci iz brzine, pritisni opet gas do kraja i tako drzi do zelenog

ovo bi trebalo da ti vrlo brzo omoguci topao vazduh za odmagljivanje vetrobrana

1. korak - upali auto

4. korak - gledaj da vozis na maksimumu ogranicenja brzine po gradu (50km/h), ali bez vadjenja iz prve. na semaforu izbaci iz brzine, pritisni opet gas do kraja i tako drzi do zelenog

Aha, ha, ha , stvarno misliš da prvom brzinom vozim 50 km/h , ajd nađi nekog drugog da zezaš

1. korak - upali auto

Ja bih radije prvo krpom obrisao stakla, tek onda upalio motor i odmah krenuo. Grejanje u mestu iz više razloga nije dobra stvar.

1. korak - upali auto

grejanje ce brzo stici

a motor brzo otici

Teško. Koliko god pritiskao gas on svejedno radi bez opterećenja, a drugačije je kad vuče tonu i više. Kažem ti - grejanje u mestu je greška. To je nekad moglo da ima opravdanja kod nekih karburatorskih motora koji nisu odmah mogli ni da krenu. Danas se to dešava samo onima koji imaju neki tehnički problem. Ko nema treba odmah da vozi.

Radi bez opterecenja ali nema hladnog vazduha da hladi hladnjak te s toga brze se postize temperatura ako radi u mestu.
Takodje marge nije resila problem jer jeste sad da joj se ne magle stakla ali joj motor ne postigne radnu temperaturu i stalno radi sa smesom koju joj odredjuje lambda sonda da je auto hladan.
Isto tako vecina nas ne menja antifriz na sveke 2-3 godine jer misli da ako je tacka smrzavanja npr -35 da je to to ali nemaju pojma kako grese jer antifriz postaje agresivan i nagriza s vremenom kanale i dihtung glave i zna da pomesa ulje i vodu upravo zbog toga.

Back