Grejanje na drveni pelet

Bafer od 500 litara bi grejac od 6 kw napunio na 80 stepeni za neka tri i po sata po jeftinoj tarifi, i cak po nestanku struje imali biste ceo dan grejanje uz pretvarac napona i taj akumulator od kamiona.
dal bi moglo samo na to da se greje?

preko noci napunis 500 litara , danju ta voda ide u radijatore.

mislim da bi 2 radijatora , mozda i 3 mogla ceo dan da funcionisu i vrte 500 litara

dal bi moglo samo na to da se greje?

preko noci napunis 500 litara , danju ta voda ide u radijatore.

mislim da bi 2 radijatora , mozda i 3 mogla ceo dan da funcionisu i vrte 500 litara
To sam gubo rekao, mora da se izracuna uzimajuci sve u obzir kolika je ukupna snaga radijatora, racunajuci prema kotlu 18 se mnozi sa 35 to bi bilo minimalno nekih 600 litara, a optimalno se mnozi sa 50 - 55 sto bi bilo nekih 900 litara, sobzirom da stan nije veliki i da je izolovan zidovi debeli covek je rekao da mu 45 - 50 stepeni sasvim dovoljno......ako bi tu kolicinu vode zagrejo na 80 stepeni na potisnoj cevi bi naravno dosao termostarski ventil koji bi pustao 50 stepeni ka radijatorima, pumpu bi palio sobni termostat i odrzavao zadatu temperaturu, uz odgovarajuce nrpovratne ventila vruca voda bi se zadrzavala u radijatorima i pumpa bi se palila povremeno.... Naravno to moze doci u kombinaciji sa kotlom na cvrsto gorivo kad se potrosi limit zelene i plave zone da ne bi ulazio u crvenu tad moze da predje na cvrsto gorivo do kraja meseca, time bi bila velika usteda i struje a i ogreva.... Vidim da covek ide na to da ima vise kombinacija grejanja da olaksa, ovo samo grubo pisem kao moguca resenja naravno to podrazumeva ozbiljnije proracune i ozbiljnog majstora koji to zna da izvede, da bi bilo sve kako treba podrazumeva i ugradnju odgovarajuce automatike termostata ventila i ostalih drangulija...... sobzirom da se bafer moze lako i napraviti pogotovo ako je otvoren sistem u pitanju a grejaci takodje nisu skupi i to da je bafer odlicna stvar koji treba ugraditi svakako u ovom slucaju i ako se koristi cvrsto gorivo to ubacivanje grejaca moze biti i dodatna mogucnost neka alternativa ne mora biti glavni energent stariji su ljudi i mozda nekad nece moci da odu da naloze...... Gorionik na pelet nije jeftin plus kupovina peleta koja se uglavnom placa odma, plus problemi koje on donosi stelovanje kvarovi, znam mnogo ljudi koje kad ih pitate kolko trose peleta i da li su zadovoljni prvo progutaju veliku knedlu pa kazu da su zadovoljni pogotovo mislim na gorionike koji se ugradjuju na kombinovani kotao, zato pre radova dobro se raspitajte preracunajte da biste na kraju stvarno bili zadovoljni i cenom i komforom.

Back