Green card

• Začetnik teme Začetnik teme TAB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koliko te je kostalo dobri covece?

Verovatno je greška.
Isao sam preko sajta Zelena lutrija.
Prikacio sam sliku, i sve informacije dao kao i na zvanicnom sajtu, i zadnja opsija je bila, da li zelite besplatnu prijavu preko sajta...blabla(to sam izabrao),ili preko agencije.
I dobio sam ID, na mail, i da sam aplicirao za DV2015.
Mika vidim da si jedan od najiskusnijih na forumu, pa možeš da mi kažeš da li sam pogrešio(što je vrlo verovatno, s obzirom da sam početnik)?
Hvala unapred.

Poz

Verovatno je greška.
Isao sam preko sajta Zelena lutrija.
Prikacio sam sliku, i sve informacije dao kao i na zvanicnom sajtu, i zadnja opsija je bila, da li zelite besplatnu prijavu preko sajta...blabla(to sam izabrao),ili preko agencije.
I dobio sam ID, na mail, i da sam aplicirao za DV2015.
Mika vidim da si jedan od najiskusnijih na forumu, pa možeš da mi kažeš da li sam pogrešio(što je vrlo verovatno, s obzirom da sam početnik)?
Hvala unapred.

Poz

Naravno da si pogresio, ali bar te nije kostalo. Verovatno ce sad, kad imaju tvoje podatke, da ti dosadjuju da platis. Uglavnom, JEDINA stranica na kojoj se mozes prijaviti je ova: https://www.dvlottery.state.gov/
Naravno, ako bude izglasan novi imigracioni zakon, lutrija ce bbiti ukinuta.

Je l' to zakon za imigrante koji su vec u Americi tj koji su tamo dobijaju sansu da dobiju drzavljanstvo je l'

i kad se ocekuje daj zakon, ja sam cuo da nece jos minimum god dana...

I sad sam usao na https://www.dvlottery.state.gov/ nema nigde za 2014 pise da je moralo da se priajvi 2011 za 2014 jel to to ili ....??? Znaci ja moram 2014 da se priajvim za 2016-17 je l' ?

prvo se dobije green card i tek nakon 7 godina boravka u USA dobijes drzavljanstvo....mozda gresim tako su mi rekli.

Od dana kada dobijes GC treba ti 5 godina da bi dobila drzavljansvo ako ti je neka firma bila sponzor, ako GC dobijes udajom treba ti 3 godine, ali budi oprezna jer INS moze da proverava da li je pravi brak ili laznjak, cak postavljaju i intimna pitanja oko seksa itd.

Sto se putovanja tice onog trenutka kad si dobila GC mozes da putujes gde hoces i koliko hoces, zavisi koliko imas para. Kad se vracas u SAD recimo na aeorodromu imas 2 linije, jedna za US citizens i druga non-citizen, ti sa GC ides na non-citizen, pokazes pasos i GC i sluzbenk INS proveri GC i mahne ti da prodjes.

Jos nesto, sa GC imas sva prava kao i svi drzavljani SAD osim sto ne mozes da glasas, ali i to ima svoje prednosti, kad te pozovu na jury duty (porota) posaljes fotokopiju GC i slobodna si ko ptica na grani jer da bi bio u poroti moras da imas drzavljansvo.

Je l' to zakon za imigrante koji su vec u Americi tj koji su tamo dobijaju sansu da dobiju drzavljanstvo je l'
i kad se ocekuje daj zakon, ja sam cuo da nece jos minimum god dana...
I sad sam usao na https://www.dvlottery.state.gov/ nema nigde za 2014 pise da je moralo da se priajvi 2011 za 2014 jel to to ili ....??? Znaci ja moram 2014 da se priajvim za 2016-17 je l' ?

Novi zakon predvidja legalizaciju ilegalnih imigranata koji su se zatekli u USA pre 1.1.2012.
Zakon je u proceduri, kada ce biti na snazi to je tesko reci.
Lutrija za fiskalnu 2014. godinu je odzana u oktobru 2012. Ako bude lutrije ove godine, ona ce se odnossiti na fiskalnu 2015. godinu.

Novi zakon predvidja legalizaciju ilegalnih imigranata koji su se zatekli u USA pre 1.1.2012.
Zakon je u proceduri, kada ce biti na snazi to je tesko reci.
Lutrija za fiskalnu 2014. godinu je odzana u oktobru 2012. Ako bude lutrije ove godine, ona ce se odnossiti na fiskalnu 2015. godinu.

Mi smo prosle (2012te) godine prvi put aplicirali ali nazalost nismo bili izvuceni ali smo upoznali dve porodice iz Nisa koje su dobile na lutriji i oni su sada u najvece u postupku vadjenja papira. Dokle su tacno stigli ne znam ali to je i nebitno bitno je da ljudi mogu da odu. Ove godine pokrecemo proces dobijanja vize preko zvanicnog Kanadskog sajta ali ako bude bilo lutrije ove godine pokusacemo ponovo. Nista ne gubimo. :)
Ono sto mene iznervira od kako se informisemo o odlasku za Kanadu-Ameriku(i na kraj sveta :D) je to sto sam par puta saznala da ljudi dobiju greencard i na kraju ne odu a jos gori su mi oni koji regularno jure papira i zbog cekanja po vise meseci pa i godinu oni odustanu. Ja se iskreno nadam sto brzem odlasku odavde koliko god to "brzo " bilo odnosno trajalo.

Pozdrav svima. Mika,vidim da si pisao ranije da poznajes neke ljude koji su imali overstay pa su dobili zelenu preko lutrije kasnije. Zena je izvucena,uskoro bi trebali na intervju u ambasadu u bgd. Ja sam pre 4 godine ostao preko vize pa ako mozes nesto detaljnije o tim poznanicima,zanima me kolike su mi sanse...

Pozdrav svima. Mika,vidim da si pisao ranije da poznajes neke ljude koji su imali overstay pa su dobili zelenu preko lutrije kasnije. Zena je izvucena,uskoro bi trebali na intervju u ambasadu u bgd. Ja sam pre 4 godine ostao preko vize pa ako mozes nesto detaljnije o tim poznanicima,zanima me kolike su mi sanse...

gde si to procitao? Mislim da si me zamenio sa korisnikom "mitrama".

Pozdrav svima,
zamolio bih za malu pomoc od iskusnijih forumasa.
Imam dvojno drzavljanstvo Srbije i BiH, rodjen sam u Srbiji i ziveo sam tamo do pre pet godina,
a BiH drzavljanstvo imam dve godine. Da li mogu da se prijavim na lutriju dva puta, jednom "preko" RS, jednom BiH?
Imam srpski pasos, bosanski nemam (nije mi trebao, pa ga nisam ni uzimao).
Ako ne mogu dva puta, sta mislite da je bolje, preko koje zemlje se prijaviti?

Pozdrav svima,
zamolio bih za malu pomoc od iskusnijih forumasa.
Imam dvojno drzavljanstvo Srbije i BiH, rodjen sam u Srbiji i ziveo sam tamo do pre pet godina,
a BiH drzavljanstvo imam dve godine. Da li mogu da se prijavim na lutriju dva puta, jednom "preko" RS, jednom BiH?
Imam srpski pasos, bosanski nemam (nije mi trebao, pa ga nisam ni uzimao).
Ako ne mogu dva puta, sta mislite da je bolje, preko koje zemlje se prijaviti?

U uputstvu lepo pise: jedna osoba - jedna prijava.
Po statistikama, sanse su malo vece ako se se prijavis u Srbiji, ali to ne mora da znaci da ce biti tacno i za ovogodisnje izvlacenje.

Sto se putovanja tice onog trenutka kad si dobila GC mozes da putujes gde hoces i koliko hoces, zavisi koliko imas para. Kad se vracas u SAD recimo na aeorodromu imas 2 linije, jedna za US citizens i druga non-citizen, ti sa GC ides na non-citizen, pokazes pasos i GC i sluzbenk INS proveri GC i mahne ti da prodjes.

Ovo nije potpuno tačno.

istina, možeš da putuješ gde hoćeš, ali ne i koliko hoćeš, jer nakon 6 meseci (u komadu ili više od 6 meseci u toku jedne godine) van USA, biće vam oduzeta Green Card na Imigraciji, jer ako ste 6 meseci i duže van USA, oni računaju da ste se trajno odselili.

Moguće je unapred (pre dužeg putovanja, ne posle kada je GHC već oduzeta!) podneti molbu za "duže odsustvovanje iz USA", za koju vam treba (dovoljno dobar) razlog - recimo, završavanje poslednje godine faksa, završetak i odbrana doktorskog rada, specijalizacija u inostranstvu preko Univerziteta ili veće firme ili slično. To odobrenje traje onda do 2 godine, i može se, u izuzetnim slučajevima, i jednom produžiti. Ovo je inače dobro uraditi ako dobijete GC na lutriji, ali niste još totalno spremni da se selite u USA (faks, pare, roditelji, šta god). Aktivirate GC, predate molbu za duže odsustvovanje i onda (ako vam odobre!), možete i malo duže da odložite iseljenje.

Da ne misle ljudi da je ovo samo USA recept, ova praksa je inače potpuno identična onoj u Evropskoj Uniji. Ako imate bilo kakvu vizu koja vam omogućuje duži boravak u EU, i onda napustite EU na duže od 6 meseci, automatski prestaje da vam važi viza (čak i ona doživotna naseljenička!), jer oni računaju da ste težište života preselili u neku zemlju van EU. I onda ne vredi kukati, vizu teško možete da dobijete ponovo jer "nisam znao/znala" itd. I u EU može da se zatraži duže odsustvo, ali isključivo unapred, a ne posle.

Ista stvar je i sa Green Card u USA, jer to nije ništa drugo nego trajna boravišna viza koja dozvoljava i legalno zaposlenje.

Dakle, pazite kada napuštate USA sa GC i drugim boravišnim vizama na duže vreme. Ako prebacite 6 meseci odsustva, izgubićete GC/vizu!

P.S. Da odmah predupredim "ali moja poznanica je išla godinama jednom godišnje u USA i tako 'osvežila' GC" i slično: Da, ponekad se dešava da se Imigracione "sažali" i pusti vas bez oduzimanja GC. Možda jednom, ali sledeći put je gotovo. I, zapitajte se sami - da li zaista želite da reskirate (teško) stečenu GC ili vizu (i dalji život u USA) zbog jednog putovanja?

Back