Granicni poremecaj licnosti

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Pre jedno pet godina data mi je dijagnoza "granicni poremecaj licnosti" i to je ok. Sva moja ponasanja poklapaju se po svim tackama.

Bio sam i kod drugog psihijatra, nekoliko godina kasnije, ali nije radjena evaluacija vec je samo napisao da nemam nikakvih psihickih problema.

Meni nije jasno kako moze tako nesto napisati kad ja i dalje imam iste simptome, doduse ublazene u nekim aspektima.

Imao sam u pocetku mesec dana konsultacije sa psihologom, ali posto sam odbio hospitalizaciju, to je prestalo. Sad, glupo mi je da se cimam i opet idem kod psihologa.

Bio sam i kod drugog psihijatra, nekoliko godina kasnije, ali nije radjena evaluacija vec je samo napisao da nemam nikakvih psihickih problema.

Meni nije jasno kako moze tako nesto napisati kad ja i dalje imam iste simptome, doduse ublazene u nekim aspektima.
Pa, u čemu je problem, druže?
Je l' ti žao što više nemaš tu dijagnozu, ili?

BPD je ozbiljna bolest koja zahteva konsultacije sa stručnim licima. To "Granično" ne znači da si po malo. Lekovi tipično ne pomažu, osim kao placebo efekat.
Znam da ne znači "po malo". Sam znam kako je živeti sa tim i koliko je ozbiljno. Nisam skroz siguran od kada se to javilo kod mene.Ali sa nekom dozom proračuna mogu da tvrdim da je možda 3-4 godina srednje. Nekako mi se čini da postoje oscilacije. Čas se povećava, a onda vraća na neko mirovanje. Pod mirovanjem podrazumevam sve podrazumevane karakteristike BDP-a.

Verovatno bih trebao da vidim nešto oko psihologa.

Pa, u čemu je problem, druže?
Je l' ti žao što više nemaš tu dijagnozu, ili?
pu pu pu, daleko bilo. žao mi je što sam uveren da imam, a nisam dobio lečenje. tu je više faktora uticalo. imanje temporalne epilepsije kao nervnog oboljenja, ali i BDP-a, koji se činio kao neki miks, da se nije odmah moglo razlučiti. etiketa mi je data nakon 2 pokušaaja suicida. A posle toga lekari više nisu to pominjali što je meni malo nejasno. sve su uputili da je to epilepsije, ali osećam da nije sve.

Dva lekara dve dijgnoze.A kako se ti osecas.Jesi bolje ili gore izmedju ta dva odlaska kod doktora
hmmm. znaš kako, kada mi je dijagnostikovan, tada je bilo baš izražajno. vremenom se to redukovalo zbog terapije, ali se i zbog epilepsije tu lekovi mešali, pa menjali i na kraju potpuno potisli u stranu taj poremećaj. Medjutim, prosto osećam da nije trebalo to učiniti, sve karakteristike su i dalje tu, znam to. Pravi mi problem u životu za normalno funkcionisanje.
taj poremećaj ide često u sprezi i sa drugima, pogotovo narcizmom. Dobra vest je da su ustanovili da to popušta sa godinama
da, znam da sam narcis. ali to je taj delusional part, nemogućnost da objektivno pogledam sebe u odnosu na druge, konstantno šetanje od onoga šta jesam i šta zapravo želim.

da se ogradim, ne komentarišem tebe lično već ono što znam o BPD.

Postoje i testovi onlajn koji relativno dobro mogu da utvrde ako si "kandidat"
radio sam ih, "potvrdjuju". Nije ni bilo potrebe da ih radim, znam simptome, znam svoje ponašanje i to je i više nego dovoljno. Brine me to što nisam imao nikakvu terapiju što se toga tiče godinama.

radio sam ih, "potvrdjuju". Nije ni bilo potrebe da ih radim, znam simptome, znam svoje ponašanje i to je i više nego dovoljno. Brine me to što nisam imao nikakvu terapiju što se toga tiče godinama.
dobro je da si svestan toga jer se svodi na to da sam sebi pomogneš. Psiholog je tu da te usmeri ali izgleda da bi ti mogao i sam to da uradiš.

pu pu pu, daleko bilo. žao mi je što sam uveren da imam, a nisam dobio lečenje. tu je više faktora uticalo. imanje temporalne epilepsije kao nervnog oboljenja, ali i BDP-a, koji se činio kao neki miks, da se nije odmah moglo razlučiti. etiketa mi je data nakon 2 pokušaaja suicida. A posle toga lekari više nisu to pominjali što je meni malo nejasno. sve su uputili da je to epilepsije, ali osećam da nije sve.
Žao mi je što to saznajem o tebi, ali da ne razumeš pogrešno, ne sažaljevam te. Možda je novi psihijatar ustanovio da je sad vreme da naučiš da živiš sa tim i staraš se sam o sebi bez dopinga?
Ja sam laik, ali mislim da je pobeda svakog u životu sa svojim demonima, a ne u zavisnosti od ove ili one terapije. Zašto misliš da ti terapija nedostaje?

dobro je da si svestan toga jer se svodi na to da sam sebi pomogneš. Psiholog je tu da te usmeri ali izgleda da bi ti mogao i sam to da uradiš.
sumnjam da mogu sam jer mi se čini da impulsivni ispadi postaju izraženiji, paranoja učestalija, a narcističko ponašanje pojačanije.

Žao mi je što to saznajem o tebi, ali da ne razumeš pogrešno, ne sažaljevam te. Možda je novi psihijatar ustanovio da je sad vreme da naučiš da živiš sa tim i staraš se sam o sebi bez dopinga?
Ja sam laik, ali mislim da je pobeda svakog u životu sa svojim demonima, a ne u zavisnosti od ove ili one terapije. Zašto misliš da ti terapija nedostaje?
dobro je što me ne sažaljevaš, to svakako ne želim. razlog zašto tako mislim naveo sam u postu iznad.

Imao sam u pocetku mesec dana konsultacije sa psihologom, ali posto sam odbio hospitalizaciju, to je prestalo. Sad, glupo mi je da se cimam i opet idem kod psihologa.
Odbio si hospitalizaciju, napravio grešku.
U bolnici bi ti uradili sve testove ličnosti, kompletne analize i pretragu.
Tim lekara bi doneo konačnu dijagnozu i adekvatnu terapiju.

Probaj ponovo sa ranijim izveštajem i sadašnjim simptomima.

Odbio si hospitalizaciju, napravio grešku.
Šta će tamo da proživi? Samo da se nagleda drugih slučajeva, gorih od sebe i pita sebe: ''Jesam li ja stvarno za ovde?'', i njemu dosta. Ustvari, ne znam...
Iz onoga što sam čula od ljudi iz prve ruke, to što tamo vide ima užasan efekat na njih. Terapija kud i kamo, ali...
Ma, ne znam, ja sam gluperda za ove stvari. :rida:
Izvinite me. :sad2:

Šta će tamo da proživi? Samo da se nagleda drugih slučajeva, gorih od sebe i pita sebe: ''Jesam li ja stvarno za ovde?'', i njemu dosta. Ustvari, ne znam...
Iz onoga što sam čula od ljudi iz prve ruke, to što tamo vide ima užasan efekat na njih. Terapija kud i kamo, ali...
Nisam želeo hospitalizaciju jer je moj inicijalni razgovor sa psihologom kroz nekoliko termina meni pokazao da nije ozbiljna žena. Ja dolazim da izrazim kako se osećam, ona me pita da joj popravljam nešto oko fona, ne radi joj. Ili da pitam za tonere IT ekipicu gore na spratu. Ono, wtf. Jesam li ja kurir neki tu. Tu sam se razočarao i prestao odlaziti.

Ni ja se baš ne razumem ali verujem u medicinu.
Ako sam dobro razumela, čovek ima probleme, odbio je hospitalizaciju, sada ga je stid da potencira to pitanje.
Šta ima da se nagleda, ide na ispitivanje na odelenje u bolnici.
Verovatno ga ne bi poslali u ustanovu zatvorenog tipa.
On treba i mora da dobije adekvatnu dijagnozu i lečenje po potrebi.

Ni ja se baš ne razumem ali verujem u medicinu.
Tu je ta razlika između nas.
Nisam želeo hospitalizaciju jer je moj inicijalni razgovor sa psihologom kroz nekoliko termina meni pokazao da nije ozbiljna žena. Ja dolazim da izrazim kako se osećam, ona me pita da joj popravljam nešto oko fona, ne radi joj. Ili da pitam za tonere IT ekipicu gore na spratu. Ono, wtf. Jesam li ja kurir neki tu. Tu sam se razočarao i prestao odlaziti.
Verujem da ti nije te zadatke dala da bi joj izigravao kurira, nego da bi ti odredila neku društvenu funkcionalnost. Samim tim što smataš da nisi još spreman za život bez terapije, ti pokazuješ visok nivo odgovornosti prema sebi i drugima, što mnogi ne mogu.
Mislim da je ona super psihijatar, ali ipak... to što osećaš, uradi. Potrebna ti je hospitalizacija? Idi.
Potrebna ti je terapija? Dođi do nje.

Tu je ta razlika između nas.

Verujem da ti nije te zadatke dala da bi joj izigravao kurira, nego da bi ti odredila neku društvenu funkcionalnost. Samim tim što smataš da nisi još spreman za život bez terapije, ti pokazuješ visok nivo odgovornosti prema sebi i drugima, što mnogi ne mogu.
Mislim da je ona super psihijatar!
ma jok, lepo sam video da je prosto tražila uslugu, nezainteresovana :D

:lol:

Možda je to bio test.
Možda ima metode da ispita tvoju strpljivost.

Kada sam polagala vozački (davno) jedan od pregleda je bio kod klinčkog psihologa, zatim kod psihijatra.
Kada sam došla kod kl. .psihologa, ona je odmah izašla, kao vratiće se brzo.
Dugo sam sedela u njenoj ordinaciji, vidim na stolu neki časopis, uzmem i čitam.
Kada je, konačno, došla, uzela je onaj formular i popunila bez ijednog pitanja.
Kada sam izlazila, pozdravljajući se sa njom, primetila sam da je ceo zid u staklu.
I danas mislim da sam bila posmatrana

Poslednja izmena:

Back