Opozicija iznosi saznanja o tome da su 4 projekta u gradu stopirana zbog korupcije i namestanja tendera.
Pa vi sad vidite.
Evo ja sad nesto razmisljam. Da li je to razlog sto se linije daju privatnicima. Da se linija privatniku, pa mu se da novac za liniju, on kupi autobuse odakle mu se kaze, ne treba tender jer nije drzavna firma. I svi vuci siti, a ovce da li su na broju nije bitno.
Eto mozda i gresim, ali me ne bi iznenadilo da im i to padne na pamet, ako ne mogu da provuku kroz tendere, oni ce to onda da urade na drugi nacin.
https://nova.rs/vesti/politika/ceti...ropskih-firmi-sumnja-da-se-tenderi-namestaju/
Tenderi za nekoliko milionskih projekata u Beogradu su obustavljeni ili oboreni zbog sumnje na korupciju, tvrdi Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu. Prema njegovim rečima, radi se o onim projektima koji su u nadležnosti Grada,
a to je nabavka 100 novih tramvaja, 300 novih gasnih autobusa, potom izgradnja autobuske stanične zgrade u Bloku 42 i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla. Glavna prepreka realizaciji ovih projekata je
sumnja na nameštene tendere, zbog čega su firme ponuđači ulagali prigovore, zbog čega je došlo i do obaranja ili stopiranja tendera.
„Grad je u maju odustao od tendera za nabavku 100 novih tramvaja, jer je svima bilo jasno da se on crta za rumunsku fabriku Astra, a u junu je oboren tender za 300 gasnih autobusa, jer je bilo očigledno da se on namešta za jednu kinesku fabriku“, navodi Jovanović i dodaje da su u „međuvremenu oboreni i tenderi za upravnu zgradu na novoj glavnoj autobuskoj stanici, kao i onaj za završetak Bulevara patrijarha Pavla i spajanje Mosta na Adi sa Rakovicom“.
Jovanović za Novu pojašnjava da je kod svih tendera došlo do žalbi ponuđača zbog sumnje da se ciljano nameštaju za određene firme.
Sagovornik Nove navodi da su firme prigovore ulagale Komisiji za zaštitiu prava ponuđača, a neke čak i po više puta.
„
Za nabavku 100 novih tramvaja se više evropskih fabrika žalilo da je čitav tender bio diskriminatorski, što je u skladu sa saznanjima CLS-a. Ogromna je korupcija u javnom prevozu. Umesto da imamo međunarodne tendere, gde najbolje marke mogu ravopravno da učestvuju, mi imamo ovo“, kaže Jovanović.