Vidim da ti nije niko detaljno odgovorio, sve se svodi na prepirke na ovom forumu, retko na konkretne savete i odgovore. Pokusacu otprilike.
1.Renta u centru grada nije jeftina, racunaj da ti je 1500 minimum pa do beskonacne cifre, zavisi sta hoces. Doduse imas u samom centru grada katastrofalnih kvartova za manje pare, naravno moja preporuka je da se tu ne uzima stan. Od papira je potrebno.... NOVAC

... salu na stranu, nisam mnogo ni slagao, ja naprimer nisam imao zaposlenje ali sam prikazao agenciji za nekretnine veliki kes na racunu, veci od jedne godisnje prosecne plate recimo, platio 2 kirije unapred i dobio kucu na rentu bez vecih problema, kada sam stigao u Kanadu.
2. Osiguranje vozila je papreno, tamo se racunas od 0 kao da nikad nisi vozio, za najgori krs tipa neki raspali pontiac ili ford star 15 godina koji kosta 1500$, nema sanse da platis ispod 150$ mesecno kao pocetnik i to ako imas srece. Polazes i voznju i test, samo ne ides na casove nikakve... test je lagan polaze se na nekim kompjuterima na touch i polazes ga dok ga ne polozis, svaki izlasak na taj test te kosta oko 100$ tako je bar bilo kad sam ja polagao, i za voznju ti treba sopstveni auto ili neka auto skola koja ima svoje automobile, to vec kosta malo vise, dozvolu poneses overis u nazem konzulatu sa prevodom na engleski oficijalnim i bilo bi super kad bi jos imao i neku potvrdu polise osiguranja, da nisi imao sudare u zemlji maticnoj recimo. Dobijes u startu g2 dozvolu, tu imas neka ogranicenja da ne smes da vozis u nekim rush vremenima, doduse ja to nista nisam postovao, taccnije vozio sam dugo bez ikakve dozvole. Kaznena politika u saobracaju je katastrofalna i tu nema zezancije, svi voze kao roboti, ako napravis prekrsaj a auto ti treba za zivot mozes da se upropastis debelo. Moj bivsi menadzer naprimer vise nije imao auto, zato sto je napravio neke gluposti i stavili su ga za rizicnog vozaca, placao je osiguranje katastrofalno preko 500$ mesecno, za krs od auta. Detaljnije pogledaj online oko dozvole, sta i kako sve.
3.Posao je najbolje da trazis na neku preporuku... to mi ovde zovemo veza, a oni su fini i kulturni pa zovu preporuka, reko online oglasa moze da se desi da trazis posao jako dugo.
4.Iskustvo van Kanade se ne racuna, tamo startujes od 0
5.Ne znam sta da ti kazem, ja sam se grohotom smejao dok sam gledao ljude kako volontiraju tamo zbog iskustva nekog i na kraju ni to im nije priznato. Sve u svemu, zivot je kocka... mozda upoznas pravog coveka, ostavis utisak negde, pa sve ide kao po loju, mozda ces da raznosis letke citav zivot, kao neki inzinjeri koje sam upoznao. Kanada inace ima najobrazovanije taksiste na svetu.
Trazi informacije po imigracionim forumima, tamo ima sto-sta da se procita korisno, ova Krstarica se vise svodi na prepirku raznih frikova. Ja sam generalno ovde aktivan, zato sto imam zelju da dajem ljudima realne informacije, do kojih nisam uspeo da dodjem pre nego sto sam otisao u Kanadu. Lazni optimizam da cujes neces, sve sto si pitao napisano ti je realno. Necu da ti kazem da najam stana u centru Toronta kosta manje nego sto jeste, kosta mozda u jane n finch... ili da te lazem da je osiguranje malo kad nije, ili da su sanse za dobrim poslom dobre... kad nisu.