Gradjevinski fakultet ili PMF

vepapb

Početnik
Poruka
32
Pozdrav !!! :)))
Dvoumim se izmedju ova dva fakulteta ...Mislio sam da upisem Gradjevinu jer je profitabilnija...mada mislim da me vise zanima programiranje ... pa mi se pojavila nova zelja pored Gradjevine a to je PMF smer Informatika!

Zanima me kakav se posao moze naci sa PMF informatikom a da ne budem profesor :)
i da li je tesko ... ja idem u gimnaziju matematicki smer ali nam je oskudna informatika .. kad kazem informatika mislim na programiranje ! Da li je Pmf laksi od Gradjevine .... i po zavrsetku ova dva faxa ...sa kojim moze da se nadje pre posao ??? ... :D

Hvala !!! :)

Ja sam upisao Gradjevinu, a prilicno sam se lomio imedju nje i ETF-a i na kraju, kad bas nisam znao za koji da se odlucim, odlucilo je to sto u porodici imam dvoje gradjevinskih inzenjera, pa sam se vodio time da cu lako naci posao...:-) Mada ni sa zavrsenim ETF-om ne bih bio bez posla, sigurno...Ali, boze moj, ako mi se gradjevina ne bude dopala mozda se ja i predomislim...A sto se PMF-a tice, ako volis programiranje, matu i fiziku moja ti je preporuka da upises ETF, a ako bas hoces da biras izmedju Gradjevine i PMF-a, naravno da ti je moja preporuka da upises gradjevinu, pa da budemo kolege...:-) A sto se tezine tice, PMF sigurno nije tezi od gradjevine, stavise Gradjevinski uz ETF i Masinac spada u tri najteza fakulteta za zavrsiti...

Ja sam upisao Gradjevinu, a prilicno sam se lomio imedju nje i ETF-a i na kraju, kad bas nisam znao za koji da se odlucim, odlucilo je to sto u porodici imam dvoje gradjevinskih inzenjera, pa sam se vodio time da cu lako naci posao...:-) Mada ni sa zavrsenim ETF-om ne bih bio bez posla, sigurno...Ali, boze moj, ako mi se gradjevina ne bude dopala mozda se ja i predomislim...A sto se PMF-a tice, ako volis programiranje, matu i fiziku moja ti je preporuka da upises ETF, a ako bas hoces da biras izmedju Gradjevine i PMF-a, naravno da ti je moja preporuka da upises gradjevinu, pa da budemo kolege...:-) A sto se tezine tice, PMF sigurno nije tezi od gradjevine, stavise Gradjevinski uz ETF i Masinac spada u tri najteza fakulteta za zavrsiti...

Subjektivizam do bola .

@tema

Ako mene pitas ja bih upisao PMF . Sta znam zasto . Gradjevina jeste mozda na prvi pogled zanimljivija i ono, ali ako volis programiranje i matematiku ja bih upisao PMF. Jedostavno meni zanimljivije . I uvek sam se do sada rukovodio time da radis onako kako ti srce kaze a ne pamet :mrgreen: Sto se posla tice tu nisam kompetentan da kazem bilo sta :lol:

Tezina fakulteta je relativna . Ko uci relativisticku fiziku znace o cemu pricam :lol: :hahaha:
Mislim da smo o tome vec raspravljali . Ne postojo ni najtezi ni najlaksi fakultet (objektivno) , postoji subjektivno najtezi i subjektivnu najlasku fakultet . To sto ljudi zapravo studenti u najvecem procentu "uzdizu" svoj fakultet u psihologiji poznato kao "kiselo grozdje" je nesto drugo i to je daleko od objektivnih cinjenica . Mozemo razmatrati planove i programe fakulteta i govoriti o tome na kome ima vise ovoga ili vise onoga (naravno tematski slicnim fakultetima) pa da na osnovu toga zakljucimo nesto, ali reci "Farmacija je teza od arhitekture" je totalna budalastina i nesto sto se nikako ne treba uzeti za ozbiljno . Ova dva fakulteta gotovo da nemaju dodirnih tacaka .
Zakljucak:

Ne postojo ibjektivno najtezi i najlaski fakulteti .
:hvala:

Ko nije kliker, teske su mu sve prirodne nauke. Ko je genije, zavrsava to od sale.

Ne mora da bude genije ja mislim, da je tako mnogi ne bi zavrsili . To bi znacilo da je svaki fakultetski obrazovani gradjanin neke prirodne nauke genije . Kada bismo zbrojali sve njih tako i sve one koji se o MENSI vode kao geniji videli bismo da je broj MENSINIH genija daleko manji.
Jednostavno za prirodne nauke treba posedovati kliker, treba umeti apstraktno misliti, zakljucivati, iz mora cinjenica povezivati stvari i donositi zakljucke . Ali daleko od toga da samo genije moze da zavrsi neku prirodnu nauku .

Apsolutno se.......ne slazem sa tobom...ali to sad nije mnogo bitno, mrzi me da ulazim u dalje polemisanje u vezi tezine fakulteta tako da cu svoje misljenje, koje mislim da je ispravno, zadrzati za sebe, a vi koji ne mislite tako upistite Singidingi ili Segamegatrend (sto ih neko iz miloste nazva tako na forumu :-) )...A siguran sam da 95% vas ne bi upisalo ove "nazovi" fakultete, sto, naravno, potvrdjuje moju teoriju...malo iskarikirano, ali slicna je situacija i medju drzavnim fakultetima, ali kao sto rekoh svako ima pravo na svoje misljenje...Elem, decko je pitao Gradjevina ili PMF...moj odgovor, kratko i jasno, Gradjevina...Pozzz 4all :-)))

Pa na Veterinarskom je sa Bolonjom preko 10 godina čini mi se, šta onda to govori? :mrgreen:

Nista ne govori. I prosek studiranja na pravnom je 14 godina, pa ne smatram da je tezak.

Ne mora da bude genije ja mislim, da je tako mnogi ne bi zavrsili . To bi znacilo da je svaki fakultetski obrazovani gradjanin neke prirodne nauke genije . Kada bismo zbrojali sve njih tako i sve one koji se o MENSI vode kao geniji videli bismo da je broj MENSINIH genija daleko manji.
Jednostavno za prirodne nauke treba posedovati kliker, treba umeti apstraktno misliti, zakljucivati, iz mora cinjenica povezivati stvari i donositi zakljucke . Ali daleko od toga da samo genije moze da zavrsi neku prirodnu nauku .

Daleko od toga da sam rekla da ga samo geniji zavrsavaju prirodne nauke. Ako si genije, za sve to ti treba manje vremena, ako nisi, tu je trud, pa isto mozes da postignes odlicne rezultate. Zar to nije logicno?

Nista ne govori. I prosek studiranja na pravnom je 14 godina, pa ne smatram da je tezak.

Prosjek na pravnom 6,95 godina, ne suludih 14. ;)

http://www.borba.rs/content/view/1826/83/

Ali nebitno, i da jeste 14 ono što sam htio reći jeste upravo da nije bitno koliki je prosjek studiranja, tako da se ja zapravo slažem s tobom. ;)

Daleko od toga da sam rekla da ga samo geniji zavrsavaju prirodne nauke. Ako si genije, za sve to ti treba manje vremena, ako nisi, tu je trud, pa isto mozes da postignes odlicne rezultate. Zar to nije logicno?

Apsolutno tačno.... :)

A sto se tezine tice, PMF sigurno nije tezi od gradjevine, stavise Gradjevinski uz ETF i Masinac spada u tri najteza fakulteta za zavrsiti...

Mora da si na I godini fakulteta koji, naravno, smatraš najtežim i jedva završivim. :lol:

Nije to subjektivizam, nego proste cinjenice...na gradjevini je do pre uvodjenja bolonje prosek studiranja bio 13 godina, pa mislim da to sve govori...

Dete, kakva činjenica. :neutral: Težina nečega za nekoga je stvar samo i jedino talenta, spodobnosti i dara za to nešto. Dakle, čisti relativitet.
Ja npr. u porodici imam građevinskih inženjera. Čula ih nisam da kukaju, a kamoli da studiraju 13 godina. :eek: Taj ko toliko studira, slobodno ne mora ni da diplomira, jer diplomac u 33.-oj ne treba nikom.
Važno je da ti učiš ono što voliš i što tebi ide. Da li ide samo tebi ili i ostatku ingenioznog univerzuma, nebitno je.

@vepapb

Pazi ovako, nisam nešto mnogo stručan u Građevini, za to mogu samo da ti kažem primer jednog mog prijatelja koji je u osnovnoj i u Gimnaziji imao prosek 5,00 i sada je na 3. godini Građevinskog fakulteta. Kaže da u ovoj godini ima mnogo nekih projekata i da je ostavio ŠEST ispita.

Ja bih ti iskreno pre predložio Informatiku. Posla ima svuda, najlakše ćeš se zaposliti u Zapadnoj Evropi. U Kandai se isto puno traže programeri. Kada završiš Informatiku ne moraš samo u školi da radiš, imaš mali milion poslova: Programer (Java, .NET), Web programer, Web dizajner, Sistem Administrator, Data Base Administrator, QA/Tester, SAP konsultant, Softver inženjer....da ne nabrajam više. Kao što vidiš ne moraš samo za katedrom, mada nije ni loše raditi na fakultetu.

To ti je neko moje mišljenje, ako te još nešto zanima, pitaj.

Pazi ovako, nisam nešto mnogo stručan u Građevini, za to mogu samo da ti kažem primer jednog mog prijatelja koji je u osnovnoj i u Gimnaziji imao prosek 5,00 i sada je na 3. godini Građevinskog fakulteta. Kaže da u ovoj godini ima mnogo nekih projekata i da je ostavio ŠEST ispita.

Uspeh u srednjoj školi i na fakultetu nemaju nikakve veze.
Znam mnoge koji su u osnovnoj bili vukovci a ne uspeli da završe nijedan od 4 fakulteta koje su probali da studiraju. A ima i obrnutih slučajeva.
Srednja škola znači manji obim gradiva, manju kompleksnost gradva, drugačiji način učenja i provere znanja u odnosu na fakultet. Te nije retkost da perfektni odlikaš nije u stanju da završi fakultet, prilagodi se novom režimu i savlada ga. Tako da se time ne treba rukovoditi. Osim što dobar uspeh u srednjoj školi znači manju brigu oko toga da li će se upisati fakultet, u smislu bodova koji se na uspeh u srednjoj školi dobijaju. (Recimo, više od pola razreda iz moje osnovne nije završilo fakultet, jer nije moglo. A bili su jači odlikaši. Slična situacija i sa razredom iz srednje.)

P.S. Uzgred, vi koji još niste ni upisali fakultet ne možete se rukovoditi time s kojim ćete svršenim fakultetom lakše naći posao. Jer, dok vi upišete i završite, u idealnom slučaju proći će 4-6 godina. Šta će se tada tražiti i biti "popularno" ne da sada ne možete da znate, nego ne možete ni da pretpostavite. Pride, uvek ima faktora koji su ispred potražnje i popularnosti.

Poslednja izmena:
Pozdrav !!! :)))
Dvoumim se izmedju ova dva fakulteta ...Mislio sam da upisem Gradjevinu jer je profitabilnija...mada mislim da me vise zanima programiranje ... pa mi se pojavila nova zelja pored Gradjevine a to je PMF smer Informatika!

Zanima me kakav se posao moze naci sa PMF informatikom a da ne budem profesor :)
i da li je tesko ... ja idem u gimnaziju matematicki smer ali nam je oskudna informatika .. kad kazem informatika mislim na programiranje ! Da li je Pmf laksi od Gradjevine .... i po zavrsetku ova dva faxa ...sa kojim moze da se nadje pre posao ??? ... :D

Hvala !!! :)

Ziveo s cimerima sa matematickog (teorijska) i sa gradjevine.
Gradjevinski fakultet je znatno laksi, cimer je ispite spremao u proseku 7 dana i bez problema polagao svaki. I sam je govorio da je fakultet dosta lagan,
Na matematici, posebno na teorijskoj je teze. Informatika je za nijansu laksa, ali ipak se generalno ti tehnicki po tezini ne mogu porediti sa nekadasnjim PMF-om.

Ali generalno, ako si talentovan i malo vredan - prirodni i tehnicki fakulteti su mnogo laksi od drustvenih. Tako da, opusteno ;)

A informatika je sasvim ok za zaposlenje. Najamnje njih ode u prosvetu

Ali generalno, ako si talentovan i malo vredan - prirodni i tehnicki fakulteti su mnogo laksi od drustvenih. Tako da, opusteno ;)

A informatika je sasvim ok za zaposlenje. Najamnje njih ode u prosvetu

Sve zavisi od osobe do osobe, nekima su tehničke i prirodne nauke bauk, meni opet lakši etf od npr. pravnog, nemam ja živaca bubati onoliko gradiva i uopšte mi ne odgovara taj stil učenja....

A, da, informatika je super što se tiče zaposlenja....

P.S. Uzgred, vi koji još niste ni upisali fakultet ne možete se rukovoditi time s kojim ćete svršenim fakultetom lakše naći posao. Jer, dok vi upišete i završite, u idealnom slučaju proći će 4-6 godina. Šta će se tada tražiti i biti "popularno" ne da sada ne možete da znate, nego ne možete ni da pretpostavite. Pride, uvek ima faktora koji su ispred potražnje i popularnosti.
Jedna od retkih stvari u kojoj se potpuno slazem sa tobom...:-))) Posto vidim da se svaka prica o fakultetu na kraju pretvori u debatu tipa..."E, ovde mo's da nadjes odma pos'o, znaci plata sto 'iljada pa navise, lova do krova, pos'o, znaci, samo sedis u fotelji...itd". Slicno je i sa izjavama "Ma uzmi ovaj fax, to ti je perspektivno u pm, pola sveta vapi za tim i tim strucnjacima..." Znaci k**a mi se od takvih izjava, kao moju babu da slusam... Samo cisto da napomenem, jer ce sigurno poceti neko da mi prebacuje u vezi toga, kako sam ja rekao da sam upisao gradjevinu da bih lakse nasao posao, ali to sam rekao zato sto u porodici imam dvoje gradjevinskih inzenjera, od toga jedan ima svoju firmu...Nikako nisam hteo da kazem kako je gradjevina "perspektivnija, bolje placena, lepsi pos'o" i druga sr**a... Stavise gradjevina je trenutno u veoma velikom problemu, kao sto rece Forma_Ideale niko ne zna sta ce biti posle 4-6 godina studiranja...

Poslednja izmena:
Sto mi nagovestava da je veca verovatnoca naci dobro zanimanje ako se sada studira neki "out" fakultet
Pa ne znam sta podrazumevas pod tim "out" fakultetima...Ustvari znam, nego se malo pravim budala...:-) Nego cudi me nesto, zar nisi do sad zagovarao pricu kako su svi fakulteti isti, jednaki, kako je to samo stvar licne odluke, sta se kome svidi, "kako mu srce kaze" :-) Cemu onda ova podela na "out" i, pretpostavljam, "in" fakultete...:-) Znaci lol...

Back