Građanstvo Evropske unije

da ce njihove "vrednosti" trijumfovati

Ja stvarno, ali stvarno ne razumem kako neko ko je ziveo u SFRJ i slusao sve te price o novom drustvu, socijalistickim vrednostima, svetloj buducnosti, bratstvu, tekovinama revolucije, socijalizmu po meri coveka itd itd moze da se ne nasmeje kad cuje price o nekom novom vrlom svetu koji je tu, odmah iza coska.

I prema kome nezaustavljivo napredujemo kao sto to dokazuju principi dijalektickog materijalizma.

Dal' je tim ljudima svraka mozak popila il' ga nikad nisu ni imali, to je pitanje.

Nemam sad Vremena da trazim ali bilo je ovih dana na RTS-u(ako si gledao) mogao si da cujes da je 400000 napustilo SFRJ!

mozda si pogresno nacuo il su oni krivo rekli.di bre da zbrise pola miliona studenata.to bi se osetilo u celu zemlju.oni sad mogu da na televiziju pricaju sta oce i da izmisljaju.
najbolje ti da pitas deda micuna.on je tada dobio debele batine od tita i sigurno je mlogo bolje zapamtio to vreme od nas obojicu.

i plus u to vreme zemlja se zvala fnrj y.ebem li ga ni ja se vise ne secam al sigurno nije sfrj.sfrj je mislim poslem ustav 1974.

ajde trci brzo na televizor rts.sad bas pricaju o 1968 i studenski nemiri.

Koncept građanstva Evropske unije uveden je zaključenjem Mastrihtskog sporazuma 1992. godine. "Građanin unije" je svako lice koje ima državljanstvo jedne od dražava članica Evropske unije. Građanstvo Evropske Unije ima suplementaran karakter, to jest ono dopunjuje, a ne zamenjuje nacionalno državljanstvo. Prava i obaveze građanina Unije ne obuhvataju sva prava i obaveze koje su svojstvena državljanima država članica, pa se zato ne sme poistovećivati građanstvo Unije i državljanstvo država članica Unije.

EU građanstvo sadrži i obuhvata određena prava i privilegije unutar unije. U većini delova unije građani EU imaju ista prava kao i svojoj matičnoj zemlji članici. Ta prava uključuju:

- pravo slobodnog kretanja i prebivališta na tertoriji EU;

- aktivno i pasivno biračko pravo, to jest da biraju i da budu birani kao kandidati na lokalnim izborima i izborima za za Evropski parlament bez obzira na to u kojoj državi članici imaju prebivalište;

- pravo na diplomatsku i konzularnu zaštitu u drugoj državi izvan EU;

- pravo pisanja predstavki odnosno peticiji i pritužbi pred Evropskim Parlamentom.
pravo na obraćanje ombudsmanu ili pravo pisati(postavljanja pitanja) drugom organu Unije na jednom od službenih jezika Unije(kao i na odgovor na istom);

' pravo pristupa dokumentima Evropskog Parlamenta, Evropske Komisije ili Evropskog Saveta pod određenim uslovima;

- slobodu pojedinca od imigracione i pasoške kontrole;

- pravo da se prijave za rad u bilo kom sektoru (uključujući državni sektor, osim u poslovima odbrane).

Zemlje članice Unije imaju zajednički izgled pasoša tamno crvena boje sa nazivom zemlje članice, nacionalni grb i natpis "Evropska unija" (na službenom jeziku članice).

Amsterdamski ugovor koji je stupio na snagu 1. maja 1998. godine proširio je korpus prava građana Unije i predvideo zaštitu od dikriminacije po osnovu polne, rasne ili etničke pripadnosti, religijskog ubeđenja ili uverenja, inavaliditeta, starosne dobi ili seksualne orijentacije.

Koliko li smo mi daleko od svega ovoga?

Ja moram da prokomentarišem ovo što sam boldovala, jer moja saznanja govore da je ovo laž.

Što se tiče religijskog ubeđenja ili uverenja, Grci su pred sam ulazak u EU morali da brišu iz svojih pasoša (a čini mi se i iz ličnih karti) onaj deo u kojem piše da su hrišćani pravoslavci. Toliko o verskoj toleranciji.

A što se tiče rasne i etničke tolerancije, da pogledamo samo skorije događaje: videli smo u Sloveniji kako su proterivali Cigane, u Italiji kako žele da se otarase svih Rumuna, a gde ono beše, sad skoro - pre dva-tri dana, gde su hteli da pozatvaraju radnje svim imigrantima?

Mislim, ceo taj tvoj pamflet o "prednostima" Evrope lepo zvuči, samo je u praksi, IPAK, drugačije.
Tako da su i oni (EU) daleko od svega ovoga. :rolleyes:

Neverovatno bi glupo bilo da to pise u pasosima. Naravno da ne postoji diskriminacija. Bar u evropi ima verovatno svih postojecih religija.

???

Za koga bi bilo glupo? Hoćeš da kažeš da su Grci decenijama, koliko su to imali u pasošima, bili glupi? Ili bi to za Evropu, koja je navodno tolerantna prema svim religijama, bilo glupo? Pošto Grcima, očigledno, NIJE bilo glupo da imaju to u pasošima, ispada da EU smeta, a samim tim to pokazuje EU-ropsku toleranciju.

Baviš se klasičnom zamenom teza. :nono:

Back