Грађански рат између четника и партизана.

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Međutim, Draža Mihailović nije odmah prihvatio ovaj poziv. U pismenom odgovoru na njega, upućenom 22. oktobra 1941. godine Vrhovnom štabu NOPOJ, on je, pored ostalog, napisao:

"... upućujem danas kapetana Mitića2, mog stalnog punomoćnika u Užicu.

Ovoga puta ističem izvanrednu važnost i preku potrebu raščišćavanja mnogih nesporazuma, nastalih naročito u poslednje vreme, u kome cilju i dolazi kapetan Mitić ...

U toku jučerašnjeg i današnjeg dana, primio sam iscrpna obaveštenja od svojih komandanata, čiji odredi operišu u Mačvi. Iz njih sam zaključio o teškom i opasnom položaju kao i o opasnosti od preuzimanja Užica i drugih mesta od strane neprijatelja, ako se ne budu preduzele hitne zajedničke mere. Ovakav položaj imperativno nam nalaže koncentrisanje naše pažnje na front u Mačvi...

Kapetan g. Mitić upućuje se sa mojim instrukcijama u cilju izglađivanja mnogih nesporazuma, te bih želeo da sa te strane naiđe na puno razumevanje kako bi se omogućilo izvršenje zajedničkog zadatka. U isto vreme kapetan g. Mitić primio je od mene instrukcije za pregovore sa Vama u vezi sa vojničkom situacijom, te u tom pogledu očekujem što pre pozitivne rezultate."3

Posle nekoliko telefonskih razgovora sa Užicem, Mihailović je, na kraju, prihvatio prvobitno mu upućeni poziv Vrhovnog štaba.

S obzirom na značaj ovib pregovora, na Ravnu goru je, i drugi put, pošao lično vrhovni komandant Josip Broz Tito, a sa njim su se u delegaciji nalazili Sreten Žujović i Mitar Bakić.

Sastanak je održan 26. i 27. oktobra 1941. godine u selu Brajićima. Pored Mihailovića, pregovorima su, sa njegove strane, prisustvovali Dragiša Vasić, potpukovnik Pavlović i kapetan Mitić.

Na pregovorima u Brajićima, 27. oktobra 1941, predstavnici Draže Mihailovića odbili su tačke 1, 2, 6, i 7 iz predloga koji su im dostavili partizani, to jest odbili su baš najvažnije tačke, one tačke koje bi obezbedile jedinstvo naroda u velikoj oslobodilačkoj borbi. Tako je Mihailović već na samom početku, onemogućio sporazum o glavnim pitanjima.

Međutim, na sastanku je ipak došlo do nekakvog sporazuma, koji se, prema sećanju Mitra Bakića, ogledao u sledećem:

"Posle razgovora, koji su trajali u celoj drugoj polovini dana, predstavnici oba štaba sporazumeli su se:

da obe komande mobilišu i dalje na isti način;

da vojske ostanu gde jesu, da se izbegavaju sukobi, a da se akcije koordiniraju:

da sedište Vrhovnog partizanskog štaba ostane u Užicu, a da sedište štaba DM bude u Požezi;

da podela plena bude zajednička;

da transport trupa i materijala bude slobodan po celoj oslobođenoj teritoriji;

da se stvore mešoviti ratni sudovi za suđenje pljačkašima i drugim neprijateljima naroda;

da se vodi briga za obezbeđenje stanovništva;

da se štabu DM iz fabrike oružja da 1.200 pušaka i municije;

da se od 55 miliona dinara iz užičke banke svakom glavnom štabu dodeli po 5 miliona, a da se od ostatka pruži pomoć izbeglicama."4

Vrhovni štab NOPOJ je već sutradan po potpisivanju pristupio realizaciji sporazuma, upućujući Mihailoviću oružje i municiju iz fabrike u Užicu. Učvršćen ovom odlukom još više u svom uverenju da je uspeo da uspava i smanji budnost rukovodstva NOP, Mihailović je sa svoje strane budno pratio razvoj situacije i samo očekivao najpogodniji trenutak da partizanskim odredima angažovanim u borbi protiv okupatora zabije nož u leđa.

Govoreći o sastancima sa partizanskim rukovodiocima, Mihailović je u toku istrage 1946. godine izjavio:

"Ne znam vremenski tačno po datumima, no znam da smo u toku septembra i oktobra 1911. godine ja i maršal Tito održali tri sastanka. Dva sastanka održana su u selu Brajići i to oba u istoj kući i u istoj sobi, a jedan u kući vojvode Mišića u Struganiku. Ne bih mogao odvojiti koja su pitanja raspravljana na prvom, drugom ili trećem sastanku. Znam da je na svim sastancima došlo do sporazuma. Konačno smo se saglasili u sledećem:

1. Zajednička akcija četnika i partizana protiv Nemaca;

2. Opšta mobilizacija svih sposobnih za oružje, s tim da se borci slobodno opredele da li će se boriti pod mojom ili Titovom komandom, ostavljajući slobodu mobiliziranja jednoj i drugoj strani;

3. Da partizani u svojim selima, na teritoriji u selima koja oni oslobode, biraju narodne odbore, a ja sam ostao pri ranijoj svojoj organizaciji koja je bila sprovedena, to jest da četovođe budu starešine sela;

4. Maršal Tito se obavezao da mi iz užičke fabrike da 500 pušaka, izvesnu količinu municije i 6 miliona dinara;

5. Da ratni plen delimo napola.

Pored ovih tačaka diskutovalo se o pitanjima sudija i njihovog postavljanja na terenu. O tome nije moglo doći do saglasnosti, jer je Vasić stajao na stanovištu da sudije budu stručnjaci, a Crni na stanovištu da to treba da budu laici. Ja i Tito se nismo mešali. S partizanske strane, najverovatnije od Tita, postavljeno je pitanje jedinstvene komande četnika i partizana, ali to pitanje nije bilo u kategoričkoj formi, tako da se preko njega prešlo sa prećutnim odvajanjem.

Do prvog sastanka došlo je u uslovima pune aktivnosti borbi protiv nemačkih garnizona na severnom sektoru kada je, kako ja mislim, i obrazovan valjevski front; drugi sastanak i treći padaju u vreme kada naše snage idu u pravcu Kragujevca i kada se snage ustanka razvijaju. I jedna i druga strana na oslobođenom delu teritorije ima oko 12.000 boraca i po mom mišljenju su podjednake.

Ja na frontu prema četnicima nisam tada primetio domaće izdajnike. Mislim da uopšte nisu bili na frontu ni prema jednoj strani. Međutim, poznato mi je da je Marisav Petrović" učestvovao u hvatanju boraca protiv Nemaca, i to onih koji su bili u gradu, i predavao ih Nemcima. Poznato mi je da su njegove jedinice hvatale ljude koji su streljani prilikom masovnog uništenja u Kragujevcu.

Prema sporazumu i jedna i druga strana vršile su mobilizaciju. S mobilizacijom je išlo dobro. Bilo je koškanja između četničkih i partizanskih rukovodstava, jer je svaki gledao da pribavi sebi što više obveznika. Ljudstvo koje smo mi mobilisali, a za koje nismo imali oružje, nismo svrstavali u vojničke formacije, da ga držimo na okupu kao jedinice, već smo davali legitimacije i upućivali kući s tim što je to ljudstvo smatrano mobilisanim i čekalo kada će se pozvati. Jedan veliki deo nenaoružanih ljudi pošao je u napad na Milanovac.

Što se tiče pušaka i municije dobio sam sve, kako je Tito obećao. Osnivanje mesne vlasti izvedeno je po sporazumu. Novac nisam dobio. Što se tiče borbe protiv Nemaca, ja sam, obilazeći front prema Valjevu, primetio da tamo nema ranijih partizanskih snaga u onoj jačini kako su bile, već su te snage pošle u pravcu doline Zapadne Morave. Tih dana Nemci su vršili ispade od pravca Valjeva i Kragujevca i od pravca Valjeva bili su odbijeni. Međutim, od Kragujevca su pokušali da se probiju do Milanovca, koji su Nemci spalili, no drugi dan borbom su izbačeni iz zapaljenog Milanovca. Dobio sam izveštaj da se izvesni deo partizanskih snaga, koje su opsađivale Kraljevo, pomera u pravcu Dragačeva."6

Na sastancima između istaknutih rukovodilaca NOP i Mihailovića, a često i u kontaktima između rukovodilaca NOP i Mihailovićevog delegata pri Vrhovnom štabu u Užicu kapetana Mitića, bilo je reči i o zločinima pripadnika Mihailovićevih jedinica prema borcima i rukovodiocima NOP, o čemu Mihailović, u toku istražnog postupka 1946. godine, kaže:

"Kako je doslo do ubistva Blagojevića nije mi poznato, a nije mi ni u sećanju ni da mi je posle toga taj slučaj objašnjen. Činjenica je da sam slušao da je ubistvo izvršio moj komandant Vučko Ignjatović,7 kapetan. Razlozi mi nisu poznati.

Postavljeno mi je da se odreknem kapetana Ignjatovića, no ja ga se nisam odrekao, uzeo sam ga na odgovornost i nisam ga kaznio. Jedina kazna mogla je biti da mu oduzmem odred, što ja nisam učinio plašeći se da mi ne pobuni odred.

Takođe mi je poznato da je prilikom zauzimanja Ljiga zarobljen Marko Olujić i Pipan koji su automobilom išli na Ravnu goru. Pipan mi je podneo izveštaj da je uhvaćen sa Olujićem i s njime zajedno streljan. Međutim, on nije pogođen, uspeo je da se pritaji. Došao je k meni na Ravnu goru. On bi bio streljan nego su nemački bombarderi baš u momentu streljanja bombardovali partizane i partizani su se sklonili od bombardovanja, Olujića i Pipana napustili su skinuvši im samo lance sa ruku. Tako je Pipan Olujića, koji je bio pogođen u grudi, odneo u jednu seljačku kuću, a on produžio na Ravnu goru. Rekao mi je da je Olujić ponovo nađen i ubijen.

Ja sam zbog ovoga protestovao kod partizana i kada sam sa maršalom Titom vodio razgovore pozvao sam Pipana da opiše ovaj slučaj, utoliko pre što je Pipana poznavao doktor Jovanović, koji je bio u ljiškoj grupi. I uprkos protestu nisam dobio nikakvo objašnjenje.

Ja imam utisak da posle likvidaeije Olujića nije k meni dolazio doktor Jovanović, nego da je došao jedan visok mlad čovek koji je nosio ime Minić. Ne sećam se ni da mi je i on, Minić, pokazao prepis dokumenta koji je nađen kod Olujića, niti uopšte da se po tome razgovaralo. Pitanje Olujića i Pipana ja sam postavio i na sastanku sa maršalom Titom u Brajićima, gde je sam Pipan sve ispričao."8

Govoreći o ubistvu Milana Blagojevića, Mihailović je, očigledno, izbegavao da kaže istinu. Njemu je bilo vrlo dobro poznato da je Blagojević bio jedan od organizatora narodnog ustanka u Šumadiji i komandant Prvog šumadijskog partizanskog odreda. Radi osvete zbog ubistva žandarmerijskog majora Marka Olujića, koji je bio u službi izdajnika Milana Nedića, Mihailović je lično naredio kapetanu Vučku Ignjatoviću, komandantu Požeškog odreda da ubije Blagojevića, i to neposredno posle sporazuma zaključenog u Brajićima.

Ignjatović je iskoristio priliku kada se Blagojević, noću između 28. i 29. oktobra 1941. godine, vraćao vozom iz Užica za Šumadiju. Njegovi četnici su Blagojevića silom izvukli iz voza u Užičkoj Požegi i posle zverskog mučenja ubili iste noći.

O mučkom ubistvu Milana Blagojevića Španca "Borba", organ KPJ, tih dana je pisala: "Drug Milan Blagojević pao je kao žrtva onih slugu okupatora koji su razbijali narodnu borbu i u datom času joj zabili nož u leđa."9

P oktobarskim događajima i sastanku u Brajićima, kao i o onome što se posle toga dogodilo, Dragiša Vasić mi je juna 1943. godine pričao:

"U toku oktobra, naši odredi su zajedno s partizanskim vodili neprekidne borbe protiv neprijatelja. Međutim, iz dana u dan dolazilo je do sve krupnijih međusobnih incidenata koji su se, sve češće, završavali i ubistvima. Ovakvo stanje pretilo je obustavljanjem zajedničke borbe protiv okupatora, kome su počela da pristižu sve znatnija pojačanja.

U nekoliko pisama upućenih komandantu, komunisti su isticali potrebu novog saslanka između Tita i njega, na kome bi se raspravili dotadanji incidenti i donele odluke za preduzimanje mera za sprečavanje novih. U pismu je isticana i potreba sklapanja novog sporazuma.

Posle kraće diskusije, komandant je prihvatio moje mišljenje da će, s obzirom na partizanske postupke, naročito one oko rušenja stare i stvaranja sopstvene vlasti, bilo kakvi sporazumi ostati samo puka formalnost. Zato je ponuđeni sastanak odbio, a za rešavanje raznih međusobnih incidenata on je uputio u partizanski štab u Užice svoga oficira za vezu. Bio je to kapetan Mitić. Preko njega, komandant je zahtevao od partizanskog štaba da mu dostavi formulisane predloge za sklapanje ponuđenog sporazuma.

Kada je primio predloge, komandant je za vođenje novih pregovora s partizanskim štabom ovlastio kapetana Mitića.

Očigledno nezadovoljan ovakvim našim stavom, izraženim u momentima kada se situacija na frontovima počela okretati u korist neprijatelja, Tito se odlučuje da lično dođe i na drugi sastanak s komandantom. Ovaj ponovni, ujedno i poslednji, susret održan je 26. oktobra u selu Brajićima.

Dan pre sastanka komandanta s Titom u Brajićima u naš štab, na Ravnu goru, stigli su Ostojić, Lalatović i engleski kapetan Hadson. Dolazeći iz Kaira, oni su nam preneli i prve poruke naše vlade. Istina, poruke su bile usmene i veoma oskudne, ali se iz njih ipak moglo zaključiti da se vladini stavovi ne razlikuju od naših, naročito u odnosu na komuniste.

Za mene je bila osobito značajna poruka koju su nam preneli Ostojić i Lalatović, a koju im je, pred polazak iz Kaira, dao general Bogoljub Ilić. Suština ove poruke je bila da ne stupamo u preuranjene akcije, nego da oprezno stvaramo tajnu organizaciju i da izaberemo nama odane ljude koji će u datom trenutku biti sposobni da, kao sreski načelnici, obezbede našu vlast i red u zemlji do dolaska vlade. Pored toga, savetovao nam je da svim sredstvima nastojimo da komuniste stavimo pod našu komandu.

Sličnu poruku preneo nam je i Hadson, samo što nam je on otvoreno rekao da se borba mora voditi u interesu Jugoslavije, a nikako da to bude borba komunista za Sovjetsku Rusiju.

Pored ostaloga i ove poruke su znatno doprinele da odbijemo komunistićke zahteve koje su njihovi delegati izneli na sastanku u Brajićima 26. oktobra 1941. naročito one koji su se odnosili na stvaranje zajedničke komande i neke nove vlasti.

I na ovome kao i na prethodnim sastancima, najviše vremena utrošeno je oko međusobnog optuživanja i insistiranja na smenjivanju pojedinih komandanata. U izvesnim momentima, ja sam se toliko nervirao da sam bio prinuđen da napustim sobu u kojoj smo razgovarali. Tada sam iskreno zažalio što smo komandant i ja sprečili potpukovnika Pavlovića u pripremama atentata na komunističku delegaciju, a kapetanu Vučku Ignjatoviću zabranili izvršenje već pripremljenog atentata na Tita.

Na kraju razgovora, koji su trajali celo popodne, ipak Je postignut neki sporazum s komunistima, ali samo po onim tačkama koje su nama konvenirale i išle u prilog ostvarenju naših ciljeva. A glavni oilj svih naših pregovora i sporazuma s komunistima bio je da ih stavimo pod našu komandu. Ako ne milom, onda silom.

Neposredno posle odlaska komunističkih delegata iz Brajića dugo sam razgovarao s komandantom o njegovim utiscima sa sastanka i o situaciji uopšte. Na osnovu onoga što smo jedan drugome ispričali, tvrdio sam mu da je sukob s partizanima neizbežan i da do njega neće proći još mnogo vremena.

Nekoliko dana posle sastanka s predstavnicima partizanskog štaba u Brajićima, na Ravnu goru je došao Vučko Ignjatović. Tražio je komandanta, ali je on bio momentalno odsutan. Posle njegove izjave da se radi o hitnoj stvari, Pavlović ga je doveo kod mene. Prilično uzbuđen počeo je da mi niže optužbe protiv partizana. Tvrdio je da se neki njihovi odredi pripremaju da nas napadnu. A zatim je energično izjavio da je zbog toga doneo čvrstu odluku da ih on prvi napadne. Planirao je da napad izvede u centar njihove Republike — na Užice. Iz oficirske torbice je izvadio već pripremljenu zapovest za napad i, objašnjavajući mi je, tražio je moju saglasnost da ga izvede.

Bez ikakvog dvoumljenja, u odsutnosti komandanta, naredio sam Ignjatoviću da odmah krene u napad na partizane. Ovo moje naređenje bilo je i u duhu poruke naše vlade, koju smo samo dva dana ranije primili radio-vezom."10

Tako su četnici doneli odluku da najzad otvoreno udare na partizane. A prva zvanična poruka emigrantske vlade, upućena 28. oktobra 1941. godine Mihailoviću, glasila je: "Nj. V. Kralj i kraljevska vlada preduzimaju sve potrebne mere da vam se što pre pruži sva potrebna pomoć. Pitanje povoljno rešeno. Pripreme u toku. Stoga sačekajte i savetujte svima strpljenje i uzdržavanje od prenagljene akcije... Sad se ne izlagati, već saćekati odavde nalog za akciju.

Održavajte ilegalne veze sa našima u Bosni i Crnoj Gori. Preduzmite mere: za manevrisanje u cilju prebacivanja iz ugroženih mesta u krajeve van neprijateljskih dometa ...

Do daljnjeg znaka za zajednički rad, bez krajnje potrebe ne izazivati neprijatelja. — Simović."11

A kako je Draža Mihailović primio Vasićevu naredbu Ignjatoviću, datu neposredno posle sastanka u Brajićima i sporazuma o saradnji? Evo šta o tome kaže sam Vasić:

"Kada sam obavestio komandanta da sam u njegovo ime odobrio napad na partizansku republiku, on se blago osmehnuo i rekao: 'To ste dobro uradili, potpuno se slažem s Vama. Krajiije je vreme da prekinemo sa avanturom u koju su nas komunisti uvalili i koja može skupo da košta i nas i ceo srpski narod.'"12

Prispela poruka emigrantske vlade bila je za Mihailovića od velikog značaja. Njome su on i njegov štab bili priznati kao eksponenti i predstavnici ove vlade, koji će sprovoditi njenu politiku u zemlji i primati od nje, a samim tim i od saveznika, svu pomoć i podršku. Ali značaj ove poruke za Mihailovića ogledao se u tome što je ona, u njegovim rukama, predstavljala dokument za pravdanje planiranog obračuna sa partizanskim sna-gama koje su bile protivne jednoj ovakvoj politici, izraženoj kako u dotadašnjem Mihailovićevom stavu, tako i u prispeloj poruci.

Da bi iznenađenjem postigao što bolji efekat, Mihailović je naređenje za opšti napad na partizanske odrede izdao već 1. novembra 1941. godine, samo pet dana po sklapanju sporazuma u Brajićima. Glavni cilj napada bilo je Užice, gde se nalazio Vrhovni štab POJ.

Cetnici pored toga sto su jedini oslobadjali mesta od Nemaca do dolaska Crvene Armije, oslobodili su prve gradove i po njihovom dolasku, sami ili uz njihovo prisustvo...

Po oslobodjenju gradova, Sovjeti su ih razoruzavali i zarobljavali, a u grad su upadali partizani, koji bi odma zavodili teror nad stanovnistvom...

Sto se tice uloge partizana u ''oslobodjenju'' Srbije, sve se manje vise svodilo na bajke, a stvari stoje ovako:

partizani se bore iskljucivo protiv cetnika, dobar deo njihovih boraca su bivse ustase

Dejvid Martin, Mreza dezinformacija - Cercilova jugoslovenska greska

s2011221173721.jpg

s2011221173738.jpg

s201122117405.jpg

Poslednja izmena:
Cetnici pored toga sto su jedini oslobadjali mesta od Nemaca do dolaska Crvene Armije, oslobodili su prve gradove i po njihovom dolasku, sami ili uz njihovo prisustvo...

Po oslobodjenju gradova, Sovjeti su ih razoruzavali i zarobljavali, a u grad su upadali partizani, koji bi odma zavodili teror nad stanovnistvom...

Sto se tice uloge partizana u ''oslobodjenju'' Srbije, sve se manje vise svodilo na bajke, a stvari stoje ovako:

partizani se bore iskljucivo protiv cetnika, dobar deo njihovih boraca su bivse ustase

Dejvid Martin, Mreza dezinformacija - Cercilova jugoslovenska greska

s2011221173721.jpg

s2011221173738.jpg

s201122117405.jpg

Beograd su oslobodili cetnici?

Postavi bar izvor te splacine koju si kopirao....

Draza ne da ima pravo da napada partizane vec mu je to obaveza....leglana vojska ima zadatak da unisti paravojne formacije ali i pored toga komunisti su ti koji su izazvali bratoubilacki rat...pa to je jasno...oni su ti koji se bore za vlast...

Ajd za pocetak cekamo da postavis izvor i to Drazino naredjenje koje spominjes pa cemo da nastavimo

nema nikakvog oslobodjenja vec okupacije od strane Crvene Armije koja treba da napravi put jugoslovenskim komunistima za uspostavu komunisticke diktature...

okupacija crvene armije? ae mi objasni koliko dugo se crvena armija zadrzala u jugoslaviji i na kojim prosotrima TACNO. gde bi ti bio danas da nije bilo crvene armije 1941 – 1945?!

pre svega komunizam i sloboda ne mogu biti ni u kakvoj vezi...

mogu, ako ne govorimo o pseudokomunizmu.

Videli smo kako su komunisti ''oslobodili'' svet...pobivsi potom 5 puta vise ljudi od onih od kojih su ''oslobadjali''

pogotovo si ti video. :mrgreen:
isti izvori su tvrdili da srbi jedu malu decu za dorucak. samo ti dalje brbljaj sta ti “demokrate” iz sad-a i nemacke sufliraju. jel si “izbrojao” zrtve takozvanih demokrata? :)

Postavi bar izvor te splacine koju si kopirao....

Draza ne da ima pravo da napada partizane vec mu je to obaveza....leglana vojska ima zadatak da unisti paravojne formacije ali i pored toga komunisti su ti koji su izazvali bratoubilacki rat...pa to je jasno...oni su ti koji se bore za vlast...

Ajd za pocetak cekamo da postavis izvor i to Drazino naredjenje koje spominjes pa cemo da nastavimo

Zemlja je proglasila kapitulaciju,o kojoj ti legalnosti govoris?
Sto se tice teksta ,mi komunisti nikada ne otkrivamo svoje izvore ali samo za tebehttp://www.znaci.net/00001/11.htm

Beograd su oslobodili cetnici?

Gde je bio Tito u ''oslobodjenju'' Beograda?

okupirala ga je Crvena Armija sa ustasama...

Djevid Martin....

s2011221174931.jpg

s2011221174949.jpg

s201122117503.jpg

copavi je bio svestan da ne moze da prismrdi Srbiji koja je oduvek bila za Kralja pa je molio Crvenu Armiju da mu pritekne u pomoc, ne kako bi oslobodio Srbiju vec kako bi resio njeno pitanje, tj kako bi mu Crvena Armije utabala put za ostvarenje konacnog cilja - osvajanje vlasti i zavodjenje komunisticke diktature

s20101121231128.jpg

s20101121225643.jpg

o cemu vi pricate kad niste u stanju da pronadjete jedno jedino Titovo naredjenje koje stavlja u prvi plan borbu protiv Nemaca i ustasa, a ne cetnika...

Zemlja je proglasila kapitulaciju,o kojoj ti legalnosti govoris?
Sto se tice teksta ,mi komunisti nikada ne otkrivamo svoje izvore ali samo za tebehttp://www.znaci.net/00001/11.htm

pa sad je jasno zasto i krijes izvore :hahaha:

mogao sam i da pretpostavim, propagandni komunjarski sajt na kome se nalaze mahom falsifikovani dokumenti, a o knjigama i autorima da ne govorim...

Jel to mislis da si vesto izbegao da postavis to Drazino naredjenje koje spominjes...mislim, to je najmanje sto mozes da uradis...:D

i slusas li ti sebe sta pises...ovo je pdf Istorija, neophodno je navoditi izvore...

Sto se tice legalnosti, postavicu Nenadov post...vrtis trulu pricu...cetnicki odredi Jugoslovenske vojske su jedina legalna formacija na tlu Kraljevine Jugoslavije....priznati od vlade priznate od saveznika...prema zakonu KJ, u slucaju ratnog stanja politicke partije zamrzavaju svoje aktivnosti i stupaju u vojsku...nasuprot tome KPJ je organizovala paravojne formacije, petokolonase, bandite, teroriste koji su pod komandom tudje zemlje...sabotiraju vojsku KJ u aprilskom ratu, a potom se citav rat bore protiv njene legalne vojske

http://forum.krstarica.com/showthread.php/440366-Sutjeska?p=16858622&viewfull=1#post16858622

Poslednja izmena:
moguce, ali od strane crvene armije...a da li bi staljin bio bolja solucija...sumnjam?!

Crvena Armija i Staljin se na kraju i jesu pojavili.Staljin u liku Josipa Broza svog kvislinga.

ozbiljne akcije protiv nemaca (bukvalno) u celoj evropi nisu postojale...ne racunajuci sovjetski savez naravno.
Tačno ali je komunistička propaganda 60 -70 godina lažno prikazivala građanski rat i komunističku revoluciju kao borbu protiv okupatora.

iz kojih razloga je onda partizan xy prekoracio stotine i hiljade kilometara, krvario, gladovao...ako ne iz patriotskih ili oslobodilackih motiva? mali procenat partizana je bio u kp...

Prosečan partizan je bio vrlo sklon promeni dresa tj.prelascima u četnike.Čitave jedinice su prelazile sa sve komndantima.
Neki jesu pokazali zavidnu upornost i požrtvovanost ali to je rezultat obrada kojima su bili izloženi od strane političkih komesara koji su bili vrlo vešti manipulatori. Pojedini partizani nisu ni imali izbora a ne treba zaboraviti i da se radilo najčešće o nepismenim seljacima kojima su obećana brda i doline.
Nema tu patriotizma,ni kod običnih boraca a o patriotizmu komunista kojima je jedini cilj bio da zauzmu mesta predratne gospode,smešno je i govoriti.

Poslednja izmena:
okupacija crvene armije? ae mi objasni koliko dugo se crvena armija zadrzala u jugoslaviji i na kojim prosotrima TACNO. gde bi ti bio danas da nije bilo crvene armije 1941 – 1945?!

mogu, ako ne govorimo o pseudokomunizmu.

pogotovo si ti video. :mrgreen:
isti izvori su tvrdili da srbi jedu malu decu za dorucak. samo ti dalje brbljaj sta ti “demokrate” iz sad-a i nemacke sufliraju. jel si “izbrojao” zrtve takozvanih demokrata? :)

kratkorocna okupacija u cilju dovodjenja jugoslovenskih komunista na vlast...sta bre gde bi bio, sta bulaznis...pa nisu Nemci izgubili rat u Jugoslaviji vec na velikim frontovima...svakako bi se povukli...to pitanje gde bi ko bio mozes da postavis bez sudjenja streljanim gradjanima, koji su streljani iskljucivo kao intelektualci i imucni ljudi koji bi predstavljali eventualnu pretnju novoj vlasti i kojima je naravno trebalo oteti imovinu i njihovoj nerodjenoj deci ili porodicama koje su zigosane citav zivot ako vec nisu pobijeni ili golobradim mladicima koji su gurnuti Nemcima na cev na Sremskom frontu i ako su se Nemci vec povlacili iz zemlje

Komunizam - jednopartijski sistem, logori, otimacina, nema slobode govora, stampe, ispovedanja vere...treba li dalje da nastavim da opisujem tvoju slobodu?

Sta pokusavas da osporis da su vece zrtve komunizma nego nacizma?

pogledaj samo naslov ove splacine koju je postavio ValterX, izvor da ne pominjem...

koga je to izdao Draza koji je na celu legalne vojske - petokolonase, bandite, teroriste...jednu politicku partiju koja je pre rata zabranjena jer radi protiv svoje zemlje, a okupaciju koristi za dolazak na vlast?

I kako to klasicno ide u njihovoj propagandi spominju se neka naredjenja koja se ne citiraju niti za njih navode izvori, a ne znam da li covek zna da su komunisti napali cetnike 2. novembra....dakle NAPALI prvi...

Kao sto sam pisao, treba samo zdrava logika i objektivnost da se shvati ko je izazvao i forsirao gradjanski rat....pa oni sami priznaju da je glavni cilj revolucija, tj osvajanje vlasti...pa kako je to uopste izvodljivo bez obracuna sa cetnicima...ili mozda da se legalna vojska jedne zemlje stavila pod komandu terorista koji su pod komandum tudje zemlje?

Titova naredjenja:

8. januara 1942. godine, poslao je stabu Kalinovickog odreda (Kalinovik je juzno od Sarajeva) naredjenje, prema kojem je

„vas glavni i temeljni zadatak saradnja s Crnogorcima u likvidaciji razbojnickih cetnickih bandi na tom podrucju”... „Nemamo nista protiv likvidacije ustasa iz zaledja, ... pazite, da vas to ne odvuce od glavnog zadatka”.

Pri tome je nacelnik Titovog staba diferencirao: stabu crnogorskih operativnih jedinica je u naredbi za zauzimanje Gorazda naredio da

„sve cetnike iz Srbije postreljaju, bez izuzetka”.

Sve dok ne unisti cetnike, Tito se suprotstavljao rusenju pruge Sarajevo-Mostar, iako je, uprkos uskom koloseku, sluzila za velike nemacke i italijanske transporte na Jadran i nazad, pre svega, boksita iz mostarskih rudnika (njena konacna teretna stanica bilo je dubrovacko pristaniste Gruz, a boksit su prevozili i iz recnog pristans{ta Metkovic, donjim tokom Neretve, do Ploca).242 Bojao se italijanskih i nemackih uzvratnih napada na svoje snage, pre nego sto likvidira cetnike.

242 Zbornik... XIV/1, str. 219 i d., 290 i d, 397 i d.

ili ne znas citat ili si glup, odluci se zasto ne shvatas reci koje pisem. da ti napisem na nemackom?
postavio sam ti veoma jednostavna pitanja, ako nisi u stanju da das odgovore na pitanja…onda to reci, pinokio.
da ponovimo…polako citaj…objasni mi koliko dugo se crvena armija zadrzala u jugoslaviji i na kojim prosotrima TACNO. gde bi ti bio danas da nije bilo crvene armije 1941 – 1945?! gde sam ja pisao da su nemci izgubili rat u jugoslaviji, pinokio?
da nije bilo crvene armije, ti bi danas cistio wc solje u reich-u! sremski front…mislis gurnuti na front kao oni golobradi mladici sa solunskog fronta, itd.?

opisujes pseudokomunizam. jedino oko religije nema dileme, ali u crkvi svakako ne vidim nista progresivnog...prema tome...i don't give a fak. moja sloboda? tvoj kavez nikako da prestane da se trese! :mrgreen:

sta pokusavas da osporis da su vece zrtve demokratije nego nacizma?

@Gruban

Da to napišeš na Politici,javilo bi se njih dvoje troje da kažu kako bi mi sad bili nemački robovi da nije bilo partizana.

Evo takvog brate...:hahaha:

ludilo....jos postuje direktno iz nemacke...:dash:

Vidimo i u gornjem naredjenju koje sam postavio da borba protiv cetnika ima primat, a da je ona protiv ustasa u nekom drugom, trecem planu, sto u prevodu govori da revolucija ima prednost nad oslobodilackim ratom...

idemo dalje

U saopstenju VS-u za Crnu Goru i Boku, od 30. januara 1942. godine, izrazio je zahtev, u kome kaze

„sprecite silom svako nastajanje cetnika u Crnoj Gori, njihove vodje treba likvidirati bez milosti”. 244

244 Zbornik... II/2, str. 286.

pogledaj samo naslov ove splacine koju je postavio ValterX, izvor da ne pominjem...

koga je to izdao Draza koji je na celu legalne vojske - petokolonase, bandite, teroriste...jednu politicku partiju koja je pre rata zabranjena jer radi protiv svoje zemlje, a okupaciju koristi za dolazak na vlast?

I kako to klasicno ide u njihovoj propagandi spominju se neka naredjenja koja se ne citiraju niti za njih navode izvori, a ne znam da li covek zna da su komunisti napali cetnike 2. novembra....dakle NAPALI prvi...

Kao sto sam pisao, treba samo zdrava logika i objektivnost da se shvati ko je izazvao i forsirao gradjanski rat....pa oni sami priznaju da je glavni cilj revolucija, tj osvajanje vlasti...pa kako je to uopste izvodljivo bez obracuna sa cetnicima...ili mozda da se legalna vojska jedne zemlje stavila pod komandu terorista koji su pod komandum tudje zemlje?

Za mene su to validni izvori a splacine ono sto ti pises.

VS je ponovnom naredbom od 16. marta naredio GS-u za Sandzak, jasnije nego dve nedelje ranije:

„Za sada izbegavajte borbu s okupatorom, svom zestinom nastupite protiv reakcije. Borbu s Italijanima prihvatite samo u slucaju kad je ne mozete izbeci”.248

248 Zbornik..., II/3, str. 98, 154; W. Roberts, Tito..., str. 56.

O prioritetu ni u ovom slucaju nema sumnje. Potpuno je pripadao cetnicima. Generalno, partizani su napadali Italijane samo u slucaju ako su, bez vece opasnosti, mogli da dodju do oruzja za borbu protiv cetnika. Toga su bili svesni i Italijani.

General Mario Roata kaze da su postojala vremena i podrucja, u kojima partizani nisu napadali zavojevace, vec su svoje nasilje cuvali iskljucivo za sunarodnike drugacijeg usmerenja.
250

250 M. Roatta, Otto milioni..., str. 173-174.

NAPAD NA UŽICE I BORBE OKO ČAČKA

U toku oktobra 1941. godine pojedini Mihailovićevi odredi su često napadali neka od mesta partizanske slobodne teritorije. Prvo su napali Kosjerić, zatim Požegu, Ivanjicu, Arilje i Ljuboviju. Sve ove napade preduzimali su sa ciljem da vežu snage NOP za odbranu slobodne teritorije i da stalnim dejstvima iznure borce partizanskih odreda i tako stvore uslove za konačni obračun sa njima.

I dok su se u Brajićima vodili pregovori o međusobnoj saradnji i zajedničkoj borbi protiv okupatora, dotle je komandant Mihailovićevog Požeškog odreda kapetan Vučko Ignjatović, prema Mihailovićevom naređenju sa svojim najbližim saradnicima razrađivao već stvoreni plan, u Mihailovićevom štabu, o podmuklom napadu na Užice. U tom planu je sve do detalja bilo razrađeno:

"Drežnička i ravanjska četa —

Sa potrebnom snagom zauzima fabriku kože i slagalište municije u Vrelima. Vrši razoružanje i pritvaranje straže kod fabrike i slagalista. Ostavlja stražu jačine 10 ljudi a sa ostatkom produžava pokret ka Užicu glavnim putem. U 5 časova da bude na Sekulića brdu. Po izlasku na Sekulića brdo odmah hvatati vezu sa trupama na Mendinom brdu.

Sa glavnom snagom krcće se putem preko Zbojštice tako da u 5 časova bude u Adi. Iz Ade produžava pokret duž železničke pruge zahvatajući jedan deo gro-blja. Delom snaga iz Ade kreće se kroz park. Sa snagama koje su došle preko Zbojištice zauzima železničku stanicu i deo fronta od stanice do Sokolskog doma, držeći kej duž reke Đetinje.

Bioska i staparska četa —

Stapari — u 5 časova da bude na užičkom gradu iznad stare električne centrale.

Zauzima fabriku tkanina.

Bioska — U 5 časova da bude delom snaga na putu kod Gradine (3 km zapadno od grada na putu Užice — Bajina Bašta). Ostatak snage da bude u 5 časova na grebenu gde put sa Terazija izlazi iz Užica. Vezu levo hvatati sa našim snagama na Pori.

Zadatak: Nikoga ne puštati ni u varoš ni iz varoši. Svakog ko pokuša bilo da uđe bilo izađe iz varoši zadržati. Patrolirati između grada i Pore, u napred navedenom cilju.

Zlatiborski odred — U 5 časova da bude na položaju: Malo Zabučje — električna centrala kod grada.

Zadatak: zatvoriti izlaz i ulaz u varoš. Zauzeti kej duž reke Đetinje od Sokolskog doma do mosta kod fabrike tkanina. Iz varoši i u varoš ne puštati nikoga, već sve zadržati pod stražom.

U 5 časova uhvatiti vezu desno sa snagama u Adi i levo sa snagama na Gradu iznad električne centrale.

Požeški odred —

U 5 časova glavnom snagom na Mendinom brdu a pomoćnom na Sarića Osoju.

Glavna snaga zauzima fabriku oružja u Krčagovu. Zaplenjuje municiju u rasadniku preko puta fabrike oružja. Pritvara ljude, ostavlja potrebnu stražu i odmah produžava preko Dovarja i brega gde je vila Pavla Vujića. Zauzima Narodnu banku (u toj zgradi bili su smešteni VŠ NOPOJ i Tito, a u njemm trezorima je radila partizanska fabrika oružja i municije — nap. autora) i Učiteljsku školu u kojoj ima oko 100 partizana. Patrole Salje do glavnog štaba a ostalo raspoređuje po kapi-jama i kućama. Pomoćna snaga spušta se preko Carine, zauzima gimnaziju i park. Svo ljudstvo pritvara u gimnaziju a oružje deli ljudima bez oružja. Pomoćna snaga postavlja stražu kod magacina (mehana Staler). Jerković u kući Veselina Jankovića na Carini.

Ribarski odred — U 5 časova da bude delom snaga na Pori a delom u Belom Groblju.

Zadatak: Posesti štab četnika (40 ljudi).

Zatvoriti put pored Pore i Belog Groblja.

Čas se odnosi na svanuće u nedelju 2 — novembra."1

Prema ovome planu, na Užice je trebalo da se izvrši koncentričan napad iz četiri pravca: od Požege, od Čajetine, od Karana i od Bioske. Na svakom od ovih pravaca bile su predviđene snage od osam stotina do hiljadu boraca. Da bi okupili ovaj broj ljudi, Mihailovićevi komandanti su se služili raznim obmanama i lažima. U Požegi su govorili mobilisanim seljacima da ih vode u Višegrad protiv ustaša. U selima oko Požege govorili su da idu na paradu u Užice. U Čajetini su tvrdili da idu na Kraljevo, a u Bioski da kreću u napad na Valjevo.

Planom je bilo predviđeno da svi odredi treba da prodru do Užica i da se 2. novembra u pet časova ujutru sastanu u njemu.

Osvrćući se na ovaj plan, kapetan Miloš Glišić, tada načelnik Štaba Požeškog četničkog odreda, na saslušanju pred istražnim organima FNRJ 27. maja 1946. godine kaže da je plan napada sačinjen 25. ili 26. oktobra i da ga je s tim planom upoznao kapetan Vučko Ignjatović. Posle toga je Glišić otišao u Štab D. Mihailovića, koji mu je, između ostalog, rekao:

"Vi ćete izvršiti napad po predviđenom planu na Užice, ako se od ovoga bude docnije pravilo pitanje od strane partizana, ja ću izjaviti da ja nemam veze sa Požegom, da je to stvar Požege i Požeški odred nije moj odred."2

U duhu plana dobijenog od Mihailovića, komandant Požeškog četničkog odreda kapetan Vučko Ignjatović je 1. novembra 1941. godine u 17 časova izdao zapovest za napad na Užice u kojoj je, pored ostalog, pisalo:

"5. — Pri zauzimanju pojedinih objekata u istim ostavljati što manje snaga i što manje se zadržavati oko istih.

Svo razoružano ljudstvo pritvarati a oduzetim oružjem naoružati naše ljude. U Užicu sve razoružane i uhapšene pritvoriti u gimnaziju.

6. — U radu biti odlučan, hrabar i energičan kao što to dolikuje srpskim četnicima.

Vatru bez potrebe ne otvarati. Biti vrlo štedljiv u utrošku municije. U noćnim borbama najbolje je sve iznenadno i bez larme likvidirati.

7. — Na začelju svake kolone komandir konjičkog eskadrona odrediće po dvoja kola koja će vući po 2 bombe od po 100 kg. Sa ovim kolima da idu i mineri. Upotrebu bombi narediće komandanti kolona.

8. — Na začelju svake kolone odrediti policijsko odeljenje jačine 10 vojnika koji će sve koji izostanu hvatati i privoditi komandantu kolone.

9. — Pri ulasku u varoš biti obazriv. Kretati se od kuće do kuće preko dvorišta upotrebljavajući naše bombe."3

Pored zapovesti, Ignjatović je svojim potčinjenim starešinama odreda izdao i pojedinačna naređenja, kao što je i sledeće:

"Poručniku Tankosiću

Upućuje se donjodobrinjska i milićevačka četa, svega 100 pušaka.

Najhitnije rašistiti situaciju, razoružati i pritvoriti partizane.

Sa do sada upućenim snagama obrazuj odred koji da do mraka izbije na Trešnjicu i ovu po svaku cenu održi u vlasti.

Ceo odred krenuće večeras u tri kolone na Užice.

Detaljno naređenje sleduje.

Snage koje su ti stavljene pod komandu obrazovaće desnu kolonu odreda.

1. novembar 1941. KOMANDANT Požega Kapetan II klase Vučko S. Ignjatović"4

Međutim, činjenica je da znatan broj mobilisanih boraca nije želeo bratoubilačku borbu. Mnogi od njih su, prilikom pokreta, koristili pogodne momente i napuštali odred.

Vrhovni štab je bio obavešten o pripremama Mihailovićevih odreda za napad na Užice, što se vidi i iz sledeće izjave Radivoja Jovanovića Bradonje, koji se u to vreme našao u Užicu.

"Ujutro, istog dana 30. oktobra došao je kod mene jedan kapetan — solunac, star i sed čovek. Nosio je propisnu oficirsku uniformu sa kapetanskim epoletuškama, ali sa petokrakom i trobojnicom na kapi. Čiča mi je pričao da je intendant jednog od čačanskih bataljona, da ima dva sina u partizanima. Došao je u Užice da 'deci' (kako je zvao partizane svog bataljona) nabavi malo duvana i drugih stvari. U Požegi su ga četnici skinuli s voza i tukli. Rekao mi je da je baš jednog od njih, koji su ga tukli, video malopre na ulici. Odmah sam odredio jednu patrolu koja je pošla sa čičom da četnika uhapsi. Na saslušanju je ovaj četnik izjavio da je došao da prenese direktivu za napad.

Četničke grupe ubačene u grad imale su da dejstvuju kao 'peta kolona'. Tačno je označio datum i čas napada na Užice. Sutradan u noć, u tri časa. Borba na Trešnjici počela je tačno u to vreme. Ove podatke sam odmah referisao drugu Titu i predložio napad na četnike pre nego što bi oni mogli izvršiti napad na nas. Ovo zbog toga jer je četnika bilo nekoliko hiljada, a u Užicu je bilo oko 300 partizana. Ostale naše snage bile su na frontu. A četnici su već počeli povlačiti svoje snage sa fronta. A ionako su na frontu za vreme tobožnje saradnje namerno odstupili pred Nemcima da bi ostavili otvorene bokove našim jedinicama i na taj način ih doveli u teži položaj. Ali, osetio sam da drug Tito nekako nije hteo da mi ispadnemo napadači. 'Bolje je da se vojnički nađemo u težem položaju nego da u očima našeg naroda ispadnemo da smo mi ti koji otpočinju bratoubilačku borbu' — rekao je tada drug Tito."5

Napad Požeškog četničkog odreda na Užice izvršen je 2. novembra 1941. u ranim jutamjim časovima. S obzirom na dotadašnje iskustvo sa Mihailovićem i njegovim snagama, partizanski odredi su ovaj mučki napad spremno dočekali. U odbrani grada učestvovali su: Užički NOPO, Dragačevski bataljon Čačanskog NOPO, Železnička i Odbornička četa i sami građani koji su se prihvatili oružja i stupili u partizanske jedinice. Posle žestokih borbi tokom dana u rejonu Trešnjice, četnici su bili razbijeni, a partizanski odredi su zauzeli Užičku Požegu i krenuli ka Ravnoj gori. Mihailović na to 2. novembra izdaje naređenje da njegovi odredi napuste opsadu Kraljeva i krenu u napad na partizanske snage u Čačku. Ovo naređenje "po zapovesti komandanta" potpisao je Mihailovićev načelnik štaba potpukovnik Pavlović i ono sadrži ove tačke:

Back