Говор мржње Милојка Пантића за хрватске медије: Свети Сава није Србин већ Грк

Ne razumem šta je tačno ne baš. Nisi još uvek naveo popis knjiga koje su napisali Ćirilo ili Metodije, niti popis škola koje su oni otvorili.

Njihov praznik u Bugarsku je praznik kulture, skolstva i pisma. Dakle i kulture.

Sv. Save je samo praznik skole.

Ja rekoh da je to samo hipoteza, a ti ponavljaš jesu.

Pa i ti imas mnoge hipoteze ovdje da ne nabrajam. A ovo za Sv Klimenta je svjetska hipoteza. Ipak na visi nivo.

Pa i ti imas mnoge hipoteze ovdje da ne nabrajam. A ovo za Sv Klimenta je svjetska hipoteza. Ipak na visi nivo.

Pa onda nije problem u tvom neznanju, već što si slagao.

Znaš da je to samo hipoteza i daje trebalo sa naglasiš da postoji i to mišljenje, a lažno predstavio kao činjenicu?

Pa onda nije problem u tvom neznanju, već što si slagao.

Znaš da je to samo hipoteza i daje trebalo sa naglasiš da postoji i to mišljenje, a lažno predstavio kao činjenicu?

Poenta jeste da ti si rekao da praznik Sv Save apsolutno (zbog istih razloga) isto kao praznik Cirila i Metodije u Bugarskoj.

Ja sam ti naveo da to nije tako. Cirilo i Metodije su ipak svjetske licnosti opste poznate ljudima od Australije do Amerike i po njima je nazvano pismo koje koriste mnoge zemlje svijeta.

To je ustvari omalovazavanje njih. Mozda vise @Boris T zna

Не замерите Милојку,
оболео је од менталне ауто-деструкције.

Ја сам видео то још пре пар година
кад је гарантовао да се гаси ФК Црвена Звезда
јер не може да врати дугове.

Poenta jeste da ti si rekao da praznik Sv Save apsolutno (zbog istih razloga) isto kao praznik Cirila i Metodije u Bugarskoj.

Ja sam ti naveo da to nije tako. Cirilo i Metodije su ipak svjetske licnosti opste poznate ljudima od Australije do Amerike i po njima je nazvano pismo koje koriste mnoge zemlje svijeta.

To je ustvari omalovazavanje njih. Mozda vise @Boris T zna

Guslare, mogao bi početi konačno pažljivije da čitaš šta drugi pišu i da prestaneš stalno sa interpolacijama.

Paralela koju sam ja povukao vezana je za tvoja pitanja.

- U doba Svetog Save nije bilo pismenosti u srpskom narodu - i nakon Sv Save nije bilo pismenosti u srpskom narodu.

- Sveti Sava nikad nije otvorio nijednu skolu

- Sveti Sava nikad nije napisao nijednu knjigu - samo je preveo sa grckog na slovenski - ,,Nomokanon" - Zakonopravilo

- Sveti Sava nikog nije opismenio, ni svoga oca.

- Crkva Svetog Sava nije bila ni nezavisna - vec je bila pod grckim patrijarhom u Carigradu.

Zasto toliki mit oko Sv Save? Zasto uopste je Savindan dan skole kada Sv Sava em nije gradio skole, em nije pismenio nikoga? Zasto se misli da je Sv Sava osnovao srpsku crkvu kada je bila pod grckim patrijarhem?

Kakva je bila pismenost kod Bugara i Makedonaca posle Ćirila? Koliko škola je po Bugarskoj i Sev. Makedoniji otvorio Ćirilo? Koliko knjiga je napisao Ćirilo?

To je ono o čemu govorimo. Da li postoji dan u kojem je se Ćirilo slavi kao prosvetitelj i ikona obrazovanja, uključujući i kao nacionalni praznik u ove dve države? Da, postoji. Da li su manifestacije, program koji se pušta na državnoj televiziji, itd. ekvivalentne onima u Srbiji povodom Savindana? Donekle, da. Nisu potpuno iste, zato što Savindan u Srbiji nije puni praznik tj. nije neradni dan. Sveti Sava se obeležava nešto skromnije.

E sad, šta si ti tačno prepoznao kao omalovažavanje? :lol:

Ako je neki problem u pitanjima koja si postavio — onda si ti napravio problem sa postavljanjem pogrešnih pitanja, u startu?

Kakva je bila pismenost kod Bugara i Makedonaca posle Ćirila? Koliko škola je po Bugarskoj i Sev. Makedoniji otvorio Ćirilo? Koliko knjiga je napisao Ćirilo?

Za razliku od Nemanjicke Srbije, srednjovjekovna Bugarska stvarno je imala skolu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Preslav_Literary_School

To je ono o čemu govorimo. Da li postoji dan u kojem je se Ćirilo slavi kao prosvetitelj i ikona obrazovanja, uključujući i kao nacionalni praznik u ove dve države? Da, postoji. Da li su manifestacije, program koji se pušta na državnoj televiziji, itd. ekvivalentne onima u Srbiji povodom Savindana? Donekle, da. Nisu potpuno iste, zato što Savindan u Srbiji nije puni praznik tj. nije neradni dan. Sveti Sava se obeležava nešto skromnije.

Cirilo nije smatran "ocem nacije" Bugarske, Sv. Sava za Srbiju jeste.

Da li Cirilo-Metodije objektivno bili uticajnije licnosti od Sv. Save? Jeste

Oni su standardizovali staroslovenski, prvi preveli bibliju na slovenskom, pokrstavali Slovene, smislili nova pisma itd itd.

Dakle iza Cirila i Metodija postoje veoma konkretni doprinosi. Iza Sv. Save je uglavnom magla. "Preveo vizantijski zakonik i napisao ocu vladaru biografiju". "Opismenio srpske monahe da citaju bibliju".

Mislim svaki crkveni poglavar u istoriji je morao da donekle opismeni svoji klir da oni mogu da citaju molitve itd. To nije nesto izuzetno ili strasno dostignuce.

Po meni najvece dostignuce Sv. Save je autokefalnost Zicke Arhiepiskopije. To je stvarno oblikovao srpski identitet do dana danasnjeg, u dobrom, i manje dobrom smislu.

Bez obzira na sve ovo, ja ne osporavam da je Sv. Sava bio postovan kao svetac od strane naroda i ljudi su vjerovali njegove mosti da cine cuda itd. To je sve dio folklora i narodnih vjerovanja i sasvim normalno. Ali njegovo povezivanje sa prosvetiteljstvom i nekom srpskom nacionalnom idejom je protjerano iskr.

Cirilo nije smatran "ocem nacije" Bugarske, Sv. Sava za Srbiju jeste.

Ne interesuju me ovakve relativne diskusije...ne kapiram zašto tebe interesuju, kada se ne rade ni o čemu konkretnom. Neko će reći da je neko drugi otac nacije, neko zove Karađorđa tako. Potpuno je besmiseno to što si sad pomenuo i ne razumem ni u kakvom kontekstu, jerbo ni slovo nigde nismo potrošili pričajući o tome je li Sava otac nacije, već koliko je knjiga napisao i kakav je bio procenat pismenosti.

Kao što rekoh, ako si pitanja postavio sama po sebi loše, onda se nemoj praviti da je suština u nečem drugome i spontano pokušavati da preusmeriš disksuiju negde drugde, već priznaj grešku i postavi nova pitanja, pa da idemo dalje .

Jao bože, čoveče. A da ti malo bolje pregledaš te stvari, pre nego što napišeš ovako nešto? :D Preslavska književna škola je termin za pravac tj. kliku ljudi koja se bavila nečim. Isto kao npr. resavska škola sa osnovnim centrom u Manasiji.

Pa jeste, Resavska skola ....je skola - sta sad? Bugari su imali skole prije Srba, dje je tu Sava?

Pa jeste, Resavska skola ....je skola - sta sad? Bugari su imali skole prije Srba, dje je tu Sava?

Hajde napiši šta si ovde hteo da kažeš značajno jasnije, po smešku uz moju prethodnu objavu uopšte nisam siguran smeješ li se samom sebi ili toj objavi ili nečem trećem.

Hajde napiši šta si ovde hteo da kažeš značajno jasnije, po smešku uz moju prethodnu objavu uopšte nisam siguran smeješ li se samom sebi ili toj objavi ili nečem trećem.

Resavska skola je stvarno bila skola Slavene, imala je biblioteku, knjizevnike, prevodioce, ucenje, casovi itd. Kao i Preslavska. Sta sad Slavene?

Resavska skola je stvarno bila skola Slavene, imala je biblioteku, knjizevnike, prevodioce, ucenje, casovi itd. Kao i Preslavska. Sta sad Slavene?

Nemam ni najblaže predstave šta uopšte pokušavaš da kažeš. Ne znam šta ti je poenta.

Ti si opsorio da je Preslavska skola, skola. Sta se sad pravis lud (kao hiljaditi put).

Nije to uopšte ono što ti zamišljaš pod školom tačno.

I nije jedina, bilo ih je još dosta, kako u Bugarskoj, tako i u Srbiji i dr. zemljama.

I, naravno, opet se osnovna nit izgubila da se više tvoja poenta oko Svetog Save ne kapira.

Back