Софија
Legenda
- Poruka
- 54.606
Ja bih rekla da si ti to pobrkala sa vatima
Znaš šta je 700 stepeni?
Znaš šta je onih klasičnih 200 stepeni u klasičnoj rerni, pa kad otvoriš, izmakneš se da te ne oprži talas vrelog vazduha koji pokulja iz nje. E, sad zamisli 700 stepeni, bilo kao temepraturu vazduha u rerni, bilo kao temperaturu namirnice. Aluminijum se topi tu negde, ne sećam se tačno.
Možemo da pogledamo specifikacije aparata na netu, ali ja ne verujem da temperatura hrane ide preko 200tak stepeni, i to pri dužem kuvanju. Sam vazduh u mikrotalasnoj je značajno manje temperature, jer mikrotalasna izaziva grejanje unutar same namirnice, pokretanjem molekula vode, tj. namirnica kuva samu sebe, a ne spoljnim izvorima toplote. Ali, opet, ta razlika ne može biti toliko drastična u tako malom prostoru.
Čak mi se čini da je u uputstvu posebno naznačeno da se vodi računa o neravnomernom kuvanju (spolja hladnije nego unutra), u smislu da bakterije koje bi trebalo termičkom obradom potamaniti "prežive" na površini namirnice. Onda je vrlo moguće da je temperatura značajno niža od ove moje proceneKad se kaže da nije zdrava, uglavnom se misli na to i na prisustvo mikrotalasnog zračenja. Zato se i preporučuje najpre za podgrevanje, znači, kad je hrana već termički adekvatno obrađena.
Јесте, побркала сам.

Али није то била поента писања већ чињеница да се на тај начин много из хране уништи.
Немам ја дилему да ли су микро-таласи штетни или не, него шта у храни остане од протеина, витамина, шећера, масти, минерала...након третмана у микроталасној.
Такође, пошто је Дроид покренуо причу о загревању готове хране. Па ако мисли на они полу спремљену храну из конзерви и сл., она је такође јако нездрава.
Пошаст Америке , рекло би се.
То је тај ''џанк фуд'' од ког су онако дебели.
зато мислим да не треба развијати навику те врсте.
п.с. немам спецификацију микроталасне, али ако неко има баш би могли да израчунамо која се температура развија у мкт.
И 200 степени је много за друго по реду загревање. На рингли иде до 180 степени загревање саме рингле. А храна свакако не достигне више од 100 степени.
Poslednja izmena: