Gotova jela i mikrotalasna

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih rekla da si ti to pobrkala sa vatima :)
Znaš šta je 700 stepeni?
Znaš šta je onih klasičnih 200 stepeni u klasičnoj rerni, pa kad otvoriš, izmakneš se da te ne oprži talas vrelog vazduha koji pokulja iz nje. E, sad zamisli 700 stepeni, bilo kao temepraturu vazduha u rerni, bilo kao temperaturu namirnice. Aluminijum se topi tu negde, ne sećam se tačno.

Možemo da pogledamo specifikacije aparata na netu, ali ja ne verujem da temperatura hrane ide preko 200tak stepeni, i to pri dužem kuvanju. Sam vazduh u mikrotalasnoj je značajno manje temperature, jer mikrotalasna izaziva grejanje unutar same namirnice, pokretanjem molekula vode, tj. namirnica kuva samu sebe, a ne spoljnim izvorima toplote. Ali, opet, ta razlika ne može biti toliko drastična u tako malom prostoru.

Čak mi se čini da je u uputstvu posebno naznačeno da se vodi računa o neravnomernom kuvanju (spolja hladnije nego unutra), u smislu da bakterije koje bi trebalo termičkom obradom potamaniti "prežive" na površini namirnice. Onda je vrlo moguće da je temperatura značajno niža od ove moje procene ;) Kad se kaže da nije zdrava, uglavnom se misli na to i na prisustvo mikrotalasnog zračenja. Zato se i preporučuje najpre za podgrevanje, znači, kad je hrana već termički adekvatno obrađena.

Јесте, побркала сам. :lol:

Али није то била поента писања већ чињеница да се на тај начин много из хране уништи.
Немам ја дилему да ли су микро-таласи штетни или не, него шта у храни остане од протеина, витамина, шећера, масти, минерала...након третмана у микроталасној.

Такође, пошто је Дроид покренуо причу о загревању готове хране. Па ако мисли на они полу спремљену храну из конзерви и сл., она је такође јако нездрава.
Пошаст Америке , рекло би се.
То је тај ''џанк фуд'' од ког су онако дебели.
зато мислим да не треба развијати навику те врсте.

п.с. немам спецификацију микроталасне, али ако неко има баш би могли да израчунамо која се температура развија у мкт.
И 200 степени је много за друго по реду загревање. На рингли иде до 180 степени загревање саме рингле. А храна свакако не достигне више од 100 степени.

Poslednja izmena:

Али није то била поента писања већ чињеница да се на тај начин много из хране уништи.
Немам ја дилему да ли су микро-таласи штетни или не, него шта у храни остане од протеина, витамина, шећера, масти, минерала...након третмана у микроталасној.

Такође, пошто је Дроид покренуо причу о загревању готове хране. Па ако мисли на они полу спремљену храну из конзерви и сл., она је такође јако нездрава.

п.с. немам спецификацију микроталасне, али ако неко има баш би могли да израчунамо која се температура развија у мкт.
И 200 степени је много за друго по реду загревање. На рингли иде до 180 степени загревање саме рингле. А храна свакако не достигне више од 100 степени.

Juče sam malo guglala oko ovoga, baš me zaintrigiralo, i zaista temperature u mikrotalasnoj nisu toliko visoke. Nemam ovde te linkove, ali pominjale su se temperature od oko 70-80 stepeni i manje u najhladnijim delovima namirnice (za razne namirnice, ne za tečnosti) pri nekom klasičnom korišćenju. Na nekoj specifikaciji za kombinovanu mikrotalasnu pominjala se temperatura od 40-200 stepeni, to je valjda mogući opseg temperature za sve.
Zapravo je priča da se kuvanjem u mikrotalasnoj, upravo zbog nižih temperatura, sačuva više korisnih materija nego klasičnim putem, ali da postoji mogućnost preživljavanja bakterija i gljivica iz istog razloga. Kao prednost je istaknuta nemogućnost zagorevanja hrane i priprema bez ulja i masti, ali postoji istovremeno i nedostatak koji ne umem baš da prepričam :lol: elem, radi se o nečem lošem što se dešava sa masnoćama u samoj namirnici.

Ne znam, ja mikrotalasnu upotrebljavam za podgrevanje, odmrzavanje, tople sendviče i kokice i to bi bilo to :lol: Poneko parcijalno kuvanje, tj. kad mi treba da zgrejem nešto što posle ide u klasično kuvanje. I ponekad smuljam to neko gotovo jelo, jeste krš teški, al' i mi Cigani imamo dušu :lol:

Dostiže hrana na ringli preko 100 stepeni glatko. A sama ringla se bez problema ugreje na više stotina stepeni.

Ko razume kako mikrotalasna radi, razumece i da nije stetna...Ko ne razume..ima google ;)
I meni je u pocetku hrana iz miktoralasne bila fuj..jer se koristi malo drugacije nego obicna..al cim izvalis par caka, eto brze hrane, zdrave hrane i manjeg racuna za struju ;)

Ko razume kako mikrotalasna radi, razumece i da nije stetna...Ko ne razume..ima google ;)
I meni je u pocetku hrana iz miktoralasne bila fuj..jer se koristi malo drugacije nego obicna..al cim izvalis par caka, eto brze hrane, zdrave hrane i manjeg racuna za struju ;)

kazem meni je podgrejan burek u mikro mnogo bolji nego hladan burek..

a sto se tice stetnosti ima je jedino ako iz talasne izlaze ti radioaktivni zraci tokom njenog rada.. kad ne radi ne zraci :D

Термометром. :D Оним великим, за кување пекмеза. :rotf:
Јесам стварно, има пар месеци. :lol:

Pa ok je to, a da li ti je palo na pamet da taj termometar naprosto ne može da izmeri veću temperaturu od toliko? Za tako visoke temperature ti treba termopar. Jedna prosta potvrda mojih reči je da se ringla usija (krene da zrači vidljivu svetlost). Ovaj proces počinje na temperaturama iznad 480 celzijusa za gvožđe i čelik.

Pa ok je to, a da li ti je palo na pamet da taj termometar naprosto ne može da izmeri veću temperaturu od toliko? Za tako visoke temperature ti treba termopar. Jedna prosta potvrda mojih reči je da se ringla usija (krene da zrači vidljivu svetlost). Ovaj proces počinje na temperaturama iznad 480 celzijusa za gvožđe i čelik.
Баждарен је на 200 степени.
a050.gif

a jel pise negde na koliko se topi zensko srce .to mene zanima :)

ne znam :(

ni mi inženjeri nemamo odgovor na sve...

Како сте успели од микроталасне да дођете до ЉиС-а ?:lol:

Ех те жене...вечита мистерија.
Ко вам је крив што сте тако једноставни ви мушкарци па не можете да разумете ту женску сложеност. :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back