Gotova jela i mikrotalasna

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
метални или пластични предмети се нипошто не смеју стављати у микроталасну

тако да конзерве не долазе у обзир

садржај конзерве истреси на керамички тањир или стаклену посуду и онда стави у микроталасну

U dobro da sam sacekao odgovor!! A koliko se to i na koliko stepeni namesti u mikro??

ako je gotovo jelo, dosta 2min, da ga ugreješ. A šta ja znam, negde na pola snage podesiš mikrotalasnu, ne treba jače. Ako ne bude dovoljno toplo, ti pusti još po minute do minut.

Metalni predmeti ne smeju unutra jer se jako naeletrišu a onda varniče - to može da ošteti mikrotalasnu. Pagi da i tanjiri nemaju zlatni ili srebrni premaz - oštetićeš ih.

Ne pokušavaj da skuvaš jaje unutra - eksplodiraće pa ćeš prati mikrotalasnu. I to je to otprilike,

Ako greješ u tanjiru ili činiji, dobro pazi da pa njima nema zlatnih ili srebrnih šara. I to je neki metal pa hoće da varniči.
Ja redovno pržim jaja u mikrotalasnoj, samo se mora probušiti žumance da ne puca. Isto je sa kobasicom i bilo čime što ima opnu.

Ма да, јако је здраво кад храну спржимо на 600 степени. :lol:

Не остане ту ништа од витамина, протеина, минерала...

Само по некад је корисна, рецимо мени је за кафу супер. Убацим воду и млеко и загрејем за нес.

Али користити је свакодневно у исхрани је веома штетно.

п.с. и те инстант варијанте су штетне, препуне конзерванаса ;)

Ма да, јако је здраво кад храну спржимо на 600 степени. :lol:

Не остане ту ништа од витамина, протеина, минерала...

Само по некад је корисна, рецимо мени је за кафу супер. Убацим воду и млеко и загрејем за нес.

Али користити је свакодневно у исхрани је веома штетно.

п.с. и те инстант варијанте су штетне, препуне конзерванаса ;)

Ah pa svako podgrevanje unistava vitamine. Nevezano sa poreklom toplotnog izvora. Hranu je najbolje jesti sirovu.

Да, само велика је разлика кад подгреваш на рингли при чему храна достигне максималних 100 степени и кад је убациш у микроталасну у којој се развија и по 500-600 па чак и 700 степени. ;)

Никада нисам укључила микроталасну, ните је има у кући.
Пре 5 г чак сам је добила у неком маркету на наградној игри за Н годину, али сам је поклонила једном ресторану..
Ужасан је начин на који се већина људи храни,
Замрзивач, микроталасна, дубоко уље..
И после се питамо зашто је гастритис и карцином дебелог црева у порасту..

Никада нисам укључила микроталасну, ните је има у кући.
Пре 5 г чак сам је добила у неком маркету на наградној игри за Н годину, али сам је поклонила једном ресторану..
Ужасан је начин на који се већина људи храни,
Замрзивач, микроталасна, дубоко уље..
И после се питамо зашто је гастритис и карцином дебелог црева у порасту..

ne znaci ako neko koristi mikrotalasnu da se generalno hrani lose..

mikrotalasna jeste stetna ali ne u toj meri u kojoj se prica.mikrotalasi ne smetaju ljudima toliko u tom obliku kroz hranu vec direktnim zracenjem kroz telo. a inace ko nije znao sada neka zna da je konstantno i neprekidno bombardovan mikrotalasima iz svemira :)

ja je koristim samo za kafu ili podgrejavanje i to ne cesto a kad radi uvek se trudim da ne budem blizu

Да, само велика је разлика кад подгреваш на рингли при чему храна достигне максималних 100 степени и кад је убациш у микроталасну у којој се развија и по 500-600 па чак и 700 степени. ;)

Ja bih rekla da si ti to pobrkala sa vatima :)
Znaš šta je 700 stepeni?
Znaš šta je onih klasičnih 200 stepeni u klasičnoj rerni, pa kad otvoriš, izmakneš se da te ne oprži talas vrelog vazduha koji pokulja iz nje. E, sad zamisli 700 stepeni, bilo kao temepraturu vazduha u rerni, bilo kao temperaturu namirnice. Aluminijum se topi tu negde, ne sećam se tačno.

Možemo da pogledamo specifikacije aparata na netu, ali ja ne verujem da temperatura hrane ide preko 200tak stepeni, i to pri dužem kuvanju. Sam vazduh u mikrotalasnoj je značajno manje temperature, jer mikrotalasna izaziva grejanje unutar same namirnice, pokretanjem molekula vode, tj. namirnica kuva samu sebe, a ne spoljnim izvorima toplote. Ali, opet, ta razlika ne može biti toliko drastična u tako malom prostoru.

Čak mi se čini da je u uputstvu posebno naznačeno da se vodi računa o neravnomernom kuvanju (spolja hladnije nego unutra), u smislu da bakterije koje bi trebalo termičkom obradom potamaniti "prežive" na površini namirnice. Onda je vrlo moguće da je temperatura značajno niža od ove moje procene ;) Kad se kaže da nije zdrava, uglavnom se misli na to i na prisustvo mikrotalasnog zračenja. Zato se i preporučuje najpre za podgrevanje, znači, kad je hrana već termički adekvatno obrađena.

Ja bih rekla da si ti to pobrkala sa vatima :)
Znaš šta je 700 stepeni?
Znaš šta je onih klasičnih 200 stepeni u klasičnoj rerni, pa kad otvoriš, izmakneš se da te ne oprži talas vrelog vazduha koji pokulja iz nje. E, sad zamisli 700 stepeni, bilo kao temepraturu vazduha u rerni, bilo kao temperaturu namirnice. Aluminijum se topi tu negde, ne sećam se tačno.

Možemo da pogledamo specifikacije aparata na netu, ali ja ne verujem da temperatura hrane ide preko 200tak stepeni, i to pri dužem kuvanju. Sam vazduh u mikrotalasnoj je značajno manje temperature, jer mikrotalasna izaziva grejanje unutar same namirnice, pokretanjem molekula vode, tj. namirnica kuva samu sebe, a ne spoljnim izvorima toplote. Ali, opet, ta razlika ne može biti toliko drastična u tako malom prostoru.

Da, baš tako, u pitanju je snaga u vatima (W), da je u stepenima, 700 stepeni bi ipak bilo previše, od hrane ne bi ostalo ništa :) Mikrotalasnu koristim samo za podgrevanje već spremljene hrane, da skuvam čaj ili podgrejem mleko i ponekad za razmrzavanje mesa.Kao što je neko gore napisao, u mikrotalasnu se ne sme staviti metalno posuđe, ali plastika može, ustvari to je baš plastika prilagođena mikrotalasnoj, mislim da je u pitanju polipropilen visoke gustine.

Čak mi se čini da je u uputstvu posebno naznačeno da se vodi računa o neravnomernom kuvanju (spolja hladnije nego unutra), u smislu da bakterije koje bi trebalo termičkom obradom potamaniti "prežive" na površini namirnice. Onda je vrlo moguće da je temperatura značajno niža od ove moje procene ;) Kad se kaže da nije zdrava, uglavnom se misli na to i na prisustvo mikrotalasnog zračenja. Zato se i preporučuje najpre za podgrevanje, znači, kad je hrana već termički adekvatno obrađena.

Da, baš tako, u pitanju je snaga u vatima (W), da je u stepenima, 700 stepeni bi ipak bilo previše, od hrane ne ostalo ništa :) Mikrotalasnu koristim samo za podgrevanje već spremljene hrane, ponekad da skuvam čaj i zagrejem mleko i da odmrznem meso.Kao što je neko već gore naveo, metalno posuđe ne sme u mikrotalasnu, plastično može, ali to je plastika baš prilagođena mikrotalasnoj, mislim da je u pitanju polipropilen visoke gustine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back