Gotfrid Vilhelm Lajbnic - Teodiceja - diskusija o zlu!

Дади

Poznat
Poruka
8.502
Moj omiljeni filozof
Centralno mesto u okviru Lajbnicove teorije vrednosti zauzima njegova Teodiceja. Specifičnost Lajbnicove Teodiceje je optimizam: " naš svet je najbolji od svih mogućih svetova". U argumentaciji za ovu tezu, Lajbnic formuliše već poslovičnu trilemu: ako naš svet nije najbolji mogući - to Bog ili nije znao ili nije hteo, ili nije mogao da stvori bolji; ali ne stoji ni jedno , ni drugo, ni teće: jer je Bog sveznajući, predobar i svemoguć. Ergo, naš svet je najbolji mogući. Prema tome, Lajbnicovo zaključivanje je logički korektno i konsekventno, ako se pođe od premisa od kojih je on pošao.

Lajbnic razlikuje metafizičko, fizičko i moralno zlo. Prvo se sastoji u nesavršenosti, drugo u patnji i treće u grehu. Otkuda zlo u svetu, ako je Bog vrhunsko dobro? Definišući zlo kao najmanju količinu dobra ili kao "odsustvo dobra", Lajbnic analizira četiri osnovne relacije dobro-zlo:
1) celina - deo, jer ono što je u pojedinostima zlo, u celini posmatrano može se pokazati kao dobro;
2) kontrast, jer da nije zla ni dobro se ne bi moglo odrediti(što ne znači da već postojeće zlo treba uvećavati);
3) relativna mera, jer manje zlo je dobro u odnosu na veće zlo;
4) motiv za usavršavanje, jer zlo može biti i podsticaj za usavršavanje i samousavršavanje.

E sad dolazimo do suštine moje teme: naime, mnogi ovde na pdf-u su na razne načine shvatili moje tumačenje zla u svakoj osobi, pa sam osetio potrebu da podrobnije to objasnim, a obzirom da je tema isuviše obimna da bi stala u našu kafanu, rešio sam da ovde započnem diskusiju.

suština: Lajbnic veruje da bez zla nema ni dobra, tj. sklada(harmonije) u svetu kao totalitetu.

Dakle temu možete shvatiti kao opštu diskusiju o dobru i zlu!

Inače za one koji nisu znali:

Teodiceja ili teodikeja (novolat. theodicea — bogoopravdanje; od grč. θεός - bog + grč. δίκη - pravo, pravednost) je grana filozofije i teologije koja pokušava da pomiri postojanje zla i patnje na svetu sa postojanjem svemogućeg dobrog božanstva.

Iako je ovo pitanje razmatrano još od antike, sam termin teodiceja je uveo Lajbnic (1646–1716) u svome istoimenom delu, koji se trudio da dokaže da je ovaj svet najbolji od svih mogućih svetova i da postojanje zla na svetu ne protivreči Božjoj dobroti, već je plod slobodne volje čoveka.

Bog može stvoriti slobodna stvorenja, ali ne može prouzročiti ili odrediti da ona čine samo ono što je ispravno. Jer ako to čini, tada ona, na koncu nisu u biti slobodna ... Da bi stvorio stvorenja koja su sposobna za moralno dobro, On je morao stvoriti stvorenja koja su sposobna i za moralno zlo.[1]
—Alvin Plantinga

http://sh.wikipedia.org/wiki/Teodiceja

i samo da dodam da mislim da je sramota za ovu zemlju da jedno od najznačajnijih dela filozofskih i svakako najznačajnije Lajbnicovo delo nema da se kupi u našim knjižarama...ima u Zagrebu jer su oni preveli ali mi..heh...već mesecima pokušavam da nabavim Teodiceju...sramota stvarno...

Poslednja izmena:
Dobra tema.

Ljudi su gresni po samoj prirodi i da bi mogli stvoriti nesto dobro, mora da postoji i nalicje, tzv. "praznjenje".

Pitanje je jedino sta je i gde je "drustveno prihvatljiva granica zla". Da bi se drustvo razvijalo, mora biti nekog zla (ne cistog zla, neizazvanog, samog po sebi) nego zla za neku nepravdu i za nepravedne. Ovde mislim na revoluciju. Medjutim tema je mnogo sira i zahteva da se posmatra sa vise aspekata i nedonose ishitreni zakljucci, zato se ja (za sada) ogranicavam samo na humanije drustvene sisteme.

edit: Dakle, zlo kao reakcija na nepravdu vodi dobru.

Poslednja izmena:
Dobra tema.

Ljudi su gresni po samoj prirodi i da bi mogli stvoriti nesto dobro, mora da postoji i nalicje, tzv. "praznjenje".

Pitanje je jedino sta je i gde je "drustveno prihvatljiva granica zla". Da bi se drustvo razvijalo, mora biti nekog zla (ne cistog zla, neizazvanog, samog po sebi) nego zla za neku nepravdu i za nepravedne. Ovde mislim na revoluciju. Medjutim tema je mnogo sira i zahteva da se posmatra sa vise aspekata i nedonose ishitreni zakljucci, zato se ja (za sada) ogranicavam samo na humanije drustvene sisteme.

edit: Dakle, zlo kao reakcija na nepravdu vodi dobru.

Da to je skup 3 i 4 tačke odnosa dobra-zla po Lajbnicu :)

Zlo ne dolazi samo od ljudi...

hmm..ne bih se složio sa tim...

sa bilo kog aspekta..ali evo ti jedan banalan primer:

Erich Fromm, Anatomija ljudske destruktivnosti

Čovjek se razlikuje od životinja po tome što je ubojica; on je jedini primat koji ubija i muči članove svoje vrste bez razloga, bilo bioloških bilo ekonomskih, i pri tome osjeća zadovoljstvo. Ta biološki neprilagodljivai nefilogenetski programirana "maligna" agresija sačinjava bit problema i opasnost po održanje čovjeka kao vrste. (...) Razlika između benignodefenzivne i malignodestruktivne agresije zahtijeva daljnje bitno razlikovanje između instinkta i karaktera, ili točnije, između poriva ukorijenjenih u čovjekovim fiziološkim potrebama (organski porivi) i specifično ljudskih strasti ukorijenjenih u karakteru ("u karakteru ukorijenjene" ili "ljudske strasti"). Ljudi se razlikuju s obzirom na strasti kojima je funkcija zadovoljenje egzistencijalnih potreba. Kakve god te potrebe bile, one moraju biti zadovoljene da bi čovjek mogao normalno funkcionirati, isto kao što njegovi organski porivi moraju biti zadovoljeni da bi mogao živjeti. Na primjer: čovjek može biti gonjen ljubavlju ili strašću za uništenjem; u oba slučaja on zadovoljava jednu od svojih egzistencijalnih potreba: potrebu da "utječe" ili da "pokreće nešto" ("da ostavi trag"). Da li je čovjekova dominantna strast ljubav ili destruktivnost, ovisi u velikoj mjeri o socijalnim prilikama.

Još je Jošua sve oko zla izdefinisao,tako da mi ostalo veoma malo...Tek sitnica...
Dakle zlo čovek čini primoran:ubija da bi se hranio,ubija da bi opstao,straši da bi odvračao...
Čovek čini zlo iz neznanja i nespretnosti.
Čovek čini zlo iz strasti,jakih osečanja.
Čovek čini smišljeno zlo iz mržnje.
Čovek čini zlo savladan izvornim zlom.
Ja intervenišem samo u poslednjem:Čovek čini zlo savladan izvornim dejstvom arhetipskog gena homoneandertalikusa...Vernici ga zovu Đavo,Šejtan...

Inače skromni Covijev moral podrazumeva:
Imperativ hranjenja ljudi manom (proizvedena i korištena na stanici Mir),
Nenarušavanje integriteta živih bića u svakom pogledu i pomoć u evolutivnim napredovanjima,
Kreacija kao osnovna preokupacija(Cilj je kreiranje novih svemira boljih za bolja bića)
Cilj je oboženje ljudske vrste kroz dugovečnost,svemudrost i svemoć.

Slobodna volja...a još kad dodaš misaoni mozak...hmm...

Poenta je da zlo kao takvo leži u nama jer smo sposobni za isto...to da li ćemo ga oživeti...zavisi od naše slobodne volje..kao i to da li ćemo oživeti dobro u nama...poenta je da u sebi imamo i jedno i drugo...a koje će da prevlada tj: koje od ta dva će više da isplivava...to nas određuje zapravo kakvi smo ljudi...

sto ne znaci da se ne bi pojavio neko drugi na mesto hitlera

медија и банке чуда чине...

Naravno ali je logika dobra... manje zlo je dobro u odnosu na veće zlo! a uvek postoji šansa de se ipak neće pojaviti neko kao on ili će se pak pojaviti neko ko neće toliko mnogo zla naneti drugima...

Naravno ali je logika dobra... manje zlo je dobro u odnosu na veće zlo! a uvek postoji šansa de se ipak neće pojaviti neko kao on ili će se pak pojaviti neko ko neće toliko mnogo zla naneti drugima...
Dobro,ovo je več bilo...
Zamislimo da je 1930. Hitler je anonimus...Kako predvideti i danas (a ne tada),da li će neko iskočiti u prvi plan i pokrenuti globalni sukob? Istina,pri FBI je oformljeno odelenje koje se bavi algoritamskim predviđanjima,ili su več realizovali program nove agencije...A da li nešto ostali rade na tom?Recimo naša BIA?
Ne verujem,mada je kadrovski jaka...

Dobro,ovo je več bilo...
Zamislimo da je 1930. Hitler je anonimus...Kako predvideti i danas (a ne tada),da li će neko iskočiti u prvi plan i pokrenuti globalni sukob? Istina,pri FBI je oformljeno odelenje koje se bavi algoritamskim predviđanjima,ili su več realizovali program nove agencije...A da li nešto ostali rade na tom?Recimo naša BIA?

замислимо да је 2011, неке земље бомбардују, неке су већ бомбардоване... а геније на крстарици паламуди о 1930...

Dobro,ovo je več bilo...

RDB je bio kadrovski solidan..ova BIA ..lakrdija..

ne slazem sa sa covijem
posto hitler nikad nije bio anonimus osim za dileje koji ne znaju njegovu pricu
a fbi je smesna institucija u odnosu na ciu i na nsa
ako im treba algoritam da bi znali gde ce americke i jevrejske obavestajne sluzbe koje izazivaju sve ratove u svetu da isprovociraju neki levi sukob koji ce da mutira u sta treba onda yebo fbi i yebo covijevu logiku

Back