Gospodari vremena ili da li ružičasti satovi lepše kuckaju od sivih...

"Malim" i lepim stvarima istinski možemo da se prepustimo i da uživamo u njima samo kad su velike zadovoljene. Koje su to "velike".... individualno je, osim što im je zajedničko da su visoko na lestvici važnih. Kad iz bilo kog razloga izostanu velike stvari, male nekako, nažalost, dođu kao slaba uteha, bez mogućnosti da ih istinski doživimo.

Poslednjih meseci male stvari su prolazile pored mene. Ne mogu reći da ih nisam primećivala i da mi nisu značile, bile lepe i važne na svoj majušni način, ali nisam bila u stanju da im se prepustim do kraja na tih par sekundi. Nisu mogle da me učine srećnom, odnosno najbliže istini je bilo da nisu bile dovoljne da me učine srećnom. I dalje sam bila "gladna", jer je nedostajala ona glavna, velika stvar. Sada imam jednu veliku stvar. I dan je odmah lepši, zajedno sa mojim pogledom, i vreme sasvim drugačije teče. I ja sam lepša, koliko god je sve na prvi pogled isto - samo se promenila perspektiva.

Da li je možda sve samo stvar perspektive iz koje se posmatra? Da li je pomalo defektan onaj ko nije u stanju da "malim" stvarima upotpuni nedostatak velikih?
Ili je ipak prava stvar verovati u svoju veliku, izboriti se za nju i onda je upotpuniti svim onim malim? Teško je reći.
Ne znam... jedino što znam je da sam trenutno neizmerno srećna, i da ne postoji stvar koja, koliko god malena bila, ne može da dodatno upotpuni moju sreću. Onu veliku.

Poslednja izmena:
Da li vam se ponekad čini da svoj život koncipirate kao protok vremena od tačke A do tačke B? Životarite ušuškani u rutinu u iščekivanju letovanja, vikenda, dolaska drage osobe? Pride propuštajući sve one majušne ali podjednako lepe momente koji traju sekundu ili pet ali umeju da izmame osmeh. Zaustavljate li časovnik makar jednom dnevno ne bi li uživali u prvoj jutarnjoj kafi, igri sa detetom, zagrljaju svog muškarca ili proletite kroz dan jureći za još nekom obavezom sa spiska?

Koliko puta svoj život odlažemo u nedogled čekajući nešto ili nekog da nas učini srećnima? Još samo 5kg manje, još samo da me unaprede, još samo malo veća plata, još samo...i biću srećna, majke mi. Poznato zvuči?

Znam da neću ovladati tom teškom veštinom "carpe diem", ne verujem ni da je Gilgamešu uspelo da svaki dan živi kao da mu je poslednji ali trudim se da povremeno usporim vreme, stanem i širom otvorim oči. I svašta nešto lepo uočim, psa koji sedi u fontani sav srećan jer se rashlađuje, debele golubove koji se kupaju u bari, drveće u parku što šumi kao ona šušumiga iz brzalice i zeleni se.

Šta vi vidite kada širom otvorite oči?

Nikad nisam tako koncipirala život...valjda nisam taj tip. Nisam više ni u carpe diem fazonu, sada se nekako okrećem svom unutrašnjem svetu i to mi je otvorilo neverovatno mogućnosti za istraživanje. Čitav jedan novi univerzum u kojem mogu da budem kogod hoću, da radim štagod hoću, da živim gdegod i u bilo koje vreme.

Back