Gospodar Prstenova - Prstenje moći

Никад чуо... Изгледа да сам пропустио нешто битно :think:

Може и нека друга тема, да не сметамо овде, али боље да неко други отвори тему - моје теме ретко буду добро посећене.

Zemljomorje je negde izmedju tipa tolkinovog sveta i hari potera. Ima 3 relativno mala toma + 1 knjiga koja se zove Tehanu.

Iako mozda nije nivo Tolkina (po obimu), ali Legvinova je odlican pripovedac i covek se lako i brzo upusti u pricu. Mozda nije bolja od Tolkina, ali meni recimo neuporedivo bolja od Hari Potera (ideja da postoji skola magije). Mali spojler: kod Legvinove se pojavljuju zmajevi (posebno uzivanje), kojih nema kod ovih drugih.

Sto se tema tice, i ja kad otvorim osecam se kako da drzim monolog.

Prvo hvala na ovim podacima. Znao sam da postoji nesto zvano istorija ali nisam bas kopao. I znam da je sin onomad sredjivao neki silni materijal. Lepo da je sve to slozeno po nekim knjigama za citanje i inspiraciju.

Imam samo par komentara:

Slojevi Belerijanda - ovo nije bas dobar prevod, original: The Lays of Beleriand sa znacenjem pesme ili poezija Belerianda (epska).

Na ovom spisku vidim na primer 'knjige izgubljenih prica' ili 'izgubljeni put' ali ne vidim na primer 'Dozivljaje Toma Bombadila', 'Huronovu decu', 'Berena i Lutlien' ili 'nezavrsene price'. (i jos nekoliko naslova)

pitanje da li su to dela ukljucena u ovu istoriju, ili je ovo samo istorija, a ove knjige su sa strane kao dela literature?

Takodje pominje se 12 tomova istorije. Mozda se i tu nesto doradilo kasnije.

U svakom slucaju sad je jasnije odakle ce ovi da snimaju seriju, ocigledno da u istoriji ima dovoljno materijala za postavljanje sire price. Ionako ce najvise da snimaju ratovanje :)
Ja sam napisao bukvalan prevod koji je najverovatnije pogresan, jer moze da bude i slojevi kao i podloga,a najverovatnije da su oba pogresna. Da budem iskren, ne znam kako bi preveli The Lays of Beleriand. Moguce je da se prevede kao sto si i napisao, poezija Belerianda. Jer u knjizi se pominju dve poeme. Prva je o Turin i Luthien koja se zove "Lay of the Children of Hurin" koja govori o tragediji koja je zadesila Turin Turambara. Druga je "Lay of Leithian" koja je izvor originalne price o o Beren i Luthien. Oboje se takodje pominju u Silmarilion knjizi. Susret sa Morgoth-om u njegovoj tvrdjavi i potraga za Silmaril. Takodje si u pravu za 12 knjiga. Ja sam pisao po secanju jer imam prvih 11 knjiga (na engleskom) dok dvanaestu nemam, sto je i razlog zasto sam je zaboravio. Dvanaesta knjiga je "The Peoples of Middle Earth".
Ostale knjige koje si naveo nisu deo Istorije ali su povezane sa Middle Earth. "Nezavrsene Price" je knjiga koju Dzon Tolkin nikada nije zavrsio i kompletirao pre smrti. Negov sin Kristofer je kompletirao "Nezavrsene Price". Dzon je napisao i druge knjige koje nisu povezane sa Prstenovima. Znam da je knjiga "Drvo I List" prevedena na srpski i da je izasla kod nas, jer ja imam izdanje Srpske Zadruge iz 1993 godine. "Sir Gavin, The Green Knight Pearl i Sir Orfeo" su tri price izdate u jednoj knjizi, "Father Chrismas Letters", Roverandom", "Farmer Gill of Ham" itd.

Hobit je dečja priča, a čak i u njoj mi je Šmaug bio - ok, sleganje ramenima. Naopako fascinacija.
Pokusacu da budem inspirativan... Zmajevi ili kako bi se zvali u nasim bajkama 'ale' su po mojoj licnoj teoriji zapravo izmisljena bica zasnovana na dinosaurusima. Bice da smo mi ovde vadili neke koske kopajuci, a u Kini ih ima tusta i tma i lako ih iskopavaju. Kinezi naravno vole svoje zmajeve i smatraju ih harizmaticnim bicima koja uticu na nase zivote. Kod legvinove oni su neka vrsta mudraca. Cini mi se da je Tolkin to ubacio u hobita vise onako. Reci ti.

Ako uzmemo u obzir da su 'zmajevi' vladali zemljom nekih 160tak miliona godina, a mi jedva da smo sveukupno zagrebali malo vise od 5 miliona, a 'vladamo' mozda poslednjih par hiljada (sto se bas i nije znalo u doba nastanka mnogih bajki). Mozda ipak nesto naucimo nesto od njihove mudrosti. Htedoh da kazem zapravo da ti nasi preci sto su smisljali bajke su se sigurno pitali zasto su tako neka mocna bica umrla, a mi ovako krljavi preziveli? A signurno je da su ih pronalazili i smisljali price.

tedoh da kazem zapravo da ti nasi preci sto su smisljali bajke
Uvek ima razloga zašto bajke postoje. Ništa ne nastaje iz vazduha i jer je neko bio dokon u pećini ne brinući o sabljastom tigru i hoće li umreti od gladi već izmišljao koješta. Sve legende, mitovi itd imaju neko uporište u realnosti.

E sad, ako već pominješ naše ale/aždahe, mogao bi se pitati zašto su one nešto drugo nego zmajevi. U našoj mitologiji zmajevi nisu negativna bića, štaviše, već se upravo bore s alama koje su skroz zle, donose oblake, oluje, led itd. Takođe, kineski zmajevi su skroz drukčiji od evropskih, čak ni ne liče na evropske.

Uvek ima razloga zašto bajke postoje. Ništa ne nastaje iz vazduha i jer je neko bio dokon u pećini ne brinući o sabljastom tigru i hoće li umreti od gladi već izmišljao koješta. Sve legende, mitovi itd imaju neko uporište u realnosti.

E sad, ako već pominješ naše ale/aždahe, mogao bi se pitati zašto su one nešto drugo nego zmajevi. U našoj mitologiji zmajevi nisu negativna bića, štaviše, već se upravo bore s alama koje su skroz zle, donose oblake, oluje, led itd. Takođe, kineski zmajevi su skroz drukčiji od evropskih, čak ni ne liče na evropske.
Znamo mi vrlo dobro zasto smisljamo bajke. Svi mi verujemo u njih na ovaj ili onaj nacin celog zivota a bogami i civilizacije sazidasmo na njima :)

Nego, nisam razumeo za nase ale - dobre ili lose?

ono ja znam da se kraljevic marko sa azbahom bije letnji dan do podne ali se ne zna zasto mu je bas ona zgodna za kavgu. Ili da sv. djordje ubija azbahu iz njemu poznatih razloga. E sad ne secam se zmajeva u nasim pricama tako da ne znam koji su to dobri zmajevi kod nas. Tako da su meni po lokalnim pricama ale = zmajevi.

A to sto se razlikuju nasi i kineski zmajevi, pa valjda su razlicite koske :) pa su razliciti i zmajevi, azbahe, ale i gmazovi.

Screenshot_20230906-210112_Facebook.jpg

Poslednja izmena:
-Uuhhh...niko od nas ne bi trebao da šeta sam, naročito ne ti mnogo toga zavisi od tebe...Bobo? Znam zašto oćeš samoću, ja ti ga mećem iz dana u dan pa te boli g*za.

-Marš.

-Uhhm...šta ti meni marš, zašto me odbijaš?

-Ti se samo iebeš u čm*r, ja bi da probam nešto drugo, nešto divlje.

-U čm*r?!!! Slušaj mali! Imao sam mnogo žena, a ti si jedini dečak koji me uzbudio! Noje ti dosta to!??

-Zašto mi to govoriš?

-Zaš...zat...U QURAC!!! Iebaću te skidaj gaće, odma sada odma!

-Skidaj gaće ti.

-Ja ne nosim gaće...nikada i nisam! I ti to dobro znaš Bobo!

Back