Gorko plodovi

Zadivljena !

Siniša je uradio profesorski priču, zapravo, doktorski....Sjajna muzika Bore Dugića, dobri glumci, dobra gluma. Možda bi neki drugi glumci odradili bolje pojedine likove, al, 'ajd,sad da ne preterujemo..
Sve u svemu, naša najbolja serija u poslednjih ..dvajes godina.

Na mene je utisak najviše ostavila priča. Siniši Kovačeviću svaka čast.
Objasnio nam je našu surovu realnost.

Serija je izvanredna !
Jedina,čija me repriza ne nervira.
Siniša,kao scenarista,odličan.
Kao i uvek.
Glumačka ekipa solidna.
Najupečatljiviji lik,bar meni,je onaj mučenik -
izbeglica iz Hrvatske,taksista.
Do perfekcije je "skinuo" govor čoveka iz Krajine.
Znam,jer sam poreklom odande.
A zna se da je glumac iz Beograda.

Serija je izvanredna !
Jedina,čija me repriza ne nervira.
Siniša,kao scenarista,odličan.
Kao i uvek.
Glumačka ekipa solidna.
Najupečatljiviji lik,bar meni,je onaj mučenik -
izbeglica iz Hrvatske,taksista.
Do perfekcije je "skinuo" govor čoveka iz Krajine.
Znam,jer sam poreklom odande.
A zna se da je glumac iz Beograda.

I on i njegova žena. Odlična glumica, isto je sjajno skinula govor, uživljena u lik pijane žene..oduševila me. Sve pohvale.

Pa, sad, nešto nisam oduševljena Sinišinom Velikom dramom...Došlo mi da izadjem na pola predstave, da nije bilo mladog Vuka Kostića, koji je, tada barem, držao publiku na okupu četiri sata. Ali, za ovaj scenario, skidam kapu.
Otvorio je mnoga pitanja, zavukao se u svaki segment naših života, taman toliko koliko treba, svaki lik dobio prostora koliko zaslužuje..sjajno vodio priču od početka do kraja. Fenomenalno uradjeno.
Bilo bi dobro da prepakuje scenario u roman. Bio bi to jednog dana sjajan istorijski roman sa realnim prikazom ovog vremena.

Stvarno sam razocaran,ljudi vise raspravljaju o nekoj Macuri a ne o seriji koja je vanserijska.......:confused:

I ja...:cry:

Ne samo o Macuri, više se raspravlja o turskim i španskim serijama, ko je kome napravio dete, nego o ovom našem televizijskom remek delu.
Nisam sklona preterivanju, iskreno verujem da je remek delo prava reč za ovu seriju.

Ali, pazi, ne treba da nas čudi takvo ponašanje.....Upravo je to Siniša objasnio na samom kraju serije.. ..Završna scena, kad Saša udara glavom o zid, upravo govori o tome.....Mi se ubismo da obnevidimo, polupasmo se načisto, samo da ne vidimo pravu sliku i pravo stanje nacije. Možda većina i nije gledala, ne bi me čudilo...Što bi gledali, kad imaju sve to da vide na ulici..? Verovatno se tim pitanjem povode...
Opet, bolna je realnost, zato je lepše budan snevati....kad lišće pada..ili mirišu kiše na Balkanu[/I]......makar oni bili i turski, i španski. I Macurini, nebitno.

Mada, ima tu još nečega. Možda bi neki komentarisali seriju.....ali im malo glupo da napišu samo da je do yaya...vrh, brate...

Na samom početku oduševila me gluma Tanasija Uzunovića..Maestralno se uneo u ulogu sebičnog skota..

"pet godina nisi uzela usisivač u ruke.pet godina"!

Njegovoj ženi treba da je dovoljna materijalna strana za sreću; njemu su potrebne švalerke.

Vrh cinizma su mi glasački poeni na status udovca..

Poslednja izmena:
Gledate li ovu sjajnu seriju i sta mislite o njoj,,:ok:

Zaista je sjajna:klap:. Gledala sam je kada se prvi put prikazivala. Ne znam odakle da počnem...da li scenario i režija, da li glumci i maestralna gluma, tematika...Sve je nekako savršeno upakovano :D :heart:. Medjutim, primetila sam da se komentari ljudi o ovoj seriji svrstavaju u dve grupe: jedni ne kriju oduševljenje serijom, hvale je na sav glas...drugi, nekako se drže po strani, u stilu, serija je dobra, al, brate, mnogo teška i ne mogu da je gledam... :eek:

Zaista je sjajna:klap:. Gledala sam je kada se prvi put prikazivala. Ne znam odakle da počnem...da li scenario i režija, da li glumci i maestralna gluma, tematika...Sve je nekako savršeno upakovano :D :heart:. Medjutim, primetila sam da se komentari ljudi o ovoj seriji svrstavaju u dve grupe: jedni ne kriju oduševljenje serijom, hvale je na sav glas...drugi, nekako se drže po strani, u stilu, serija je dobra, al, brate, mnogo teška i ne mogu da je gledam... :eek:

Dobi'š čokoladu što si se pojavila na temi...:)

mali post, mala čokolada :D:
1109_0.png

Da l da pričamo o umjetničkom dojmu, ...ili o dijalozima, priči....:D
Po meni je sve ok što se glume tiče, samo glumac koji igra Sašu nešto mi je bledunjav, neuverljiv..

Daa, i ja sam čula nekoliko takvih komentara..Kao da ljudi izbegavaju da gledaju.

Uglavnom se slazem sa negativnim komentarima na staroj temi. Serija snimana istom kamerom kojom se snima i Dnevnik, usiljena gluma, patetika, da ne pominjem koliko je cela radnja mucna i turobna, nema ni jedne sale, svuda crnilo. I "Rode" su se bavile ozbiljnim i teskim temama, ali su nam dale i malo predaha sa nekim humorom, drugacijim od Pavicevog. Ovde toga nema, kao da je Kovacevicu bio cilj da izazove sto vise samoubistava nakon emitovanja svake epizode... Normalno, treba pomenuti i bezobrazni nepotizam, narocito jer se to snimalo od para onih koji placaju TV pretplatu. S druge strane, nisu Kovacevici najgori, ipak su Bajici sampioni...
Nego, mene zanima zasto se sve nase serije i filmovi snimaju tako da se apsolutno svaki pojedinac u Srbiji moze pronaci u nekom liku. Bas onako da kaze: "Evo sam ja". Tako je jos od "Kamiondzija", preko "Vruceg vetra", "Boljeg zivota", "Srecnih ljudi" i svih ostalih. Valjda je cilj tih serija da olaksaju muku narodu, kao eto, nikome nije lako... "Rode" su valjda jedina serija koja je bar malo pokusala da odstupi od tog sablona, ali one nisu snimane u produkciji RTS-a.

Serija je... ok. U smislu priče. Mada je dosta napucana i priča. Na primer, mladi Gagulić, na početku serije, ostavlja leševe gde god se pojavi. Aj što ni tren u pritvoru nije bio, to je realno, nego ni jedna vest o tome, nigde. Napucano i preterano. Drugi primer, eto, pade mi na pamet. Ja znam da su čika Dača i Mucula predstavljeni kao ok likovi, kao pozitivci i sve najnaj. Ali oni su sve uličare i klošare prikazali kao fine, pouzdane i trezvene komšije. Ma daj, molim te.
Gluma... kad vas čujem kako hvalite glumu u seriji, ja se pitam da li seriju gledate uopšte. Ima ih dobrih, odličnih - Tanasije Uzunović - na svom nivou glume, od njega se ništa manje nije ni očekivalo. Standardno su dobri i Vuk Kostić ( mada on svaku ulogu glumi na isti način, to mu je veliki minus, ali to je posebna priča ) i Marko Živić.
Totalna su razočaranja prvenstveno oni glumci od kojih se mnogo više očekivalo - Ljilja Blagojević, Neda Arnerić, pa i sam Pele u nekim scenama.
Dok je npr Kalina Kovačević potpuni,ali potpuni promašaj. Ona jeste lepa, ali bre sa glumom veze nema. Ni dijalog ne ume da odglumi uverljivo, a dobila je jako težak zadatak da glumi narkomana i uradjenog i u krizi. Zadatak kome nije dorasla i koji ni 10% nije odradila.
Priča je dobra, i svidja mi se što je surova i realna, jako mi se to svidja. I treba da bude, i treba da ih bude više i više. Ali sa boljom glumom ( ne glumcima, u globalu svi su glumci dobri i dokazani, samo treba dobro da glume, da rade svoj posao onako kako dokazano umeju ). I sa boljim scenariom, bar malo boljim. Drugima smetaju psovke. Meni ne. Ali mi smeta naivnost scenaria, naivnost u dijalozima. Ljudi, tako niko ne priča, zar ne?
Nisam kritikovala seriju iz zle namere. Ne, ona je dobro zamišljena, čak odlično, ali realizacija je podbacila.

Uglavnom se slazem sa negativnim komentarima na staroj temi. Serija snimana istom kamerom kojom se snima i Dnevnik, usiljena gluma, patetika, da ne pominjem koliko je cela radnja mucna i turobna, nema ni jedne sale, svuda crnilo. I "Rode" su se bavile ozbiljnim i teskim temama, ali su nam dale i malo predaha sa nekim humorom, drugacijim od Pavicevog. Ovde toga nema, kao da je Kovacevicu bio cilj da izazove sto vise samoubistava nakon emitovanja svake epizode... Normalno, treba pomenuti i bezobrazni nepotizam, narocito jer se to snimalo od para onih koji placaju TV pretplatu. S druge strane, nisu Kovacevici najgori, ipak su Bajici sampioni...
Nego, mene zanima zasto se sve nase serije i filmovi snimaju tako da se apsolutno svaki pojedinac u Srbiji moze pronaci u nekom liku. Bas onako da kaze: "Evo sam ja". Tako je jos od "Kamiondzija", preko "Vruceg vetra", "Boljeg zivota", "Srecnih ljudi" i svih ostalih. Valjda je cilj tih serija da olaksaju muku narodu, kao eto, nikome nije lako... "Rode" su valjda jedina serija koja je bar malo pokusala da odstupi od tog sablona, ali one nisu snimane u produkciji RTS-a.

Mislim da čoveku pred samoubistvo baš treba prikazati ovu seriju, garant bi odustao od samoubijanja....
.Zašto bi se jedan čovek ubio kad se kolektivno svi ubijamo ?Serija je prikazala da niko, ama baš niko, nije poštedjen zla u ovim vremenima...Nikome nije dobro....Ni pijanisti,ni kriminalcu, a,ni predsedniku političkih stranaka, onima ispod mosta... onima sa mosta......nikome....

usiljena gluma, patetika, da ne pominjem koliko je cela radnja mucna i turobna, nema ni jedne sale,
Lično mi se nije dopao izabrani glumac za lik Saše..Njegova gluma je usiljena, a, kako ga ima u svakoj epizodi, taj osećaj loše glume razvlači se celom serijom.....Čudi me da nisu mogli pronaći boljeg glumca za taj lik. Kalina, isto loša....Šone, loš.

Cela radnja jeste mučna, kako kažeš, turobna, al to je naša realnost, to je naš život.
U nekim scenama stvarao mi se osećaj gadosti, nagon ka povraćanju....Progutala sam seriju za dva dana očekujući da vidim nešto dobro, al nema. Umesto toga, doživela sam osećaj dobijenog šamara.

Što se tiče tvog komentara o šali, Siniša je svakako znao da ubaci takve elemente, medjutim, njih nema. Ostaje mi jedini logični zaključak zašto ih nema - nije ih hteo. Namerno nije hteo da ubaci elemente šale kako ne bio ublažio realnost koju je hteo da predstavi. . Inače,u tom slučaju, ne vidim svrhu zašto bi uopšte pisao nešto ovako.
Zna on da smo svi zaglavljeni u svojim životima, da nemamo vremena za nekog drugog...Od vlastitih problema nemamo vremena da vidimo kako drugi žive...kako se uopšte živi...Zato je prikazao samo istinu, ogoljenu i gorku, ma, koliko mi odbijali da je takvu vidimo...
A, verovatno i zato što zna da su Srbi majstori da šalom zamaskiraju stvarnost i na taj način sami sebi produže agoniju.

Mislim da na ovu seriju ne treba gledati kao na sve ostale...Ovo je poziv na kolektivno otrežnjenje, pre svega, pa tek onda tv serija.

Poslednja izmena:
Serija je... ok. U smislu priče. Mada je dosta napucana i priča. Na primer, mladi Gagulić, na početku serije, ostavlja leševe gde god se pojavi. Aj što ni tren u pritvoru nije bio, to je realno, nego ni jedna vest o tome, nigde. Napucano i preterano. Drugi primer, eto, pade mi na pamet. Ja znam da su čika Dača i Mucula predstavljeni kao ok likovi, kao pozitivci i sve najnaj. Ali oni su sve uličare i klošare prikazali kao fine, pouzdane i trezvene komšije. Ma daj, molim te.
Gluma... kad vas čujem kako hvalite glumu u seriji, ja se pitam da li seriju gledate uopšte. Ima ih dobrih, odličnih - Tanasije Uzunović - na svom nivou glume, od njega se ništa manje nije ni očekivalo. Standardno su dobri i Vuk Kostić ( mada on svaku ulogu glumi na isti način, to mu je veliki minus, ali to je posebna priča ) i Marko Živić.
Totalna su razočaranja prvenstveno oni glumci od kojih se mnogo više očekivalo - Ljilja Blagojević, Neda Arnerić, pa i sam Pele u nekim scenama.
Dok je npr Kalina Kovačević potpuni,ali potpuni promašaj. Ona jeste lepa, ali bre sa glumom veze nema. Ni dijalog ne ume da odglumi uverljivo, a dobila je jako težak zadatak da glumi narkomana i uradjenog i u krizi. Zadatak kome nije dorasla i koji ni 10% nije odradila.
Priča je dobra, i svidja mi se što je surova i realna, jako mi se to svidja. I treba da bude, i treba da ih bude više i više. Ali sa boljom glumom ( ne glumcima, u globalu svi su glumci dobri i dokazani, samo treba dobro da glume, da rade svoj posao onako kako dokazano umeju ). I sa boljim scenariom, bar malo boljim. Drugima smetaju psovke. Meni ne. Ali mi smeta naivnost scenaria, naivnost u dijalozima. Ljudi, tako niko ne priča, zar ne?
Nisam kritikovala seriju iz zle namere. Ne, ona je dobro zamišljena, čak odlično, ali realizacija je podbacila.

Iznela si svoje mišljenje, i to je dobro.Razmenjujemo mišljenja i saznanja.

Na primer, mladi Gagulić, na početku serije, ostavlja leševe gde god se pojavi. Aj što ni tren u pritvoru nije bio, to je realno, nego ni jedna vest o tome, nigde. Napucano i preterano

U onoj epizodi kad je mladi Gagulić prvi put priveden, tata Gagula "moli" inspektora da se ne šire vesti o tome, sećaš se. Propustila si da primetiš da se sve kriminalne radnje u seriji obavljaju pod policijskom zaštitom, i sa njihovim saznanjem. Kako onda očekuješ da se šire vesti o tome? Jel inspektor sedeo u kolima sa Gagulom kad su režirali otmicu one male, ćerke Petra Kralja? Jel onaj pošteni inspektor, Zoki, otišao kod predsednice da objasni šta i kako se radi, smaknuše ga. Isto bez vesti, iako se ubistvo odigralo u sred bela dana, ljudi gledali sa prozora.
I, šta misliš, da li se o svim kriminalnim radnjama piše po novinama? Da li mi baš sve znamo?
Ne, ni 30% onog što se zaista dogodilo.To se nigde ne piše u svetu, pa ni kod nas.

Drugi primer, eto, pade mi na pamet. Ja znam da su čika Dača i Mucula predstavljeni kao ok likovi, kao pozitivci i sve najnaj. Ali oni su sve uličare i klošare prikazali kao fine, pouzdane i trezvene komšije. Ma daj, molim te.

Obrni misao, pa ćeš shvatiti Sinišinu poruku: svi pouzdani, trezveni, fini ljudi završili su kao klošari.

Svi likovi kojima su vladale emocije, moral, završili su loše.
Matori Gagula, Radmila, Papak....i ostali likovi koji su pravilno shvatili našu stvarnost, odnosno, da jedino novac ima moć, ostali su u životu i u poslu. Ali, poruka ide dalje...opstali su u biznisu ljudi bez emocija i morala...jadni mi s njima.
.

Kod mene barem, jačina priče, njena poruka, potisnula je lošu glumu na drugu stranu.

Što se tiče Vuka Kostića, režiseri su ga ubacili u šablon i dodeljuju mu takve uloge.
Inače, pogledaj ga u pozorištu, u Velikoj drami, promenićeš mišljenje.

Neda Arneć za mene solidna, ništa više nisam očekivala od sludjene, bezkrvne žene jednog političkog lidera....Tek da je tu, da je ima...Ljilja Blagojević, solidna.

Mada, one najbolje uloge su kod Sultanovića, Kralja, ne znam imena Mašinim roditeljima, sjajni oboje, dok mi je Uzunović na pojedinim mestima bio žestok, previše uživljen, da ne kažem da je negde silovao lik.....opet, sjajan, dok mi Kalina nije ni lepa, ni talentovana za glumicu.

I sa boljim scenariom, bar malo boljim. Drugima smetaju psovke. Meni ne. Ali mi smeta naivnost scenaria, naivnost u dijalozima. Ljudi, tako niko ne priča, zar ne?
Zašto ti je scenario naivan? Ne razumem na kakvu naivnost dijaloga misliš...

Ne znam šta me više impresionira u ovoj epizodi:

- scena kad sin moli roditelje da ga izvuku iz sranya u koje je upao,
- majka koja nema pojma čime joj se dete bavi;
- kreten od oca, koji za to vreme kucka sms poruke, verovatno švalerki,
nezainteresovanost za dete, svemogući tatica...
- scena ubistva, mržnja, Papkove emocije nakon ubistva....
- raportiranje Papka Šoneu da je jagnje sredjeno bez problema,
- Šoneovo cerekanje u to vreme za istim stolom sa ocem ubijenog .?

Mnogo bolnih pitanja se dotakao Siniša i u ovoj epizodi, mnogo..

Opet, moram priznati da je na mene najviše ostavila utisak činjenica da je, ubistvom mladog Gagulića, prikazano nestajanje kriminalaca sa kakvom takvom svešću i savešću, moralom, a da na njihovo mesto dolaze sve beskrupulozniji krimosi, koji gaze preko leševa.
I, naravno, preokupacija roditelja svojim životima, karijerom, i potpuno zanemarivanje svoje dece.

Poslednja izmena:
Ubili su Gagulu i Micu,Masa ima sidu i vi ste ravnodusni,,,:hej:

Ova tema se mogla postaviti i na pdf Politika, Dom i porodica.
Servirao nam je Siniša koliko su se politička zbivanja uplela u naše živote, kakav i koliki uticaj imaju na društvo i zbivanja, na naše sudbine, kreiranje ličnosti mladih ljudi...

Zaista šteta što nema više zainteresovanih diskutanata.:(

Ne znam šta me više impresionira u ovoj epizodi:

- scena kad sin moli roditelje da ga izvuku iz sranya u koje je upao,
- majka koja nema pojma čime joj se dete bavi;
- kreten od oca, koji za to vreme kucka sms poruke, verovatno švalerki,
nezainteresovanost za dete, svemogući tatica...
- scena ubistva, mržnja, Papkove emocije nakon ubistva....
- raportiranje Papka Šoneu da je jagnje sredjeno bez problema,
- Šoneovo cerekanje u to vreme za istim stolom sa ocem ubijenog .?

Mnogo bolnih pitanja se dotakao Siniša i u ovoj epizodi, mnogo..

Opet, moram priznati da je na mene najviše ostavila utisak činjenica da je, ubistvom mladog Gagulića, prikazano nestajanje kriminalaca sa kakvom takvom svešću i savešću, moralom, a da na njihovo mesto dolaze sve beskrupulozniji krimosi, koji gaze preko leševa.
I, naravno, preokupacija roditelja svojim životima, karijerom, i potpuno zanemarivanje svoje dece.

omg :eek::eek::eek::eek::eek::eek:

Čini mi se da je Siniša, nažalost, uspeo da pokaže vrlo, vrlo realnu sliku Srbije. Zaista ostaje gorak ukus u ustima posle gledanja serije. Da čovek stavi prst na čelo i da se zapita postoji li nekim ljudima išta sveto, dokle su ljudi spremni da idu, i da li zaista to postoji u Srbiji. A verovatno postoji.

Ta doza licemerja da političari pljuju jedan drugog, a onda zajedno idu na večere, da ni u kog ne smeš imati poverenja, jer će te prodati kada mu to bude u interesu, da je odsustvo morala evidentno, sve je to ovde moguće.

Mašini roditelji su svoje uloge odglumili maestralno, meni su dobri i Radmila i Vasilije, ono baš dobri. Najslabiji utisak su ostavili mali Gagula i Maša, ali čini mi se da je njemu i dodeljena takva uloga, a ona, čini mi se, nema talenta za glumu. Jedino ima taj izgled narkomanke, pa je to možda olakšavajuća okolnost što su je angažovali...

Ne pratim sada seriju:(, tako da nisam baš u toku i ne znam koja je epizoda na redu. Ostala mi je u lepom sećanju uloga Ljubinke:D i maestralne glume mlade glumice, ups:rumenko:, kako li je njeno cenjeno ime, pa onda epizodna uloga poštara i sjajnog Ljube Bandovića :D - što god mu čovek da da odglumi on razbija... Goran Sultanović, koji je totalno ušao u lik Dače:klap:...i naravno profesor i Radmila koje nam maestralno dočaravaju naši bardovi... :klap:

Back