Goran Tadić - poezija i proza

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Treba da trepćeš brže nego inače,
onako zagonetno, al’ da se zna odgovor,
da se smeješ kao da prvi put čuješ vic
koji za tebe čitav dan uvežbavam,
da kažeš: imaš nešto na trepavici
(kažem: suza, šta bi drugo bilo,
čudiš se: zašto bi ti oko suzilo,
zbog alergije na radost, nije naviklo),
pa pirneš da oduvaš detalj sa trepavice,
ako ne ide, onda sa dva prsta skineš,
al’ ostane trepavica među prstima,
pa zamišljamo želju,
mada je svejedno kome će se ostvariti,
ista je.

Bubi da prodje​

‘El dugo čekaš bus? E, ******! Dobro, sad ti bar neće biti dosadno, praviću ti društvo. ‘Oćeš da zapališ? Uh, jebemti, slomih nokat na upaljač! ‘Ajde, bubi da prođe. Čuješ, bre, bubi da prođe! Znaš ti kako boli kad sjebeš nokat? Vidi, kakav je, do sutra će da poplavi. Joj, kako boli, ‘ajde, bubi da prođe. Šta si se tu udidio k’o prase kad piški? Šta bi bilo da sam pala u nesvest? Ni onda mi ne bi pomog’o? Ma, ti se stidiš. Misliš, prvi put je vidim, a da joj bubim prstić? A ko će, ako nećeš ti? Sve prođe kad se bubi, kad ti ja kažem.

Šta tebe boli? Daj, ne kenjaj, vidi se na tebi da te nešto boli. Duša, je l’? Bubim da prođe? Šta se smeješ? Voleću te, ljubiću ti dušu i bićeš srećan. Nećeš? Ne treba ti da te neko voli? A ti bi da biraš ko će da te voli? E, pa, ne ide to baš tako. Šta meni fali? Ti bi da te voli neka sisata lepotica? Ne praviš pitanje oko izgleda? Pa, šta onda ‘oćeš? Od danas te volim, svidelo ti se, ili ne.

******, svi bi da budu voljeni, a kad ih neko zavoli, odma’ počnu da kenjaju. Ti si neki profesor, filozof, tako nešto? Pesnik??? Uh, tek takve što volim – “patim, teško mi je, duša mi u nosu”... Alo, bre, došla sam ti na noge, volim te, a ti ništa. Ne, gospodinu je lepše da čezne za njegovom muzom, nego da bude voljen. Baš me briga, kako ‘oćeš. Ja ću te voleti zbog sebe. Ne veruješ da je to moguće? E, pa, videćeš da može da se voli, bez patnje.

***** bus, doć’e drugi. ‘Ajmo na kafu, ja častim. Smotan si, al’ te ipak volim. ******, nisam ni ja mislila da ću takvog zavoleti, al’ ne odlučujem ja. Ne kažem da ti nešto fali, nego si mi tako nekako tugaljiv, pa deluješ smotano. Trgni se, bre, život prolazi, a i ti sa njim. Sa’ranićeš sebe pre vremena, ostavićeš me bez sebe i šta ću ja onda? Ne pada mi na pamet da ponovo zavolim nekog, jok ja. Ti si moja ljubav.

Čudna sam? A kako ti zamišljaš ljubav? Sretnete se na oblaku, ona sa krilima i harfom...? Idiote, ‘oćeš da ti deca budu pernata, na majku? U životu je lepo samo ono što se ne planira. Hajde, osvrni se i šta vidiš? Najlepše stvari su ti se desile neplanski, iznenada, zar ne? E, zato sam ja tu. Je l’ tako da sam te iznenadila? Bubim dušu?

Baš si tvrdoglav! Nemaš pojma kako je lepo. Presrećna sam! Opusti se, bre, čoveče, da i tebi bude lepo. ‘Oćeš još jednu kafu? Gde žuriš? Žuriš da pobegneš od mene, da patiš za nekom koja te ne voli? E, budalo jedna! Svi ste isti. I muškarci i žene. “Ja bi’ da me neko voli, al’ da biram”. Je l’ uspelo nekom?

Lepa sam ti, pa razmišljaš kako da me odvučeš u krevet? OK, hajdemo. Nije ti prvi put. Bićeš srećniji? Zaboravio bi me na recepciji! Idiote, volim te! Ne vredi, ne veruješ mi. Šta je, po tebi, dokaz da te neko voli? ‘Ajde, pesniče, gukni?

Nemaš ti pojma o životu. Ozbiljno. Šta si do sada naučio? Eto, vidiš, nisam ni ja, al’ meni je lepo, jer te volim, a pogledaj sebe. Vidi se, bre, iz aviona da te boli duša. Bubim da prođe? ‘Ajde, samo treba da kažeš “bubi da prođe”. Uopšte nije smešno. ‘Ajde, kaži “bubi da prođe”. ******, kakav si čovek. Kad bi meni neko rek’o “bubim da prođe”, bila bih najsrećnija na svetu. Naravno da i mene boli, al’ neću da me boli, zato sam te pronašla. ‘Ajde, bubi da prođe.

Vidi, ja ću sada otići i nećeš me više nikad videti. Šta te briga gde ću, to je moj problem. Ti piši te tvoje žalopojke, al’ videćeš da ćeš ih do kraja života pisati o meni. Biće ti žao što si me pustio da odem. Patićeš, al’ tebi to nije problem, navik’o si. Zavolećeš me kad nestanem. Takav si, umeš da voliš samo kad si sam. Svestan si da će boleti? Lepo sam došla da te volim, a ti ništa. Baš te volim, al’, ******, teško ti je da kažeš “bubi da prođe”. Ćao!

Vetar

Danas ću biti vetar, a tvoja bluza jedro. Prišunjaću ti se iza ledja i biti neprimetna podrška tvom koraku. Veseliće te pramen kose, dok leprša pred tvojim pogledom, ne dozvoljavjući ružnom i nemilom da dopru do tebe. Znaćeš da je to znak, koji ne umeš da protumačiš i biće te baš briga što ne umeš. Osvrtaćeš se da vidiš ko te gura, ka ciljevima koje si zacrtala. Zabaviće me svaki tvoj osvrt, jer znam da me ne možeš videti. Ni ne treba.

Danas sam vetar, neuhvatljiv, nevidljiv i pre nego posustanem, želim da budem podrška tvom koraku, koji je zalet za predstojeći let.

Danas ćeš biti čudna sebi i drugima. Nenadani osmeh ukrasiće ti lepo lice. Pozlatićeš sve što dotakneš, obojićeš vazduh, koji sečeš grudima, a ja ću i dalje ostati nevidljiv.

Kad budem siguran da dalje možeš sama, staću. Letećeš sve brže, a ukorenjeni ljudi, koje ostavljaš za sobom, govoriće: „Bože, kao da joj vetar duva u ledja“.

Ako posustaneš, samo poželi i osetićeš kako ti povetarac miluje rame. Prepoznaćeš moj dah, trom, isprekidan, umoran, bez snage da te pokrene. Biće tu tek da zagolica, izmami osmeh i podseti da umeš da letiš.

Unikat

Gospođice, imam za Vas savršen primerak srca.
Pravi raritet (doduše i antikvitet).
Pogledajte, filigranski rad, vanserijski.
Neee, nije oštećeno, čini Vam se zbog svetla.
Znate, dugo ga nikom nisam pokazivao,
pa je dobilo tu prefinjenu patinu,
ali lako ćete postići visoki sjaj.

Moram da kažem da se radi
o veoma kvalitetnom primerku.
Na stendbaj režimu, radi na sedamdeset,
a kada se koristi, dostiže neverovatnih
stopedeset otkucaja u minuti,
u određenim situacijama čak i dvesta, ali...
Da ne mislite da preterujem,
u to ćete se sami uveriti...

Izrađeno je od najkvalitetnijeg materijala,
meko je k’o duša.
Pipnite. Šta sam Vam rekao?
Morate ga probati.
Slobodno probajte, bez obaveze.
Mmmmm... Pre-le-po!
Kao saliveno!
Kao da je skrojeno za Vas.
Savršeno Vam pristaje uz sve.
Izvolite ogledalo.
Pogledajte te prelepe oči,
te užarene obraze
taj nekontrolisani osmeh,
kosa Vam je sjajna i lepršava,
koža kao saten,
(mogu da zamislim kakva je tek na dodir).
Ma, nemam reči, jednostavno, blistate.

Zaboga, opustite se.
Mislim, ja Vas razumem,
niste navikli na ovako nešto.
Malo ko može, u današnje vreme,
da priušti sebi ovakvo srce.
Dosad ste koristili konfekcijska, zar ne?
Pa da, sad razumem Vašu nedoumicu.

Iskreno, dobijao sam primamljive ponude,
ali čuvao sam ga za posebnu osobu.
Čim sam Vas ugledao, znao sam da ste to Vi.
Evo, koristite ga neko vreme,
pa ako Vam ne odgovara,
slobodno vratite,
samo pazite da se ne ošteti.
Znate, osetljivo je,
ali ako pažljivo sa njim postupate,
može Vam trajati večno.
Siguran sam da ćete biti zadovoljni.
Ne, nije na prodaju, dogovorićemo se.

1af979a4854690b536d73ea85c2c57a1.jpg

Da se predstavim:

Ja sam ona ruka na njenom ramenu,
sa fotografija pocepanih na pola.
Kad uzdiše i kaže nije mi ništa, ja sam to ništa
(i taj uzdah sam ja, bez mene bi se ugušila).
I onaj što joj se priviđa
kad pogleda u retrovizor sam ja,
isti onaj iz anegdote: ko je to bio na vratima.
Ja sam sve u svemu.
Sve u svemu – niko.
Sve u svemu – ništa.​

Samo reci Ne volim te

Hajde, nije teško ne voleti onog koga ne voliš.
Prevali to preko očiju, da već jednom i tebi svane,
kad shvatim da je naša ljubav samo moja,
kad postiđeno priznam da bih umro za iluziju.
Pogledaj me onako kako zaslužujem,
onako kako gledaš sve drugo do čega ti nije,
da vidim koliko u tvojim očima vredim.

Samo reci da me ne voliš.
Ne prihvatam izgovor da nemaš snage za laž.
Ne tražim nemoguće. Da, ili ne?
Bezuslovan odgovor, kakav bi bio
na jednostavno pitanje “hoćeš li se udati za mene”?

Ne vređaj ni sebe, ni mene sa “imam nekog”,
“moram da razmislim”, “što pitaš, kad znaš”...
Zar je meni lakše da milion puta ponovim
ono što ti meni ni jednom nisi rekla,
nego tebi da kažeš ono
što ni mrtav ne bih prema tebi osetio?

Hajde, valjda se to kaže “ne volim te”.
Olakšaj mi ovu težinu, koja me uzdiže do neba,
pa mislim da umem da letim.
Spusti me na zemlju i niže od toga,
da najzad shvatim da za ljubav nije dovoljno voleti.

“Ne volim te, ne volim te, ne volim te”,
ponavljaj “ne volim te, ne volim te”...
Nadjačaj sebe, ne misli na posledice.
Želim da vidim da me ne voliš.
Želim da budem siguran da osećam da me ne voliš.
To neće značiti da me mrziš što te volim,
već da me jednostavno ne voliš.

Promrsi, ne moraš na sva zvona da me ne voliš.
Ne sklanjaj pogled, ne gledaj me sažaljivo.
Samo reci “ne volim te”.
Razumeću. Nisam ni ja od kamena.​

Требаћеш ми у старости, кад будем гунђао,
јер не знам где су ми наочаре,
да кажеш: “Ето ти их на носу, блесо матора.
Тако би ти и срце још увек тражио,
да није било мене
да кажем да је на свом месту.”

Требаћеш ми у старости,
да те се са радошћу сећамо,
уместо да те се сећам са тугом.

Требаћеш ми у старости, да те опоменем
кад кажеш: “Е, кад се сетим каква сам била”,
да не смеш тако говорити у мом присуству,
јер си ми лепша но икада.

Требаћеш ми у старости, да јој се ругамо
када нас пита где нам је била младост.
Требаћеш ми у старости, кад излапим,
да кажеш: “Боље мозак, него срце”.

Требаћеш ми у старости,
да не допустиш да остаримо.

Требаћеш ми у старости, да кажеш:
“А рекао си да ме не можеш волети јаче”.

Требаћеш ми у старости, да ме грдиш
што тврдим да доктори немају појма
и не пијем лекове,
јер си ти најбољи лек за моје срце.

Требаћеш ми у старости,
да ме избациш из кухиње, кад правиш колаче:
“Стрпи се, гори си од детета”.

Требаћеш ми у старости,
као што ми требаш сада, али много више.

Требаћеш ми у старости, да ме питаш:
“Није ти ваљда опет до тога?”,
а ја да кажем: “Мени је увек до тебе”.

Требаћеш ми у старости, да кажеш: “Извини што сам викала”,
а ја да те тешим: “Нисам те ни схватио озбиљно”.

Требаћеш ми у старости, кад ме зовеш ДЕДА,
да кажем: “Реци, пиле моје мало, пиргаво”.

Требаћеш ми у старости,
да те волим
и када ме старост напусти.

Горан Тадић

Kao ljubav

Bila si prelepa, kao ljubav,
ja duhovit, kao ljubav,
ti preslatka, kao ljubav,
ja preosetljiv, kao ljubav,
ti predobra, kao ljubav,
ja nemoguć, kao ljubav.
Bila si zbunjena, kao ljubav,
ja slatkorečiv, kao ljubav,
ti čarobna, kao ljubav,
ja besmislen, kao ljubav.
Bila si i ostaćeš kao ljubav,
sve dok ne nestanem, kao ljubav.

Poljubac u leđa

Još uvek sve liči na tvoj nosić, namršten kada se smeješ,
pa sam srećan što sam, uz tebe, mladu, dočekao prevremenu starost.
Malo je reći hvala što si prevalila toliki put od svog rođenja
da bi me zatekla, zauzetog traganjem za tobom.

Bez tebe ne bih umeo da se isplačem kad mi je teško, a uvek je teško,
samo bih ostao zbunjen i netaknut, misleći da mi srce ne treba,
a treba, jer nešto mora stati kad sve stane i mora da boli
da bi imalo šta da prestane da boli, kad već mora da prestane.

Došla si da bi bilo teže i lepše, kada odeš, nego što je bilo dok te nije bilo,
da mogu i ja, ovako zapušten, da se hvalim da sam napušten
i da sam dobar dobroj bio, a ne makar kome,
da se isplačem kad mi je teško, a uvek je teško,
samo što suze imaju smisla, tek kada sve ostalo nema smisla.
Lako je meni da mi bude teško, kad imam tebe.

Napućim usne, ljubim vazduh i molim ga da postane vetar,
do tebe da odnese to malo nežnosti, što umem da pružim,
ali da ne kaže od koga je, da se bar na njega ne duriš,
što te ometa, dok lepršaš sama od sebe, u ritmu rumbe.

Ćuti, moglo je biti gore, mogli smo da se ne sretnemo,
pa bi mislili da nema o ljubavi šta da se misli,
jer je to obična izmišljotina, namenjena naivnijim od nas.
I dan danas bila bi bez mene i ja bez tebe, kao da nas nikada nije bilo.

Oni što odlaze, izmisle razlog da moraju da odu. Moraju?
Ništa se, pile, ne mora. Mora se jedino umreti,
ali to nije tema, a nije ni vreme, nažalost.
No, dobro, morala si da odeš u neki svoj odlazak,
a ja sam morao, poslednji put, leđa da ti poljubim,
da ne primetiš i ne osetiš, kako si mi usne pokidala naglim trzajem,
pa boli kada ih napućim, ljubeći vazduh,
moleći ga da se pokrene, da te pronađe,
da me prisloni na tvoja leđa, neprimetno,
da ne vidiš da se ponekad isplačem kad mi je teško.
Uvek je teško, ali je bar lepo, jer mi praviš društvo,
dok bez tebe čekam ono što se mora.

Duša

Kad se čovek rodi, baaba mora otići u opštinu, il’ u crkvu, jer se to mora prijaviti kod matičara, il’ kod pope. Tako svi budu ravnopravni, jer na taj način, bez obzira šta ko uradi za života, svako od nas ostavi trag da je postojao. Pred Bogom svi smo jednaki, a i država kaže da o tom vodi računa. Ja mislim da je to državi važno samo zbog planiranja, da bi znala kol’ko škola i radnih mesta treba otvoriti, kolk’o će imati prihoda i troška, a na kraju, treba voditi računa i tom kol’ko će parcela trebati, kad obavimo pos’o na zemlji. Sve se to planira. Biće da i Bog mora na vreme znati šta ga čeka, da napravi mesta, da se ne pravi gužva odjedared. Državni je pos’o da nas zbrine na zemlji i pod zemljom, pa je u redu da pravi plan, al’ mi nije jasno šta je to Bogu važno, kad duša ne zauzima puno mesta.

Tačan datum rođenja neke duše se ne zna. Nije duša vazduh, da je steknemo prvim plačem. Isto tako, ja mislim da kad neko umre, pa kažemo da je ispustio dušu, to ne mora biti baš tako, jer je neko ost’o brez nje i ranije. Ima toga, još kako. Tak’ima je teže živeti, neg’ onima što ih duša bole. Nevolja je što čovek ne zna tačan datum i priliku kad je ost’o bez duše. Dok on to primeti, bude kasno. Niko ne zna di duša ode, al’ ode. To ti je k’o što je Sima Šandorov im’o kera, pa nije vodio računa o njemu, mučio ga i maltretir’o. Ker k’o ker, vole svoga gazdu, al’ jedared i njemu dozlogrdilo, pa očo i niko ne zna di je očo i šta je sa njim bilo. Sima Šandorov je posle prič’o kako niko nije im’o kera k’o što je njegov bio i nad’o se da će mu se vratiti, al’ badava. Nije ni ker blesav.

Ne znam da l’ duša ima veze s onim kog voleš. Neki put mi se čini da ima, da čovek dušom vole, da mu duša ode kod tog koga vole, da o njemu vodi računa, pa ga bole to mesto di je duša bila. Kako ondak vole, ako duša nije kod njega? Pisalo se o tom dosta, al’ opet niko nije to tačno razjasnio, da se već jedared zna da l’ je dobro, il’ nije kad nekog voleš. Jebešga, kak’e fajde od ljubavi ima taj kog voleš i što si mu dušu dao (doduše, nisi se mnogo ni pit’o)? A opet, još kako bi mi imali fajde od ljubavi, kad bi nas vol’o taj kog volemo. A možda nas vole neko drugi i dao nam je dušu, a da mi to i ne znamo? Kako nas onda vole, ako mi to ne osetimo? Biće da duša ipak nema puno veze sotim.

Ljubav je kad voleš, a ne kad te neko vole. Vi’š ti šta je lepih pesama napisano i navek vole onaj što ih je pis’o, a njega niko ne vole, već se samo pravi važna ta što joj je pesme pis’o, namesto da i ona njega vole, pa da im bude lepo. Ih, ondak ne bi ni bilo pesama, kad bi to tako bilo. Sve se nešto duša s dušom rastaje, pa je ranjena i pokidana, pa bole, pa ode, pa se vrati... I opet niko ne zna di je.

A važan je detalj duša. Neki put mi se čini da čovek i ne zna čemu mu ona služi. Juri za novcima, za karijerom, ‘oće da se dokaže, a dokazuje se samo sebi, jer nikom nije važno šta će on postići, osim njemu. Ko ga vole, voleće ga i ako ostane siroma’. Slušam, ljudi kažu “volem deci da obezbedim lepši život”, a deci nije važno da l’ ih baaba vozi u školu autom, il’ biciklom. I tako baaba juri novce da otplati auto, a deca mu odrastu brez njega, jer nikad nije kod kuće, pa idu u školu peške, il’ aftobusom. Ondak, kad deca odrastu, cela veka im fali to malo duše što nisu dobili, radi auta i njine lepše budućnosti.

Volem tako ponekad da filozofiram. Što bi deda Laza kaz’o, “Tumačenjem duše bave se dokoni. Da je od tog kak’e fajde, već bi neko štogod korisno pronaš’o o duši.” A ja, baš k’o dokon, u’vatim da razmišljam zašto je to tako, sotom dušom. Spopadne me neki andrak, pa nikako misli na drugu stranu da odu. Ondak mislim da me nečija duša posetila, samo ne znam čija i šta me se setila, baš sade, kad najviše posla imam. Ako je to tako, zašto se ne predstavi, nego me drži u neizvesnosti, pa se prosto nekako glupavo osećam što ne umem da je poznam i da se lepo upitamo. Možda se njen vlasnik sekira što mu se ne vraća, možda je otišla od njega, brez njegovog pristanka? Znam, tako i meni bude, pa se pitam gde mi je duša, a ponekad, bogami, samog sebe pitam “gde će ti duša”, k’o danaske, kad mi veterinar kaz’o da keru nema leka i da bi najbolje bilo da ga uspava. Kanda i ker ima dušu, il’ je odn’o deo moje, kad je očo na onaj svet, jer sam se živ pokid’o i čini mi se umreću, a da odem kod doktora kaz’o bi “nije ti ništa”. To je radi toga što ni oni ništa ne znaju o duši, pa im lakše da tako kažu, nego da leče, kad ne znaju kako. Eto, badava im škole, kad ni sa svojom ne umeju, k’o ni mi što smo brez škole.

Kažem ja, duša se ne rađa i ne umire kad i mi. Kanda je mi sami pravimo kako znamo i umemo. Neko nam pokloni svoju, nekom mi poklonimo svoju, neko svoju proda, neko rasproda, neko razdeli, onako brezveze, k’o da njemu neće ni trebati, neko ostane brez duše, a ni ne zna di mu je ostala.

Eto, to mi je želja, kad bi se naš’o neko mudar, tako k’o Ajnštajn, da pronađe za mog života nekak’u formulu, il’ mašinu, kompjuter, šta bilo, samo da se može otkriti to sa dušom, kako nastane i nestane. Vol’o bi’, kad bi moglo, da napravidu nešto da se sve duše, il’ njeni delovi, ako je rasparčana, sastave i okupe na jednom mestu, bar jedared godišnje, da im bar nekad bude po volji i milo, da oprosti ko šta ima, da kažedu jedna drugoj najpre da im je žao zbog tog i zbog tog, a ondak u glas kažedu “Ma, nema veze, nemoj se jediti”. Tako na gomili, mogli bi ih lečiti i sastaviti. Moglo bi to. Sigurno bi o’ma smislili neku pomadu za dušu, ako je samo bolesna, il’ neki lepak, ako je pokidana. Treba samo doći do njih.

Ne vredi mi da o tom mislim, samo mi nešto prazno bude u grudima, tu di srce stoji, pa bole, a ne znam zašto bole kad je prazno. Badava filozofiram Što bi deda Laza kaz’o: “O duši se ne divani, duša se koristi.”

Kad poželim da sam srećan

Odavno sam sakrio od sebe
fotografije sa kojih prkosi tvoja lepota.
Povremeno ih kao slučajno pronađem,
pa se kao iznenadim otkud ti među uspomenama,
pa ne znam šta bih te pitao pre no što te pojedem
(najradije bih te pojeo bez pitanja).
Zaboravim te, jer nismo suđeni jedno drugom,
setim te se samo kad poželim da sam srećan,
kad imam vremena i živaca
da se igram sa neostvarenim željama.
Smem da te pogledam u oči, jer mi je duša čista,
al’ ništa osim njih ne smem da gledam,
jer moja mašta nije ni nalik duši.
Ne moram ni da gledam,
napamet znam savršena mesta za moje usne
kojima bih, ako je verovati mašti,
ispisao stihove za pamćenje,
da me ima i kada me ne bude,
al’ nije sve u mašti, nije sve u poljupcima,
još manje je u stihovima.
Brinem, jer strepim da ljubav možda nije svemoćna,
da nemaš koristi od mene,
jer me nema kada je najpotrebnije,
a tek ću ti biti potreban
kad prestaneš pre vremena da veruješ u ono
u šta bih odavno prestao da verujem
da mi nije tebe da te povremeno kao zaboravim,
pa te povremeno kao slučajno pronađem
kad poželim da sam srećan.
Ne mora se ljubiti sve što se voli
da bi se ljubav dokazala.
Ne mora se ni reći.
Ne mora se ni znati.
Zaboravi da znaš.
Znam ja.​

Zakuni se u mene

Zakuni se u mene, pa slaži.
Baš me kopka da saznam
na čijoj će strani nebo biti
i ko će s koje strane neba završiti
kada se zakuneš u nešto
što misli da je tvoje,
pa slažeš, jer znaš da nije.

Meni je najzad dobro,
otkad sam shvatio
da sam sve pogrešno shvatio.
Ni za ljubav, ni za život
nemam lepih reči,
nemam ni ružnih,
neću da prljam usta.
Sve je igra, draga moja,
svi se igraju i svima je zabavno,
osim igračkama.
Zakuni se u mene, pa slaži.
Ni ti, ni ja ništa osim mene
nećemo izgubiti.​

Bicikl

Neko se siromašan rodi. Takva mu sudbina. Nema ništa svoje, niko mu ništa ne da, a njemu ništa ni ne treba. Neko se rodi u izobilju, ni njemu ništa ne treba, jer ima sve, čak i bicikl, koji mu je dosadio. Ponovo postane zabavno kad ga siromah pogura, dok se ne posvadjaju, pa siromah čvrsto odluči da će jednog dana imati svoj bicikl. Skoro odraste u tom maštanju i neko mu pokloni svoj stari bicikl. Lep je život kada se kotrlja. Bude siromah srećan neko vreme, ali mu dosadi da kisne, lanac stalno spada, a i kradu, brate. Imaće on kućicu i auto, sve pod ključem.

Vremenom, kućica postane tesna, deca neće da se voze starim kolima, pa pod stare dane, siromah stekne sve što mu nije trebalo.

Sutra ću da ukradem bicikl, pa ćemo ti i ja da se provozamo. Kiša će, a ne pamtim kad sam pokis'o. Obuci nešto lepršavo, da se uplete u lanac. Staćemo pod lipu, dok prodje kiša, da otklonimo kvar, a i guma bi u medjuvremenu mogla da ipusti, pa ćemo nastaviti peške. Kad prodje oblak i pojavi se duga, smisli nešto da me začikavaš, da te pojurim, a ti kao ne možeš da utekneš. Ožedneću od jurnjave za tobom, a žedj mi može utoliti jedino kapljica hladnog čaja od lipe, sa tvoje obrve. Pitaću šta je smešno, a ti mi namesti razdeljak sa strane, onako kako ne volim, pa kad se nadurim, iskoristi priliku da pobegneš. Neću potrčati za tobom, jer ću se, kažem ti, duriti. Vratiću se pod lipu da zapalim cigaretu, a neću uspeti, jer se upaljač pokvasio, pa ću se još više duriti (ne na tebe, nego onako). E, onda sedi kraj mene, a ja ću skinuti mokru košulju, da ne sediš na mokroj zemlji (tome bi se oboje mogli smejati). «Baš si blesav», reci, a ja ću... ne znam šta ću reći, smisliću... Uglavnom, šta god kažem, ti reci «Ćuti» (ali sa smeškom). Znaš mene, laprdaću, al' budi uporna, valjda ću shvatiti.

Jedna kap hladnog čaja od lipe, skliznuće, niz moj obraz do krajička usne, a ti reci: pije mi se ruski čaj, ali uz smešak, da znam da se šališ, da se opet ne durim. Napij se, reći ću i zadrhtati, a ti nemoj reći: prehladio si se. Mojim usnama svoje primakni, da ih ne dotakneš, a utoliš žedj. Utišaj muziku, reći ću. Molim te, nemoj pitati koju muziku.

Trčaćemo puteljkom prema gradu. Nadomak cilja, setićeš se bicikla, a ja ću reći: neka ga ispod lipe.

149-ti pokušaj da napišem poslednju pesmu o tebi

Taman mi se učini da se mirim sa nemanjem tebe,
a onda shvatim da će još mnogo vode obrazima proteći,
dok se ne dogovorimo da treba da živiš u kutijici za sitnice,
zaturenoj na tavanu, prekrivenoj prašnjavim sećanjem.

Još uvek štrčiš, u šumi drugih žena, kao Pančićeva omorika.
Gledam te ponosno, kao da si iz mog dlana iznikla,
kao da je moja zasluga što si stasala u najlepše zelenilo,
u jedini orijentir, meni vidljiv gde god da sam.

Jednom ćeš mi, nadam se,
oprostiti što nisam neko bolji,
kad te već ovoliko volim.
Pokušao sam da te volim manje,
ali to sa tobom nije moguće.

Trudim se da ti ne pripišem
baš svaku nesanicu, ali ne uspevam.
Čim trepnem, sanjam te.

Kako ti napreduješ sa zaboravom?
Znam, teško je i žive zaboraviti.
Ne brini, uspećeš,
samo ne smeš zaboraviti
da moraš da me zaboraviš.
Pomoći će ti ružne uspomene.

Ništa mi tvoje po zakonu ne pripada,
a opet, sve tvoje je moje.
Lopovska posla.
Slažem dragulje uspomena,
prebiram, prebrojavam, ali te ne trošim.
Ne dam da te zaboravim.

Da mogu kroz vreme da se vratim, ne bih se rodio.
Da mogu da me nema, kao da me nije bilo,
da ne moraš da se mučiš da me zaboraviš,
niko srećniji od mene ne bi bio.
Neka me nigde. Neka me nikad.
Neka me, za tvoj spokoj, za tvoju sreću,
da me nikad ne sretneš i ne zavoliš,
da ne ostaneš upamćena kao Tadićeva omorika.​

Bolje što ne znaš da te večeras volim tužnije no inače,
jer još bi sigurnija bila da to nije ljubav,
a ja ne želim da nam se srca oko toga prepiru,
niti umem da dokažem da te volim jače no što osećaš,
zato i dopuštam da misliš da samo tugujem
i da mi je najlakše da krivicu pripišem tebi,
jer više od bilo koga umeš da nedostaješ
ovom toplom pogledu, koji si mi podarila,
čim sam te ugledao i posumnjao u sve druge lepote.

Bolje što ne znaš da večeras ne umem da se smejem,
jer bi osetila krivicu što nisi kraj mene,
a ja ne želim da si kraj mene zbog mene,
već želim da ništa drugo ne želiš,
osim da se ušuškaš uz mene.

Bolje što ne znaš da slutim da ću ostatak života
provesti kajući se što te nisam zavodio,
a niti bih umeo, niti uspeo, jer nisam zavodnik,
već pesnik sa trapavim srcem.
Ne zavodim, već zavolim,
ne zato što hoću, već zato što moram,
a tebe i hoću i moram, jer si mi zapisana
na dlanu, u oku, u zvezdama i u pesmi.

1202165d39879940ec63d6248c24aba4.jpg

Pokvarila si uspomene

Nisi kriva što nemam budućnost,
kriva si što nemam prošlost.
Pokvarila si uspomene na sebe,
a mogao sam te pamtiti još pola veka,
pa bi tako budućnosti za mene bilo.

Fali mi da volim, a ne smem,
probudile bi se uspomene
koje si slučajno, ili namerno pokvarila,
pa bih voleći drugu voleo tebe.
Ne bi bilo fer prema njoj i prema meni
da ponovo tebi bude lepo.

Nisi kriva što ne umem bez tebe,
kriva si što nisi umela sa mnom.
Mogli smo još uvek stvarati uspomene,
da onaj ko od nas dvoje duže poživi
ima od čega da živi.

Čuvaj uspomenu na sebe iz doba mene,
zahvaljujući tebi, nema ko drugi da je čuva.

Nije trebalo srcem i dušom.
Ozbiljni ljudi to rade drugačije,
ne znam kako, to moraš njih pitati.
Moje je bilo da pokušam da te volim
na način koji bi ti se mogao dopasti.
Trebao sam te voleti rečima i delima,
a ne ovako neosetno, srcem i dušom.

Pamti me po dobru, a ne po meni.
Zaboravi srce i dušu, to je čista izmišljotina,
pesnička sloboda, tumačenje snova i nesanice.
Znao sam da me ne voliš.
I ne treba, kad sam sebičan,
pa mi je važno bilo da pokušam
da pronađem svoje srce i svoju dušu.
Na nevolju, uspeo sam, a ne treba tako.​

Nije se srce pokidalo samo

Nije se srce pokidalo samo,
neko je upleo prste,
neko zario kandže,
neko gricnuo, neko ujeo,
neko ga nije ni pipnuo,
neko ni pogledao,
neko mu se u lice smejao,
neko mu se smejao iza leđa,
neko ga je kleo, neko i prokleo,
nekom je bilo malo, nekom veliko,
nekom je prijalo, nekog je žuljalo,
nekom je bilo sve, nekom ništa,
neko ga se seća, neko ga ne pamti,
nekom je trebalo, sad nikom ne treba,
jer koga nema, nema ga, pa ga nema.

Nije se srce pokidalo samo,
uz moju pomoć, kidao je ko je stigao,
jedino nisam siguran da li su mu više naudili
oni koji su ga voleli, ili oni koji nisu.

Idi i ne napuštaj me

Ne teram te, oboje znamo da više nemamo kud
i da je tvoj odlazak jedini način da sačuvamo stečeno.
Idi bilo gde, ne zastajkuj, ne osvrći se,
idi kao da znaš kuda si naumila,
idi i ne brini,
život je već nešto smislio za tebe bez mene.

Idi i ne napuštaj me, nemam toliko života
da bih mogao preživeti još jedno napuštanje.
Meni je suđeno da budem ničiji.
Ni tvoj više nisam, ali me kad odeš ne napuštaj.
Gde će duša svima onima koji su me napustili?
Ne kunem, samo sam radoznao.

Ne napuštaj me u ime ljubavi koja se o nas očešala
i ostavila trag kojim se ponosimo.
Nema razloga da me napustiš,
bili smo jedno drugom dobri.
Bili bismo još dugo da ne moraš da ideš.

Idi i ne napuštaj me,
ne ostavljaj me kao iznošene cipele kraj kontejnera,
namenjene nekom ko nije navikao na bolje.

Ne tražim da brineš, ni da me se setiš,
znam da ćeš nesvesno umeti
u praznične dane kada je svako uz nekog svog,
da budeš uz mene, da mi olakšaš samoću
i da me spaseš crnih misli i gubitka vere u ljude.

Ne teram te, oboje znamo da više nemamo kud
i da je tvoj odlazak jedini način da sačuvamo stečeno.
Idi, kao da želimo da odeš.

e5b742e8bf8a12776490024cb7e2ed7b.jpg

Pesme Gorana Tadića jesu lična ispovest, ali bez maske i ulepšavanja, pune lucidnih preliva, antikonformističkih akcenata i nekonvencionalnih tonova.

U poeziji Gorana Tadića ima mnogo iskri, koje čitalački trenutak mogu da ozare obasjanjima neočekivanog smisla. Jednostavni i nepretenciozni (slobodni) stihovi Gorana Tadića i sami su dašak slobodnog mišljenja čoveka koji se ne miri da robuje istrošenim konvencijama i banalnostima života.

Iako za sebe skromno tvrdi da je „samo slovoslagač, nepismen i bezimen“ („Pesnik“), Goran Tadić je dostojan da se bez zazora i stida nazove pesnikom. Nepatvorenim. Pravim.“

prof. Miodrag Radović

(Deo recenzije zbirke pesama „Satenski Stihovi“)

Back