Goračićka buna 1893.godine

toz972

Poznat
Poruka
8.376
Muzej Goračićke bune
https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Музеј_Горачићке_буне

Посвећен је Горачићкој буни од 20. фебруара 1893. године, која је била најмасовнији и најодлучнији покрет 19. века у Драгачеву. Музеј се налази у рестаурираној згради старе суднице из XIX века, у чијој непосредној близини је и споменик страдалима.

Muzej Goračićke bune smešten je u zgradi (polubrvnari) opštinske sudnice, u centru sela Goračići, neposredno uz školu i Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, koja je 1981. godine proglašena spomenikom kulture. Posvećen je buni od 20. februara 1893. godine, koja je bila najmasovniji i najodlučniji pokret 19. veka u Dragačevu.
Muzej Goračićke bune
Muzej Goračićke bune na mapi Srbije
Muzej Goračićke bune

Lokacija na mapi Srbije
Osnivanje1968.
LokacijaGoračići
23px-Flag_of_Serbia.svg.png
Srbija
Koordinate43.7748318° SGŠ; 20.3333975° IGD
Vrstamuzej
Radikali nisu hteli da priznaju novu nametnutu upravu od strane sreskog načelnika i liberala, koji su bili na vlasti.[1] Oko 300 seljaka zauzeli su opštinsku sudnicu i nisu hteli da predaju pečat i ključeve sreskom načelniku, zbog čega je došlo do oružanog sukoba u kome je poginulo 18, a ranjena su 23 lica iz sela Goračići, Živice i Guberevaca.[2]
Dokumenti i eksponati u muzeju, otvorenom 1968. godine, vezani su za događaje u Goračićkoj buni. Postavku su uredili stručnjaci Narodnog muzeja u Čačku. Muzej je autentičnog ambijenta, a najnovija postavka datira iz 1993. godine. Ispred Muzeja je spomenik posvećen građanima palim u Goračićkoj buni, koji je podignut 1903. godine.[3]

Retko ko zna za ovu bunu. Ja sam čuo za nju pre neki dan. Da li znate nešto više o ovoj buni? U ovom tektu koji sam postavio ima malo ppdataka. Šta je pozadina bune, ko se bunio protiv koga, da li je lokalnog karaktera ili je odraz stanja u društvu u tom periodu itd.

Pise sve lepo u knjizi, ima na stranama 187-188, i 195-196. Vlada ondasnje liberalne stranke je pokusavala da smeni izabrane predsednike opstina, koji su mahom bili radikali. Ovde je izbio sukob u kome je pala krv. Mislim da je po Goracickoj buni Cosic pisao delove romana Koreni, a to je i ekranizovano.
Za 130 godina malo sta se promenilo, sem sto je narod postao totalno pasivan, potpomci tih istih Dragacevaca koji su ginuli za svoju opstinu, pre par godina su isli da daju podrsku direktoru fabrike u kojoj je stradao covek...

Back