Godišnjica rada RTV "Aškali"

У реду.
А која је вероисповест тим арбанасима или шиптарима?

Islamska...ali nije to ključno. Na kosovu je bilo mnogo Cigana muslimana, i nisu Aškalije, i ne mogu očima da vide Aškalije. Aškalije ni ne govore ciganski, nego šiptarski. Ni facama nisu sasvim kao Cigani. Vuku nekako šiptarske crte lica. Valjda su se i krvno mešali...ebem li ga.

Pre par meseci sam imao slučaj da je policija na Kelebiji oduzela jednom Aškaliji auto, koji je terao iz Švajcarske, pa ga neki švercer dovede meni...kao ja mu mogu srediti da mu vrate auto. Čova ne zna da bekne srpski, i ja šta ću, pozovem jednog kosovskog Ciganina (muslimana) kome ja carinim auta, da dođe da mi prevodi.
I dođe ovaj, kad čujem ja da oni govore šiptarski, a ne ciganski. Pitam ja posle ovog mog Ciganina: "Jel', leba ti, što ste pričali šiptarski, a ne ciganski", a on veli: "Kako da pričamo ciganski, kad on ne zna ciganski". E, onda mi ništa nije bilo jasno. Ciganin, a ne zna ciganski. Ovaj kaže: "Nisu to Cigani, to su Aškalije...Šiptari". Kako, reko... zar nisu Aškalije Cigani. I onda mi čovek objasni da jesu poreklom Cigani, ali da su toliko arbanizovani da su postali sasvim kao Šiptari. Prihvatili su jezik, imena, običaje... Inače, kaže, bili su jako zaebani... Proganjali su i maltretirali prave Cigane.
Dakle, jedno su Cigani muslimani, a drugo Aškalije.

mila.jpg

sandra.jpg

Izgledaju kao romi ali jezik je cini mi se albanski.

Uopšte nisu loše
ove aškajličice.......
čak "dapače".......................

Muslimani najgori ste,niko vas ne voli,realno...
I sta vi koji djavo trazite uSrbiji?Reci mi,sta ces ti u Srbiji?Ovo nije tvoja zemlja.

Jeste, ovo je njegova zemlja, decko se rodio ovde i dedovi su mu rodjeni u Srbiji, ona je njegova zemlja isto kao moja i tvoja.

Zasto uvek moramo svakoga da teramo od sebe i da svuda pravimo neprijatelje?
Da smo sa se prema nasim Muslimanima bolje ophodili oni bi danas bili Srbi Islamske veroispovesti a ne Bosnjaci.

Jeste, ovo je njegova zemlja, decko se rodio ovde i dedovi su mu rodjeni u Srbiji, ona je njegova zemlja isto kao moja i tvoja.

Zasto uvek moramo svakoga da teramo od sebe i da svuda pravimo neprijatelje?
Da smo sa se prema nasim Muslimanima bolje ophodili oni bi danas bili Srbi Islamske veroispovesti a ne Bosnjaci.

NE!
Zasto se poturcio?Zasto je poturcenjak?Ili je mozda Turcin?Ili ciganin?Ako se poturcio OVO NIJE NJEGOVA ZEMLJA,isto tako ako je turcin,ciganin,asaklija OVO NIJE NJEGOVA ZEMLJA!Ne moze svaki sljam da se naziva Srbinom!
SRBIJA PRAVOSLAVNIM SRBIMA!

NE!
Zasto se poturcio?Zasto je poturcenjak?Ili je mozda Turcin?Ili ciganin?Ako se poturcio OVO NIJE NJEGOVA ZEMLJA,isto tako ako je turcin,ciganin,asaklija OVO NIJE NJEGOVA ZEMLJA!Ne moze svaki sljam da se naziva Srbinom!
SRBIJA PRAVOSLAVNIM SRBIMA!

Nisi ti nikad upoznao nijednog Bosnjaka, nebi tako pricao.

Oni su kvalitetni ljudi, dobre komsije i dobri drugari. U Mitrovici izmedju nas i njih nema razlike, funkcionisemo kao jedan narod.

I vecina njih su ucestvovali u odbrani grada i borbama sa siptarima i kforom, sto mogu da ti posvedocim. 50 puta su siptari napadali Mitrovicu u zadnjih 10 godina, i oni su bili uvek rame uz rame sa nama.

Nisi ti nikad upoznao nijednog Bosnjaka, nebi tako pricao.

Oni su kvalitetni ljudi, dobre komsije i dobri drugari. U Mitrovici izmedju nas i njih nema razlike, funkcionisemo kao jedan narod.

I vecina njih su ucestvovali u odbrani grada i borbama sa siptarima i kforom, sto mogu da ti posvedocim. 50 puta su siptari napadali Mitrovicu u zadnjih 10 godina, i oni su bili uvek rame uz rame sa nama.

Ne,ne,ne kazem da mozda nisu dobri drugari , ali Srbija jednostavni nije njihova zemlja.Oni jednostavno nisu Srbi.

VW to naelje nije uopšte malo,pre nekoliko godina je procena bila da tu živi 6-8.000 Aškalija.Iza vulkanizera koji je na uglu,živi jedna stara novosadska ciganska familija(imaju kuću koja je uređena kao iz bajke,dvorište prepuno cveća.Baba iz te kuće mi je pričala da ne da svojim unučićima da idu da se igraju sa njihovom decom.Onako,u poverenju mi je rekla :Sine ,oni sad svi viču Romi,Romi,a oni su Šiptari,bojim se da će mi ukrasti unuku i udati je.
U jednoj novobeogradskoj školi koja ima puno njihove dece mi je pričala jedna nastavnica da imaju problem koji uopšte ne znaju kako da reše.Dolaze im rodtitelji ciganske dece i žale se da im deca više ne govore ciganski nego šiptarski,pa koriste priliku da između sebe govore tako da ih roditelji ne razumeju.
Ima tu nogo problema koji se očigledno guraju pod tepih i aktivnostima onih organizacija sa spiska.

Back