У реду.
А која је вероисповест тим арбанасима или шиптарима?
Islamska...ali nije to ključno. Na kosovu je bilo mnogo Cigana muslimana, i nisu Aškalije, i ne mogu očima da vide Aškalije. Aškalije ni ne govore ciganski, nego šiptarski. Ni facama nisu sasvim kao Cigani. Vuku nekako šiptarske crte lica. Valjda su se i krvno mešali...ebem li ga.
Pre par meseci sam imao slučaj da je policija na Kelebiji oduzela jednom Aškaliji auto, koji je terao iz Švajcarske, pa ga neki švercer dovede meni...kao ja mu mogu srediti da mu vrate auto. Čova ne zna da bekne srpski, i ja šta ću, pozovem jednog kosovskog Ciganina (muslimana) kome ja carinim auta, da dođe da mi prevodi.
I dođe ovaj, kad čujem ja da oni govore šiptarski, a ne ciganski. Pitam ja posle ovog mog Ciganina: "Jel', leba ti, što ste pričali šiptarski, a ne ciganski", a on veli: "Kako da pričamo ciganski, kad on ne zna ciganski". E, onda mi ništa nije bilo jasno. Ciganin, a ne zna ciganski. Ovaj kaže: "Nisu to Cigani, to su Aškalije...Šiptari". Kako, reko... zar nisu Aškalije Cigani. I onda mi čovek objasni da jesu poreklom Cigani, ali da su toliko arbanizovani da su postali sasvim kao Šiptari. Prihvatili su jezik, imena, običaje... Inače, kaže, bili su jako zaebani... Proganjali su i maltretirali prave Cigane.
Dakle, jedno su Cigani muslimani, a drugo Aškalije.