Godišnjica govora majora Dragutina Gavrilovića

El Comandante Guevara

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
258
Na današnji dan 1915. godine,major Dragutin Gavrilović je održao istorijski govor svojim vojnicima i braniocima Beograda:

“ Vojnici, tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem,razneti vašim bombama i bajonetima.
Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao.
Vojnici!
Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja.
Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine.
Vi nemate dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.
Zato napred, u slavu! Za kralja i Otadžbinu! Živeo kralj, živeo Beograd!”

Da li Srbiji danas treba nekoliko ovakvih vojnih službenika koji bi bili u stanju da naoštre vojnike pred borbu i uliju im patriotizam?Da li Srbija treba daleko više pažnje da posveti obučavanju vojske?

300px-mgavrilovic.jpg

Ja mogu samo da dodam da niko nije izbrisao taj puk iz brojnog stanja.Major je održao takav govor kako bi moralno podstrekao svoje vojnike.

Inače,mislio sam da je major Gavrilović poginuo tada u odbrani Beograda.Ali nije.

nije poginuo,ali je medju prvima izvukao sablju i krenuo na juris...medju prvima je i pao pokosen svapskim rafalom...preziveo je I sr...zavrsio kao pukovnik u nemackom zarobljenistvu u II sr...umro od posledica batina koje je dobio od mladih skojevaca na zeleznickoj stanici u BG prilikom povratka iz zarobljenistva..

Je.bo ti vojsku i narod kome treba neko da podize moral zapaljivim govorima! Ako ti sam nisi sebe izgradio u tom smislu i ako nemas taj osecaj pojacane duznosti prema svojoj drzavi, onda takva vojska nema neku sansu da pobedi u ratu. Prvi veci poraz ce da je demoralise i natera u apatiju i defetizam. Mi smo kao narod takvi i u sportu, narocito u fudbalu, a kamoli u ratnim uslovima gde se kotrljaju glave. Po meni, u vojsci treba uvesti funkciju "prosvetara" kao kod ljoticevaca ili "politickom komesara" kao kod crvenih ustasa. Zadatak tog staresine i te sluzbe je da ideoloski osvesti vojsku i usadi u njih veru u pobedu i pravednost ciljeva nase borbe, tako da sutra ne moras pred neku odsudnu bitku da smisljas nacin kako da ih motivises i da drzis zapaljive govore. Nego da oni sami sa sobom razgovaraju i nateraju sebe na zrtvu.

nije poginuo,ali je medju prvima izvukao sablju i krenuo na juris...medju prvima je i pao pokosen svapskim rafalom...preziveo je I sr...zavrsio kao pukovnik u nemackom zarobljenistvu u II sr...umro od posledica batina koje je dobio od mladih skojevaca na zeleznickoj stanici u BG prilikom povratka iz zarobljenistva..
Туга
Ето како завршавају српски јунаци.
Како је завршио јунак војвода Мишић (твој аватар) .... умро у беди и сиромаштву.
Како су завршили јунаци са сремског фронта .... просили на улицама Београда.

У новије време има један јунак кога су сви заборавили.
Горан Милошевић .... знаш ли ко је то ?
Човек који је открио - друмску мафију ..... и јавно их раскринкао.
Учинио велико добро за државу и народ .... а како му се вратило .
Тако што је добио - отказ !!!
Ево три године како је без посла, без егзистенције он и његова породица, како се суди ...
Еј ... такву судбину да доживи јунак .... а свим оним друмским лоповима не фали длака с главе
Туга .... преголема

Туга
Ето како завршавају српски јунаци.
Како је завршио јунак војвода Мишић (твој аватар) .... умро у беди и сиромаштву.
Како су завршили јунаци са сремског фронта .... просили на улицама Београда.

У новије време има један јунак кога су сви заборавили.
Горан Милошевић .... знаш ли ко је то ?
Човек који је открио - друмску мафију ..... и јавно их раскринкао.
Учинио велико добро за државу и народ .... а како му се вратило .
Тако што је добио - отказ !!!
Ево три године како је без посла, без егзистенције он и његова породица, како се суди ...
Еј ... такву судбину да доживи јунак .... а свим оним друмским лоповима не фали длака с главе
Туга .... преголема

dosadi mi da ponavljam...posle svakog rata koje je vodila srbija--ratnici i junaci su posle rata zalecivali svoje rane dok su dezerteri i ratni profiteri preuzimali drzavu...
srpski gordijev cvor je sve zamrseniji...pod hitno se mora odlucno preseci ili ce srbija nestati...

Je.bo ti vojsku i narod kome treba neko da podize moral zapaljivim govorima! Ako ti sam nisi sebe izgradio u tom smislu i ako nemas taj osecaj pojacane duznosti prema svojoj drzavi, onda takva vojska nema neku sansu da pobedi u ratu. Prvi veci poraz ce da je demoralise i natera u apatiju i defetizam. Mi smo kao narod takvi i u sportu, narocito u fudbalu, a kamoli u ratnim uslovima gde se kotrljaju glave. Po meni, u vojsci treba uvesti funkciju "prosvetara" kao kod ljoticevaca ili "politickom komesara" kao kod crvenih ustasa. Zadatak tog staresine i te sluzbe je da ideoloski osvesti vojsku i usadi u njih veru u pobedu i pravednost ciljeva nase borbe, tako da sutra ne moras pred neku odsudnu bitku da smisljas nacin kako da ih motivises i da drzis zapaljive govore. Nego da oni sami sa sobom razgovaraju i nateraju sebe na zrtvu.

kad se zlo sprema,govori su za kolebljive a ne za heroje....heroja ima relatrivno malo,zato se i zovu herojima

Netko tko poznaje Vojsku i njeno funkcionisanje ,ne bi govorio ovako ....i na ovakav nacin....pa zar ti mislis da oficir samo pred bitku prica sa vojskom....da li si ti odsluzio vojsku?

Ова новоскројена верзија око смрти Д.Гавриловића,када га је по доласку из заробљеништва,наводно,претукла група скојеваца,па је од последица тог батињања после пар дана преминуо - није тачна,односно измишљена је.Један од његових потомака је писао дипломски рад о свом славном претку,навео је да се то премлаћивање никад није догодило,да је Гавриловић умро од изнурености,мислим да је срчани удар био узрок.
Иначе,Гавриловић је био одбачен већ након 1.Св.рата,разлог је што је био припадник групе "Уједињење или смрт",а за такве није било места у Александровој творевини Кр.-СХС.У славној одбрани Београда 1915. није био покошен митраљеским рафалом,био је прво лакше рањен у руку,а затим је гелером рањен у главу.И поред јуначког држања,заобишли су га слава и унапређења,догурао је до активног потпуковника.За разлику од Краљевих миљеника и подрепаша из дубоке позадине...

Na današnji dan 1915. godine,major Dragutin Gavrilović je održao istorijski govor svojim vojnicima i braniocima Beograda:

“ Vojnici, tačno u 15 časova neprijatelja treba razbiti vašim silnim jurišem,razneti vašim bombama i bajonetima.
Obraz Beograda, naše prestonice, mora da bude svetao.
Vojnici!
Junaci!
Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja.
Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine.
Vi nemate dakle, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.
Zato napred, u slavu! Za kralja i Otadžbinu! Živeo kralj, živeo Beograd!”

Da li Srbiji danas treba nekoliko ovakvih vojnih službenika koji bi bili u stanju da naoštre vojnike pred borbu i uliju im patriotizam?Da li Srbija treba daleko više pažnje da posveti obučavanju vojske?

300px-mgavrilovic.jpg

to je samo zvaka za ludaka. on je preztiveo rat, nije poginuo a i iz njegovog puka je poginulo 10 ljudi..

Back