GLODARI

Meni se nekad potuku prasci,i ja samo viknem ime nekog od njih i primire se...A sirijski hrci ne smeju zajedno,to je bas steta:(,ali cudno mi da ti se leminzi tuku,oni se bas slazu ako su iz istog legla,i preslatki suuuuuuu!:heart:

Ma to kad se zakace traje 2-3 sekunde, i ne tuku se stalno, preko dana spavaju a uvece vrte tockic, ludi su skroz!
A hrckovi su se bukvalno bacali po kavezu, popnu se na resetkicu onu sto predstavlja plafon pa se bacaju po kavezu i to samo tresti, nikako nisam mogla da ih smirim!

Od hrcaka na trzistu u principu imamo 4 vrsta.
(od kojih neke iz nepoznatog razloga nazivaju leminzima, koji su potpuno druga vrsta...)

Ruski hrcak (Phodopus sungorus)
normalww.jpg

Roborovski hrcak (Phodopus roborovskii)
200591415418_rob1.jpg

Kineski hrcak (Cricetulus griseus)
chinesenormalndominantspot.jpg

Sirijski hrcak (Mesocricetus auratus)
90058158.JPG

koji postoji u raznim varijantama

U principu, kineski i roborovski, osobito kineski, nisu bas pogodni za zatocenistvo.

Ruski i roborovski hrcci mogu da zive u grupama istog pola ako su od malena zajedno, iako uvek postoji rizik da dodje do tuce.

Kineski hrcke je pozeljno drzati odvojene.

Sirijski hrcci su izuzetno terijtorijalni i samci. Oni moraju da se drze odvojeno! Naravno, uvek cete naici na slucaj gde se desilo da eto dvoje zive zajedno, bez problema...ali sve to do odredjenog momenta u principu.

Treba znati da su tuce medju glodarima vrlo gadne i ne vredi rizikovati da se jedan dan nadje jedan preklan, jer oni nikako ne sale sto se toga tice. Tako da odvojeni kavezi su neophodni, ne treba izazivati sudbinu.

Sto se ostalih glodara tice, pacovi zive u grupama, dok kod miseva iskljucivo zenke mogu ziveti zajedno, kod muzjaka vrlo brzo dodje do tuca. Cincile isto mogu da zive u grupama, ali muzjake je bolje navici od malena. Morsko prase isto zivi u grupama.

Naravno i kod druzeljibivih vrsta uvek postoje nekad netrpeljivosti, prosto se neke jedinke ne podnose, tako da i na to treba biti spreman.

Sto se tice druzenja izmedju razlicitih vrsta, tu jedino dolazi u obzir kombinacije morsko prase i kunic (koji pritom nije glodar). Ipak treba paziti da kunic nije mnogo veci od praseta.
Sve ostalo je igranje sa zivotom tih zivotinja.
Kod glodara nema milosti, i kad se uhvate u tucu to se retko kad zavrsi bez posledica.

Sad prodaju i neke "egzoticnije" vrste glodara na par mesta. Iskreno, mislim da je dovoljno ovo sto vec postoji na trzistu vec godinama, i da treba prestati sa izmisljanjem novih vrsta za drzanje.
Izvesni glodari su vec toliko dugo pripitomljeni da njima covek i zatocenistvo (ako su normalni uslovi) nisu trauma. Njih treba i drzati, ove ostale treba pustiti gde jesu.;)

Inace moji miljenici su pacovi, iako volim sve glodare kao i kunice :heart:

mali medenjaci, meni su moji show pravili nocu, nismo mogli ni da ih smirimo ni da spavamo od njih, pa sam ih na kraju poklonila...
mislim da ih je bilo mnogo u jednom kavezu celo leglo i majka, jedan glodje kavez, drugi sa tockom, malo se biju, a i meni su se peli na "plafon" kaveza pa to samo lupa... :)
ja bih se navikla, ali muzic mi je podivljao

imala sam sirijskog hrchka
ko ovaj na slici samo je imao malo vishe belog
zvao se Sofronije i ziveo je vise od 3 godine :eek:
valjda zato sto se mnogo pario...imao je svoju zenu Sofku :lol:

pa da, jako volim glodare i bavila sam se problematikom poprilicno

pacovi su stvarno fenomenalni, volim i ove druge, al oni su mi bas onako po meri, osobito zenke:heart:

a sirijci mogu da zive podosta (mislim za glodara naravno!), dok ovi patuljaneri retko dozive preko godinu-dve:confused:

sto se nabavljanja tice, ja sam uvek za spasavanje, tako da valja se raspitati dal neko udomljava hrcka, zamorca, zeku....jer i njih masovno "bacaju" samo sto su manje primetni od pasa i macaka, i manje im se pridaje znacaja...
a za pacove i miseve postoje laboratorijski koji su zavrsili svoju tuznu ulogu i koji su visak pa umesto da ih ubiju lepo je kad ih neko uzme:)
misevi isto tako, a ima ja mislim i drugih (kunica, zamoraca...)

i ne slusajte prodavce, oni lupetaju na kub, samo zato sto postoji slicnost.
leming je potpuno druga vrsta i apsolutno nije komercijalizovana u sirokim krugovima!?
Lagurus_lagurus.jpg

ovo je recimo stepski leming

kao i sto sam videla miseve sa neuroloskom manom (koji se kompulsivno okrecu oko sopstvene ose) koje su prodavali kao skocimiseve:roll:

ili kao sto feretke (mustela putorius furo) prodaju kao kune (martes martes/martes foina) ili lasice (mustela nivalis):roll:

Ja sam znala da ono nisu lemizni,i to sam naucila preko foruma,kao jos dosta korisnih stvari ,jer po forumima su pravi ljubitelji koje to interesuje,a prodavci po pet shopovima to rade mozda zato sto drugde ne mogu da se zaposle,a tu je mirno i prijatno,ali ih ne zanima puno da nauce...Naravno,ima i izuzetaka,eto na primer ,meni su pre par dana ponudili posao kod njih s obzirom koliko cesto kupujem i koliko me interesuju zivotinje.:D

imam mongolskog crnog skocimisa vec dve godine....drzim ga u staklenom velikom terarijumu gde sam kao podlogu stavila alpsku travu....dajemo mu i da gricka rolne od ubrusa i wc papira...hranim ga hranom za glodare, vocem i dajem vode.....uziva nas Marko, mada i nije jako pitom..jednom je gricnuo moje dete i od tad mu bas i nije omiljen....ali, ja ga volim i brinem o njemu....

Upomoć!!! Imam dva glodara, prodali su mi ih kao leminge ali po svemu sudeci sa ovih slika odavde to su Ruski hrchci...
No nije ni bitni, kupljeni pre dva- tri meseca, sa danom razlike, tada sam pokusala da ih stavim zajedno ali su se tukli, ja nisam mogla da izdrzim i radvojila sam ih staklenom pregradom kroz koju su se ta dva meseca stalno njusklali i sl...
Danas sam odlucila da pokusam da ih spojim ali oni se i dalje tuku... Na zalost znam pol samo jednog (Pere) a za Piska nisam sigurna da li je on ili ona... Ako je to uposte bitno! Naime, meni treba vasa pomoc, da li da ih razdvajam ili da pokusam da ih ostavim jos dan dva zajedno??? Cula sam da im toliko treba da se naviknu jedan na drugog....??? POMAGAJTE STO PRE!!! :(

Upomoć!!! Imam dva glodara, prodali su mi ih kao leminge ali po svemu sudeci sa ovih slika odavde to su Ruski hrchci...
No nije ni bitni, kupljeni pre dva- tri meseca, sa danom razlike, tada sam pokusala da ih stavim zajedno ali su se tukli, ja nisam mogla da izdrzim i radvojila sam ih staklenom pregradom kroz koju su se ta dva meseca stalno njusklali i sl...
Danas sam odlucila da pokusam da ih spojim ali oni se i dalje tuku... Na zalost znam pol samo jednog (Pere) a za Piska nisam sigurna da li je on ili ona... Ako je to uposte bitno! Naime, meni treba vasa pomoc, da li da ih razdvajam ili da pokusam da ih ostavim jos dan dva zajedno??? Cula sam da im toliko treba da se naviknu jedan na drugog....??? POMAGAJTE STO PRE!!! :(

Stavi slike da vidimo o kojoj se zivotinji tacno radi.

Moj prijatelj je imao patuljastog kunica koga je drzao u dvoristu pustenog na travi non stop i nikad nije imao problema sa zdravljem. Nebi trebalo samo naglo da ga prebacis na travu ako je stalno jeo suve granule i seno vec postepeno.

Back