Globalno zagrevanje: velika opasnost koja preti jadnoj Srbijici!

sunflowerv:
To nema baš mnogo veze sa politikom. Koga je u Srbiji briga za globalno zagrevanje, imaju oni mnogo veće probleme. Ovde je, ova samoproklamovana većina, antiglobalistički raspoložena, pa se možda nadaju da će ih sve to zaobići. Globalno zagrevanje - koga to interesuje.
I Globalno Zagrevanje će glasati za radikale i protiv ulaska u EU!

:lol:

pa koliko laicki razumem princip - O3 se pod opasnim spektrom zracenja degradira na prost molekul kiseonika, imam u vidu da se intenzitet UV recimo zracenja umanjuje 'sudarom' sa o3. pretpostavljam da se istim principom objasnjava kompenzacija radijacije u visim slojevima atmosfere, posle nuklearnih proba... mada, generalno ne bi smele te probe (atmosferske) da se vrse, koliko znam, dogovorno su zabranjene...

...pa da govorili su o probama koje su vrsene valjda pre skoro pola veka ali tek sad su kao skontali - u to vreme su zbog nuklearnih proba bili blokirani i svi sateliti koji su kruzili oko zemlje zbog radioaktivne prasine a onda su iznenada proradili a oni nisu znali zasto pa se neko skoro setio da uporedi meteoroloske izvestaje iz tog perioda - kao tamo gde je bilo vise munja sateliti su pre bili deblokirani

Koliko sam ja cuo Srbija ima najvece rezerve pijace vode na svetu, i to nije relativno u odnosu na velicinu zemlje nego apsulutna velicina! Nisam mogao da verujem! Problem je sto se tu govori o prirodnoj pijacoj vodi, dakle koja moze neobradjena da se pije! Daleko od toga da Srbija ima najveci procenat slatke vode, govorim samo o udelu u cistoj , slatkoj, pijacoj, prirodnoj vodi koja se zbog toga sto ne zahteva niakakve tehnoloske procese moze proizvoditi mnogo jeftinije od stranih voda, samo sto Srbija jos nije dovoljno popularna u svetu da bi neko poverovao da ima najcistiju vodu kupovao je!

JABUCHILO:
elektricno praznjenje u atmosferi je osnovni katalizator za stvaranje inace nestabilnog O3 - to jest ozona. koji je jedina zastita od ultraljubicastog spektra zracenja... to jest stetne radijacije sunca.

ja sam mislio da se radi o nekoj drugoj vrsti zracenja :)

Andreavk:
...pa da govorili su o probama koje su vrsene valjda pre skoro pola veka ali tek sad su kao skontali - u to vreme su zbog nuklearnih proba bili blokirani i svi sateliti koji su kruzili oko zemlje zbog radioaktivne prasine a onda su iznenada proradili a oni nisu znali zasto pa se neko skoro setio da uporedi meteoroloske izvestaje iz tog perioda - kao tamo gde je bilo vise munja sateliti su pre bili deblokirani

nisu bili blokirani zbog prasine, vec zbog EM talasa koji se javljaju prilikom nuklearnih proba...e sad, cisto sumnjam da je ozon doprineo smanjivanju tog uticaja....

joca111:
Koliko sam ja cuo Srbija ima najvece rezerve pijace vode na svetu, i to nije relativno u odnosu na velicinu zemlje nego apsulutna velicina! Nisam mogao da verujem! Problem je sto se tu govori o prirodnoj pijacoj vodi, dakle koja moze neobradjena da se pije! Daleko od toga da Srbija ima najveci procenat slatke vode, govorim samo o udelu u cistoj , slatkoj, pijacoj, prirodnoj vodi koja se zbog toga sto ne zahteva niakakve tehnoloske procese moze proizvoditi mnogo jeftinije od stranih voda, samo sto Srbija jos nije dovoljno popularna u svetu da bi neko poverovao da ima najcistiju vodu kupovao je!
Француска је највећи светски извозник пијаће воде. Французи имају 80 извора те воде.
Само на Копаонику има 88 извора пијаће воде!

Obersturmfuehrer:
ja sam mislio da se radi o nekoj drugoj vrsti zracenja :)
nisu bili blokirani zbog prasine, vec zbog EM talasa koji se javljaju prilikom nuklearnih proba...e sad, cisto sumnjam da je ozon doprineo smanjivanju tog uticaja....

... to sto ti nazivas EM talasima je smrtonosno gama zracenje koje detektuje i gajgerov brojac
...radijacija je proces u kom se atomsko jezgro emitujuci elektromagnetno zracenje preobrazava u drugo jezgro a produkti tog raspada su alfa, beta i gama zraci - sta imas od toga da komplikujes jednostavne stvari

sunflowerv:
To nema baš mnogo veze sa politikom. Koga je u Srbiji briga za globalno zagrevanje, imaju oni mnogo veće probleme. Ovde je, ova samoproklamovana većina, antiglobalistički raspoložena, pa se možda nadaju da će ih sve to zaobići. Globalno zagrevanje - koga to interesuje.
Itekako ima veze sa politikom... oh, pa ne morate ni da ukljucite masinu da bi to skapirali, dovoljno da citate vesti.

Nego... ova tema nije vezana za Srbiju, mislim... nije samo za nju vezana... i Srbija nema puno toga da uradi da bi zagadjenje smanjila na globalnom nivou, potpuno je beznacajna u globalnom pregrevanju.

Back