Globalizacija

Sta predstavlja, i odakle termin globalizacija?
Masovno predstavljanje necega, pravljenje novog poretka (pa i svetskog),
Dobijanje bez tezih napora dozvola jer su se isto tako uz malo duzi period stvaralo predstavljanja takog nesto, na sta su ljudi tokom godina navikli, a onaj ko nije ni ne zna da vec zivi u takvom dobu.

Tako da cemo doci TEK posle o ovome sto vi sada pisete, o ekonomskoj krizi i granicama.
Prvo da mi neko objasni da li se globalizacijom smatra to?
Da nije globalizacije sada bih ja hebao brate neku crnku :D

A ja mislio da Vi stvarno tražite poso.Jel ste poso našli? Svojevremeno sam znao jedan mladi bračni par prijavljen na biro rada da mu država plaća dažbine ujedno moli Boga da ih zavod negde ne pošalje.Nije li to Vaš slučaj?

99 u junu sledece godine 100 - jubilej ako bog da :lol:

Ovo je isecak iz njegovih memoara ( koji se mogu kupiti i kod nas inace-prevedeno) , njegove reci znaci, pa sami procenite kakav mu je karakter i kakav je to covek ;) :

"Više od čitavog veka ideološki ekstremisti s oba kraja političkog spektra hvatali su se za objavljene događaje kako bi napadali porodicu Rokfeler, kako bi joj imputirali neopravdani uticaj koji navodno imamo na američke političke i ekonomske institucije. Neki su čak poverovali da smo deo tajnog društva koje radi protiv interesa Sjedinjenih Država, karakterišući moju porodicu i mene kao 'internacionaliste' koji su se udružili sa drugima širom sveta kako bi izgradili integrisanu globalnu političku i ekonomsku strukturu - ujedinjeni svet, ako hoćete. Ako je to optužba, priznajem svoju krivicu i ponosan sam na to. "-Dejvid Rokfeler

Kad smo vec zapeli kod njega , imal neko da je procito te memoare , mislio sam kupiti , pa me zanima jel cemu ? :per:

Predpostavljam da vredi s obzirom da on nije bilo ko vec pri vrhu , al ono dal su suve cinjenice il ima dozivljaja ? :mrgreen:

On je jako sposoban,pametan, dobar lider , al je cinjenica da je on jedan od "oceva" globalizacije .

Svi koji ga znaju kaze da je on jako skroman covek , sto je zanimljivo posto je lik multi-milijarder :mrgreen:

Prica o porastu populacije i kako to utice na zagadjenje prirode , ocigledno je na sta aludira,nemoj biti naivan .
On je medju najvecim industrijalcima , takima je u cilju samo profit , bez obzira na zrtve i prirodu , ebe se njemu za nas .

Jedan od najznacajnijih ljudi koji su sprovodili taj globalizam od ideje do onoga sto danas poznajemo je David Rockfeller (evo i slikica :mrgreen: http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/codex_magica/images/fcodex_40.jpg ) .

Ceo njegov zivot je posvecen maltene samo tome .

On se najvise skoncentriso na bankarstvo i radio na medjunarodnom bankarskom sistemu i trzisnoj ekonomiji - ono sto je nas najvise sjebalo kao drzavu .

Znas li ti da su porodice Rokfeler i Rorstild , kreatori svega negativnog na ovome svet?
Znas li da su finansirali rat Severa i Juga u USA?
Znas li da su finansirali Prvi i Drugi svetski rat, kako nemce tako i engleze?
Znas li ti da su oni jevreji?
Znas li da su finbansirali opijum u Kini?
Da li si ikada pratio "put novca"?
Da li znas da su planirali da svedu ljudsku populaciju na svega 500 miliona?
Da li znas da su kreatori Novog Svetskog Poretka i kontrole ljudi?
Da li znas da promovisu kanabis medicinski u Srbiji?
Da li znas da sidu promovisu u Africi i tako kontrolisu crnacku populaciju?
I jos mnogo toga, da li znas, da ces biti jednoga dana samo Rob sa brojem, i da sto vise da zaradis njima para, jer sve se vrti oko para?

Teorije zavere, Rokfeler je previse naivan i dobar, on uopste nema puno para koliko ljudi misle, svo nasledstvo je spiskao na umetnost, ni dolara nije umnozio... A za porodicu Rotsild necu da komentarisem.

Ne kazem da ne postoje odredjeni centri moci koji imaju te sulude ideje, ali to sigrno nisu ovi.

Poslednja izmena:
Teorije zavere, Rokfeler je previse naivan i dobar, on uopste nema puno para koliko ljudi misle, svo nasledstvo je spiskao na umetnost, ni dolara nije umnozio...

:cepanje:

izvini moro sam se malko nasmejati ,valjda ne zameras ;)

Ja takodje ne bi da ovde pisemo o nekakvim "teorijama zavere" , jer ovo nije tema za to , a i cini mi se da postavljac ne zeli da to skrene u tom pravcu ;) , al ne treba preterivati sto se tice nekih aktera globalizacije , nisu oni bas tolki zecevi jebemliga :lol:

Da razcistimo nesto, mene ne zanima triletarlna komisija i zapadne sile. Tako da to mozete i kod kuce da raspravite.
Prvenstveno me interesuje doba interneta, nano tehnologije, elektro trhnike, i modernog dizajna...
U tom smislu globalizacija.......!

:cepanje:

izvini moro sam se malko nasmejati ,valjda ne zameras ;)

Ja takodje ne bi da ovde pisemo o nekakvim "teorijama zavere" , jer ovo nije tema za to , a i cini mi se da postavljac ne zeli da to skrene u tom pravcu ;) , al ne treba preterivati sto se tice nekih aktera globalizacije , nisu oni bas tolki zecevi jebemliga :lol:

Nije Rokfeler nikakva sila sad, imas tu mnogo jacih zverki... ta dinastija je zvrsila.

Технологија и глобализација са једне стране изједначава средње класе света у стандарду што значи да стандард средњих класа тзв развијених земаља да пада на рачун земаља трећег света. На дуге стазе.
Са друге стране концентрација капитала биће још већи него сада, т.ј. Богати биће још богатија, а можда и мањег броја. То је донекле због тога шта државе не могу да регулише капитал који може лако прелазити границе и врше редистрибуције богатства у друштву, међутим главни разлог је у суштини глобализације а то је the winner takes it all.
Да би разумео који је тренд у питање треба погледати где се свет креће у задњих 100-200 година и онда увећати размер са село: град или град:држава на држава:свет.
Пример, у Италију је сваки градић у 19 век имао оперу и певачи су имали пристојан живот. Проналаском грамофона одједном је постало могуће да сви могу да приуште да слушају 2-3 најбољих оперских певача Италије. То је нагло обогатило тих пар певача али зато су велика већина медиокритетских певача остало без посла. Ситуација је још жешћа данас када неки спот из Кореје могу да га виде сви на свету и да добије пар милијарда views за пар недеља, ал зато није ти познато да ти је комшија музичар. Или погледајмо Балкан у тим прошлим временима. Тада су већина имали "бизнис". Или си био сељак и твој бизнис је њива, или си имао дућан и правио ципеле, кројио одела, правио шерпе, кашика итд. Индустријализација је учинио нестанак свих ти послова зато што нису могли да се такмиче са великим фабикама или због квалитета или цене или и једно и друго. Те су људи отишли да раде у фабрикама док су други почели да раде послове које нису постојале раније.
Глобализација чини исто оно што је урадила индустрилизација али очигледно на глобално ниво - свака ствар са одређеним квалитетима биће оптимизована да буде произвеђена на најефтинији начин у читавом свету. То значи да успешни фабриканти 21 века биће много богатији јер је тржиште много веће али биће их укупно мање.
Али индустрија ће бити све мањи део економије. Некада је пољопривреда и рударство био главни део економије. Данас у развијеним земљама, пољопривреда је сведено на пар процената. Данашња технологија омогућава производње хране која би могла да прехрани неколико пута веће становништво.
Тако ће и индустрија да постане мали и тривијални део економије. Људи ће углавно прећи на сервисни сектор, што се ионако већ дешава. Али транзиција је болна, као и све прошле транзиције.

Back