Dva ratna koja sam pogledao nedavno, totalno suprotna:
Battle of the Bulge (1965)
http://www.imdb.com/title/tt0058947/
Film koji manje-više odudara od istorijskih činjenica i govori o poslednjoj velikoj nemačkoj ofanzivi u WWII, u Ardenima.
Generalno, film traje gotovo tri sata, ali je nabijen akcijom i brzo prođe to vreme. Glumačka ekipa je impozantna: Henri Fonda, Robert Šo (koji je brilijatan kao nemački pukovnik Hesler), Dena Endrujs, Čarls Bronson, Teli Savalas i još mnogi drugi.
Ono što je meni generalno zasmetalo, to je klasično holivudsko preterevanje. Recimo, lik koga tumači Henri Fonda sve zna unapred i uvek je u pravu ili scena u kojoj desetina američkih vojnika zaustavlja čitavu kolonu nemačkih tenkova.
Ali dobro, već sam oguglao na tako nešto
Tora! Tora! Tora! (1970)
http://www.imdb.com/title/tt0066473/
Film koji se faktički sastoji iz dva dela. U prvom poglavlju govori se o događajima uoči napada na Perl Harbur, dok se u drugom delu prikazuje sam čin napada na ovu luku.
Film daje veoma precizan, gotovo dokumentaristički prikaz događaja pre i tokom napada na Perl Harbur, baziran na temeljnom istraživanju autora.
Priča je ispričana iz japanske i američke vizure. Shodno tome, producenti Darryl F. Zanuck i Elmo Williams, koji su prethodno producirali "Najduži dan" o iskrcavanju saveznika u Normandiju, posao su poverili američkom reditelju Richardu Fleischeru i čuvenom japanskom reditelju Akiri Kurosavi.
Kurosava se pokazao kao izuzetno težak za saradnju, pa su na njegovo mesto došli Kinji Fukasaku i Toshio Masuda.
Generalno, film nije naišao na sjajan prijem kod američke publike (za razliku od recimo japanske), pošto prikazuje sve propuste koje su Amerikanci napravili pre napada na Perl Harbur, počev od rasporeda aviona i flote, pa do obaveštajnih propusta. Zbog toga je ocenjen kao "nepatriotski".
Takođe, dosta žalbi bilo je i na to što je film neko isuviše "sterilan", u smislu da ne postoji glavni lik sa kojim bi se gledalac povezao. Tu su i pritužbe na nedovoljno akcije. Naime, film traje dva i po sata, a borbene scene zastupljene su tek u poslednjih pola sata filma.
Uglavnom, ovaj film i danas ostaje možda i najznačajniji i najverniji kinematografski prikaz napada na Perl Harbur. Same scene napada na Perl Harbur su sjajno odrađene (za ono vreme, bez pompeznih efekata), a posebno bih istakao odlično prikazane vazdušne borbe američkih i japanskih aviona.
Sve u svemu, ratni klasik koji treba pogledati. A ko baš hoće limunadu, neka pogleda ovaj noviji Perl Harbur sa Ben Aflekom