Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miki, a šta je pisalo u tom postu?
Ponovi ga.

Meni se cini da je neko pomenuo Toma (Hardy the hunk : )) ) i neku slicnost (sa pomenutim hunk-om),
almost lookalike i tako to...No, mozda sam ja to samo sanjala.

- - - - - - - - - -

A i film je neki pomenut - Fizikalac : )))
http://www.imdb.com/title/tt2101473/
Relativno dobro ocijenjen ako me pamcenje ne vara. : )

Žan Dilman, tri i nešto sata o tri dana Žaninog života, njenoj svakodnevici domaćice i samohrane majke, interesantnog dopunskog zanimanja, gotovo bez ikakve muzike, gotovo bez dijaloga, tri i više sati dugih dugih statičnih kadrova koji te uvlače u sebe a opet i ostavljaju izvan na nekoj distanci voajera i deliš tu užasnu Žaninu napetost, kad tokom drugog dana obrasci rutine počinju da se urušavaju, napetost koja raste i već naslućuješ kulminaciju...

Gledala sam skoro nešto o njoj, ljudi iz struke koji su govorili neke svoje utiske, tehnikalije i to, i jedna vizuelna umetnica kaže da izgleda kao da Akerman rasteže scenu, tako da gotovo prelazi gledaočev limit (ne znam zašto sam se sad toga setila, delovalo mi je kao jako pametno zapažanje).

Naravno, Žan Dilman se poklapa sa drugim talasom feminizma, privatno je političko, ali ... ne mora se nužno posmatrati kroz te (ili bilo koje :) ) okvire.

Ne znam kakvu muziku Miki slusa, al' bi mu, fakat, pustila nesto kao "nagradu" za nepravdu (nicim izazvanu)
i protracena tri i po sata. : ))
Empatija, Miki, rijetka pojava in today's day and age. : ))

Salu na stranu, hvala na preporuci.

da tako je bilo..e kad si spomenula muziku pajsad ovo https://soundcloud.com/psymmetrix/p...dcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook premotaj ga na 9:18.cekam da izadje ovaj album..odgledao sam jos jedan film http://www.imdb.com/title/tt0102536/ Night on Earth (1991) fenomenalan..film ima i dusu i srce..vecina dzarmusevih filmova mi se ne svidja ali ovaj mu je dobar.ocena:9

Žan Dilman, tri i nešto sata o tri dana Žaninog života, njenoj svakodnevici domaćice i samohrane majke, interesantnog dopunskog zanimanja, gotovo bez ikakve muzike, gotovo bez dijaloga, tri i više sati dugih dugih statičnih kadrova koji te uvlače u sebe a opet i ostavljaju izvan na nekoj distanci voajera i deliš tu užasnu Žaninu napetost, kad tokom drugog dana obrasci rutine počinju da se urušavaju, napetost koja raste i već naslućuješ kulminaciju...

Gledala sam skoro nešto o njoj, ljudi iz struke koji su govorili neke svoje utiske, tehnikalije i to, i jedna vizuelna umetnica kaže da izgleda kao da Akerman rasteže scenu, tako da gotovo prelazi gledaočev limit (ne znam zašto sam se sad toga setila, delovalo mi je kao jako pametno zapažanje).

Naravno, Žan Dilman se poklapa sa drugim talasom feminizma, privatno je političko, ali ... ne mora se nužno posmatrati kroz te (ili bilo koje :) ) okvire.

http://www.imdb.com/title/tt0073198/

There's nothing like it...really.
Krasno si to rekla, my hat's off to you. :)

- - - - - - - - - -

da tako je bilo..e kad si spomenula muziku pajsad ovo https://soundcloud.com/psymmetrix/p...dcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook premotaj ga na 9:18.cekam da izadje ovaj album..odgledao sam jos jedan film http://www.imdb.com/title/tt0102536/ Night on Earth (1991) fenomenalan..film ima i dusu i srce..vecina dzarmusevih filmova mi se ne svidja ali ovaj mu je dobar.ocena:9

Za Jarmusha, od mene, dobijes deseticu k'o kuca. : )))

Admiral

Holandski film o njihovom najpoznatijem admiralu Michiel de Ruiter, koji se smatrao i najvecim admiralom svog vremena i pomorskim bitkama koje je Holandija vodila sa Engleskom i Francuskom, kao i politickoj borbi izmedju republikanaca i oranzista u 17.veku
ocena 8/10

admiral.jpg

La isla mínima (2014)

isla-minima.jpg

http://www.imdb.com/title/tt3253930/

La isla mínima ili Najmanje ostrvo jeste španski triler čija se radnja odvija na (pogađate) jednom ostrvcetu u periodu posle pada Frankovog režima, dakle sedamdesetih godina.

Dve devojke, srednjoškolke, su nestale. Dva pandura stižu na ostrvo da ispitaju slučaj. Ubrzo saznaju da su te dve devojke "lakog morala", da su spetljale sa sumnjivim tipusima i da nisu jedine koje su nestale. A onda kreću da se pojavljuju leševi...

Moram priznati da film drži pažnju, da je prilično napet u pojedinim trenucima i da je obavijen izvesnom dozom misterije. Kadrovi su mi nekako sivi, tmurni, likovi zatvoreni, sjebani, tako da više podseća na neki skandinavski triler, nego na film iz španske produkcije.

Takođe, moram da istaknem i odličnu glumu Haviera Gutiereza, koji je poznat fanovima Seranovih. On glumi policajca starog kova, koji priznanja izvlači pesnicama, dok je njegov partner jedan od onih mlađih vorkoholičara, opsednut poslom i slučajem koji istražuje.

Posebno je impozantna scena noćne jurnjave automobilima, na šta treba da obratite pažnju ako rešite da pogledate ovaj film

Jedino što mi se nije svidelo, to je što su kraj učinili nekako jednostavnim, prostim, što tu nije bilo nekog tvista i malo detaljnijeg obračuna.

Sve u svemu, meni je ovo ok film, koji mogu apsolutno da preporučim.

Poslednja izmena:
City of god
http://www.imdb.com/title/tt0317248/

city-of-god.jpg

Legendarni brazilski film. Govori o nastanku favela u Riu, dakle radnja smještena u '60-tim godinama prošlog vijeka. Prati priču dva lika koji su odrasli u favelama al' naglasak nije stavljen isključivno na njih. Njih dvojica se ne znaju niti su ikada imali neki bliži kontakt, samo jednom. Uglavnom, jedan mašta da postane glavni mafke u faveli a drugi mašta da bude fotograf.

Terminator Genesys :

Pa ono i nije tako los koliko ga neki osporavaju , ima neke dobre ideje i neke momente sad kako su te ideje sprovedene u delo to je vec diskutabilno.
Recimo interesantna mi je prica oko Skajneta , odnosno umrezavanja svih elektronskih aparata u jednu mrezu , sto je inace jedna vrlo aktuelna tema , je upravo ide se ka tom nekom tehnokratskom drustvu gde je sad sve umrezeno pocevsi od telefona pa do frizidera i ves masina , verovatno je sledeca faza da se ljudi cipuju i umreze u nekakav super kompjuter , u svakom slucaju dotakli su se jedne vrlo aktuelne i osetljive teme.

Generalno ovaj Terminator nije ni prineta prva 2 dela (pogotovo drugom) ali onako sasvim gledljivo i ok za pogledati koji put.

King Artur :

Istorijska drama o cuvenom kralju Arturu koji je uspeo da ujedini Keltska plemena , odnosno domoroce Britanskih ostrva u borbi invazije Anglo Saksonskih plemena krajem petog i pocetkom sestog veka nove ere.
Veoma dobar i interesantan film , sa dobrim likovima, glumom, scenografijom , atmosferom ali mozda pomalo razvucen i malcice dosadan u pojedinim momentima, ali sasvim dobar film.

Les rendez-vous d'Anna

vlcsnap-2012-10-18-12h32m34s58-1.png

Ovo je FILM prepun hotelskih soba, vozova, staničnih susreta i uzgrednih poznanstava. 28godišnja Parižanka (rođena Belgijanka) i rediteljka Ana je na svom putovanju kroz Nemačku, nakon prisustvovanja još jednom filmskom festivalu na kojem je promovisala svoj film. Atmosfera je anestezirana, Ana deluje bezizražajno (depresivno), priznaje da je umorna od svih ti putovanja... Ljubavnici i poznanici poveravaju joj svoje živote. Vidimo Jevreje koji se opet vraćaju u Nemačku (i slušamo o onima koji se nikad neće vratiti), tu je i Anina majka, tu je taj njihov (čudni?) odnos...Pariski ljubavnik koji tako ženski miruje položen na stomak.
Svega tu ima :)
Ana deluje nezainteresovano, otuđeno od takvog sveta i od njihovih priča, ali možda je to neka tačka susreta rediteljke i nas u odnosu na prethodne njene filmove, ona gde smo na istoj poziciji strpljivog slušanja i posmatranja (možda možda možda)... a možda film nije ni malo autobiografski. (ali kad umetnik razmatra neko pitanje umetnosti, nije li to uvek samopreispitivanje?)

Jedina stvar kojoj Ana ostaje verna je pokušaj da uspostavi telefonsku vezu sa Italijom (na početku filma, u hotelskoj sobi, pri polasku iz Nemačke, u sobi sa majkom....). Taj će je glas na koncu zapitati dove sei.

Deluje vrlo lično i možda je značajan za njene kasnije radove, a i sve da nije, ko voli da gleda Chantal Anne Akerman, ne bi trebalo da propusti priliku da vidi nešto što (možda) donosi uvid u njen lični život.

http://www.imdb.com/title/tt0078152/

Poslednja izmena:
death_hunt.jpg

Odličan stari...Čarls kao traper sa starinskim već u to vreme osećajem za moral i pravdu...Priroda od koje zastaje dah i neverovatna jurnjava i akcija koje stalno drži čoveka ''na prstima''...Osim Bronsona tu su odlični glumci stare škole Li Marvin, Karl Veders...Film koji slavi život na Granicama i u divljoj, netaknutoj prirodi, koji je svakako kvalitetniji mada teži od modernog ''urbanizovanog''...10/10
machine-gun-kelly-french-movie-poster-1958.jpg

Xaxa Strojnica Nelson kako su preveli hrvati.
Još jedan sa Bronsonom, totalno je lako navući se (!), ovaj put dosta mlađim...Neverovatno kako je hirurški precizno ušao u lik razbojnika sa neizbežnim ''tomi ganom'' koji je bio čovek ispred svog vremena, totalni psihopata i neko koji bi se sa svojom ludačkom bandom lako uklopio u današnji brutalni svet kriminala a većina gangstera tog vremena je ipak imala izvesni moral i standarde koji su određivali granice, ovaj jok...Čarli ga glumi sa specifičnom nepokolebljivošću i čvrstinom karaktera koja će mu kasnije postati zaštitni znak...Odlični su i Suzan Kabot kao ''dejm'' ali isto vrlo moderna hladna i pohlepna kučka, navučena na silu i uzbuđenje, Mori Amsterdam i čitava plejada starih glumaca...Kada su ranije snimali filmove zaista su ih snimali...10/10

I girasoli
http://www.imdb.com/title/tt0065782/

Posle nekoliko meseci, uspeo sam da uskladim prevod sa ovim filmom, te ga sinoć, konačno i pogledah.
Vitorio De Sika je režiser, glavne uloge Mastrojani i energična Sofija Loren. Ljubavni film, sa dobrom premisom i bez neke nepotrebne patetike.

Antonio i Djovana se upoznaju u toku rata u mestu gde je Antonio na vojnoj službi. Njega ne interesuje rat, nego samo ženske, kao i svakog pravog Italijana na filmu. I tako su se njih dvoje malo valjali po pesku napuljske obale, te se rodila ljubav, koja je krunisana i venčanjem. Pošto po ratnim pravilima mladoženja dobija odsustvo od nekoliko dana, njih dvoje ne izlaze iz sobe i rade one stvari, po ceo dan, ne znajući ni koliko je sati ni koji je dan.

Međutim, ratni vihor odvodi Antonija u Rusiju, gde su Italijani krenuli na stenu bez opreme i gde su ih Rusi, naravno, deklasirali na Donu, tako da je nastala opšta bežanija. Medju onima koji su se vratili nije bilo Antonija i Djovana je, po Staljinovoj smrti krenula u Rusiju da ga traži, jer nije želela da veruje da je mrtav. Uspela je usvom naumu, ali ono što je videla, porazilo ju je i kao Italijanku i kao ženu. Njen ljubljeni Antonio je napravio dete nekoj Ruskinji... (inače, taj momenat rata, koji prekida poznanstvo, ljubav ili simpatiju mi je vrlo dobro poznat, jer sam tako i ja zbog granata iz haubice od 152 mm, prekinuo svoje dečje druženje sa izvesnom Sanjom sa Zrmanje, koju nikada posle nisam video.:D )

Povredjena, ona je pobegla nazad u Italiju, ne želeći da prozbori ni reč sa njim.

I, eto tako, vrlo zanimljiv film.

Za preporuku.

Knock Knock

horor-triler.. glavna muska uloga Kijanu Rivs

i ukratko..ne otvarajte vrata kasno nocu i ne pustajte zgodne cice unutra,ako ste sami u kuci

jer igra macke i misa moze da bude pogubna za vas, posebno ako ste mis u toj igri
ili kako pise na posteru „Neka vrata ne treba nikada otvarati“

a-revealing-poster-for-eli-roths-s-new-home-invasion-thriller-knock-knock-has-just-been-469325.jpg

Poslednja izmena:
Knock Knock

horor-triler.. glavna muska uloga Kijanu Rivs

i ukratko..ne otvarajte vrata kasno nocu i ne pustajte zgodne cice unutra,ako ste sami u kuci

jer igra macke i misa moze da bude pogubna za vas, posebno ako ste mis u toj igri
ili kako pise na posteru „Neka vrata ne treba nikada otvarati“

Pa kad bi meni banula neka zgodna, pa čak i usred bela dana, ja bih odmah zvao policiju, bez i da čujem šta ima da kaže.

large_lTAhfsdGOEMU2OoOCLsW46TflVf.jpg
Gotivan stari...O posebnoj kategoriji kriminalaca, sa starinskim moralom i shvatanjima...Ima dosta simpatičnih i šarmantnih momenata...Glumačka ekopa je prilično dobra, niko se ne izdvaja ili štrči, što je interesantno, a posebno su lepe cice...Sa oblinama i prirodne...9/10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back