Poslednja 3, ustvari Twixt je poslednji al' recenziju nisam stig'o da napisem. Bice u toku dana.
Stigmata 9/10
Stigmate ili stigme predstavljaju oznake na telu, rane ili osećaj bola koji odgovara lokacijama Isusovih rana prilikom raspeća. Vezuje se za Rimokatoličku crkvu a najpoznatiji stigmatici su bili upravo članovi religioznog katoličkog reda. I dalje je neobjašnjivo nastajanje ovih povreda kao i činjenica da se ove otvorene rane nikada ne inficiraju. Velika većina stigmatika (oko 80%) su žene. Postoji dosta tekstova i knjiga napisanih o ovom fenomenu. Ako vas interesuje ova tema proguglaje a ja da se posvetim malo i samom filmu.
Otac Andrew Kiernan (Gabriel Byrne), sveštenik iz Vatikana a po profesiji naučnik, hemičar, poslat je u Sao Paulo da istraži lik Device Marije koji se pojavio na zidu zgrade. Međutim, tamo je čuo za statuu kojoj iz očiju kaplju krvave suze. Otišao je u crkvu da istraži ovaj fenomen i naišao na sahranu sveštenika koji je bio vrlo poštovan u ovom malom selu nadomak Sao Paula. Da li je Devica Marija oplakivala njegovu smrt? Grlice su uzletele, čudan vetar unutar crkve je pogasio sveće koje su se nekoliko trenutaka kasnije same upalile. Brojanicu sa krstom preminulog sveštenika krade dečak i prodaje je na pijaci. Nedugo zatim ona završava u SAD, u rukama Frankie Paige (Patricia Arquette) koja ju je dobila na poklon. Tada počinju da joj se dešavaju čudne stvari. Doktori misle da je epilepsija ali od ove bolesti se ne pojavljuju ulazne i izlazne rane na zglobovima niti tragovi biča na leđima. Otac Andrew Kiernan zna o čemu se radi ali ne može da poveruje da je Frankie stigmata jer se izjasnila kao ateista. Postoji pet stigmi ali ni jedan stigmata ih nije imao više od dve. Šta će se desiti kada Frankie dobije treću oznaku na telu? Zbog čega joj se to dešava? Šta znače slova koja u nesvesnom stanju piše po zidu a šta reči koje izgovara?
Ne znam da li je priča koja se provlači kroz film istinita niti da li je postojanje jevanđelja pominjanog u filmu preneseno u potpunosti ali znam da je Stigmata odličan film koji nosi poruku sa kojom će se mnogi složiti a mnogi, uključujući Vatikan, odbacivati sa gnušanjem. Poruka se nalazi u nekoliko redova jevanđelja iz prvog veka (smisljeno za film ili stvarno postoji ne znam, nisam toliko upućen u materiju niti sam imao vremena da tražim) čiji ćete sadržaj saznati na kraju filma. Od nas imate preporuku da ga pogledate.
Cassadaga 4.5/10
Ovakav koncept filma smo videli nebrojano mnogo puta. Klasična priča o duhu koji glavnog lika ne želi da ostavi na miru dok ova(j) ne otkrije ko je i na koji način ubio tu osobu. Cassadaga iz svega ovoga iskače činjenicom da je osoba oko koje se odvija priča potpuno gluva. To donekle popravlja celokupnu sliku.
- Devojka koja ne čuje je Lily (Kelen Coleman), koja je sa sestrom Claire (Louise Fletcher) odrasla u hraniteljskoj porordici. Vrlo su vezane jedna za drugu i sanjaju o tome kako će se jednog dana preseliti u Pariz. Međutim, Claire će udariti auto i Lily će ostati bez poslednjeg preostalog člana porodice. Nema više nikoga. Odlazi na fakultet na kome je studirala njena majka. Gospođa koja tamo vodi glavnu reč će je prihvatiti kao ćerku jer je Lilyna majka bila jedan od najboljih studenata. Cassadaga, mesto u kome se nalazi ovaj fakultet, je "spiritualna prestonica SAD-a". Vračevi, proroci i natprirodne stvari su nešto što ćete sresti na svakom koraku. Lily je poverovala u priču drugarice i otišla kod žene koja može da komunicira sa mrtvima. Čula je glas sestre, razgovarale su... a onda se u seansu uključio neko treći i prevrnuo sto. Ili bolje reći prevrnula. Bio je to duh žene (slika desno) koji će nastaviti da proganja Lily sve dok ova ne otkrije šta se devojci desilo. Ostatak filma se svodi na potragu za ubicom i manijakom koji je od tela devojaka pravio pozorišne lutke koje se pokreću kanapima.
Gledljiv film sa nekoliko strašnih scena ali priča koja se manje-više provlači kroz svaki drugi horor. Ono što vredi u filmu su scene sa početka koje nam prikazuju izuzetno blizak odnos sestara i tuga starije sestre kada ostane bez jedine porodice koju je imala. Poslednja scena (posle odjavnog rola) je totalno bezveze i samo je još više smanjila ocenu filmu.
Dans ton sommeil 3.5/10
Najpredvidiviji film koji sam pogledao u poslednje vreme. Već posle desetak minuta možete da pretpostavite ko je ko i kako će film dalje teći. Čitajući opise posetilaca sajta IMDB.com pomislio sam da se radi o fenomenalnom filmu a dobio sam ostvarenje koje drži pažnju petnaest minuta.
- Sarah se sa suprugom i sinom seli u kuću na selu. Naravno, tinejdžeru (Luik) se to nikako nije dopalo. Posle jedne rasprave u kojoj mu je zabranjeno da izlazi iz kuće, Luik će izaći kroz prozor ali će pasti na tanke uspravne cevi koje će mu probušiti telo. Godinu dana je prošlo a Sarah i dalje ne može da se oporavi od činjenice da joj je sin mrtav. Vraćajući se iz bolnice u kojoj radi kao medicinska sestra, na neosvetljenom putu, kolima će udariti Arthura koji je istrčao iz šume bežeći od pobesnelog čoveka. Arthur je momak čiji roditelji su na odmoru. Morao je da pobegne iz kuće jer je u nju upao opasan provalnik koji ga i dalje juri pošto mu je ovaj video lice. Da li će uspeti da mu pobegne i da li je i Saru uvukao u opasnost? Ko je čovek koji im je za petama?
Nije ovo jedan od onih filmova za koje bih vam rekao da ne preporučite ni najgorem neprijatelju ali je prilično spor i stvari se dešavaju onim tokom koji možete da pretpostavite. Od nas dobija 3.5 a vi pogledajte In Their Sleep pa nam recite vaše mišljenje.