Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fences

Odlican film. Bez uvrede, da neko ne shvati pogresno, ovde nepismeni i siromasni crnci u 1950-im godinama se bave filozofijom i iskazuju osecanja tako precizno, jezgrovito i ostroumno da bi im pokojni Vladeta Jerotic pozavideo... To je eto jedna od zamerki koje imam, a stvarno ih nemam puno..

Prica je snazna, ostavlja jak utisak, roditelji koji uprkos ljubavi prema deci ih konstantno sjebavaju, pa taman kako je Denzelov lik ukanalio sinove, nad kojima njegova senka lebdi da ne znaju koja je njihova sopstvena, a koja njegova, tako i zena na kraju prisiljava malu na cipele koje je stezu...
Ako je Washingtonu ovo rediteljski debi, ne znam da li jeste, nije lose, ne i sjajno, ali ok...

Vise je dobar film kao paket nego sama rezija i taj rad sa glumcima...
Nije on nista ovde zasro, da ne ispadne da pljujem, pristojno je to, ali vise je prica ono zbog cega mi se film svideo i zasto cu da ga pamtim..

Ocena 8/10

Unhinged 6/10
https://www.imdb.com/title/tt10059518/?ref_=nv_sr_srsg_0
Spread Your Wings
Raširi krila Donne-moi des ailes 7/10
https://www.imdb.com/title/tt10204940/?ref_=nv_sr_srsg_0

Francuski reditelj i scenarista Nikolas Vainer donosi novu neverovatnu istinitu priču koja je prethodila onoj iz filma Bela I Sebastijan,

Priča se odvija između oca i sina, Kristiana i Tomasa.
Kristian proučava divlje guske i radi na svom životnom projektu: želi zaštititi ugroženu vrstu ptica i naučiti ih kako da migriraju. Koristeći svoj ultralaki avion, vodiće ih od Norveške do Francuske, duž sigurnih migracijskih puteva. Njegov je sin Tomas skeptičan prema očevim budalastim planovima, ali kako je zaglavio na farmi svog oca, tinejdžer ipak odlučuje da provede neko vreme sa pticama. Postupno se Tomas povezuje s guskama i počinje se brinuti o njima, a otac i sin kreću na najlepše zajedničko putovanje ...

DonneMoiDesAiles-Banniere.jpg

ukratko radnja filma
se desava oko saobracaja ali nike saobracaj, mnogo vise je od saobracaja jako realno, ali ne realisticna prica mada film govori o realnosti koji se svi mi soucavamo a to je guzva u saobracaju i nervozni vozaci
da skratim
rasel krov glumi nervoznog vozaca koji je izgubio u saobracajnoj nesreci zenu i cerku pre vise od 10 godina
ukratko na semaforu glavna nasa junakinja vozi sina i iza i zatrubi i opsuje rasel krova i produzi kasnije na drugom semaforu ulazi se u dijalog izmedju rasela krova i te zene ovaj zahteva izvibnenje a ova nece da se izvibi i to iz inata i te jos pokaza mu onu stvar sto se u takoj situaciji ne pokazuje naricito ne u kolima (prst mu je pokazala)

iznerviran rasel krov bez imalo obzira od te zene za njegovu pricu jer. mu je i truvial i svasta govorila na semaforu (realno ona je kriva) i bez izvinjenja produzi dalje
nadaleko su oboje stali da sipaju benzin rasel se opet dao u pricu i zahtevao izvinjenje z auvredu
i nije dobio
sada ce je progoniti sve dok se ne izvini
uzo joj ke telefon iz kola ubio kolegu pregazio prolaznika koji je zeni hteo d apomogne
ukratko sada joj hoce sina da otme
al ova ne da i odlazi na ranc kod tetke sa sinom ali pronalazi ih krov i tu pocinje bitka
necu duziti ocena filma solidan film 5 od 10 jeste da drzi paznju zato sto je napet ali ima odvratnih scena

triler/drama/napeta akcija

sasvim drugacija uloga rasela krova od ostalih filmova u kojem on glumi igra zlikovca negativca debelog negativca

The New Mutants - 7/10

Dugo, predugo ocekivani sa vise od 2 godine zakasnjenja konacno stize prvi X-men horor.

Posle toliko odlaganja i dosnimavanja, to je trebao da bude film nad filmovima, ali ja bih rekao bolje da su ga snimali od pocetka kad su vec toliko vremena potrosili.

Radnja prati grupu mladih mutanata, koji se lece u instituciji za koju veruju da je ispostava X-mena i da ce ako prodju kroz program dobiti sansu da postanu deo superherojske druzine. Poslednja od svih stize mlada indijanka ciji rezervat je unisten, a ona je jedini preziveli. Ima mutantske gene, ali niko ne zna koje su njene moci...

Prica je ok za supernatural film i sasvim ok za X-men film. Efekti su odlicni. Gluma je odlicna u pojedinim slucajevima - Anya Taylor-Joy gledao sam sve njene filmove ovo je uloga koja joj je legla kao dupe na nosu, Maisie Williams takodje mnogo bolja nego kao Arya u GoT-u, Charlie Heaton vrlo dobar.

E sad sta je problem. Sto ovi nisu uopste glavne uloge nego Blu Hunt, koja se prvo ugojila kao prase u odnosu na vreme iz Originalsa, drugo ima najmanje iskustva od svih u ekipi i trece nije lik da glumi dobrice nego bas ono pravo zlo kao u Originalsima. Ovde je nesto trebalo debelo da se menja ili druga prica za Blu ili druga glumica.

Alice Braga isto nije za tu ulogu. Nekako je mlitava, a treba da glumi tamnicara opakim likovima.

Kad je to sve receno, film je sasvim ok. Zabava, samaranje, efekti, nije vrhunac zanra, ali moze da se preporuci. :D

Oldies

Where Eagles Dare (1968) revisited - https://www.imdb.com/title/tt0065207/

il_fullxfull.1530466454_6i8v.jpg

Reminiscencija na dobri stari Zimski bioskop nekadašnjeg RTB-a. Reprizirao sam ga posle 15 dina i tek sad izvalio da je Klintara ovde unajmljen kao priti fejs, a da je Ričard Barton glavni baja koji na sve misli, sve planira, ribe su njegove, a uz to još vozi i snegmobil i još štošta...

The Man Who Would Be King (1975) revisited, not - https://www.imdb.com/title/tt0073341/

the-man-who-would-be-king-553f7fdbaa044.jpg

Uvek sam mislio da sam ja pogledao ovaj film nekad u životu, ali istina je da sam uvek samo hvatao neke deliće filma. Film je avantura & dođe mi da proputujem Indijom i Afganistanom... čisto da bi za 40 godina rekao sebi da sam bin plejsis, dan det...

Too Late the Hero (1970) revisited - https://www.imdb.com/title/tt0066471/

9105861186982_mainphoto.jpg

Ona scena sa cik cak, zig zeg trčanjem na kraju filma je verovatno i moje prvo sećanje na film u životu. That said, ovaj film je snimljen posle 5 godina američkog, i 10 godina francuskog učešća u ratu u Vijetnamu, pritom je totalno naivan, ali je aplifting i kao takav pripada starom Holivudu. Srećom godinu dana posle ovog se snima Francuska veza koja donosi po prvi put hiper-realizam sa ulica Njujorka i u američki film, i definitivno raskrtštava sa starim Holivudom...

7683218d-2740-4895-be7e-0cb412e63c7e_1.040aac2b359a87285bda38ea9d53c41c.jpeg

2/10 - Prica o dvoje neshvacenih ljudi, koji se tesko uklapaju u savremen svet, svako iz nekih svojih razloga. Film je poprilicno prazan, a glavna glumica je toliko losa, da je upropastila ceo film.
51XYb7AnWaL.jpg

7/10 - Film govori o starijem coveku kome umire zena i koji upoznaje mladu Francuskinju, instruktorku plesa. On ima los odnos sa decom, stoga se oseca veoma usamljeno nakon gubitka zene, i ova devojka mu dodje kao neko osvezenje u zivotu. Prica je ok, usporena i ima po meni nekih nelogicnosti, ali se moze pogledati, ako nista drugo zbog prelepog Pariza.

511C8JCB8AL._SY445_.jpg

7/10 - Simpatican, s tim sto mi nije bas jasno zasto je Cher za ovo dobila Oskara. Mislim, solidna je bila, ali nista vise od toga.

Queen of the Damned (2002)
MV5BMTYxNDEyMzEzMV5BMl5BanBnXkFtZTYwMDM1NjA3._V1_UY268_CR0,0,182,268_AL_.jpg

https://www.imdb.com/title/tt0238546/
8/10
Film koji se `prokrijumcario`u novi milenijum na slavi `Intervjua sa vampirom`, sa mnogo razlicitih zacina u sebi,
i upravo ziveci u senci svog prethodnika nedovoljno apostrofiran, zapravo je, posle 2 decenije, pokazuje kao vrlo kvalitetan i poetican.
Nastao kao spoj literarnih predlozaka En Rajs, dva romana `Lestat` i "Kraljica prokletih`, neprimetno, dao je zavrsnu notu prvom romanu
`Vampriskih hronika`, koji je opisivao egzistencijalnu krizu mladog vampira Luja, koga je upravo Lestat ucinio besmrtnikom...
Egzistencijalizam u dodiru sa zastrasujucim `nihilizmom vecnosti` tako se, na samom uvodu, pokazuje kao osnova za izgradnju poetike En Rajs,
cak i kada se ona naknadno u svojim romanima bavi i biblijsko-istorijskim temama, o Hristovom boravku u pustinji,npr..;) U tom prvom romanu o vampirima,
Lestat na kraju ostaje u zapecku, talac tzv.istorijskog provincijalizma, unutar sudbine `vecnog uber-seljaka` spram Luja koji svoju senzitivnost neumrlog ljudskog bica nakon svega poklanja svetu i tako se oslobadja za njega i unutar njega, postajuci moderan svetski covek, ostavljajuci trunku nade u siri znacaj svoje egzistencije sem pukog prejedanja i demonstriranja sile kod Lestata. S tim sto kraj `Intervjua s vampirom` ostavlja nadu i za zakatancenog Lestata, nakon blagonaklone posete od strane Luja nakon citava 2 veka ljudskog `progresa`.....Lestat napusta jazbinu, veselo se dokopavsi novinarcica Kristijana Slejtera i to je kraj...Prilicno nevesto, ili krajnje neobjasnjivo, pocetak `Kraljice prokletih` falsifikuje ili nedovoljno dosledno objasnjava savremenu motivaciju Lestata, kakva je ostala upamcena na kraju Intervjua... U novom filmu, trebalo bi dakle pretpostaviti da se nakon `kvikeninga`s novinarcicem, Lestat ponovo vratio depresivan (iako tako nije izgledalo) u sanduk, pa legao da spava i miruje jedno 100-njak godina:lol: ili se to desilo pre?:D Totalna scenaristicka konfuzija i nedoslednost! Ali hajde, junosa se probudio. Shvatamo da i on nosi trag ljudskosti u sebi kao i Luj, samo sto se on kod Lestata manifestuje u zelji da se zivi culno, zadovoljenog duha tastine, primeceno i onako kako svaki vampir cezne - pod svetlom- makar reflektora. Ergo, novo vreme sada je po meri ove zive ljudske tendencije otkako je genijalaca i ludaka, sve je oslobodjeno i sve se moze, pa zasto onda to jedan vampir sebi ne bi dozvolio.:D Emocije vekova, muzikalnost, pop-ikonicnost naspram crkvenih relikvija = ima se postati rok-zvezdom.;):cool: Medjutim, senke ljudskosti metastazirale su u preostalom vampirskom kolektivu kao dobro poznata ljudska surevnjivost prema iskakanju, prema zivotu samom, i uspehu. Kolektiv, kao i svaka, ovog puta vecna palanka, drzi se zakona Omerte i ovo nece da trpi niti dozvoli. Lestat postaje neprijatelj sopstvenoj vrsti. Najpre Markusu, vampiru iz staroga Rima, koji je stvorio Lestata, i koji se drzi kao lider ovoga surevnjivoga zakona, pogadjamo, jer taj isti znaci preziveti bezbedan i neotkriven.... Ovo je dramski predlozak filma. :) Dovoljan da znakovito poremeti balans izmedju svetla i tame u kome se En Rajs tako majstorski, maltene filozofski, snalazi, Balans koji je sustina njene poetike.:) Ipak, Markus menja plocu kada se nad Lestatovom provokatorskom sudbinom ceznuca za zivotom dostojnim coveka/vampira nadnese opet coveku dobro poznata megalomanska struktura koja preti da sav Balans potpuno unisti i zatre - majka svih vampira - cuvena Akasha, egipatska kraljica prokletih, prvi ikada vampir...Feminizam ili njegova kritika, matrijarhalni kult, nju ejdz stihija ili inicijalni Haos bez oblika - pretnja kroz ove definicije postaje neutralizovana majstorskim tumacenjem uloge nesretno preminule r`n`b zvezde Alaje...koja je zaista ostvarila ulogu za vecnost, impresivnu, punu pasije i znacaja.:) Postaje simbol neodoljivosti na velikom platnu...:cool: Takva je i Lestatu, posto su je upravo njegove drske, decacki neposredne i nesputane ceznje i probudile iz visevekovnog sna.:per: Popila je krv svom prvom kralju s kim je vladala Egiptom, cak i po danu (kao prvorodjena!), trazeci utehu za svoju egzistenciju, hiberniranu vidjenjem covecanstva kao neinventivnog, dosadnog krda, sada u novom kralju, drskom modernom vampiru koji se usudio da obznani sebe svetu - nesto u cemu je ona davno uzivala dok joj i to nije izgubilo smisao.;) En Rajs je majstor da megalomansku tendenciju objasni covecanskom motivacijom. Pokazuje se da vecnost samo tome i sluzi.:) Posebno je u tome dirljiv susret Lestata sa mladom stazistkinjom londonskog drustva za borbu protiv vampira (jos jedna tako ljudski znana zabradjenost koju bi Nice opisao izrazom `ljudski, suvise ljudski` - organizacija bazirana na pretnji od drugoga i strahu od istoga, sa strogom podelom na crno i belo, dobro i zlo - po En Rajs ovo je opet disbalans i Nice se opet poziva u pomoc s onim `iznad dobra i zla`). Mlada devojka cini ovde prestup iz znatizelje, tim pre sto se ispostavlja da ima dubinsku vezu sa suprotnim taborom, mesovito-rodbinsku, ukoliko se tako moze reci.:lol: Ipak, Lestat je za nju prava enigma... njegov novi stav i ponasanje. Devojka ce se pokazati dragocenom jednako i pre i posle Lestatove predaje Akashi, iako ce posve sam otkriti uzaludnost Akashinih nastojanja prema ljudskom rodu. Kao sustinski `panker`, on dobro razume relativnost znacaja `biti prvi`...Akasha toga nije svesna. Kao drevna i prva Kraljica, ona je sustinski Rob Vecnosti, Shive Unistitelja, svega onoga protiv cega se Lestat sustinski buni i bori, sto na koncu prepozna i sam Markus, Lestatov tvorac, stajuci na stranu svog `brata po krvi`...Kao vampiri u senci vecnosti, oni shvataju da su nekada bili ljudi (after all), dok Akasha zeli da potre svako secanje na ovaj balans u svrhu Sve-vampirskog, uz sve sto uz to ide...En Rajs lirski preispoljava i prevodi u epski duel unutrasnju borbu coveka sa samim sobom, literarno i na platnu slikajuci viziju pobede ljudskosti nad nemilosrdim zivim blatom (ilovacom) bezobalne i hladne Vecnosti, koju vampirska ikonografija sa sobom nosi kao beleg egzistencionalizma bez milosti, ali inace i bez patetike. Stoga je prelomni trenutak zahtev mlade cure Lestatu da je ucini sebi slicnom - trenutak razumljiv svakom coveku,kada gubi veru. Vampirizam se (isprva) pokazuje ne kao bezglavi lek za to, vec kao obostrani test (ljudsko/vampirske) komprehenzije, gde se upravo u balansu nalazi smisao. Treba samo zapamtiti Lestatov odgovor na ovaj zahtev, emotivno otkrice vezano za citav ljudski rod: "You're beautiful to me because you're human. Your frailty. Your short years. Your heart. All that suddenly seems more precious than anything I've ever known, even when you think it breaks..." Taj stepen brige prepododjava cuvstvo cak i jednog vampira. To je nesto sto predivna, prebujna i mocna Akasha nazalost jos nije dozivela, i zbog cega je uostalom i ostala - Kraljica Prokletih.:cool: Nisam ocekivao, ali ovaj film je sazreo kao vino, jednako kao njegov prethodnik. Da je Lestata i ovde glumio Tom Kruz, znajuci njegovu staticnost, ali i ekspresivnost (kod Stenlija Kjubrika, recimo), nista od svega ovoga ne bi ni moralo da se desava!:D Bilo bi ono `otkazuj glumce, scenariste, produkciju, sve, daj samo Toma da snimamo kako stoji i pravi duboke face`.:lol: Ovaj novi Lestat, u tumacenju Stjuarta Tauzenda, animirao je njegov karakter, znacaj i konsekvence, preeeemda je donekle preboksavajuci i falsifikujuci spram ranijeg filma, ali je realizovao poentu En Rajs unutar `Vampriskih hronika`.;) Sva sreca, svezom krvlju kao svetom vodom poskropan je onovremeni muzicki krajnje bljutavi trend poturen kao milenijumski muzicki `finito` olicen u nedotupavnom zanru tzv. Nu-metal zvuka, kojim je ukrasen Lestatov rok-uspon, cek se i pevac Korna na blic pojavljuje kao tapkaros:lol: ali doticni Kornovac, Dzonatan Dejvis, na srecu, dobio je fina uputstva i inspiraciju od zvanicnog filmskog kompozitora, ostvarivsi uspesnu muzicku podlogu za dosledan vampirski filing.:cool: Poslusati i to, nakon ovoliko vremena.:) Ambijenti i scenografija - cista desetka. Ocena, vec napisana pri vrhu.:cool:

Greenland - 7/10

Solidan. Cak bih rekao medju boljim, ako ne i najbolji Butlerov film.

Nije nista posebno odigrao, ali Morena Baccarin, Scott Glenn i klinac su dobri.

Apokalipticni film. Gerard glumi muza koji je prevario zenu - Morenu. Mislim ovo je najneverovatniji deo u celom filmu. Ko bi varao Morenu. :D

Elem, Morena mu oprasta prevaru i tek sto se ponovo useljava u kucu stize kometa koja treba da unisti planetu.

Gerard, Morena i klinac dobijaju poziv da su odabrani za evakuaciju i krece trka i borba za opstanak.

Akcija, samaranje, jurnjava, dobri efekti. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back