kontetinto
Početnik
- Poruka
- 10
Kralj Petar I (2018)
Ocena: 9/10
Pogledajte prilog 521440
Upravo se vratih iz bioskopa pa da podelim utiske. Bio sam izuzetno skeptičan i već unapred pripremljen da će ovo biti promašaj, pogotovo što Kralja Petra I glumi Lazar Ristovski i što je film manje više državni projekat... Prevario sam se i drago mi je zbog toga! Odlično ukombinovana priča o Kralju Petru, Momčilu Gavriću i golgoti koju su prošli Srpski narod i vojska za vreme prvog velikog rata (bar do Krfa). Na momente izuzetno realistično i stresno za gledanje a produkcijski film je na zavidnom nivou, počevši od scena, efekata, statista, kostimografije i svega ostalog. Na kraju su svi izašli ćutke iz sale pognute glave i posle filma stvarno ostaje gorak ukus onoga šta su ti ljudi sve preživljavali za vreme velikog rata. Imam par zamerki koje svakako ne mogu da pokrvare moje iznenađenje jednim pristojinim filmom vezanim za ovaj period a to su neadekvatna muzika za pojedine kadrove (bolje rečeno instrumenti u pozadinskoj muzici nekoliko kadrova), malo odstupanje od istorijskih činjenica u nekoliko situacija radi pravljenja veće ili manje drame, takođe nekoliko kratkih scena koje uopšte nije trebalo ni stavljati u film, uloga Živojina Mišića koja po mom mišljenju nije legla Svetozaru Cvetkoviću što ne znači da je loše odglumio nego se jednostavno nije pojavljivao u dovoljnoj meri (moguće je da će sve te detalje nadoknaditi u seriji) i kao poslednje sam kraj filma koji nije trebao tako da se završi! Razumem da je ovo priča o stradanju ali kada bi nekoliko nebitnih scena bilo izbačeno i umesto njih stavljene scene proboja Solunskog fronta, par kadrova Kralja Petra i Momčila Gavrića u tom periodu i na kraju njegova sahrana ili ako ništa oslobođenje zemlje bio bi to idealan film! Lazar Ristovski je dobro odradio ulogu Kralja Petra I, dok je klinac koji glumi Momčila Gavrića bio maestralan, čak bi rekao da je bio bolji od cele postave što je i dalo ovakvu posebnu emociju filmu. Sve u svemu pohvala i preporuka da pogledate u biskopu.
Potpuno se slazem. Konacno posle 100 godina neko da snimi golgotu naseg naroda koji je dobio svaku bitku i cersku i kolubarsku a opet morao je da se povlaci zbog nemanja oruzija za ratovanje (gde su nam bugari zabili noz u ledja). Ovo svako mora odgledati da zna za nasu istoriju svidjao mu se film ili ne
9/10

9/10