Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Murder on the Orient Express - https://www.imdb.com/title/tt3402236/

murder-on-the-orient-express.png

Iako je film popljuvan od svih ljudi koje znam, i iako sam znao kraj filma, dakle nje bilo sanspensa za mene... meni se film zapravo svideo. Režija, gluma, scenografija... sve je vrlo dobro. Jedino što mi se nije svidelo je scena borbe, Poaro nije bladi Džejms Bond da se maklja, nije to njegov manir. I drugo, nisam znao da su policajci u Slavoniji, Kraljevini Jugoslaviji bili crnci & Egipćani :eek:

gledljiv 7/10

maze runner,3.deo. iako ekranizacija popularnih knjizevnih dela ne garantuje uspeh,ima dobrih razloga da uspe naspam svakakvog ostalog garbidza.
prvi je bio sf,pomalo klinacki... drugi vec podize stvar na ozbiljniji nivo,predstavlja se antiutopija i kako je nastala,po nekom stereotipu od Orvela...
treci je imao priliku da precizira tip antiutopije,i mogu reci da je uspeo. posebno zanimljiv je osvrt na skoro sve elementre sadasnjice, gde mi se
konacno ukazala prava slika rasta narodnog gneva i devastacije koja nastaje bukvalno kroz svaki (gradjanski) rat, barem ovaj savremen,cije iskustvo i sami imamo.
kljucna teza je medijska i svaka druga manipulacija koja ljude pretvara ili u bezumne zveri, ili u slepe revolucionare, podivljalu raju koja kako kaze Rambo Amadeus u pesmi "Rakija"
"rusi sve do temelja", makar i nadu u sopstvenu buducnost, koja se u civilizaciji bukvalno i krije - kao lek. Virus je tu samo simbol potrovanosti,korupcije,misticnog izvora zaraze.
dodajte tome odlicno realizovanu akciju i efekte koji sjajno nose pricu, minimum svedene patetike (mora se malo publici podoci), ali i super obrazlozen mladalacki duh i volja za
zivotom,i dobijate bas fino realizovanu filmsku pricu, jednog apgrejdovanog Romera, mada bez mnogo `gore`-a, ali jeza koju cete osetiti i adrenalin sasvim pristojno su eksplicitni.
ocena: 8,35.....

Poslednja izmena:
You Were Never Really Here

https://www.imdb.com/title/tt5742374/

large_ktPbjD6nYg5NxmeTt72Iqaw5GD0.jpg

triler, pomalo hermetican, cesto sa `ugusenom` akcijom. ponekad i umetnicki. zaokruzena prica, ko voli film.

glavni lik je prakticno novo, neprepoznatljivo lice relativno poznatog glumca. istraumiran kao dete, pa onda u americkim ratovima na bliskom istoku, on drustvu vraca sto su mu dali. on je nezaustavljiva sila, ali i sam postaje meta korumpiranih svemocnih vladara amerike. oni mogu sve najgore, a niko ih ne kaznjava. dakle film ima i socijalnu tematiku raspadanja gradjanske amerike, jer ko je tu normalan???

7.5/10

Shakespeare in love (1999) - ovo je prototip filmova koji danas dobijaju oskara, dakle nezanimljivo, dosadno, neupecatvljivo, usiljeno, kvaziintelektualno, patetično. Ako su svi uslovi ispunjeni velika je šansa da se dobije oskar.

Zavisi od gledaoca. Da, naravno da postoji i ljiga ljubavni momenat, ali film je zanimljiv i duhovit zbog obilja forica o pozoristu, politici i piscima tog vremena. Mozda nisi dovoljno citao o tom vremenu pa nisi reagovao na te fore... nije osuda, samo kazem. Meni se svideo: dinamican, divni glumci, zabavan, duhovit, uzbudljiv, i da, teska komercijala. Mislim da je dobio 8 oskara.

Red Sparrow (2018) 2/5
https://www.imdb.com/title/tt2873282/
Red-Sparrow-Movie.jpg

Филм прављен искључиво за америчку јавност гдје су добри момци (Американци и ЦИА) а лоши момци (Руси).Познато? :D Прочитано одавно.Иако се већ на почетку могло наслутити како ће то све да излгеда контао сам ајд можда буде некакав твист,не могу вјеровати да је баш толико предвидљиво кад оно прц Милојко.Ни секунде нису одступили од те постављене тезе добрих момака али све бих то могао и прогутати да није убачено толико фуј фраза да је то страшно.Пази само високи дјелатник руске службе безбједности оправдава себе зашто је постао кртица речима:Американци имају више индивидуалне слободе за разлику од нас,то су виши циљеви! :dash: Црвени врабац је толико исполитизован филм испод површине да је то гадљиво...
Неколико пута се напомиње шта ће рећи предсједник Русије када служба прича између себе и од њега се прави тешки диктатор иако нико не помиње да је у питању Путин који је на задњим изборима у Русији добио 75 посто гласова,мало ли је?!А оно најстрашније од свега главни негативац излгеда као Путин прије 20 година.Браћо Амери читам вас као буквар...
Све у свему дегутанти амерички политички шит за циљану публику.:hvala:

Poslednja izmena:
61Qr75tn4kL._SY445_.jpg

Konačno da pogledam i ovo...Ne znam što je toliki hajp oko ovog, meni je s***...Bez obzira na gomilu super glumaca i možda dobru ideju iza scenarija...6/10

- - - - - - - - - -

A ima i tu neku ljigavu anti-rusku notu...Većina ljudi zna da nisam neki rusofil, čak naprotiv ali mi je ovde baš zaparalo uši i oči...:roll:

Red Sparrow (2018) 2/5
https://www.imdb.com/title/tt2873282/
Red-Sparrow-Movie.jpg

Филм прављен искључиво за америчку јавност гдје су добри момци (Американци и и ЦИА) а лоши момци (Руси).Познато? :D Почитано одавно.Иако се већ на почетку могло наслутити како ће то све да излгеда контао сам ајд можда буде некакав твист,не могу вјеровати да је баш толико предвидљиво кад оно прц Милојко.Ни секунде нису одступили од те постављене тезе добрих момака али све бих то могао и прогутати да није убачено толико фуј фраза да је то страшно.Пази само високи дјелатник руске службе безбједности оправдава себе зашто је постао кртица речима:Американци имају више индивидуалне слободе за разлику од нас,то су виши циљеви! :dash: Црвени врабац је толико исполитизован филм испод површине да је то гадљиво...
Неколико пута се напомиње шта ће рећи предсједник Русије када служба прича између себе и од њега се прави тешки диктатор иако нико не помиње да је у питању Путин који је на задњим изборима у Русији добио 75 посто гласова,мало ли је?!А оно најстрашније од свега главни негативац излгеда као Путин прије 20 година.Браћо Амери читам вас као буквар...
Све у свему дегутанти амерички политички шит за циљану публику.:hvala:
Gledah ga pre par meseci u bioskopu.
Slažem se sa poslednjom rečenicom iz tvog posta.

kako ti to nije bitno, iljadu puta da gledaš jedno te isto, sa beznačajnim i gotovo neprimetnim varijacijama

Pa bas je u tome umece, kad neko uspe da isprica istu ili slicnu pricu na drugaciji nacin.
To je ko kad gledas svaku novu adaptaciju Djen Ostin ili Sekspirovog komada koji vec znas napamet, pratis novu interpretaciju, aha, znaci moze i tako, vidi sta im je palo na pamet, kako su dobro skapirali muziku, itd.

Nema novih prica. Postoji odredjen broj dramskih zapleta (kad svedes radnju na srz) i razni nacini kombinovanja istih.
Bolje pogledaj film koji sam preporucila (ako se uopste secas o cemu pricamo) pa se javi.
Da budemo precizni ima 7 dramskih zapleta.
Svaki od njih može imati nekoliko podvarijanti, recimo dramski zaplet LJUBAVNI TROUGAO može imati podvarijantu a) ljubavni trougao između jednog muškarca i dve žene i podvarijantu b) ljubavni trougao između jedne žene i dva muškarca i tako redom....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back