Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čuvar plaže u zimskom periodu.

Nešto iz domaće radinosti. Film sam po sebi ne ostavlja utisak, ali je Bata Stojkovic je još jednom izdominirao. On je tangenta koja drži konce ovog filma i izvlači prosek. Ako ništa drugo vredi pogledati zbog njega. Inace, to je ujedno i jedna od lošijih uloga Irfana Mensura koji je i sam to istakao u jednom intervju. Ocena 5/10

220px-Bloodsucking_Bastards_Poster.jpg

Simpaticna horor komedija.Nista specijalno,ali moze da se prekrati vreme.Ocena 6/10

preview.jpg

Ne mogu da ga uporedim sa originalom.Nije strasan.Od previse efekata deluje kao deciji,family movie ;) Sve je pretrpano,nema jeze....6/10

Towering_Inferno.gif

Fenomenalan stari.Odlicna gluma,odlicna ekipa. 10/10

Jurassic World (2015)
http://www.imdb.com/title/tt0369610/

Izbegavam trailere i informacije, medjutim video sam jednom prilikom deo na 30-ak sekundi i ocekivao sam od ovoga nesto "ozbiljnije", ne toliko decije. Ali valjda sam i trebao da ocekujem slican film kao prethodnicima.. Poslednje sto sam gledao sa dinosaurusima da mi je ostalo u malo boljem secanju po mom ukusu je bila Godzila hah (ali ne ona metalna od pre godinu/dve, nikako..).

WR - Misterije organizma (1971)

title-mysteries-of-fthe-organism-PDVD_012.jpg

Posvecen uspomeni na licnost i djelo njemackog socijalnog psihiloga Vilhelma Rajha (cijim teorijama je
Makavejev bio fasciniran), ovaj film slijedi Rajhov americki trag i pokusava rekonstruisati posljednje dane njegovog zivota.
(Rajh je, izmedju ostalog, napisao knjige Funkcija orgazma, Kosmicka superpozicija, Masovna psihologija fasizma, Analiza karaktera, itd.)

Najcuvenije djelo Dusana Makavejeva cija analiza cini osnovu mnogih knjiga o svjetskom filmu sedamdesetih godina
proslog vijeka, nazalost nikada nije bilo javno (komercijalno) prikazano u bivsoj Jugoslaviji.

organism.jpg

Ovaj film "govori o tome zasto je borba protiv slobode misli ujedno i borba protiv slobode ljubavi, te obratno,
ali u okviru iste tendencije, u kojoj mjeri oslobodjenje potisnutog erosa moze i mora biti nuzni preduslov pravog
duhovnog oslobodjenja, onoga sto ce ukinuti situaciju u kojoj interesi dominacije i izrabljivanja namecu covjeku
tu mjeru represije da ona dospijeva do stupnja na kome ocajava i reprodukuje te interese."

Odlican clanak i analiza u "Pulsu", koga zanima.

Posvecen uspomeni na licnost i djelo njemackog socijalnog psihiloga Vilhelma Rajha (cijim teorijama je
Makavejev bio fasciniran), ovaj film slijedi Rajhov americki trag i pokusava rekonstruisati posljednje dane njegovog zivota.
(Rajh je, izmedju ostalog, napisao knjige Funkcija orgazma, Kosmicka superpozicija, Masovna psihologija fasizma, Analiza karaktera, itd.)

Najcuvenije djelo Dusana Makavejeva cija analiza cini osnovu mnogih knjiga o svjetskom filmu sedamdesetih godina
proslog vijeka, nazalost nikada nije bilo javno (komercijalno) prikazano u bivsoj Jugoslaviji.

organism.jpg

Ovaj film "govori o tome zasto je borba protiv slobode misli ujedno i borba protiv slobode ljubavi, te obratno,
ali u okviru iste tendencije, u kojoj mjeri oslobodjenje potisnutog erosa moze i mora biti nuzni preduslov pravog
duhovnog oslobodjenja, onoga sto ce ukinuti situaciju u kojoj interesi dominacije i izrabljivanja namecu covjeku
tu mjeru represije da ona dospijeva do stupnja na kome ocajava i reprodukuje te interese."

Sto rece Milena Dravic: ****** se ljudi, ****** se

organism.jpg

Ovaj film mi je totalno van vremena.Pre par meseci je bio clanak u nekim dnevnim novinama o 10-ak zabranjenih filmova u bivsoj Jugoslaviji i on je,naravno,bio na listi.

Ovaj film mi je totalno van vremena.Pre par meseci je bio clanak u nekim dnevnim novinama o 10-ak zabranjenih filmova u bivsoj Jugoslaviji i on je,naravno,bio na listi.

Jel si gledala? Ako nisi pogledaj, mislim jeste malo cudan i morbidan, ali neki segmenti ideje gore pomenutog sociologa stvarno nisu losi. Inace, ja nikad nisam gotivio Milenu Dravic, ali za ovaj film bih je pohvalio.

Jel si gledala? Ako nisi pogledaj, mislim jeste malo cudan i morbidan, ali neki segmenti ideje gore pomenutog sociologa stvarno nisu losi. Inace, ja nikad nisam gotivio Milenu Dravic, ali za ovaj film bih je pohvalio.

Naravno da sam gledala.Posle clanka o kome sam pisala,odmah sam ga skinula.Zato i kazem da je van vremena.Uopste se nisam nadala takvom filmu.U pocetku mi je bio cudan,ali kako je odmicalo vreme,skroz me je uvukao u pricu.Mislim da se shvati skroz tek kasnije,kada malo razmislis o njemu.

Naravno da sam gledala.Posle clanka o kome sam pisala,odmah sam ga skinula.Zato i kazem da je van vremena.Uopste se nisam nadala takvom filmu.U pocetku mi je bio cudan,ali kako je odmicalo vreme,skroz me je uvukao u pricu.Mislim da se shvati skroz tek kasnije,kada malo razmislis o njemu.

Da. Nekako tako čudan i nesvakidasnji. U svakom slučaju baš ostavlja utisak.

The Spirit of the Beehive (1973)

MV5BMTIzNjYwMTUzMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNTE4MDQzMQ@@._V1__SX1758_SY967_.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0070040/

Sjecam se da sam gledajuci film El Sur (Jug) bila jako blizu suza nekoliko puta.
Omadjijana filmom i Ericeovim poetsko vizualnim stilom koji ostavljaja dubok trag u dusi,
napravila sam mentalnu zabiljesku da moram pogledati sve njegovo sto se vidjeti moze.
Nazalost, nema toga puno, ali ono sto ima je vise nego fascinantno.

The Spirit of the Beehive je dosao na red jutos, ranom zorom - najbolji moguci lijek za nesanicu.

Duh kosnice je smjesten tamo negdje u ravnici Kastilje, "once upon a time..." u malom, izoliranom selu, po zavrsetku civilnog rata u Spaniji.
No, nije ovaj film koncentrisan toliko na prikaz istorijske slike tog vremena, iako Erice veoma vjesto u cjelokupnu sliku
uklapa i pricu o spanskom ratu i smjeni poretka.
Ono sto dah oduzima je poetican nacin na koji Erice pripovjeda njegovu filmsku poemu (a ovaj film jeste poema)
o ljubavi i(li) nedostatku iste, o slobodi (ali i otudjenosti), odnosu iluzije i zbilje, o spoznajama i (ne)spokoju covjeka, "all through
the eyes of one little girl".

I u ovom filmu se reziser bavi porodicnim odnosima, i u ovom filmu protagonisti (ovo se odnosi na oca i majku) rijetko razgovaraju,
introvernti su, izolirani...eskapizam (i zadovoljstvo) pronalaze u stvarima koje bi se mogle nazvati "metaforickom abstrakcijom" -
oceva metafizicka opsesija pcelama (hence the beehive in the title, ali i kosnica* koja simbolizuje puno vise),
majcina, do kraja filma nerazjasnjena, pisma "ljubavniku" kojeg je progutao vihor rata.
Ali ono sto se desava izmedju dvije sestre, mladje Ane i starije Izabel, cini srz ovog filma.
Velika i krasna prica, ispricana kroz jednu manju, djetinju i naoko marginalnu pricu...

7.png
8.png
very-last.png

"Everyone has the capacity to create and recreate within them. And a film doesn’t exist unless it is seen—if there are no eyes to look at the images, the images don’t exist.
When I’ve finished a film, it’s no longer mine—it belongs to the people. I’m nothing more than an intermediary in the process."
—Victor Erice

Da, ovaj film pripada meni, vama... svima koji ga zele pogledati (gledanja je definitivno vrijedan).
A u mojoj glavi ostace zauvijek slike zutih carapa, pcela, pruge i voza, pustosi ravnice...zidova one kuce in the middle of nowhere,
i bunara (simbolike njegove)...
("Sok od zove, sok od zove, ko je na bunaru..." - "otvorena" i zadnja pjesma DJ.)

*"The beehive is the film’s totem of a troubled Spanish society, in Marvin D’Lugo’s words, “a symbol of a social order which, while superficially unified, is nevertheless marked by a radical isolation of each of its members from one another.”
Such, argues Erice, has been the deep psychological cost of the Civil War and its following decades of repression….
In Fernando’s [the father] sleepy Castilian village, the only excitement is stirred by the movies, a fantasy realm to which the villagers devote themselves, desperate for an imaginative alternative to the dry routine of their days….
For Fernando’s daughter, Ana (Ana Torrent), the film erupts from the screen, shattering the smooth surface of her days, and tossing her into a series of mystical adventures and hallucinations which offer themselves as a kaleidoscope of exciting, incredible alternatives to the dull mental regimentation of Francoism.
Now surreal, unmoored, and odd, The Spirit of the Beehive careers from one strange vision to another, the fantasies of Ana and her circle always in contrast to the spirit of the beehive."

The Fallen Idol (1948)

http://www.imdb.com/title/tt0040338/

režija: Carol Reed (the third man, oliver - oskar za najbolju režiju, the running man, night train to munich...)
žanr: drama/misterija
uloge: Ralph Richardson, Bobby Henrey, Sonia Dresdel, Michele Morgan.

2vuwzs4.jpg

Snimljen godinu dana pre trećeg čoveka, ovaj film je nekako ostao u zapećku, iako je po sredi sasvim solidna priča, hičkokovskog manira.
Radnja se odvija u francuskoj ambasadi u Londonu i prati mali spektar likova:
Filipa, mladog i nestašnog ambasadorevog sina, koji, kao i svako dete, uživa da pravi nestašluke,
Mekgregora - njegovu zmiju i kućnog ljubimca, gospodina Bejnsa - batlera i najboljeg Filipovog prijatelja,
gospođu Bejns - negativno portretisanu ženu i, kao njenu suprotnost - Džuli, mladu daktilografkinju.

Pošto ambasador ode na put i ostavi sina pod nadzorom svog batlera i njegove efikasne žene, čitav niz stvari otpočinje da se događa.
Prijatelji usamnjenog dečaka su samo Mekgregor i ljubazan Bejns, a svima je zajedničko to da žele da pobegnu od gospođe Bejns.
Naravno, to ne bi bilo to, da se u priču ne uplete i lepa daktilografkinja, Bejnsova tajna ljubav.
Dete je očevidac svega, laži i izgovorenih tajni, svedok skrivenih susreta, i svađa, no, iako to potpuno baš i ne shvata, ipak je svestan posledica što bi mogle uslediti.
Jedne noći, nakon što gospođa Bejns padne i pogine, čitava situacija doživljava kulminaciju, a Bejns i Džuli, ispredaju priču od laži,
uključujući u njih i dečaka, koji zbunjen, ali voljan da pomogne, nastavlja da ih nehotice odvlači dublje u ponor...

Simpatičan film. Uživao sam gledajući ga. Pristojno podeljene uloge, a mali Bobi Henri je jako dobro odradio svoj posao.
Uvek postoji opasnost odabrati loše dete-glumca, pogotovo ako je na njemu da iznese čitav film. No, klinja je bio, iako podosta iritantan (kako mu uloga i nalaže), ipak dovoljno uverljiv i prirodan.

Preporuka za ljubitelje lakih drama sa elementima misterije, tipa: hičkokove rebeke, paradinovog slučaja, senke sumnje...

7 points from calavera

Poslednja izmena:
the-running-man-movie-poster-1987-1020469538.jpg
Odličan stari, koji me je kao dete prilično plašio :) Švarci u naponu snage, rastura( ima i neke čuvene replike tipa ''give you a lift'' :lol: ) , još uvek ima onaj nemački naglasak:mrgreen: I ostali glumci su super tipa Jafet Koto, Marija Alonso, Ričard Doson, Džes Ventura...Slika sumornu sliku borbe za opstanak u bolesno tehnologizovanom svetu...Još samo dve godine do datuma opisanog u priči Ričarda Bačmana iliti Stivena Kinga... :per: 10/10
Official-poster-for-Wall-Street-1987.jpg
Još jedan Stounov, koji posle ''Voda'' opisuje gotovo jednako brutalnu ''cut throat'' borbu na tržištu novca i rađanje bolesnog, izopačenog sloja ljudi, prodavaca i kupaca ničega, magle, koji je i danas popularan, u redovima narodnih masa, onih koji bi zbog pohlepe prodali rođenu majku ili oca...Brilijatno opisan ''finansijski terorizam'' i razbojništva kojih smo mi bili svedoci poslednjih 20 godina, kupovanje firmi i gašenje istih, radi maksimizacije profita, bez obzira na ljude koji tamo rade, njihove porodice i uopšte čitavo društvo kome se nameće ovaj predatorski model ponašanja...Glumačka ekipa rastura, i otac i sin Šin, teško je reći ko je bolji mada mi je za nijansu bolji Martin koji je iskusno odradio, Čarli je odličan ali se vidi da je još uvek ''zvezda u nastajanju'', brilijantni Majkl Daglas, kome je ovo možda i najbolja uloga ikada, Hal Holbruk, Džejms Karen, Deril Hana, odlična kao prototip žene, kojoj je novac sve, navodno kulturno sofisticirane, a u stvari ''profitne ajkule'', još jedan model ponašanja široko zastupljen danas.Tema liči na ''Vuka sa Vol strita'' ali sa mnogo više opuštenosti osamdesetih, tako da može da se uživa u muzici, scenografiji a da se ne bude izložen stalnim napadima vizuelno audio prirode kao u pomenutom...Film koji može da se gleda više puta za redom, što je retkost...10/10

http://www.imdb.com/title/tt2965466/
Last Shift (2014)

Sta znam, film generalno mi nije najbolji medjutim jezive scene i prepadi su na mestu tako da zbog toga, zajedno sa glumicom :zper: meni ovo dodje kao solidan 6.5/10 horor. Da je prica i scene malo bolje bilo bi mozda 7.

http://www.imdb.com/title/tt2091478/?ref_=fn_al_tt_1
Air (2015)

Nikad nisam gotivio Normala Reedusa pa cak ni u Walking Dead seriji, ali ga malo izvukao bar iz moje perketive ovaj Djimon. Nije za one koji vole desavanja konstantno ali je okej SCI-FI film. Malo monoton, druga polovina filma od koje sam ocekivao malo vise razocarala je cak i u onim trenucima kad je bilo malo napeto sta ce se desiti 5.5/10

http://www.imdb.com/title/tt2436386/
Project Almanac (2015)

Again, dobra naucna fantastika, dobri efekti i produkcija. Prica je malo traljava ali poenta filma je na mestu, bar kako sam ga ja skapirao na kraju. Od ovih novijih verovatno i jedan od boljih. Vise je zabavnije naravi nego ono..ozbiljna naucna fantastika gde se bas uzivis i ocekujes nesto sto bi te ostavilo bez daha. Nikad video vecinu ovih glumaca a sasvim okej odradjeno 6/10

http://www.imdb.com/title/tt0230600/
The Others (2001)

Kuca, groblje..dosta poznato kako se odvija, iako nije bas ocigledno opet se svodi na isto. Nisam se razocarao niti zalim sto sam ga odgledao, verovatno 6/10

The Rose Tattoo (1955)
http://www.imdb.com/title/tt0048563/

1565oao.jpg

režija: Daniel Mann (butterfield 8, come back little sheba)
žanr: drama/komedija
uloge: Anna Magnani, Burt Lancaster, Marisa Pavan

Film rađen po drami Tenesija Vilijamsa. Kada je Vilijams pisao dramu želeo je da upravo Ana Magnani oživi Serafinin lik i na pozorišnim daskama, ali pošto je ona bila nesigurna u svoje znanje engleskog, odlučila je da odbije ulogu, koju je kasnije dobila Morin Staplton (Reds, Interiors, Airport I). No, nekoliko godina kasnije rešava da prihvati ponudu i oživi Serafinin lik na velikom platnu, za šta je dobila i svog prvog i jedinog oskara (iako se nije pojavila na svečanoj dodeli).

Radnja se odvija u Luizijani (nekakav italijansko-američki kvart) i prati jedan disharmoničan dan u životu majke i ćerke. Serafina de la Rosa je sicilijanska udovica, koja gaji kakvu vrstu idolopoklonstva prema svom pokojnom mužu, koga naziva baronom i jedinom ružom što je pripadala samo njoj i nikom drugom. Ta mala iluzija je održava u daljem životarenju, dok odjednom, nakon tri godine izlolacije koju je presedela u kući, nenaviknuta na dnevno svetlo i ljude, saznaje da je njena ruža imala dugu ljubavnu vezu sa hostesom iz obližnjeg bara. Nevoljna da poveruje u ljudske abrove, ona se suprotstavlja svima, da bi pokušala da održi preživelim uverenja, ali negde duboko u sebi ona zna da je njen pokojni baron, onaj koji je zapravo prevozio nešto ispod banana i poginuo nečasnom smrću... bio muškarac ciganske i avanturističke naravi. Naravno, za vreme tog unutrašnjeg sukoba, njena ćerka maturantkinja u kuću dovodi mladića, pa još, povr' svega - mornara. Naravno, ni to nije sve, jer od druge polovine filma na scenu stupa Alvaro (Lankaster). Kako Serafina kaže - čovek s telom njenog muža, a s licem klovna, koji takođe, prevozi banane (ali ništa ispod banana).

Iako film ima sjajnih momenata i uspelog spoja dramatike i humora, ipak, moram da priznam, da sam očekivao više. Stiče se utisak da su neki delovi ofrlje odrađeni, a likovi nedovršeni. Ne znam da li je to posledica prerade dramskog teksta, il' nešto drugo, ali evidentno je da su neke scene verovatno rezane u montaži, te izbacivane, a onda one preostale kalemljene na druge, pa kao posledica toga je (ponegde) prisutna nedoslednost u radnji i ponašanju likova. (tipa: ćerka se posvađa sa kevom, pre nego ode na maturu i kaže joj da je odvratna. Pošto se ćerka sa mornarom vrati sa maturske zabave, nalazi majku zapuštenu i obamrlu, te joj na to kaže - kevo, zar nisi obećala da ćeš se srediti? A o pomenu tog ili bilo kakvog drugog obećanja u predmaturskoj sceni nije bilo ni reči, naprotiv, zamalo da ispadne belaj.)

Najveći minus filmu, pored ovog što sam gore naveo, je Lankaster. Skoro u svim filmovima u kojima sam ga gledao bio je iskarikiran i teatralan (ovde je, uglavnom, ponovio ulogu iz the rainmakera - zapravo, mislim da su filmovi uporedo snimani... ), tako da, ljud-gledalac ne može, a da se ne zapita, da li čika Lankaster glumi retardiranog lika, jer u scenariju tako piše ili samo sebi daje previše oduška.

U Rainmakeru ta teatralnost nije previše smetala, jer je i ostala ekipa skakutala po baricama, predvođena Ketrin Hepbern (koju inače volem) u šestoj deceniji života, koja je delovala kao mentalno poremećena Doroti iz Oza. No, ajde i to... Taj film mi je drag. Nekako je celina, svi su veseli, na kraju srećni, pa je lepo. The Rose Tattoo je spoj nespojivog. Smatram da su u Lankasteru odabrali najmanje pogodnog partnera za genijalnu Annu Magnani (sukob prirodnog i veštačkog). Kakva je to glumičina bila! Nema pogreške ako se kaže da je ona junački i na svojoj grbači izvukla film.

Sve u svemu, drago mi je da sam ga overio, ponajviše zbog gospođe Magnani, iako ovo nije jedan od njenih najboljih filmova, niti boljih Tenesijevih drama (ako je suditi po ovoj adaptaciji).
Dosta neiskorišćenog potencijala.

sedmica

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back