zxcvb
Aktivan član
- Poruka
- 1.275
ne znam, meni je bio zabavan, a prica se mora uzeti zdravo za gotovo 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

ne znam, meni je bio zabavan, a prica se mora uzeti zdravo za gotovo![]()

Došao sam do zaključka da je naša (srb) kinematografija poprilično siromašna. Daklem, ne samo od dveiljaditih na ovomo, nego bre od tita pa do miloševića, sve je to nekako identično, nema pečata autorskog, dosadnjikavo i praznjikavo.
Naravno, ukoliko sagledamo ovaj balkanski basen, ipak se srbadija izdvaja kao golema planina nad ostalim fićfirićima, ali to je više iz razloga tog što su oni tek katastrofalni, a ne zato što smo mi kao velika kinematografija. Daklem, ne govorim o ovim post5oktobarskim filmovima, koji su (osim nekolicine) zreli za spaljivanje i to bez da se čoek osvrne, već o onim iz 60,70,80ih, pa i 90ih. Istina, ima režisera čije bi filmove prikazao i nebalkancu, ali premalo. Nekako čini mi se da ovaj prostor ne može da proizvede Bergmana ili ne daj bože Tarkovskog. Usko bre, i ovi šatro praškoškolci su isti, bljutavi i dosadni, bave se "malim" ljudima i ispraznom pričom, starinskim režiranjem i patetičnim završecima.
Dakle, osim Kusturice, Saša Petrović je imao par solidnih pokušaja, ali daleko od toga da se radi o ne znam kakvom režiseru, to je pokazao kada je skupio muda pa režirao Bulgakova (kako se toga sjetio veze nemam, jer to ni Kjubrik ne bi izveo (daklem nijedan ikad živ režiser)), od njega bi strancu neznancu pustio "Tri" i možda onaj prehvaljeni "pera skupljač", da ne govorim o njegovim promašajima s početka karijere koje ne bi pustio ni neprijatelju, Žika Pavlović ima neke tik prosečne filmove - "zaseda", "kad budem mrtav i bjeo", "neprijatelj", "buđenje pacova", "povratak", sve su to duboko društveno inkriminisani filmovi, dakle daleko od bilo kakvog ozbiljnog filma, više je to pljuc na vlast, pljuc na masu, ali toliko providno i bez ikakve dublje pozadine. Dalje, Rakonjac, ne znam, ima par solidnih - "zazidani" koji mu je najbolji, preko "divljeg semena" koji je u najmanju ruku sirov i nedoteran u svakom estetskom smislu, i na kraju "nemirni" koji su isto neispričana priča, dakle loše, "pre istine" je isto film koji je želeo da svojim ritmom i načinom vođenja priče 'teo da parira svom vremenu, ali daleko da to ima nekog smisla.
Mića Popović je uslikao "delije", to nije toliko loš film, ostali su mu loši, baš, roj bi i mogao da prođe, ali burduš, hasanaginica, njet.
Šijan je imao uspeha, ali imao je takav scenarijski podložak da nije mogao da omane, i daleko od toga da se radi o nekakvom velikom autoru, jer on prvo i prvo nije autor. Ja da sam uzeo da snimam film po tekstu Duška i da mi glume onakvi glumci, pa ne bih mogao loš film da napravim nema leba. Daklem, kad je radio po tekstovima proverenog majstora išlo je nekako. Dobro, "idiot" mu nije loš, ali jopet tu nema nikakvog njegovog pečata, tu je bata pojeo film, kao i seka, daklem on otpada.
Marković je najveće ime iz tog perioda kasnih 70ih i 80ih. "variola", "specijalno vaspitanje", "već viđeno", "sabirnjak", ima tu kvaliteta, pogotovo u Varioli koju bih prikazao svakom nebalkanoidu bez problema. E sad - Paskaljević, patetični smarator., iako volem neke njegove rane radove, daleko od toga da ga cenim kao velikog autora, jer to nije, a i vreme pokazuje da je on mogao da stvara samo prodavajući patetična i melodramatična pljuskava sranjca, ali ebga kada dvaes puta napraviš isti čorbuljak provale te. "varljivo leto" - solidno, mada u duhu naše sredine precenjeno; "čuvar plaže" - za mene najbolji njegov film; "pas i vozovi" - vrh predvidivosti i gluposti, jes životinja pokidala, ali svejedno loše; "bure baruta" - ima tu kvaliteta, ali isto, previše politički inovlivirano i predvidivo i neumetnički u svakom smislu (iako verovatno film sa najbogatijom glumačkom postavom ikada u nas); Živko Nikolić, ako se uopšte može smatrati srb u pravom smislu, jer je čoek pre svega (čitaj uvek) govorio o montecrncima: kod njega se prepoznaje autorski pečat, i volem ga u neku ruku, ali se isto tako sveo u banalnu i plitku metaforu vlastite grude bez ikakve pretenzije na bilo kakvu višu "Umetničku" silu. Gledo sam mu sve igrane filmove, i svi su na sličnoj talasnoj dužini. Beštije su mi se posedbno dojmile, jer imaju prizvuk nastranog i vanjskog, dakle valjaju.
.) Uglavnom moglo bi se reći da našim filmskim stvaraocima, kao i književnim naprosto nedostaje mašte i hrabrosti.Što je delimično posledica višedecenijske obezduhovljenosti u svetu umetnosti na našim prostorima.Delimično političkoj indoktrinaciji širokih narodnih masa koje bi dočekale na nož svaki hrabriji pokušaj, kao i odsustvu ozbiljne nezavisne produkcije to jest prevelike zavisnosti od državnog budžeta, koji je uvek bio tanak u odnosu na privatnu produkciju.Veoma lep summa summarum osvrt na našu kinematografiju.(Ovih dana povremeno gledam Pink film, na kojem se vrte domaći filmovi, pa mi je materija o kojoj pišeš bolno jasna i pitam se kako sam uopšte mogao da gledam te stvari kao klinac.A da.Bio sam klinac..) Uglavnom moglo bi se reći da našim filmskim stvaraocima, kao i književnim naprosto nedostaje mašte i hrabrosti.Što je delimično posledica višedecenijske obezduhovljenosti u svetu umetnosti na našim prostorima.Delimično političkoj indoktrinaciji širokih narodnih masa koje bi dočekale na nož svaki hrabriji pokušaj, kao i odsustvu ozbiljne nezavisne produkcije to jest prevelike zavisnosti od državnog budžeta, koji je uvek bio tanak u odnosu na privatnu produkciju.
U takvim okolnostima i spomenuti Tarkovski i Bergman bi postali apatični ljudi koji stvaraju dela lišena duše ili zanatski režiseri i scenaristi.
O filmovima posle 2000. je izlišno i govoriti, tako da nećemo govoriti o njima.
Srpskoj kinematografiji naprosto nedostaje malo svežih ideja, kao i snažnih producentskih kuća koje se usuđuju da pruže mogućnost za stvaranje nečeg drugačijeg za javnost a da to nisu sigurice kao Zona Zamfirova ili ideološki korektni filmovi kao Šišanje i Parada.
Zbog toga se divim Italijanima i Špancima.I kad nemaju love i kad su okruženi publikom koja nije naklona, stvaraju remek dela.Nisam spomenuo Francuze jer su postali gori od Holivuda - hiperprodukcija besmislenosti, ali na jeftin način.Holivud barem uloži neki ozbiljniji novac pa i neka truljadina od filma prođe.
Ti filmovi samim svojim postojanjem su nekorektni.
Hteo sam nešta da napišem o ta dva uslovno rečeno "filma", ali naprosto ne znam šta da kažem...
Sticajem oklonosti sino' u nekom društvu ponovo odgledah
Angst aka Fear (1983)
http://www.imdb.com/title/tt0165623/
Krimi/drama
Austrijski
Naravno, bio mi je grozan kao i prvi put kada sam ga gledao......
Ko može uživati u ovakovom filmu?
Što se tehničke strane tiče, režija, gluma, montaža, sve je to ok imajući u vidu pre koliko godina je snimljen....
Patološkog ubicu posle odslužene zatvorske kazne puštaju na slobodu. On provaljuje u nasumičnu kuću i tamo ubija troje nedužnih ljudi.
ocena:3/5 samo daleko od toga da je za svačiji ukus.......
Get Low (2009)
http://www.imdb.com/title/tt1194263/
Drama
Matori osobenjak želi da napravi svoju sahranu dok je još živi i da na nju pozove sve lokalne stanovnike. Angažuje lokalnu pogrebnu kompaniju da organizuje ceo spektakl.....
Lepo skockan film.
Ocena> skoro 4/5
Po mom mišljenju to nije horor, već drama o duševno bolesnom čoveku i greške u društvenom uređenju gde je takav čovek pušten na slobodu.I Angst nije krimi/drama - već hororac, čist krvoločni film strave i žasua. dakle mani imdb i pogledaj film za promenu.
Kraftidioten-In Order of Disappearance.(2014)
http://www.imdb.com/title/tt2675914/
Skandinavski.
Akcioni sa elementima komedije.
Ocu ubijaju sina, a policija mu saopštava da nije reč o ubistvu već da je bio narkoman i da se predozirao (u šta otac ne može da poveruje). Rešava da izvrši samoubistvo, a onda se predomišlja i rešava da istraži ko stoji iza ubistva njegovog sina i da se osveti. Ispostavlja se da je sin žrtva trgovine drogom i u priču bivaju uvučena Skandinavska i Srpska mafija.....
Simpatičan filmić.
ocena:skoro 4/5
Preporuka.
.