Jagten
http://www.imdb.com/title/tt2106476/?ref_=fn_al_tt_1
Kada film dolazi iz Danske i kada je glavni glumac, jedan od najboljih u Evropi, Mads Mikelsen, sve osim vrhunskog filma, bilo bi razočarenje. Takvim stavom sam prišao filmu, i pored visokih standarda koje postavljam svakom, a naročito danskom filmu, bio sam oduševljen, jer je reč o pravoj poslastici za sve filmske entuzijaste.
Pored glavne teme, kroz film provejava i nekoliko pratećih, koje pokazuju apsurd momenta u kome živimo. Centralna tema je, dakle, nepravedna i potpuno samovoljna optužba protiv jednog nesrećnog čoveka, da je perverznjak, odnosno da je pokzivao polni organ deci u jednom vrtiću, u kome je bio zaposlen. Pedofilija, je naravno, jedna opasna I odvratna pojava, protiv koje društvo treba da koristi sve moguće mehanizme, da deluje preventivno, efikasno I precizno. Međutim, kod optužbi ove vrste, koje čoveka obeležavaju za ceo život, mora se biti dodatno oprezan, jer kada jednom nekoga obeležimo kao takvog, bez obzira na netačnost tih podataka, kao I sudsku odluku, on ostaje trajno hendikepiran, markiran, odbačen I bez nekog izgleda za društvenu rehabilitaciju.
Film prikazuje kako jedno dete, koje zapostavljeno od roditelja, usled nedostatka ljubavi I brige, snagom svoje mašte, I reči koje čuje od drugih, može da napravi konstrukciju od koje se diže kosa na glavi. Dakle, koren ove dečje izmišljotine je u tome što na dete niko nije obraćao pažnju, osim, upravo, nesrećnika koji je kasnije I optužen. Ona ga u svom imaginarnom svetu mašte, doživljava kao svog princa zaštitnika, te, razvija tipične, dečje simpatije, koje u ovom slučaju, zahvaljujući reakciji brižne, ali ne baš najpametnije direktorke, postaju noćna mora za sve. Ustvari, ta direktorka, iako ima najbolje namere je jako glupa I površna žena, a ljudska glupoća je zločin koji se često fatalno završava. Ona diže vrtić na noge, obaveštava vlasti, I kurtu I murtu, I tako počinje košmar glavnog junaka. Potom se diže fama da nije ova devojčica jedina koja trpi zlostavljanje, pa se javljaju razni uplašeni roditelji sa teorijama bez ikakvog razumnog osnova. Za to vreme Lukas (Mads) trpi prve posledice ove ogavne optužbe. Prijatelji ga polako napuštaju, vlasnik radnje mu ne dozvoljava da kupuje, nova devojka pod uticajem ostalih počinje da sumnja, policija počinje da ga ispituje, I na taj način dolazi do jedne sveukupne društvene ekskomunikacije nesrećnog čoveka.
Na sudu biva oslobođen zbog nedostatka dokaza, ali znamo da ta konstrukcija nikog ne može da opere u društvu, naročito kod ovakvih vrsta optužbi. Prijatelj, čija ćerka je I zakuvala stvar, počinje da mu veruje, simboličnim odnošenjem ručka na badnji dan I stvari počinju da se popravljaju, ali da li će ikad više biti isto?
Za, sam kraj imam neke nedoumice, pa ako neko ima teoriju o pucnju, neka je iznese…