ГЛЕДАЈТЕ РТС 2 !!! Савремено тумачење српске историје: Балкански ратови 1912 - 2012

Konrad-19

Buduća legenda
Poruka
36.068
ТВ
РТС 1 РТС 2 РТС Сателит РТС Digital Фреквенције

22:28
Савремено тумачење српске историје: Балкански ратови 1912 - 2012.

У време када су се одиграли, Балкански ратови за српски народ представљали су увод у славу. Њих је изнела храброст покољења без протекције и патриотизам без одступнице.

Ослобађaње Старе и Јужне Србије, како се тада проносило, заокружило је у свести тадашње генерације завет предачког колена и државу Србију. Данас, сто година касније, њихова тековина су осуте границе и помен на јунаштво које постојаније живи у сећању појединаца, него у колективној свести његових потомака. Због чега?

Шта је остало наслеђе Балканских ратова у српском политичком простору данас? Да ли се променила визура српских историчара, каква је перцепција у светској историографији о Балканским ратовима? Да ли је историја претрпела ревизију? Шта су остала спорна и отворена питања која у јавном животу и сада изазивају антагонизме и кофликте?

Учесници емисије: проф. др Александар Растовић и мр Биљана Стојић из Историјског института САНУ, др Мирослав Свирчевић из Балканолошког института САНУ, др Миле Бјелајац из Института за новију историју.

Уредник: Невена Тодоровић

Редитељ: Катарина Рогић

Šteta što ovu emisiju ne gleda više ljudi večeras.

Па, ево окачена је горе, па ће сигурно неко да се закачи за њу...

Има и ова РТС-ова о Кумановској бици, неко рече да је добра, нисам је још одгледао:

Да, да, јутјуб је ћале, нема шта нема. Пре неки дан укуцам "Марш на Дрину" и изађе ми сва сила обрада, укључујући и онe од Shadows-a, Џонија Штулића и још триста неких чуда, али ова ми је супер - Марш на Дрину у Бечу (новогодишњи концерт, диригент Херберт вон Карајан). Свирају га за душу!

Baš ću da je pogledam, mada me taj tjube uvek odvede na neki red tube i bude neka druga bitka.

Па, прво одгледаш документарац, значи умориш се од интелектуалног напора, а и постанеш напет јер су озбиљне теме у питању, па се онда ослободиш напетости - искалиш се на питону.

au al se naježih sunce ti sad bi glasao i za Dveri :worth:

Кажи, брате! Како га цинцулирају, па га спусте, па појачају, а Херберт како диригује ноншалантно, како прате сваки његов покрет малог прста музиканти... А Хабзбурговци у сали плешћу ли плешћу у ритму :D

Да, да, јутјуб је ћале, нема шта нема. Пре неки дан укуцам "Марш на Дрину" и изађе ми сва сила обрада, укључујући и онe од Shadows-a, Џонија Штулића и још триста неких чуда, али ова ми је супер - Марш на Дрину у Бечу (новогодишњи концерт, диригент Херберт вон Карајан). Свирају га за душу!

To je montaža to što čuješ izvođeno je na Kolarcu

Кажи, брате! Како га цинцулирају, па га спусте, па појачају, а Херберт како диригује ноншалантно, како прате сваки његов покрет малог прста музиканти... А Хабзбурговци у сали плешћу ли плешћу у ритму :D

Nema šta, bukmarkovano u favorite kao i obe emisije.

To je montaža to što čuješ izvođeno je na Kolarcu

Ако је тако , одрадили су монтажу светски! На 2:15 је нешто што Швабо не може да одсвира... Мислим, да одсвира тако, за душу.

Back