Glasanje na poetsku temu ~ Izvor (rok 22. nov)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

lanavi

Aktivan član
Poruka
1.908
Dragi takmičari, glasači i posmatrači, vreme za predaju radova je isteklo ali vreme glasanja upravo počinje. Prispela su dva rada, što će usloviti i malo drugačiji sistem glasanja. Ovog puta ćete svoj glas dati samo jednoj pesmi koja vam se više dopada. To možete učiniti do 22-og novembra u 20 h, nakon čega će biti proglašen pobednik takmičenja.

Na temu Izvor pristigli su:

Rad pod rednim br.1

Vrelo života

Gde je taj osmeh sa malo srebra,
u zjeni biser što varnicom iskri,
gde je to vrelo ispod levog rebra,
što tiho žubori k'o potok bistri?

I topla vena, što pod dlanom huči,
obline glatke prepune jedrine,
gde je šapat što i sad mi zvuči,
ko kad majka tepa, čuvaj se sine?

Gde je korak laki ispod drvoreda,
topot grudi što košuljom šušti,
dok verni stražar varoš nadgleda,
i česmu kako žamori pa pljušti?

Taj tihi korak što brojim i sada,
senka što mi u snu ladovinu pravi,
ženstven miris mesečeva hlada,
gde je gorsko vrelo što zaborav plavi?

Gde su one kiše što niz lice puze,
kamena česma i žubor kako toči,
pesniku najslađa rima za suze,
gde su, o, gde su te plačne oči?

Rad pod rednim br.2:

PLAVA KAP

Širinu mojih prostora lako si prisvojio

Mir moj u haos emocija si pretvorio

Bojom njihovom svoje vidike si bojio

U plavoj kapi skrivenoj oboje potopio

Kakav si to paralelan univerzum stvorio

Slutio nisi da si se u jednom zarobio

Ne pali vatru kad duva često si govorio

Sam si je zapalio ali nisi sam sagorio

Čudesan treptaj osmeha ti nebo je otvorio

Isijan u pogledu poput zvezde se rodio

Zarobljene duše iz plave kapi oslobodio

Izvor nepresušni se probio žedne nas pojio...

Hvala svima. Izvolite!

Glasam za rad broj jedan. Obrazloženje:

Prvi rad ima lepu ukrštenu rimu, na neki način je dublja jer istiskuje pažljivo čitanje, tj. ne može se odmah razumeti šta je pesnik hteo reći. Dok u drugoj pesmi postoji takođe rima, samo što se koristi isti završetak reči u svakom stihu, što je opet zanimljivo jer vremenom se reči istroše, pa je teško kombinovati sve to u jednu celinu. Ali eto, recimo da su neke male nijanse pobedile da glasam za prvu pesmu. Svakako , druga pesma nije loša, dobra je, samo ne bolja od prve. =)

Песма број 1.

Подсећа ме на изворе подно Велебита, на љепотицу Зрмању и Крупу, њену најбољу другарицу.
Зрмања ми се у снове јавила пре неки дан, каже, тешко живи под туђинском влашћу, сваки дан јој је борба и мука. Велебит јој даје снагу да истраје до слободе,јер је је поносно, строго и пркосно, са небеске висине, гледа и бодри. Крупа се за њих, моли сваки дан, ни Крка у молитвама не заостаје, док Динара кличе слободи која ће доћи...

Јел забрањено написати да је једна од ове 2 песме, стихоклепија?

Некако би ми приличила, да је видим као слоган на улазу у неки тржни центар или на згради ТВ Пинк...
Kad bi to napiso-svi bi rekli da si bezobrazan!:manikir:

Јел забрањено написати да је једна од ове 2 песме, стихоклепија?

Некако би ми приличила, да је видим као слоган на улазу у неки тржни центар или на згради ТВ Пинк...

Naravno, od tebe se ne očekuje da budeš pristojan prema autoru pesme, jer znaš ko je, tvoj pajtaš objavio pa ste krenuli djonom oba....
Zamoliću TABA da autora oslobodi daljeg vredjanja i pesmu obriše, sramota nek je i moderatore. Lud i dobar dva brata rodjena, koga zanima šminkanje mrtvaca - neka piše!!!

Naravno, od tebe se ne očekuje da budeš pristojan prema autoru pesme, jer znaš ko je, tvoj pajtaš objavio pa ste krenuli djonom oba....
Zamoliću TABA da autora oslobodi daljeg vredjanja i pesmu obriše, sramota nek je i moderatore. Lud i dobar dva brata rodjena, koga zanima šminkanje mrtvaca - neka piše!!!

Госпођо Десанка Максимовић, појма немам о томе ко је писац друге песме. За прву још и нагађам, али за другу заиста немам представу.
То је моје виђење и став. У чему је проблем? Нисам вређао аутора, него изнео критику према песми, то је сасвим друга ствар. Не замењуј тезе јевтиним патетичним наступима.

Svašta...I malo dete bi videlo da sam blefirao...:(
Bio sam uveren da ovde navraćaju samo inteligentni,koje književnost interesuje...
Kako bih ja mogao znati ko je šta pisao?
Baš svašta...
Jedino je pisano u prvom licu ženske jednine i zar nije razumljivo da navijam za
pesnikinju,a ne za pesnika?
Izgleda da nije...:roll:

Poslednja izmena:
Гласам за први предлог.
Претпостављам да је ово ''зјени'' на ијекавици због броја слогова? :). Остатак песме је на екавици, па ми је упало у очи.
(Немам ништа против једног или другог, само волим доследност).

Glasam za prvi predlog.

Гласам за први предлог.
Претпостављам да је ово ''зјени'' на ијекавици због броја слогова? :). Остатак песме је на екавици, па ми је упало у очи.
(Немам ништа против једног или другог, само волим доследност).

Naravno da je zbog broja slogova, reč "zeni" ima sedam slogova, a ijekavska verzija "zjeni" dva. :lol:

Zašto si tolika kmeka, zašto sve shvataš ozbiljno?
Polako ljudi, nije glasanje za narodnu skupštinu, koja je poenta takmičenja ako će uvek neko da kmeči i gubi živce?

Zašto si tolika kmeka, zašto sve shvataš ozbiljno?
Polako ljudi, nije glasanje za narodnu skupštinu, koja je poenta takmičenja ako će uvek neko da kmeči i gubi živce?

Значи, први пут сам се укључио у ово гласање, први пут прочитао песме с конкурса. Представу нисам имао ко је писао другу песму, и само сам био искрен, не вређајући аутора, него критикујући песму јер је прва песма по мом доживљају поезије, 5 нивоа изнад друге. И, жена ме нападе, као да је нешто лично, као да сам се ја са Драгољубом договорио око тога, а понављам, појма о аутору нисам имао.Човече, нисам знао, да то, дотле може да иде.

DOSTA!

Vec sam jednom brisala ali ovo ostavljam da se vidi koliko daleko moze da ide. Obe strane preteruju i bespotrebno dizu tenziju i ni od cega prave magarca, a ponajvise od ostalih koji ovo gledaju i prinudjeni su da trpe.
Dakle, svaki naredni pokusaj da se degradira bilo koji ucesnik, makar i anonimni, kao i svaki odgovor na to bice strogo sankcionisan. Ne obrisan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back