Priča br. 2.
Hipster Granny
Izgledala je lepo ta konobarica. Svidela mi se. Ali, kad bih svratio u mali kafić u kojem je radila, nismo skoro ništa pričali. Obazriv sam prema konobaricama. Nešto usputnih reči i to je to. Nismo se ni upoznali. Persirali smo se. Ipak sam stariji čika, bar petnaestak godina.
Sanjao sam je posle nekog vremena i zabeležio taj san, pretvorio ga u priču i rešio da joj dam da pročita. Ništa naročito, sanjao sam kako sam je sreo i kako je to bio jedan prijatan susret.
Svratio sam na kafu. Bio sam uzbuđen, ali ne toliko da bi se primetilo.
“Ponekad pišem… Napisao sam jednu pričicu, da li biste hteli da je pročitate?”
“Hoću”, odgovorila je mirno i uzdržano.
Izgledala je kao da joj svaki dan neko donese neku priču. Kao da radi u izdavačkoj kući, gde je svaki dan opsedaju pisci u pokušaju, a ne kao da radi u kafiću.
“Ali ne mogu sada.”
“Nisam ni mislio sada, nego kad stignete.“
Kada sam posle jedno dve nedelje svratio u taj lokal, gde se služe stvari kao što je, na primer, čaj ‘Hipster Granny’, koji je, lokal, eko friendly i skup, konobarica je sedela za šankom sa dvojicom.
Prvo je, dok sam ispijao svoj čaj od nane jer me je, kao i obično kad doručkujem omlet, mučio stomak, otišao jedan, pa drugi tip.
U lokalu smo ostali samo nas dvoje.
Konobarica je brzo dohvatila telefon i nekome koga je pozvala panično rekla: "Dođi!...Dođi!". Nije dozvolila nikakva pitanja.
Onda je stala da nešto radi za kompjuterom, ili da nešto navodno radi za kompjuterom, i ubrzo je u lokal ušao ogroman tip u maskirnim pantalonama, crnom duksu i cokulama. U međuvremenu je naišao, belim audijem, ispred lokala onaj drugi tip, gazda, kako će se ispostaviti, koji je pre nekoliko minuta bio otišao, i konobarica je izašla da mu nešto odnese, zamolivši grdosiju u maskirnim pantalonama, crnom duksu i cokulama da nikud ne mrda.
Kad se vratila pitala ga je da li hoće kafu.
"Naravno", odgovorio je.
Razgovarali su isprazno, koliko da ne ćute.
Ostavši za stolom, zatražio sam račun.
"Jeste li stigli da pročitate onu pričicu", pitao sam konobaricu dok mi je vraćala kusur.
"Jesam."
"Kako vam se čini?"
"Molim?"
"Je l’ valja", pitao sam osmehujući se.
Konobarica je rekla nešto nerazgovetno.
"Ne vidim poentu", rekla je onda.
Tako mi je jednom jedna žena iz neke izdavačke kuće rekla da ne vidi poentu u mojim pričama pa sam je oterao u tri lepe, ali konobarica me nije iznervirala jer od konobarice se ipak nisam nadao književnoj kritici, nego nečem drugom, pa je nisam oterao u tri lepe. Što je bilo pametno, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog čikice koji joj je pravio društvo.
"Ko će ga znati. Čoveku svašta padne na um", rekao sam joj ne želeći da zvučim preozbiljno, želeći da kažem da ta pričica, taj san, ne predstavlja ništa posebno.
Konobarica se vratila za šank, kod ljudeskare koja je ispijala espreščić.
U stvari, setio sam se onda, u snu, pa i u priči, pojavila se i majka konobarice. Konobarica i majka su šetale i ja sam šetao sa sinom i pozdravili smo se, ili tako nešto.
Možda je konobarica na javi mislila da želim da upoznam njenu majku. A kad je upoznam, kad upoznam tu Hipster Granny, da joj zatražim ruku njene kćeri.
"Doviđenja", rekao sam.
"Doviđenja", rekla je konobarica.
Još dok vrata nisam sasvim ni zatvorio odjeknuo je uzdah konobarice, uzdah olakšanja.
Onda je tipu u maskirnim pantalonama, crnom duksu i cokulama mogla na miru potanko da ispriča moju priču.