Gitara (sviranje) - samo o sviranju.

KadBiBio

Primećen član
Banovan
Poruka
529
Ne postoji tema gdje se sme govoriti samo o sviranju gitare.
Evo sad postoji tako ogranicena. To je od koristi ogranicavanje.

Mozda je glupo da otvaramo tolike teme o gitari, ali ova def. treba da postoji.

Prst nikad ne vezuje (ili ti pritiska na) zicu za prag. Ili ti nikad ne pritiska zicu na prag. To rade krajevi na kojima se zica kaci i prst. Dakle, zicu drze 3 stvari. Inace bi mogli da sviramo za necim cemu zice slobono lete gore, a dole su ucvrscene iza bridgea. Mogli bi mozda to i ovako al bi ton bio pretih jer je stim opusten. Al zategnutu zicu na pragu (a da pri tom i ostane zategnuta) sam prst po sebi ne moze da drzi.
Pitanje je dali zavisi nesto od "dela iznad prsta do glave" i dok je zica zakovana prstom na nekom pragu, i sta. Sta osim "jacina stima". Po ovome je logicno da nesto zavisi.

Drugo pitanje koje bih pitao je opet oko ruke koja drzi pragove. Dal iko zna kako pritisnuti ili ti zakovati ili vezati ili ti zalepiti prstom za neki prag zicu tacno onoliko koliko je najmanje potrebno da bi se ona drzala na pragu. Mislim na to "da ocu da dobijem normalan ton" al da se zica pritisne tacno jednako koliko treba jako, ni vise ni manje od toga koliko je dovoljno da se drzi na pragu.
Radi se oko toga da svi normalno sviramo, al verovatno ne znamo da pritisnemo zicu onoliko jako tacno koliko treba najmanje da bi se ona drzala, ne vise od toga. Mislim da bi se tako smanjila deformacija zice, pa bi i ton bio "cistiji"?

Poslednja izmena:

Back