Gitara i jos nesto

klika:
Sviram ja gitaru nekih 27 godina a u zadnjih nekoliko godina se interesujem i zeleo bih da naucim da izradjujem gitare, nabavio sam par odlicnih knjiga o tome a i intenzivno pratim desavanja u svetu gitara od nacina proizvodnje, istorijatu proizvodnje itd......prilicno je interesantna oblast za onog ko se bavi sviranjem.
Od skora zivim u Torontu i obilazim ovde guitar shop-ove i uverio sam se i na licu mesta kako sve to funkcionise, pored naravno dosta citanja i teoretskog znanja moras to da osetis i u praksi. Ne mozes se previse oslanjati ni na ono sto cujes, pogotovu ako pricamo o jakom uticaju reklama na prosecnog coveka. Znas, svi misle kako je Gibson jedna od najboljih firmi za porizvodnju gitara, ok , to vazi za elektricne gitare ali malo ljudi zna da su oni u svojoj 100-oj istoriji napravili toliko smeca u domenu akusticnih gitara, naravno sjajan period Gibsona je naravno bio pre II rata i do tamo kraja `50-tih ali od `60-tih sve krece nizbrdo i kvalitet naglo opada. Problem je sto su danas ljudi spremni da daju recimo za Vintage komad, recimo J-45-cu kao najprodavaniji model u svoje vreme, iz npr 1965. godine celih USA$ 2000 ne znajuci sta kupuju, a ja sam ovde video tako lose modele , konkretno ova gitara koju spominjem da za nju ne bi dao ni USA $ 500. Sve je stvar reklame. Poenta je, ne kupuj gitaru samo zbog firme koja je na peg head-u!!!

Ja posedujem izvanrednu Larrivee akusticnu gitaru OM-05 model, idi malo na njihov sajt da vidis o cemu se radi , www.larrivee.com ako te naravno zanima, to je kanadska firma u velikoj expanziji, postoje ne tako dugo, od 1970. , i prave izuzetno kvalitetne gitare za cenu koju placas. Naravno ovo je samo jedan od primera, ima toliko dobrih proizvodjaca gitara ljudima totalno mepoznati u Srbiji koji danas odlicno pariraju firmama kao sto su Fender i Gibson. Ovde sam na forumu pre izvesnog vremena pomenuo odlicnu firmu G&L , to je firma koju je osnovao Leo Fender 1980. godine i danas ako pogledas na Ebay-u, mozes ih kupiti za relativno male pare a svi se slazu da su mnogo bolje od orginalnih Fendera.

Tema dosta siroka i dalo bi se dosta raspravljati na datu temu......

Sada cu ja tipicno za sujetne gitariste da odgovorim:
6 godina duze sviras od mene ;-)

Ali ja sam prosao dosta istocnu obalu Canade i izvesno vreme i ziveo na Prince Edward Island, prekopao i ceo Quebec u potrazi za nekim novim inspiracijama, ali Ontario sam dodirnuo samo povrsno.
Dobro je ovo sto radis, pozdravljam, sada barem znam kome da se obratim ako hocu da menjam malo svoj zvuk gitare.

Dont_Break_The_Oath:
Ima originalnih Fendera kod nas, ali meksicke proizvodnje, koje sam ja video uopste nisu ni blizu originala. Ono jeste ocajni zvuk i ne moze da se meri sa mojom Stratoscastercom koja je britanske rucne proizvodnje sa vratom od mahagonije, srafirani vrat, i telo od jasena, a ima i "ekvilazjer" koji zapravo daje dodatak zvuku. Ja sam nju kupio u Oslu i sasvim sam zadovoljan.
Sto se generalno tice originala kod nas, na primer kod mog snabdevaca Sky Music, naleteo sam na Flying V, koja kosta 1600 eura, a nije ni blizu mom Flyingu jer ova ima 22 praga i 3 magneta sto je smesno i daje ocajan mizeran zvuk.
Inace kod Stratocastera nikako nije obicaj da se vrat pravi od mahagonije, ali moj je radjen po uzoru na starije Stratocastere i prilicno je pogodjen zvuk kada se uporede stare gitare i ova moja bela lepotica.
Recimo u mitrosu, one nazovi originale, deluju mi kao da su pravljene od presovanog kartona koliko su lagane i zaista su manje nego drugi Stratocasteri.

To smo vec pricali ali opet moram da te ispravim, NIKADA Stratocasteri , mislim na USA originalne, nisu radjeni od mahagonija, nema ni jedan mm drveta mahagonija ni na jednom Fenderu, ako ima onda je to CUSTOM , sto u prevodu znaci radjen po narudzbini.
Original moze biti samo jedan tj. USA Fender, tako da sve ostale varijante Mexico, Britanija i tome slicno su kopije.
Broj pragova ne odredjuje kvalitet gitare, to je samo stvar ukusa i potrebe.
Sa druge strane, el. gitara a naravno i akusticna bi trebala da bude sto laksa, to je bar ono sto vecina prizeljkuje, neki stari modeli Fendera pravljeni od swamp ash-a nisu tezi od 3,5 kg a rade fantasticno. Teska gitara ne znaci i bolji zvuk, to uopste nije pravilo.

Dont_Break_The_Oath:
Sada cu ja tipicno za sujetne gitariste da odgovorim:
6 godina duze sviras od mene ;-)

Ali ja sam prosao dosta istocnu obalu Canade i izvesno vreme i ziveo na Prince Edward Island, prekopao i ceo Quebec u potrazi za nekim novim inspiracijama, ali Ontario sam dodirnuo samo povrsno.
Dobro je ovo sto radis, pozdravljam, sada barem znam kome da se obratim ako hocu da menjam malo svoj zvuk gitare.

Sto se tice prepravljanja gitara, pa nisam bas ja neki strucnjak u tome, znam podosta teoretski ali nikada nisam prakticno nista radio, nadam se da cu se jednog dana naci u tim vodama, ali nikad se ne zna.
Mogu da dam neki savet ljudima koji recimo kupuju akusticne gitare, na sta da obrate paznju i tome slicno.

Washburn MG-42 sa DiMarzio Evolution magnetima - gitara
Marshall - JMP 50 W - pojacalo
Tech 21-NYC SansAmp TRI-A.C. - pre-amp efekat
Jim Dunlop Jimi Hendrix JH-1S - wah
Maxon Multimode Digital Delay DM 01 -delay
Planet Waves PW-G-20 i PW-G-10 - kablovi
Fender Extra Heavy i Fender 1.14 mm XH - trzalice

the big one:
Sta mislite o modelu Gibson classic 1960

Nisam bas siguran koji je to model, da li mislis na reissue izdanje ili ?
Vidim da je sada u modi da se ponovo veliki proizvodjaci vracaju starim modelima ne bi li privukli kupce ali koliko znam sve je to blede kopija onih starih modela, sve to lepo izgleda na oko, sljasti bljesti ali nije to to.
Bogami ih PRS dobro pritiska i cini mi se da za istu cenu prave kvalitetnije instrumente, naravno poredim ova dva prozivodjaca jer prave slicne gitare, slicnih karakteristika i tona s tim sto je PRS otisao dalje u kvalitetu izrade.

Gibson k`o Gibson, svirao sam par modela i sta da ti kazem, jako lagani za sviranje jedino sto mi je recimo kod SG modela smetalo to sto ima jako uzak vrat, a pritom je i veoma tanak ali kao takav je odlican za izivljavanja i besomucna soliranja, sve zavisi sta i kako sviras.

BODY
Top Species: Carved maple
Back Species: Mahogany
Center Block: Single-ply top

NECK
Species: Mahogany
Profile: 1960 Slim taper
Peghead Pitch: 17°
Thickness at 1st Fret: 0.800
Thickness at 12th Fret: 0.875
Heel Length: 0.625
Neck Joint Location: 16

FINGERBOARD
Species: Rosewood
Scale Length: 243/4"
Total Length: 18.062
Number of Frets: 22
Nut Width: 111/16"
Width at 12th Fret: 2.062
Inlays: Yellow Pearloid Trapezoid
Fingerboard Bind: Single-ply

HARDWARE
Plating Finish: Nickel; Gold available on Ebony
Tailpiece: Stopbar
Bridge: Tune-o-matic
Knobs: Amber Top Hat
Tuners: Green Key

ELECTRONICS
Neck Pickups: 496R ceramic magnet humbucker
Bridge Pickups: 500T ceramic magnet humbucker
Controls: Two volume, two tone, three-way switch

the big one:
BODY
Top Species: Carved maple
Back Species: Mahogany
Center Block: Single-ply top

NECK
Species: Mahogany
Profile: 1960 Slim taper
Peghead Pitch: 17°
Thickness at 1st Fret: 0.800
Thickness at 12th Fret: 0.875
Heel Length: 0.625
Neck Joint Location: 16

FINGERBOARD
Species: Rosewood
Scale Length: 243/4"
Total Length: 18.062
Number of Frets: 22
Nut Width: 111/16"
Width at 12th Fret: 2.062
Inlays: Yellow Pearloid Trapezoid
Fingerboard Bind: Single-ply

HARDWARE
Plating Finish: Nickel; Gold available on Ebony
Tailpiece: Stopbar
Bridge: Tune-o-matic
Knobs: Amber Top Hat
Tuners: Green Key

ELECTRONICS
Neck Pickups: 496R ceramic magnet humbucker
Bridge Pickups: 500T ceramic magnet humbucker
Controls: Two volume, two tone, three-way switch

Uobicajeno za Gibson samo mi nesto ovde smrdi sa ovim pick-up-ovima, keramicki ...hmmm......ovo su ipak specifikacije Reissue izdanja.

Cini mi se da su stari Gibsoni u ono vreme imali Seth Lover-ove pick-up-ove, najbolje koje je Gibson ikada imao pored naravno legendarnih P-90 .
Seymour Duncan u danasnje vreme pravi, koliko znam, odlicne kopije starih Seth Lover-a.

Nista mi se to ne svidja kako Gibson i Fender danas rade gitare, izmisljaju toplu vodu......

the big one:
Po tebi koliko vredi ovakva gitara.

Tesko pitanje.....ne kazem da je ta gitara losa , treba je naravno probati pa tek onda reci koliko stvarno vredi, razumes.
Ona svakako ima neku svoju cenu , ne znam koliku, treba proveriti, ali svaka gitara je prica za sebe. Desava se da vidim dve gitare istog proizvodjaca , isti model, a ralicita cena, sto ce reci da postoji izvesna razlika, ne moze ni jedan majstor da npravi dve iste gitare koliko god se trudio i koliko god su danas procesi proizvodnje automatizovani ipak zahtevaju i neki rucni rad skpalanja itd.

A sto pitas koliko vredi, jel ti neko ponudio tu gitaru? Sta ja znam, , ovde bi mogla kostati nekih US$ 2000 , ne znam , nagadjam, ali tu se negde krece cena.

klika:
Gibson k`o Gibson, svirao sam par modela i sta da ti kazem, jako lagani za sviranje jedino sto mi je recimo kod SG modela smetalo to sto ima jako uzak vrat, a pritom je i veoma tanak ali kao takav je odlican za izivljavanja i besomucna soliranja, sve zavisi sta i kako sviras.

Za SG model se apsolutno slazem sa tobom, nije dzabe Angus Young onako otkinuo solazu na cuvenoj "Whole Lotta Rosie", mada moras priznati da Tony Iommi iz Black Sabbath fantasticno kontrolise ovu gitaru i za one njegove cuvene mracne riffove a i za solaze.

Ali se ne slazem da su bas Gibsoni laki za sviranje, tim pre sto Les Paul standard koji ja imam je toliko tvrd da je gotovo Sizifov posao savladati je.

Takodje me interesuje sta mislis o mom modelu Gibson Flying Rudolf & Michael Schenker stile, koji je prvi napravljen u Hannoveru 1969. upravo za potrebe brace Schenker iz Scorpions.
Celo drvo je od mahagonije, 24 praga, 4 magneta, i mogu bukvalno sve bez veceg napora da odsviram na njoj.

Dont_Break_The_Oath:
Za SG model se apsolutno slazem sa tobom, nije dzabe Angus Young onako otkinuo solazu na cuvenoj "Whole Lotta Rosie", mada moras priznati da Tony Iommi iz Black Sabbath fantasticno kontrolise ovu gitaru i za one njegove cuvene mracne riffove a i za solaze.

Ali se ne slazem da su bas Gibsoni laki za sviranje, tim pre sto Les Paul standard koji ja imam je toliko tvrd da je gotovo Sizifov posao savladati je.

Takodje me interesuje sta mislis o mom modelu Gibson Flying Rudolf & Michael Schenker stile, koji je prvi napravljen u Hannoveru 1969. upravo za potrebe brace Schenker iz Scorpions.
Celo drvo je od mahagonije, 24 praga, 4 magneta, i mogu bukvalno sve bez veceg napora da odsviram na njoj.

Pa ne znam, sve Gibsone koje sam svirao su bili izvanredno laki za sviranje, ja govorim prvenstveno o nisko postavljenim zicama tj set up-u koji je kod Gibsona fantastican , kada pogledas koliki je razmak zica od fingerboard-a na 12 pragu nekada pomislim da je prosto nemoguce da su tako nisko. Neko to bas i ne voli , stvar ukusa. Ne znam onda kako je taj tvoj Les Paul nasetovan kada kazes da je tako tvrd, jel to USA Gibson ili neka druga proizvodnja?

Mada i vrat kod Gibsona je jako dobro uradjen, u mnogome se razlikuje od Fendera i to je opet stvar ukusa, kome sta vise lezi u ruci. Ja ipak preferiram recimo Telecaster iz razloga tona jer u principu vise volim zvuk single coil pick-up-ova u odnosu na humbacker-e, to je opet stvar ukusa tj. kakvu muziku sviras, ako hoces da ga zamastis humbacker je neprevazidjen a ako volis clean zvuk opet se Fenderu tesko ko tu pita. Naravno dve potpuno razlicite gitare koje se ne mogu nikako porediti.

Sto se tice Flying V ako na tu gitaru mislis, nisam je nikada svirao moram da priznam pa ne mogu nista konkretno da ti kazem za nju. Znam samo da je mnogi ne vole zbog ruznog izgleda ali koliko znam dobre su gitare. A kako to ta tvoja ima 4 magneta, zar to nisu dva humbackera? Pazi, nisu to 4 magneta nego svaki numbacker ima u sebi dva single coli pick up-a koji su povezani da bi se i izbegao taj tzv. hum koji nekaga zna da zeza kod single coil pick-up-ova tipa Federa. Zato se i zove humbacker tj. razbija hum, valjda si me razumeo jer sam se i ja zapetljao u ovom objasnjavanju.

Pa da, Gibsoni se skoro svi prave od mahagonija, s tim sto je uglavnom prednja strana od maple-a, mad aima tu varijacija.

Naisao sam na model Epiphone LP Special II VSB , znaci kopija Les Paula i to kosta 170 E, model
za levoruke.Takodje pored toga naisao sam na neku pljunutu kopiju Gibsona SG.Firma se zove Harley
Benton, cena 130 E.
Pre sam za Epiphone iz razloga sto u firmu Harley Benton nemam nikakvog poverenja.Osim toga za
nepoverovati je da oni nemaju svoj oficijelni web-site.
Da li sam u pravu, i sta mislite o Epiphonovim kopijama?

Iron man:
Naisao sam na model Epiphone LP Special II VSB , znaci kopija Les Paula i to kosta 170 E, model
za levoruke.Takodje pored toga naisao sam na neku pljunutu kopiju Gibsona SG.Firma se zove Harley
Benton, cena 130 E.
Pre sam za Epiphone iz razloga sto u firmu Harley Benton nemam nikakvog poverenja.Osim toga za
nepoverovati je da oni nemaju svoj oficijelni web-site.
Da li sam u pravu, i sta mislite o Epiphonovim kopijama?

Nego sta nego imaju oficijelni sajt http://www.epiphone.com/

Sto se tice gitara, nisu tako lose jos ako uzmemo u obzir cenu koja je pristupacna, sve u svemu ok. Mada opet zavisi kakvu gitaru kupujes, mislim na model, nekada mozes naci za manje para bolje odradjenu gitaru.

Sviraj je, vidi da li ti lezi u ruci, ne znam kakav zvuk daje, to moras sam da vidis.

Sto se tice gitara, sjajan sajt , listing bukvalno svih modela, proizvodjaca, .....i kritike kupaca, izvanredan sajt, vredi pogledati:

http://www.harmony-central.com/Guitar/Data4/
http://www.harmony-central.com/Guitar/

Vidim brate da si iskusan svirac i da dosta poznajes gitare.Procitao sam da zelis da pocnes da pravis
instrumente sto me je impresioniralo. Ko zna mozda jednog dana tvoje ime bude poznato poput Lea Fendera? (ovo mislim smrtno ozbiljno, sve je moguce!!!!)

Ej preporuci mi neko pojacalo od 15 w da nije skuplje od 100 E. Svirao bih pre svega hard rock sedamdesetih.........

Poz.

Hvala ti za sajt..........odlican je........
Procitao sam kritiku za Epiphonovu kopiju Les Paula.Naime, tip predstavlja sebe kao profesionalnog
sviraca i tvrdi da ima 16 instrumenata
Gitaru je ocenio sa ocenom 9 i rekao da uz malu doradu to moze biti izuzetno dobra stvar.
Nazalost ako zelim da je nabavim moram je kupiti na nevidjeno tj. preko neta.
(Thomann cyberstore)

Sit sam trazenja gitara za levoruke po SCG. Sve kompanije su izuzetno ali izuzetno neposlovne. ( Narudzba lefthend modela je za njih izuzetno komplikovana procedura..ne garantuju mi kada ce im stici isporuka...i na kraju sam ja na gubitku..,tako da je po meni
net prava stvar mada treba biti jako oprezan..)

Pozdrav !

eeeeeeej , nije samo Klika ovde iskusan gitarista.
I ja sam. (Nisam sujetan, nisam sujetan, nisam sujetan ;-) )
Lefthand model SC Gibsona sam imao priliku da sviram, i dobro lezi, posto sam ja po prirodi levoruk, i jedno vreme sam svirao levom (uticaj Iommia), ali kada sam uhvatio Les Paul lefthand model znas koja je to razlika u sviranju. Ne mogu da opisem kako sam se cudno osecao, tim pre sto je SC mnogo, mnogo laksa za sviranje.
Mislim da jos imam model SC za levoruke, moracu da pogledam dobro.
A sto se tice pojacala do 15 w, za 3000 dinara u Bgd mozes sasvim solidno Fender pojacalo da nadjes sa distorzijom (trzni centar Konjarnik, moj komsiluk).

Iron man:
Vidim brate da si iskusan svirac i da dosta poznajes gitare.Procitao sam da zelis da pocnes da pravis
gitare sto me je impresioniralo.Ko zna mozda jednog dana tvoje ime bude poznato poput Lea Fendera?

Ej preporuci mi neko pojacalo od 15 w da nije skuplje od 100 E. Svirao bih pre svega hard rock sedamdesetih.........

Poz.

Tesko da ce se to ikada ostvariti ali iz tvojih usta u bozije usi.

Za pojacalo, hmm....ima toga dosta li je problem kako ces ti to nabaviti u Srbiji.

Crate VC-508 - 5W ali Tube pojacalo, odlicno ali ne verujem da se moze bas za 100 eura nabaviti
Vox Pathfinder - ovo bi moglo da udje u tu cenu
neki mali Fender

To moras da probas sa tvojom gitarom, tesko je ovako na daljinu preporuciti nesto ali u svakom slucaju dajem glas za Crete VC 508 ako naravno mozes da ga nadjes.

Dont_Break_The_Oath:
Crete VC 508 kosta 120 eura, provereno. Ali je prilicno prilagodljivo pojacalo, ali za moj ukus, hm, suvise tiho.

Ako mozes da ga nadje po ovoj ceni onda super.
Ono je ustvari i predvidjeno za vezbanje, nikako nije za svirke jer jeste relativno slabo.
Ali za tu cenu dobija jedan surogat cevnog i traznistorskog pojacala i koliko - toliko neki vintage zvuk pravih cevnih pojacala. Ipak se nijedno traznistorsko pojacalo ne moze meriti po kvalitetu sa cevnim, to je vec davno dokazana prica u praksi.

Zato sam preporucio bas to pojacalo jer moze iz njega da se izvuce dosta dobar ton, naravno za ulozenu cenu. Nemmojmo ocekivati cuda za 120 eura. Kada kazem dobar ton mislim naravno na odnos kvalitet/cena.

Iron man:
Sta mislite momci o kupovini preko neta?
Jel znate nekog koje kupio neku gitaru ili pojacalo na taj nacin?

Tu moras biti obazriv, ja sam kupovao stvari preko Ebay-a ali gitaru nikada, niti bi je kupio jer je to kockanje, mozes da prodjes fantasticno a opet sa druge strane da se tako zaj*****.

Isto vazi i za pojacalo, pazi se!

Back