the big one
Zainteresovan član
- Poruka
- 156
Sta mislite o modelu Gibson classic 1960
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
klika:Sviram ja gitaru nekih 27 godina a u zadnjih nekoliko godina se interesujem i zeleo bih da naucim da izradjujem gitare, nabavio sam par odlicnih knjiga o tome a i intenzivno pratim desavanja u svetu gitara od nacina proizvodnje, istorijatu proizvodnje itd......prilicno je interesantna oblast za onog ko se bavi sviranjem.
Od skora zivim u Torontu i obilazim ovde guitar shop-ove i uverio sam se i na licu mesta kako sve to funkcionise, pored naravno dosta citanja i teoretskog znanja moras to da osetis i u praksi. Ne mozes se previse oslanjati ni na ono sto cujes, pogotovu ako pricamo o jakom uticaju reklama na prosecnog coveka. Znas, svi misle kako je Gibson jedna od najboljih firmi za porizvodnju gitara, ok , to vazi za elektricne gitare ali malo ljudi zna da su oni u svojoj 100-oj istoriji napravili toliko smeca u domenu akusticnih gitara, naravno sjajan period Gibsona je naravno bio pre II rata i do tamo kraja `50-tih ali od `60-tih sve krece nizbrdo i kvalitet naglo opada. Problem je sto su danas ljudi spremni da daju recimo za Vintage komad, recimo J-45-cu kao najprodavaniji model u svoje vreme, iz npr 1965. godine celih USA$ 2000 ne znajuci sta kupuju, a ja sam ovde video tako lose modele , konkretno ova gitara koju spominjem da za nju ne bi dao ni USA $ 500. Sve je stvar reklame. Poenta je, ne kupuj gitaru samo zbog firme koja je na peg head-u!!!
Ja posedujem izvanrednu Larrivee akusticnu gitaru OM-05 model, idi malo na njihov sajt da vidis o cemu se radi , www.larrivee.com ako te naravno zanima, to je kanadska firma u velikoj expanziji, postoje ne tako dugo, od 1970. , i prave izuzetno kvalitetne gitare za cenu koju placas. Naravno ovo je samo jedan od primera, ima toliko dobrih proizvodjaca gitara ljudima totalno mepoznati u Srbiji koji danas odlicno pariraju firmama kao sto su Fender i Gibson. Ovde sam na forumu pre izvesnog vremena pomenuo odlicnu firmu G&L , to je firma koju je osnovao Leo Fender 1980. godine i danas ako pogledas na Ebay-u, mozes ih kupiti za relativno male pare a svi se slazu da su mnogo bolje od orginalnih Fendera.
Tema dosta siroka i dalo bi se dosta raspravljati na datu temu......
Dont_Break_The_Oath:Ima originalnih Fendera kod nas, ali meksicke proizvodnje, koje sam ja video uopste nisu ni blizu originala. Ono jeste ocajni zvuk i ne moze da se meri sa mojom Stratoscastercom koja je britanske rucne proizvodnje sa vratom od mahagonije, srafirani vrat, i telo od jasena, a ima i "ekvilazjer" koji zapravo daje dodatak zvuku. Ja sam nju kupio u Oslu i sasvim sam zadovoljan.
Sto se generalno tice originala kod nas, na primer kod mog snabdevaca Sky Music, naleteo sam na Flying V, koja kosta 1600 eura, a nije ni blizu mom Flyingu jer ova ima 22 praga i 3 magneta sto je smesno i daje ocajan mizeran zvuk.
Inace kod Stratocastera nikako nije obicaj da se vrat pravi od mahagonije, ali moj je radjen po uzoru na starije Stratocastere i prilicno je pogodjen zvuk kada se uporede stare gitare i ova moja bela lepotica.
Recimo u mitrosu, one nazovi originale, deluju mi kao da su pravljene od presovanog kartona koliko su lagane i zaista su manje nego drugi Stratocasteri.
Dont_Break_The_Oath:Sada cu ja tipicno za sujetne gitariste da odgovorim:
6 godina duze sviras od mene ;-)
Ali ja sam prosao dosta istocnu obalu Canade i izvesno vreme i ziveo na Prince Edward Island, prekopao i ceo Quebec u potrazi za nekim novim inspiracijama, ali Ontario sam dodirnuo samo povrsno.
Dobro je ovo sto radis, pozdravljam, sada barem znam kome da se obratim ako hocu da menjam malo svoj zvuk gitare.
the big one:Sta mislite o modelu Gibson classic 1960
the big one:BODY
Top Species: Carved maple
Back Species: Mahogany
Center Block: Single-ply top
NECK
Species: Mahogany
Profile: 1960 Slim taper
Peghead Pitch: 17°
Thickness at 1st Fret: 0.800
Thickness at 12th Fret: 0.875
Heel Length: 0.625
Neck Joint Location: 16
FINGERBOARD
Species: Rosewood
Scale Length: 243/4"
Total Length: 18.062
Number of Frets: 22
Nut Width: 111/16"
Width at 12th Fret: 2.062
Inlays: Yellow Pearloid Trapezoid
Fingerboard Bind: Single-ply
HARDWARE
Plating Finish: Nickel; Gold available on Ebony
Tailpiece: Stopbar
Bridge: Tune-o-matic
Knobs: Amber Top Hat
Tuners: Green Key
ELECTRONICS
Neck Pickups: 496R ceramic magnet humbucker
Bridge Pickups: 500T ceramic magnet humbucker
Controls: Two volume, two tone, three-way switch
the big one:Po tebi koliko vredi ovakva gitara.
klika:Gibson k`o Gibson, svirao sam par modela i sta da ti kazem, jako lagani za sviranje jedino sto mi je recimo kod SG modela smetalo to sto ima jako uzak vrat, a pritom je i veoma tanak ali kao takav je odlican za izivljavanja i besomucna soliranja, sve zavisi sta i kako sviras.
Dont_Break_The_Oath:Za SG model se apsolutno slazem sa tobom, nije dzabe Angus Young onako otkinuo solazu na cuvenoj "Whole Lotta Rosie", mada moras priznati da Tony Iommi iz Black Sabbath fantasticno kontrolise ovu gitaru i za one njegove cuvene mracne riffove a i za solaze.
Ali se ne slazem da su bas Gibsoni laki za sviranje, tim pre sto Les Paul standard koji ja imam je toliko tvrd da je gotovo Sizifov posao savladati je.
Takodje me interesuje sta mislis o mom modelu Gibson Flying Rudolf & Michael Schenker stile, koji je prvi napravljen u Hannoveru 1969. upravo za potrebe brace Schenker iz Scorpions.
Celo drvo je od mahagonije, 24 praga, 4 magneta, i mogu bukvalno sve bez veceg napora da odsviram na njoj.
Iron man:Naisao sam na model Epiphone LP Special II VSB , znaci kopija Les Paula i to kosta 170 E, model
za levoruke.Takodje pored toga naisao sam na neku pljunutu kopiju Gibsona SG.Firma se zove Harley
Benton, cena 130 E.
Pre sam za Epiphone iz razloga sto u firmu Harley Benton nemam nikakvog poverenja.Osim toga za
nepoverovati je da oni nemaju svoj oficijelni web-site.
Da li sam u pravu, i sta mislite o Epiphonovim kopijama?
Iron man:Vidim brate da si iskusan svirac i da dosta poznajes gitare.Procitao sam da zelis da pocnes da pravis
gitare sto me je impresioniralo.Ko zna mozda jednog dana tvoje ime bude poznato poput Lea Fendera?
Ej preporuci mi neko pojacalo od 15 w da nije skuplje od 100 E. Svirao bih pre svega hard rock sedamdesetih.........
Poz.
Dont_Break_The_Oath:Crete VC 508 kosta 120 eura, provereno. Ali je prilicno prilagodljivo pojacalo, ali za moj ukus, hm, suvise tiho.
Iron man:Sta mislite momci o kupovini preko neta?
Jel znate nekog koje kupio neku gitaru ili pojacalo na taj nacin?