Gibonni

UrBaNiYaK

Zainteresovan član
Poruka
392
Kako vam se svidja novi album Gibonnija, koja vam je omiljena pesma?! Mislio sam da je prethodni album Mirakul nedostizno savrsenstvo, ali ovo je stepenica iznad: svetska produkcija, sveteske zvezde (Manu Katche, Toni Levin, Vlatko, Brega), nikad dublji tekstovi, svako ce da nadje bar jednu pesmu gde se pronalazi i prepoznaje...
ocena 10+

tesko,da ovo sada sto radi Gibonni moze da se poredi sa onim sto je radio nekad.U svakom slucaju nemam nista protiv njega.Steta,covek se kleo u rock'n'roll a sada...i dalje slusam Osmi putnik i ne verujem da je to isti covek...

Sinoć sam bio na koncertu Gibonnija u Mostaru, nevjerovatno dobar koncert,sjajni muzicari,sam Gibo izvrstan,raspjevan i rasprican između pjesama,potvrdio je da je najjači trenutno muzicar na podrucju bivše Juge...Za novu god. nastupa u Dubrovniku na Stradunu besplatno,pa ko može od vas neka ode...neće se pokajati,jer je to carolija od 2 i po sata...

VRIME DA SE POMIRIM SA SVITOM

Medju ljudima za koje ne pitam
Odavno neko postoji
Kome ne prastam, a trebao bi
Ne prastam, a trebao bi
Otkad stavljam kriz kraj njenog imena,
Vodi me bis kroz godine
A jedva se sicam zbog cega je...
Vec je vrime da se pomirim sa svitom
I tiho (k'o da zaronim na dah)
U svemu sad mogu naci nesto lipo
I reci "Zivote dobar ti dan"

Na te grane ja vise ne smin past
Na njenu dusu prisiti sve sto nismo dospili
Koliko krivih rici pobigne kroz zube..
(a ko ce ih stic?)
Ka i perje baceno u vitar ne mo's pokupit'...
(al' ucim se kupit)
U svemu sad mogu naci nesto lipo
I reci "Zivote dobar ti dan"

Medju ljudima o tome ne pricam
Al' znaju mi s lica citati
Kome ne prastam, a trebao bi

Slazem se da je "unca fibre" njegov najbolji album. "Mirakul" je imao 3 megahita kakvim na unci nema, al ovaj album je ujednaceniji, ima vise odlicnih pjesama. Sa novog mi se najvise svidja "Vrime da se pomirim sa svitom", a iza nje su mi "sta ce meni moja dica rec" i "Andjeo u tebi". Gledao sam ga dvaput u Sarajevu, 2002 u diskoteci Aqua i u decembru 2006 u Zetri. Utiske ne mogu rijecima opisati, koja kolicina emocija, strasno. Samo da odgovorim Cathy - I ja sam sa 20 godina slusao tesko rokanje, no sto sam stariji sve vise slusam profinjeniju muziku, to je logican razvojni put kod mnogih ljudi u vezi slusanja muzike.

Gibonni - Cinim pravu stvar

Mozda i dogodi se cudo,
i onda uspijem presutjeti teske rijeci i sve grubo,
sve sto ljudi govore kad se vise ne vole.
Mozda se jednom rodi nada
i onda uspijem ti priznati da si najbolja do sada,
da s tobom nijedna ne moze se mjeriti.
Nema pravila, tu nema pameti,
kad nastupi tisina mi smo dvoje ljudi
sto se ne mogu razumjeti.
I cinim pravu stvar: ne spominjem te ja.
Jezik pregrizem da ne bih opsovao,
da ne bih opsovao ovaj zivot sto ga dijelim na pola.
I kada pozelim te ja jezik pregrizem
da ne bih opsovao, da ne bih opsovao
ovaj zivot sto ga dijelim na pola.
Sto je moje, sto je tvoje, ja tako ne mogu razmisljati.
Sve smo gradili u dvoje, i sve iz temelja, sad cemo podjeliti, kome noc a kome dan,

Nema pravila, ne, tu nema pameti,
kad nastupi tisina mi smo dvoje ljudi sto se ne mogu razumjeti.
I cinim pravu stvar: ne spomonjem te ja.

Gibonni
ZLATNE GODINE
Am Dm G (Am7) Am
Noć bez zvijezda, gradovi bez imena i moja sjećanja
Am Dm G (Am7) Am
Tragovi kočenja na cestama što vode do neba
E Am E Am Dm Am(sus4)
A bio sam na kraju svijeta sam, bez tebe korak do sna
E Am E Am Dm (Esus4)
Sam protiv svih na kraju vremena, a gdje si ostala ti

C G Am F
Zlatne godine i duge sjene
C G Am F
Pomoli se za naše vrijeme
C G Am D(sus4,sus2)
Jednu svijeću ljubavi
F G C
Zapali za mene

Hladna kiša moje noći umiva tvojim suzama
Nije život posuo sa ružama sva moja sjećanja
A bio sam na kraju svijeta sam, bez tebe korak do dna
Sam protiv svih na kraju vremena, a gdje si ostala ti

nedjelja, svibanj 28, 2006
Gibo tumači svoje pjesme
Prema dosadašnjim reakcijama glazbenih urednika, novi singl strelovito osvaja top liste i radijski eter, uz odobravanje Gibonnijeve brojne i vjerne publike. Gibonni ovog puta i sam progovara o pjesmama s albuma...

Slobodna Dalmacija:

Vrime je da se pomirim sa svitom

Anđeo u tebi otpjevali smo Bare, Maya Azucena - soul i hip-hop pjevačica iz New Yorka - i ja. Pjesma govori o drami žene koja nosi dijete čovjeka kojega ne voli. Bare i ja kroz tekst pjesme govorimo o žensko-muškom odnosu, dok je Maya onaj ženski glas koji joj poručuje “ne odustani, izdrži sestro” i bori se za sebe i svoje dijete...
Vrime da se pomirim sa svitom je na albumu u dvije verzije. Zbog jakog teksta, ulogu sjajnih gitarista Vlatka i Tommyja morao sam donekle reducirati i minimalizirati kako bi pjesma prodisala. Ona je, naime, izrazito osobna, odnosno govori o mojoj naravi i mome temperamentu jer, kada se s nekim posvadim i prestanem mu se javljati, uvrijeđenost traje čak i kada više ni ne pamtim razloge svađe. Zašto dvije verzije? Tommy je naprosto tako dobar gitarist da je njegova verzija, za koju je sam napisao aranžman, dala skladbi drugu dimenziju i naprosto smo je morali također uvrstiti na album.
Kad sam nasamo s njom govori o odnosu muškarca i žene, odnosno o onome trenu kada ljubav umre i kada se, ni ne sluteći, probudiš pokraj potpunog stranca. Mislim da je to jedna od mojih boljih pjesama i užasno mi puno znači... Gitaru je svirao Tommy Emmanuel, bas i kontrabas Levin, bubnjeve - i to samo metlicama - Manu Katche, klavir Matija Dedić, dok je Nikša Bratoš, po običaju, dodao tome još pet-šest svojih sitnih intervencija klavijatura i gitara.
Zavezanih očiju (evo me doma) prisjećanje je na dane kada sam se šuljao oko cvjećarnice u kojoj je tada radila moja supruga Sanja. Kako je tu bio i štekat, u susjedstvu su bili uvijek isti “likovi”, pravi anđeli čuvari naše veze. Taj stvarni događaj sam dogradio i smjestio ga na križanje nepostojećih ulica Smojine i Tome Bebića. Doduše, Smoje je u međuvremenu dobio svoju ulicu, ali, eto, htio sam iskazati počast ljudima koji su utjelovili duh moga grada, koji polako, ali sigurno, nestaje... T.B.F. su svakako, uz Bana, njegovi glavni čuvari i zato u pjesmi gostuje sjajni Mladen Badovinac.
Šta će meni moja dica reć govori da su djeca taoci u braku i moneta za potkusurivanje u složenim odnosima između dvaju partnera. Pjesma je snimljena u dvije verzije: bogatu ili “comfort” verziju koja ima, kao i auto, full dodatnu opremu jer su tu svirali Vlatko, Manu Katche, Levin... te “bistru” verziju koja je posve jednostavna nastojeći naglasiti samo tekst i melodiju...
Hodaj ima svojevrsni light-motiv u stihu “naučila si živit, ptico lijepa, od svakoga ne primit ruku pomirenja”. I u ovoj pjesmi, ali i na još dosta mjesta na albumu, želio sam sučeliti dva tipa vokala: “anđeoske” vokale i one “nebrušene” koje pjevaju ljudi koji nikada nisu u prvome planu. Želio sam dobiti dinamiku pozadinskih vokala i atmosferu, i mislim da sam uspio. Mi svijetlimo je, pak, neobičan rokerski broj s neobičnom superstar ekipom koja ju je snimila: gitaristi su Vlatko Stefanovski i Tonči Radić iz Urbanova banda, “stick-bass” svira Tony Levin, a bubnjeve Dado Marinković, pozadinske vokale su odradili Mlađi iz T.B.F.-a i klapa “Iskon”, a Hammond orgulje sjajno svira Oliver Dragojević... Zadovoljan sam ovim brojem jer sam dobio spoj retrozvuka i suvremenosti.
Tija bi te zaboravit sam prvi put čuo prije puno godina na splitskoj Rivi, pred “Bobisom”, u izvedbi nekih “slučajnih” pjevača. Oduševila me čudnim spojem Dalmacije i sevdalinke. Ništa čudno jer i otac (Ljubo Stipišić - op. Z.G.) mi je rekao da je svojataju i u dijelu Bosne i u Dalmaciji iako je podrijetlom, najvjerojatnije, iz Češke. Skladbu sam snimao s mojim susjedom Duškom Ivelićem, negdašnjim klavijaturistom Black Coffeeja i ocem Pelea, bubnjara T.B.F.-a, i - po mojemu mišljenju - uz Matiju najboljim našim klavijaturistom. Levin je svirao bas koji je, zanimljivo je, prigušio kederom za prozore, a u pjesmi su i Bregovićeve harmonije kao poseban melodijski umetak koji se sjajno priljubio uz osnovni ton pjesme. Umjesto profesionalne uigrane klape, pozadinske “klapske vokale” su, pak, otpjevali Špiro Jurić, najbolji klapski tenor i bivši član Cambija, bas iz Vokalista Salone, Zvone iz Iskona te Teo Brajčić, moj stalni partner za back-vokale.
Sebi dovoljna je već znana kao singl, ali na albumu se nalaze dvije verzije: jedna raskošna, a druga - na samome kraju, u novom lepršavom remiksu Cokija (Muratovića) iz Jinxa. Kad je izišla kao singl, shvatio sam da je jedan od “problema” koji se pojavio na albumu - višak informacija. Imali smo naprosto previše odsviranih sjajnih dionica, previše dobrih informacija. Konkretno i slide gitaru, akustičnu i električnu gitaru, klavijature, usnu haremoniku, sopran saksofon... pa se na kraju valjalo nečega odreći, nešto odbaciti, pročistiti temu. To mi je najteže, jer ja sam muzički gurman, možda sam i “proždrljiv” jer mi je teško odbaciti neki sjajno odsviran dio.
Oslobodi me (ako znaš o čemu govorim) moja je “najklasičnija” pjesma. Želio sam da Bregović tu ubaci neki svoj gitarski sitni vez, no kad je on čuo Vlatka kako svira, kazao je da ne treba dodavati ama baš ništa.
Bez imena (The End) je posljednja i “skrivena” pjesma... kao neka moja, možda, posveta Zeppelinima.

Gibonni - (Mirakul, 2001) - Libar

U libar svojih dugova
Upisi mene
Jer odavno te kupujem
S onim sto si htjela cut'

Od straha da ne potone
Tvoja ljubav za mene
Kao pcela u zlici caja dok drzi dah
Ja nemam razloga za strah

Dajem ti verse i note
Sve moje sarene perle na dar
Jos te mogu pjesmom kupiti
Lukavo i slatkorjecivo
Jos uvijek mogu ti podvaliti ljubav

I sve cu ti obecati
Bas sve sto hoces
Moju kozu, moju kost
I lice koje pozelis

Od straha da ne potone
Tvoja ljubav za mene
Kao pcela u zlici caja dok drzi dah
Ja nemam razloga za strah

Dajem ti verse i note
Sve moje sarene perle na dar
Lukavo i slatkorjecivo
Ljubav...

(dajem ti verse i note)
(sve moje sarene perle na dar)
Lukavo i slatkorjecivo

Jos uvijek mogu...
Ljubav...

Teh mahi seva hilejda
Suna heja, sun deja peji
Lejsun datuversa unmejola
Jom tisela behsuda
Lejsun datuversa unmejola hejda

Gibonni - Andjeo u tebi

Pod njegove plahte kako si to zalutala?
Neki ljudi ne smiju se sresti...
Ne postoji slamka da bi se za nju drzala
Dok mu nosis nenadane vijesti

Ljudi se kvare, valjda si to naucila
Ni on nije kakav ti se cini...
Potonulu ladju sakrit ces ispod jezika
(usidrena tajna u tisini)

Sta on ima sa ditetom u tebi?
Da se stidi? Da ga skriva?
Kad zavolio ga ne bi...
Sta on ima sa ditetom u sebi?
Sta ti vridi da ga prizna
Kad zavolio ga ne bi?

U javnom wc-u flomasterom ispisan je zid
To brodolomci shalju poruke u boci.
To ne vidi nitko, chita ih samo dragi Bog
Koji moze ovo ludilo zakochit...

Toliko ljudi vuku se u kolonama
U svojim urnama na cesti
Ti ne vidish nikog na koga bi sad rachunala
Bar jednog kojeg vridilo bi sresti...

Shta on u stvari ima sa andjelom u tebi?
Shta ti vridi da ga prizna kad zavolio ga ne bi?

Gibonni - Divji cvit

Nije mi potriba sad
ka šempja gubiti mir
jer ja sam proguca
kost za jubav, niman lipu rič

I žali Bože i trud i ludu glavu
s kojon ne mislin
ko me je natira da je
provan da je vako zavolin
da je vako zavolin

U srce ne potočaj ka divji cvit
pusti dažd iz oka da okripi
tu naciklu jubav u meni

A da je čoviku bit ka rašpa
i da je u duši zal i grub
ja ne bi se da do kraja
i ne bi vako ginija za nju

Da je čoviku bit ka rašpa
da ništa ne ćuti ka i zvir
ja ne bi se da do kraja
ko me tira da je vako zavolin

Meni osobno, njegove pesme; i stihovi i melodije su toliko dobri, ODLICNI :-D neke pesme su mi 'autobiografske' i pomazu mi u odredjenim situacijama... neke dok slusam me oraspoloze ;) , a druge rastuze kad sam i sama tuzna :-( Mislim, on je sjajan muzicar, kvalitetan! :-D
Da vas pitam, ako ste slusali novi album Unca fibre, koja vam je najbolja?

ne znam sve njegove pesme,i poslednji album sam samo jednom stigla da preslusam ali od ovih pesama sto znam volim lipa moja,divji cvit i projdi vilo.
e da,i svidja mi se sto uglavnom peva na ikavskom :)

Kad sam nasamo s njom, Hodaj, Mi svijetlimo - recimo od novih pesama

Nemoj se cudit andjele
sto necu te prepoznati
ako te sretnem bilo kad i bilo gdje...​

..jao, tu pesmu bi mogla uputiti mom bivsem decku :|

A od starijih, uf, ..., ima ih mnogo, recimo, u zadnje vreme slusam : Ozdravi mi ti, Zivot me umorio, Goli pod zvijezdama..

Waters235:
Gibonni - Cinim pravu stvar
...I cinim pravu stvar: ne spominjem te ja.
Sto je moje, sto je tvoje, ja tako ne mogu razmisljati.
Sve smo gradili u dvoje, i sve iz temelja, sad cemo podjeliti, kome noc a kome dan,
.
moja omiljena pesma
pored Libar-a :mrgreen:

gibonni.... slusham al ne preterano puno... ne znam zasho ?! :) stvarno su savrsheni.... textovi su extra... omiljene pesme.. Cinim pravu stvar, Dvije duse, Libar

Dvije duse

Previse sam gresan da bih bistrom vodom ruke umio
Da sakrio bih lice pred tvojim okom sto me bodrilo
I mislit cu na tebe onda kad mi svane sudnji dan
Mislit cu na ljubav koje nikad nisam bio dostojan
Nisam bio dostojan

Ni ove dvije duse sto nam je bog povjerio
Umjesto da se ljube ja sam i to iznevjerio
Izdao sam te izdala si me
Bolje nismo ni zasluzili
Ni ove dvije duse sto nam je bog povjerio

Koliko sam blesav toliko sam spreman gubiti
Nauci se od mene to sto nikad ne smijes postati
I mislit cu na tebe onda kad mi svane sudnji dan
Mislit cu na ljubav koje nikad nisam bio dostojan
Nisam bio dostojan

Giba sam live gledao 2x, oba puta u Sarajevu. Prvi put je to bilo u diskoteci Aqua krajem 2002. , a drugi put u Zetri 07.12.2006.

Prvo samo kratko o koncertu u Aqui. To je diskoteka u Blazuju pored Sarajeva, bilo je oko 8000 ljudi, krcata je bila. Tad sam jedini put bio u njoj, neobicnog je interijera, ima razne nivoe, sam koncert je bio u malom prostoru u koji staje po mojoj procjeni oko 1000-1500 ljudi. Mada sam relativno kasno usao u dvoranu, uspio sam da se proguram u dio odakle sam koncert mogao gledati u 3 dimenzije, a ne preko video bimova.
Tad mi je Gibo bio kulturan, profesionalan, prilicno ozbiljan. Od uglednih gostiju sa albuma “Mirakul” bio je samo Geoffrey Oryema, pa je logicno istoimena pjesma izazvala najvece odusevljenje, zbog simpaticnog, harizmaticnog, tamnoputog muzicara. Koncert je bio super, publika je sve pjesme pjevala, u vazduhu se osjecala nevjerovatna pozitivna energija. Moj hendikep tada je sto nisam znao tekstove nekih starih Gibovih pjesama.

17.10.2006. isao sam u Beograd gledati Duran Duran. Omiljena grupa moje rane mladosti, jos uvijek se dobro drze, cuo sam da je proglasen za koncert godine u Srbiji. Rano sam usao u dvoranu, sve je bilo vrhunski, ali imao sam problem sto je vecina oko mene pjevala vecinu pjesama, a ja sam znao samo par refrena. Znaci, ljudi skinuli lyrics sa neta i naucili. Niko mi nije kriv sto isto nisam uradio.

Eee, al onda je za mjesec i po bio Gibov koncert i Goranu je “Duran Duran bila skola, i druga puta je pametnije”. Naime, oko 7 dana prije koncerta sa neta sam ostampao tekstove svih pjesama za koje sam mislio da bi mogle biti na koncertu, slusao sve te dane samo njega dok nisam naucio sve pjesme. U Sarajevu imam prijatelje, kod njih sam se smjestio i poslije koncerta spavao. Otisao sam na vrijeme u Zetru (studirao sam u Sarajevu), zauzeo lijepo mjesto za pracenje koncerta.

A sad o samom koncertu. Klasicno poceo je sa “Zlatne godine”, te jos par starih stvari, od kojih me najvise ganula “Divji cvit”. Pa onda mix malo novih, malo starih pjesama. Meni je bilo jako simpaticno kad se u jednom trenutku obratio grupi od 6 mladih ljudi i rekao da se bolje cuju nego ostatak dvorane . Takodje sam se iznenadio kad je pozdravio publiku iz Bijeljine. Uopste, to nije bio onaj isti covjek od prije 4 godine, sad je bio veseo, salio se stalno, ma koncert mi licio na “Velo misto” .

Potajno sam se nadao Vlatku Stefanovskom, no znao sam da su i Leb i Sol istovremeno na turneji. Odusevio sam se kad sam vidio Mayu Azucenu, nisam ocekivao nju, mislio sam da je u U.S.A. A Bare je pretjerao sa necim prije koncerta, jedva se drzao na nogama, cak je zakasnio jedan stih da otpjeva ))

Sve je bilo super – krcata Zetra, divna atmosfera, Gibo maestralan, muzicari mu vrhunski obavili posao. Samo imam jednu malu zamjerku. Na bis je drugi put pjevao “Vrime da se pomirim sa svitom” i “Libar”. Koliko god ja volio te dvije pjesme, vise bih volio da je izveo neke koje nije te veceri. Npr. “Sebi dovoljna” nije bila, i jos bar 10 starih legendarnih

Back