GetRight vs DownloadAcceleratorPlus

Ja sam ovde dokle god radim... kad ne radim, internet mene ne vidi (i ako mi je comp i dalje na netu)... A spavanje... sleep is for woosies...

Inace, komp sigurno nisam ugasio 5-6 godina (ako izuzmemo temporarna gasenja radi zamene hardware-a ili relokacije kompa)... Ko se razume u elektroniku, zna zasto... Ko se ne razume, kratko podsecanje na osnove fizike... Svaki poluprovodnik ima svoju radnu tacku (koja se nalazi na odredjenoj temperaturi)... Recimo da vas procesor radi na standardnih 40°C, i to mu je manje-vise konstantna temperatura. Kad ugasis komp, procesoru ce pasti temperatura na onu sobnu... Kad ga upalis on ce se opet zagrejati na 40°C (i to dosta naglo, sto ce za isti predstavljati svojevrsni sok)... I tako u nedogled... Stvari se na toploti sire, a na hladnoci skupljaju, pa se tako i silicijum u procesoru isto tako siri i skuplja... I tako vremenom medjumolekularni prostor u silicijumu pocne da se menja, isti pocne da gubi svoja originalna svojstva, i procesor polako 'umire'... Sto su drasticnije promene, to je vek procesora kraci... I to ne vazi samo za procesor... to vazi za sve u kompjuteru, ukljucujuci i bakarne konektore...

I tako prosecan deklarisani (zagarantovani) radni vek neke poluprovodnicke komponente, koji je uglavnom oko 40000-50000 radnih sati, ume da opadne visestruko... I posle se ljudi bune 'Imam procesor manje od 2 godine, nisam ga overklokovao, uvek je imao pristojno hladjenje, a evo ga crk'o'... itd.

Eto, zato sam pitao 'neko gasi komp???'

Back