Gestikulacija

GreyLord

Aktivan član
Poruka
1.508
Mozda ovo nije tema za psihologiju, ako je tako slobodno je premestite.
Zanima me sta mislite o gestikulaciji i koliko je cesto srecete u svakodnevnici? Koliko gestikulacija moze da govori o osobi koja je koristi? Da li znate neke javne licnosti koje gestikuliraju? :bye:

Covece ne postoji covek koji nema motoricku gestikulaciju, kakve tvoje javne licnosti samo.....

Naravnod a se moze mnooogo toga zakljuciti.......IZGLED, POGLED, CRTE LICA, GESTIKULACIJA, SVE TO UKAZUJE NA JEDNO DUSEVNO STANJE OSOBE (kada kazem dusevno stanj ene mislim na samo ono lose - na neku tesku psihijatrijsku bolest nego na sve sto postoji)

Proučavanje gestikulacije spada u semiotiku - nauku koja se bavi simbolima/znacima, i ima ulogu u psihologiji.
Postoje:
- Slučajni gestovi (mehaničke radnje sa sekundarnim porukama)
- Izrazni gestovi
- Mimički gestovi
- Šematski gestovi
- Simbolični gestovi
- Tehnički gestovi
- Šifrovani gestovi
- Višeznačni gestovi
- Hibridni gestovi
- Složeni gestovi
- Reliktni gestovi

gestikulacija je neverbalna komunikacija koja je istovremeno i dio teorija o govoru tijela..ne treba je zanemariti,mada se ne može posmatrati odvojeno od ostalih elemenata.
meni je to veoma zanimljivo područje i nevjerovatno je koliko ljudi često bez ijedne riječi,kažu mnogo o sebi.

Neusaglašenost gestukulacije i konteksta reči koji nam sagovornik govori može da bude baš gadna stvar.
Ono kao... nemaš razloga za konflikt, možda si umislio, a opet se opterećuješ da sagovornik nije bio iskren. Neretko ispadneš u pravu.

Veoma gestikuliram dok pricam, i negde to radim mozda nesvesno. Prosto tako, se prirodno ponasam i to sam ja. Svaka gestikulacija je svakako neverbalni vid komunikacije i dosta govori o svakome. Kada gestikulacija nije usaglasena, sa onim sta se govori, tada nastupa problemo. Opet kazem, sretala sam svakakve ljude, ali meni je ta gestikulacija nekako simpaticna u komunikaciji, mozda to negde i smanjuje tremicu, stidljivost i ne smeta mi ni kada uocim kod drugih. :kiss:

Iz neverbalnog zapravo mozemo mnogo vise zakljuciti nego iz verbalnog.
Osoba dok prica lako moze da slaze ali mimika,pokreti tela veoma cesto otkrivaju pravu istinu onoga sto neko oseca.
Ja nekad sama sebe uhvatim,kad mi se ne prica s nekim,da sam npr.okrenula nogu u suprotnu stranu kao, spremam se u svakom momentu da odem :lol:

50786-JOHNNY_CASH_03.jpg

geste_photocase_rebealk_340px.jpg

Neusaglašenost gestukulacije i konteksta reči koji nam sagovornik govori može da bude baš gadna stvar.
Ono kao... nemaš razloga za konflikt, možda si umislio, a opet se opterećuješ da sagovornik nije bio iskren. Neretko ispadneš u pravu.

A sta ako ima 'nepismenih' za znakove, onih koji samo slusaju? :think:

Mada, kao i ostalo, moze da se nauci :)
Ipak, neko licno iskustvo moze da napravi 'osecaj za filing' :mrgreen: A poneko je i prirodno talentovan.

Bez gestikulacije je razgovor mrtav ... nesto fali ali osobe koje isuvise gestikuliraju unose nepotrebno nemir i nervozu u razgovor. Znaci odmereno, pod kontrolom.;)

U juznoj Europi se gestikulira vise nego u severo - zapadnoj. Da li je tu samo temperament u pitanju ili jos nesto drugo - pojma nemam ... :)

Poslednja izmena:
Kada vam se ukaže prilika
da gledate Arape u međusobnoj konverzaciji,(klip,film,uživo...) posmatrajte im ruke......
Imaju najprijatniju i vrlo sugestivnu gestikulaciju.
Prosto uživam da ih gledam......

... tvrdi se da osobe koje imaju verbalnih poteskoca gestikuliraju mnogo vise.

Da, da, i ja sam čulo to isto :D . Ja baš i ne volim kad neko maše rukama kao lud dok priča :dontunderstand:. Samo čekam da me ščepa za gušu ako se usprotivim :dash::dash:. Jedino mi je simpatična, da je tako nazovem, nema gestikulacija, kad vam neko jednim pokretom tela kaže više od svih reči. Evo jednog svima dobro poznatog primera :rotf: - neko vas iznervira a vi mu samo kulturno pokažete srednji prst, al pazite dobro da vas niko drugi do te osobe ne vidi ;).

Mozda ovo nije tema za psihologiju, ako je tako slobodno je premestite.
Zanima me sta mislite o gestikulaciji i koliko je cesto srecete u svakodnevnici? Koliko gestikulacija moze da govori o osobi koja je koristi? Da li znate neke javne licnosti koje gestikuliraju? :bye:
Gestikuliranje je nesvesna radnja.Preterano gestikuliranje je izrazeno kod ljudi koji ne mogu samo retorikom izreci svoje misljenje.

Back