ako pratite narativnu nit + uzmate hintove u obzir
(naci, song of ice and fir, zmaj ima tri glave...bla bla...)
onda su neke stvari sasvim izvjesne, figure je mahoom vec poslozio, nebine je pobio ili zombifikovo...
elem
- smaracicu mora prevest preko bare, inace je njena egzistencija u serijalu skroz besmislena
- Stanis je mrtav covjek, ona njegova vjestica je vec promijenila stranu - Jon Snow je Azor Ahai i jedna od tri glave zmaja,
- Targaryeni se zene u vrlo bliskom srodstvu - vise puta je pomenuto, imajte to na umu,
- ne bi me iznenadilo ni da se ustanovi da je kepec zapravo Targaryen - posto mu pokojni otac, bog da mu dushu prosti (

) u jednom momentu jasno kaze da mu nije sin,
- onaj treci mali je nebitan - sluzi samo da se nagomila jos vojske, kao i Stanis
- autor ima navadu da lijepe i povrsne kaznjava - pa im to kao izaziva unutrasnju transformaciju tako da me ne bi shokiralo ni da se...katarzicni Jaime ozeni Brijanom na kraju balade - iskupice ga svakako jer citava ta prica s Lannisterima treba da ilustrira ideju vishih interesa, kao sto je glupavog sadistu Boltona posadio gdje mu mjesto nije kako bi ga mogo ubit za primjer...
dok je Sansina sudbina, takav osjecaj bar ja imam, vezana uz Hounda - njega je zakopo plitko i prethodno mu je zapoceo transformaciju karaktera + povamprio mu je buraza...to je okrshaj unutar famlije koji se prosto mora desit,
- Brenova prica je vise manje fiksirana - on je ziva ilustracija veze sjevernjaka i njihovih starih bogova i zemlje...a sukob novog i starog svijeta/vremena jest zapravo podloga citave price - missim, stoput vidjena, ali radi...
- Rikon je ostavljen ziv da bi neko ipak obnovio Winterfell, misism, moro je da ostavi jednog nezaposlenog zbog one price sa Starkom u Winterfellu...ko mu kriv...

- Arja - je karakter kod kojeg je ostavio najvise prostora za kobajagi neocekivano - ona jedina ima nagovjestenu, ali jos ne i fiksiranu transformaciju...ona je u tom smislu najinteresantnija, al nije iskljuceno da i nju rokne - za primjer...
ono sto je problem jest cinjenica da je mapu svijeta bas bas rashirio i uveo neke interesne grupe kojima je dao znacaj, ali ne i svrhu...za sada
recimo dornjani, moguce je da su i oni tu samo da bi se brojcano stanje reguliralo...na to mi slichi...al ajd vidjecemo...meni su zanimljivi
najveci zajeb u tome sto kad otvoris toliko pricica, pa ih jos razvuceh i das im na znacaju, a kao planirash da zatvarash krug...
jest sto je jedino sto mozes da uradish formiranje neprirodnih i instant saveznistava - to ce se i desti tj vec se pocelo dogadjat jer u jednom momentu mora shiftovat prichu
sa dinastickih zajebancija na ono sto je nagovjestio kao stvarnu opasnost - one zombi ninzda kornjache...sreca pa hodaju bas sporo...to se pametno sjetio...

dosta je karaktera i sitnih zapleta uveo cisto radi broja strana, kao filler - sjetimo se samo onog jadnicka sto je najebo od stane zmaja
ili smarachicinih bivshm muzeva, ta je ono...ko udovica naseg domaceg kriminalca...gdje ona prodje tu trava ne raste...
tako da tipujem u klasicnu katarzu za kepeca, plavokosog kljakavog plejboja i hounda
tu su uloge vise manje fiksirane
kao i uloga Jona Snowa i smarachice
zivo me zanima nasta ce licihit citava prica s Brenom, sukobom s nindza kornjachama i uloga zmajeva
u svemu tome - dosad su mu realno sluzli za ukras, simbolichan ukras, al opet ukras...nesto ko dzinovske znacke s krilima...
i posto shatro ne voli natprirodne aspekte forsirat, a bez njih nema shanse da se izvuce - zanima me koliko ce govance pojest u tom smislu...
da bi opce uvezo smislen kraj
-