George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

On je naterao da otruje muza (u to vreme je on provalio J.iC) i da napise pismo Cat, gde za ubistvo optuzuje muza i slagao za bodez. To sa pismom mi nije je jasno, jer niko nije sumnjao da je Erin ubijen ili barem to glasno rekao. Mozda je zeleo da se osveti Starkovima (brat ga ranio i ponizio, Cat je volela Neda), a i bolesno je ambiciozan. Meni se izgleda kao lik koji bi rekao nesto kao - well, shit happens da ga se npr. Cersei docepa, zato bih bas volela da se odnos sa Sansom razvije, da pocne da joj veruje i da mu ona dođe glave.
To pismo je trebalo da izazove haos u Vesterosu, da se dve najmoćnije kuće uhvate u koštac.
Verovatno je Maloprstićev razlog za to bio, zavadi pa vladaj.

Ne sećam se baš najbolje detalja oko bodeža, znam da je Bauk prvo sumnjao na Džofrija, pa da je valjda shvatio da je Maloprstić odgovaran i za to!?

Martin već zna kako će serijal da se završi, i samim tim ne može biti loš kraj iz više razloga:
Ideja može da se razvija tokom vremena, i da je oblikuje
Po njoj se postavlja i kreće svaka priča tako da ne može biti nelogično ili nepovezano
Neće ostati ništa nedovršeno upravo zato što Martin sada ima vremena da sve konce rasplete, priče svakog lika završi, pa čak i onih najsitnijih

WOW, odakle ti ovo??? Da, msm ja nisam pogledao nijedan njegov intervjuu... Šta si očekivao??? Nešto poput: E, ovaj, nemam pojma kako će mi se serijal završiti...

Uostalom i sam je priznao kakve gluposti je pravio prilikom pisanja i zaboravljao je da piše o određenim likovima i kada je shvatio šta je uradio bilo je kasno je je već napisao previše stranica... Ja sam svestan da si toliko opsednut knjigama da ne dozvoljavaš sebi ni da bar malo posumljaš da se knjige neće završtii u smislu ZAVRŠITI i da će svaka reč u serijalu na kraju imati svoje značenje... Uostalom imaćeš priliku da pročitaš kraj pa ćemo tada možda ponovo pisati o tome na ovoj temi...
A to da ima gomilu vremena na raspolaganju... Ti baš ne znaš ništa o pisanju knjiga... Još manje o pritisku od strane produkcijskih kuća...

Daleko od toga da ima gomilu vremena na rapolaganju bas zato sto sada kada je knjiga postala uzasno popularna zbog serije i sada ce se knjige najbolje prodavati i on mora da ubrza pisanje(na srecu nas citalaca). Samo se bojim da li ce izdrzati sav taj pritisak i ne upropastiti pricu kao sto je Roulingova upropastila Hari Potera(sto se mene tice zadnji deo je obican krs). Knjige su bile dobre dok nisu krenuli filmovi posle toga dosta slabije.
Ali ja se i dalje nadam da on zna kako ce se knjiga zavrsiti i da zna sta pise, mada pravi sud o tome cemo moci da dajemo tek kad se ceo serijal zavrsi.
Inace danas sam malo prelistao Oluju maceva bas iz radoznalosti da se prisetim nekih delova.
Sto se tice Dzofrija Tirion je bio siguran da je on poslao ubicu da ubije Brena iz ciste pakosti bez nekog valjanog razloga i mislim da je to tacno. Inace onaj noz je bio Maloprsticev dok ga Robert nije osvojio na nekom turniru kad je Loras pobedio Dzejmija, a Robert se kladio na Lorasa. A ovaj mu je posle samo ukrao noz i dao ga ubici. Svideo mu se jer je valirijski celik simbol moci i snage.
A sto se tice toga da li je Loras gej moze se videti nagovestaj u jednoj recenici kada Garlan rekao Sansi:"Moja gospo, video sam kako gledas mog brata. Loras je hrabar i naocit, i svi ga neizmerno volimo... ali ce ti Bauk biti bolji muz."
Pa mozda se ove moze nesto naslutiti, jer kako drugacije on moze da joj bude bolji muz osim ako Loras mozda nije gej. Mada ipak mislim da je ovo nebitno za celu pricu. Sobzirom da je Martin u celu pricu uvukao sve slojeve drustva iznenadilo bi me da nema homoseksualaca.

Poslednja izmena:
Loras je tad bio u Kingsguard ako se ne varam, a oni se ne žene.

Ne znam mozda i jeste ali nacin na koji je napisana ova recenica ne izgleda kao da je to bio problem. Ove tri tacke mozda su ustvari neka misao koji je Garlan zadrzao za sebe. Da je Kraljeva garda bila problem on bi jednostavno rekao ne mozes da se udas za njega zato sto je u gardi. Ovde je ocigledno nesto drugo problem. Mozda nije to sto je gej. Mada kao sto rekoh to je totalno nebitno nego sam samo napisao onako.

Maloprsti je onda mislio dosta unapred i prilicno rizikovao. Inace, glumac koji tumaci njegov lik je odlican.

Sa Wikipedia:

Martin je siguran da ce se 7.knjiga biti poslednja, ali moze i da promeni misljenje - njegove reci. Ne zeli da ga serija pretekne i ubedjen je da ce knjige zavrsiti na vreme, ali je i rekao producentima najvaznije detalje i kraj u slucaju da umre. Kraj vec zna, sudbinu najvaznijih likova i nece biti - happily ever after, vec bittersweet. I kaze iako predstavlja izazov da nece dozvoliti situaciju kao sa serijom Lost, gde su fanovi bili razocarani zato sto prica nije bila u skladu sa njihovim teorijama i zeljama.

Razumela sam da je Joffrey pokusao da ubije Brana, jer je njegov otac (Robert) rekao da bi mu bolje bilo da je poginuo, nego da zivi kao bogalj i da je to uradio da bi privukao paznju oca, impresionirao ga, iz sazaljenja, nesto od toga. Maloprsti je vrlo dobro znao da taj noz nije Tirionov i da je zavrsio u kraljevskoj oruzarnici.

Meni se sviđa sto su barem u seriji L.i R otvoreno gej.

Poslednja izmena:
U knjizi se na više mesta naslućuje da je Loras gej.
Ima jedan dijalog između Tiriona i Lorasa, čini mi se da Tirion pita Lorasa zašto je pristupio kraljevoj gardi kada je mlad i privlačan i mogao bi imati svaku devojku, Loras mu je odgovorio misleći na smrt Renlija, "kada sunce jednom zađe, sveća ne može zameniti njegov sjaj".

• Podržavam
Reactions: GOT
Definitivno je Martin ostavio dosta prostora da Loras bude gej. Ne znam iz kog razoga. Mozda je po uzoru na Aleksandra Makedonskog napravio Lorasov lik. Veliki ratnik, prelep covek, a on gej.

Moguce da nije jos uvek znao u kom pravcu deo price za koju mu je bio potreban Loras, pa ostavio da se tumaci i jednu i drugu mogucnost. Iskreno, da nije bilo serije i rasprave, ne bih ni primetila da je mozda gay, jer kada je Martin toliko slobodan bio u opisu mucenja, ubistava, sexa (pa i lezbejskog), zar je tako strasno da sad ubaci i malo gejstine. Loras je tesko povređen, mozda sada "izadje iz ormana" i prizna nekom ljubav prema Renliju, kad je vec u seriji prikazan kao gay.

Само што је у књизи даје наговештаје, и то завијене у обланд, па сад на читаоцу је да закључи. А у серији с неба па у ребра(тј. киту у уста) - то је баш њааа, лејм.

П.С. А нико се није сетио Дугине гарде:mrgreen:
(што је из серије избачено - ретарди)

Poslednja izmena:
Martin je siguran da ce se 7.knjiga biti poslednja, ali moze i da promeni misljenje - njegove reci. Ne zeli da ga serija pretekne i ubedjen je da ce knjige zavrsiti na vreme, ali je i rekao producentima najvaznije detalje i kraj u slucaju da umre. Kraj vec zna, sudbinu najvaznijih likova i nece biti - happily ever after, vec bittersweet. I kaze iako predstavlja izazov da nece dozvoliti situaciju kao sa serijom Lost, gde su fanovi bili razocarani zato sto prica nije bila u skladu sa njihovim teorijama i zeljama.

Da l' mi veruješ da bih sada (da znam ko su) oteo te producente, zatvorio ih u podrum i batinama iz njih izvlačio kako se završava... Morali bi da priznaju... Kad-tad...:evil::rtfm::whistling:
I mislim da bih ovako reagovao na kraj... :p :eek: :dontunderstand: :think: :sad2:

ali je i rekao producentima najvaznije detalje i kraj u slucaju da umre. Kraj vec zna, sudbinu najvaznijih likova i nece biti - happily ever after, vec bittersweet. I kaze iako predstavlja izazov da nece dozvoliti situaciju kao sa serijom Lost, gde su fanovi bili razocarani zato sto prica nije bila u skladu sa njihovim teorijama i zeljama.

Mislim da cemo svi biti malo razocarani krajem jer nece biti sve kako ocekujemo mozda neko ko ne bi voleli "ne dozivi" kraj knjige. Ovo da im je rekao kraj, ako to nije happy end onda cistu sumnjam da ce u slucaju smrti oni napisati bas tako zbog serije jer ako dodje do razocarenja kao sa Lost onda ce im popularnost serije pasti a to nece dozvoliti. Osim ako ih on nekako u testamentu ne natera da urade bas tako :D
Ipak nadam se da ne planira da umire skorije :D

Na kraju ce u sred najvecih raspleta, ona trava koje se dotraki boje,progutati ceo svet i svi ce pomreti. :dash:

Ma ta priča o travi je ubačena namerno da bi se pokazalo koliko su Dotraki primitivni i sujeverni... Dok s' druge strane imamo Zapadne zemlje koje su (kao) više civilizovane pa oni imaju svoje sujeverje (beli hodači recimo) ali njihova ispadaju tačna baš zbog toga što su oni "civilizovani"...

Jeste li primetili da, kako idemo juzno tako sve vise opada verovanje da White Walkeri uopste i postoje. Na severu gotovo svi da veruju da postoje. U Riverlandsu i Vale-u, poneki, a juznije skoro niko. U Dornu, verovatno niko nije ni cuo za njih. A predstavljaju najvecu opasnost za Westeros. Mnogo vecu od invazije Daenerys i Aegona.

Back