George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

Druga sezona je stvarnoocajna u poredjenju sa prvom. Prva je pratila pricu knjige i sve je docarala kako treba koliko je to moguce, a u drugoj je izbaceno pola stvari i sve je na brzaka sklepano. Ako i treca sezona bude takva ja seriju vise necu gledati.

Pa zar nije očigledno zbog čega je prva sezona verodostojnija knjigama od druge???
Proverite i sami u uvodu svake epizode... Pisac scenarija za prvu sezonu je uvek Džordž R. R. Martin... Za drugu su se (iako nisam pratio, verujem) izređali svi slobodini scenaristi HBO-a...
Knjige nisu bile BAŠ BAŠ toliko popularne i tražene pre serije zbog čega Martin nije bio "prisiljen" da piše brže pa je imao i vremena da radi scenario za prvu sezonu, posle je već prisiljen da piše dalje jer je mnogo spor i odustao je od scenarija... Drugi razlog jeste što je čovek oduvek u TV svetu, pisao je scenarije za gomile serija i zbog toga takođe prva sezona verno prati knjigu...

Pa zar nije očigledno zbog čega je prva sezona verodostojnija knjigama od druge???
Proverite i sami u uvodu svake epizode... Pisac scenarija za prvu sezonu je uvek Džordž R. R. Martin... Za drugu su se (iako nisam pratio, verujem) izređali svi slobodini scenaristi HBO-a...
Knjige nisu bile BAŠ BAŠ toliko popularne i tražene pre serije zbog čega Martin nije bio "prisiljen" da piše brže pa je imao i vremena da radi scenario za prvu sezonu, posle je već prisiljen da piše dalje jer je mnogo spor i odustao je od scenarija... Drugi razlog jeste što je čovek oduvek u TV svetu, pisao je scenarije za gomile serija i zbog toga takođe prva sezona verno prati knjigu...

Ma gde nisu bile popularne. To te je neko slagao.

Ma gde nisu bile popularne. To te je neko slagao.

Pa upravo zbog toga sam napisao da nisu bile BAŠ BAŠ popularne... Ja recimo nisam čuo za njih pre serije i gomila ljudi koje poznajem koja čita gomile knjiga godišnje nije čula za ove knjige pre serije... Ali opet, Srbija nije merodavna... Ali i dalje tvrdim da su knjige postale mnogo popularnije nakon ekranizacije u obliku serije...
I dalje ne veruješ... Evo šta brza trosekundna google pretraga kaže: http://www.westeros.org/GoT/News/Entry/Game_of_Thrones_Boosts_Books/

stavili su Renlija kao geja da bi gejevi gledali seriju, u knjizi nema price o tome, samo da je cudno nezan. medju omladinom evrope i amerike su gejevi u serijama popularni. ne bih uzeo za ozbiljno sta kaze serija jer lagano naprave pricu oko neceg sto je nebitno u knjizi ili pak uopste ne postoji. poput Robove zene.
Bilo je nekih "nagovestaja" da je Renli gej, ali nikad nije bilo razreseno.

ja sam citao knjige i po njima se ravnam, i na kraju krajeva sta me briga sta je i da li je Martin odobrio nesto u seriji kada se zna da seriju diktira budzet. stalno ponavljaju da epizoda kosta 50mil evra. zbog toga su izostavili neke stvari iz knjiga jer ne mogu da stanu u epizodu odnosno sezonu.
Epizoda kosta izmedju 6 i 10 miliona.

I Gozba i Ples se poklapaju negde do polovine Plesa, tako da će i to producetni serije verovatno nekako izmešati.. A ako je već napisao 400-500 strana onda bi definitivno trebao završiti WoW do kraja 2013 :)
Martin je rekao da ce knjiga najranije izaci 2014.

Druga sezona je stvarnoocajna u poredjenju sa prvom. Prva je pratila pricu knjige i sve je docarala kako treba koliko je to moguce, a u drugoj je izbaceno pola stvari i sve je na brzaka sklepano. Ako i treca sezona bude takva ja seriju vise necu gledati.
Ocigledno nemas iskustva sa HBO adaptacijama. Oni se polako odvajaju od price iz knjige redovno. Tako da ako ne zelis to da gledas, mozes komotno odmah prestati, jer ce HBO gotovo sigurno nastaviti sa tom praksom.

Martin je napisao samo jednu epizodu za prvu sezonu, a to je "The Pointy End". Isto vazi i za drugu u kojoj je napisao "Blackwater".
Evo i spiska:

Season 1 (2011)
№ # Title Directed by/Written by
1 1 "Winter Is Coming" Tim Van Patten/David Benioff & D. B. Weiss
2 2 "The Kingsroad" Tim Van Patten/David Benioff & D. B. Weiss
3 3 "Lord Snow" Brian Kirk/David Benioff & D. B. Weiss
4 4 "Cripples, Bastards, and Broken Things" Brian Kirk/Bryan Cogman
5 5 "The Wolf and the Lion" Brian Kirk/David Benioff & D. B. Weiss
6 6 "A Golden Crown" Daniel Minahan/David Benioff & D. B. Weiss
7 7 "You Win or You Die" Daniel Minahan/David Benioff & D. B. Weiss
8 8 "The Pointy End" Daniel Minahan/George R. R. Martin
9 9 "Baelor" Alan Taylor/David Benioff & D. B. Weiss
10 10 "Fire and Blood" Alan Taylor/David Benioff & D. B. Weiss

Season 2 (2012)
№ # Title Directed by/Written by

11 1 "The North Remembers" Alan Taylor/David Benioff & D. B. Weiss
12 2 "The Night Lands" Alan Taylor/David Benioff & D. B. Weiss
13 3 "What Is Dead May Never Die" Alik Sakharov/Bryan Cogman
14 4 "Garden of Bones" David Petrarca/Vanessa Taylor
15 5 "The Ghost of Harrenhal" David Petrarca/David Benioff & D. B. Weiss
16 6 "The Old Gods and the New" David Nutter/Vanessa Taylor
17 7 "A Man Without Honor" David Nutter/David Benioff & D. B. Weiss
18 8 "The Prince of Winterfell" Alan Taylor/David Benioff & D. B. Weiss
19 9 "Blackwater" Neil Marshall/George R. R. Martin
20 10 "Valar Morghulis" Alan Taylor/David Benioff & D. B. Weiss

Pa upravo zbog toga sam napisao da nisu bile BAŠ BAŠ popularne... Ja recimo nisam čuo za njih pre serije i gomila ljudi koje poznajem koja čita gomile knjiga godišnje nije čula za ove knjige pre serije... Ali opet, Srbija nije merodavna... Ali i dalje tvrdim da su knjige postale mnogo popularnije nakon ekranizacije u obliku serije...
I dalje ne veruješ... Evo šta brza trosekundna google pretraga kaže: http://www.westeros.org/GoT/News/Entry/Game_of_Thrones_Boosts_Books/

Pa to sto neko nije cuo ne znaci da nisu bile popularne. Ja i kum smo jos 2005-te kupovali A feast for crows u pretplati preko amazona. Jos se nije ni pojavila knjiga, a kupovala se masovno iz celog sveta.

A da si se potrudio i da procitas taj clanak na koji se odnosi taj link koji si pronasao za 3 sekunde onda bi video da je Feast bio prvi na listi bestselera 2005.

Normalno je da je prodaja 5 godina nakon poslednje knjige opala, a onda porasla u odnosu na prethodnu godinu kad su najavljene nova knjiga i serija.

Da li neko zna ili ima teoriju za koga radi Maloprsti? Nisu mi jasni njegovi motivi. Zasto je terao Lisu da pise Cat na pocetku? Da li rad sam, ali sta je onda njegova ambicija? Ne verujem da je umesan u ubistvo Jofrey-a, mislim da je tako hteo samo da omili Sansi.

Def. L. i R. imaju dete, ali da li je to Jon.

Kad uzmem u obzir da se provlaci prica o dominatnim genima kroz mnoge kuce, Targaryen, Lannister, Baratheon, on se ne uklapa u pricu. To je jedino sto me zbunjuje u celoj prici. Kod Starkovih nema tog nekog jakog gena, barem se ne pominje. Devojka kod koje Ned otisao da joj da mac i sto se na kraju ubila za koju se tracarilo da je J. majka, bas me kopka. Za nju sam mozda greskom pomislila da su bili vereni. Nije tu ona bezveze, kako ono bese ide, ako puska visi na zidu u prvom cinu, u poslednjem makar mora da opali. Ona je ujedno i rođaka Dornijca koji pokusao da ubije naizgled bez razloga Myrcelle, a on je po opisu bas kao da je pola Targaryen, pola crn-pola beo i mlad, a i kod nje je L.umrla. Tu je i taj njihov mac, hm. Zanimljivo je i da je Jon zamenio bebe, maybe history repeats... Isto, ako je Grif zaista Aegon, onda su bebe morale bile zamenjene isto tako... Kada se tu doda sluskinja za koju se isto prica da je Jonu majka, a ocigledno je rađala u to vreme (ne mislim da je Jonu majka)... Sve su te tada bebe bile povezane, sve mi se cini. Je li ima neka teorija na netu i o tome?

Izgleda da je pomesan budzet za celu sezonu i za jednu epizodu, i dalje su to veliki novci za jednu seriju, i zato optimisticno verujem da ce HBO da potera Martina da brze pise i da ce zima doci u zimu 2013/14.

Poslednja izmena:
Got sve konce u stvari vrte maloprstic i varis. To je jasno vidjeno na kraju plesa sa zmajevima(ne znam da li si procitala pa necu da ti spoilerujem). A cela prica je toliko komplikovana da je jednostavno nemoguce napraviti vezu izmedju svega i videti sta je u stvari istina. A i kao sto si rekla nista nije tu bez razloga i sve ce se na kraju razresiti(nadam se).A sto se tice budzeta oni nisu ni jednu bitku prikazali kako treba osim crnobujice. Prva bitka gde se tirion bori su ga onesvestili kako ne bi morali da trose pare na bitku.

Mislim, prema onome iz knjiga, da Maloprstic radi iskljucivo za sebe (za razliku od Varisa, koji radi za Kraljevstvo, prema svojim recima, a i mislim da prica istinu). Rodjen je u maloj porodici i celog zivota se probijao i napredovao, tako da je vrlo ambiciozan, to je ono sto ga motivise. U svakom slucaju je zakuvao veci deo dogadjaja na Vesterosu :-) Sto se Dzofrija tice, izgleda da ga je ubila Olena Tirel da bi zastitila unuku i obezbedila da lakse vlada kraljevstvom (Tomen, za koga se Margeri udaje potom, je mirno dete). A Dzon je, nadam se, sin Regara i Lijane, jer to bi resilo mnoge stvari, od naziva serijala pa nadalje :D

ipak mislim da ovaj zna sta pise, rekao je da nece ostati pitanja u vazduhu posle zavrsetka serijala, to znaci da ce razresiti sudbine likova... i pored toga, mislim da je Gozba iznudjena, da bi bilo vise delova u Gozbu je ubacio Kuću Martela koja se jedina nije ukljucila u Igru prestola. iznudjena od strane izdavaca i Martinove potrebe za parama :)

Ja mislim da je lik u tripu da je spavao sa Caitlyn jer ju je isuvise voleo a u stvari to je uradio sa Lisom(ili kako se vec zove njena sestra). To je i saznao njen otac i onda ju je udao za Erina posto on nije pravio problem oko toga :D
Ne verujem da ce Martin tu nesto previse komplikovati oko toga posto i ovako ima dosta prica da zavrsi :)

Mene najvise zbunjuje u celoj prici sta se ustvari desilo sa maloprsticem i caitlyn kad su bili mladi? Sta se u stvari tamo desilo posto svako prica drugu pricu. Jel imate neke ideje?

Maloprstić je bio zaljubljen u Cat, dok je Lisa bila u njega. Cat se samo poigravala sa njim, dok je Lisa počela da se malo gubi već tu od ljubavi. Maloprstić je uzeo devičanstvo Lisi, a kada se Cat verila za Brendona, izazvao ga je na dvoboj i jedva preživeo (Cat je nagovorila Brendona da ga poštedi), posle toga je morao da ode iz Brorečja.

Maloprstić je sve zakuvao.
On je naterao Lisu da otruje Džon Erina i da onda pošalje pismo Cat u kome optužuje Lanistere za to, a svi znamo šta je sve to pismo prouzrokovalo...

Upravo se sa ovim i ja slazem da nije nista bez potrebe napisano i da ce se sve na kraju razresiti (kad god taj kraj dodje :) ), a ne da je radnja ovoliko kompleksna zato sto je Martrin pogubio konce.

Znaš šta, ne mogu baš da se pravim pametan po ovom pitanju, nisam još sve knjige pročitao ali ja mislim da je on posle treće knjige skroz "pogubio konce"... Prva loša stvar koju je uradio jeste POV način pričanja priče, mnogo me nervira... Ne mogu da se naviknem i zamislite samo koliko toga bi mogao da ispriča bez POV-a, pa knjige koje su dosta manje od recimo Plesa sa zmajevima pričaju 10x veću i opširniju priču zato što nemaju POV i mogu da obuhvate u jednom poglavlju dosta likova i još više događaja... Druga greška je ogroman broj likova... Nije mi teško da ukapiram ko je ko ali prosto dosadi toliko porodica, rođaka, braće, sestara, vitezova...nema im broja... Nekako ima utisak da je Martin počeo iz čiste dosade da piše ovaj serijal a da je dosada danas prerasla u "gonjenje" od strane HBO-a... Uostalom, videćemo i sami kako će završiti serijal... U vazduhu će ostati da vise pitanja koja će po broju nadmašiti ona u Izgubljenima za 100x...a nadam se da i sami znate kako je to teško nadmašiti... Iako vam se sada ne čini tako (ili tačnije, ne biste želeli da se tako nešto desi) prosto nema šanse da će on uspeti da ispriča priče svih likova i otkrije sve misterije i tajne a da baš ništa ne zaboravi... Setite se samo kako je kuburio sa poglavljima, samo ih je vozao iz knjige u knjigu da ne bi preterao sa brojem strana... Nema šanse da se čovek u svemu tome ne izgubi toliko i da ne zaboravi gomilu stvari i činjenica... Martin nije baš ni mlad da ima savršeno pamćenje...
Nemojte me pogrešno shvatiti, priče su u velikoj meri dobre, štaviše odlične ali eto naveo sam stvari koje po meni treba da budu drugačije da bih ja prosto OBOŽAVAO ovaj serijal i naterao sebe da pročitam svih 5 knjiga za tri nedelje... Ono što je sjajno u vezi serijala je to da navuče čitaoca da pomisli da je sve puno magije i čarobnjaka ali Martin je sve to nekako lukavo zaobišao i priča priču o magiji bez magije, da tako kažem... Ali on me nekako kao osoba jako nervira...
Ali sve to na stranu, najveća greška koju pravi jeste ubijanje (ne svih DOBRIH, nego) svih likova uopšte... Nešto mislim da će na kraju ostati dvoje-troje ljudi, čisto da može da završi knjigu sa nečijim POV-om... On se pravda time da želi da natera čitaoca dok čita knjigu, da strepi šta će pročitati na sledećoj strani (čitaj: koga će sledećeg ubiti) ali sve ima svoju granicu, Martin je po ovom pitanju odavno prešao...

Poslednja izmena:
Neil Marshall / George R. R. Martin

Pa zasto ta epizoda nije bila 10 puta bolja.
Jer je TV serija uvek ogranicena budzetom. Martin je i sam radio na televiziji tokom 80tih i zna kako sve to mora ici. A epizoda je generalno bila odlicna. Po meni najbolja u sezoni, uz Valar Morghulis.

@SSJ4 ne znam odakle ti info da je epizoda 6-10miliona. ja se secam da su govorili da je cena 50 i da ni sam nisam mogao da verujem...
Evo izvora: http://www.contactmusic.com/news/game-of-thrones-costs-6-million-per-episode_1333082

50 miliona je suma koju ni mnogi filmovi nemaju, a ne jedna epizoda TV serije kojih ima 10 u godini.

Znaš šta, ne mogu baš da se pravim pametan po ovom pitanju, nisam još sve knjige pročitao ali ja mislim da je on posle treće knjige skroz "pogubio konce"... Prva loša stvar koju je uradio jeste POV način pričanja priče, mnogo me nervira... Ne mogu da se naviknem i zamislite samo koliko toga bi mogao da ispriča bez POV-a, pa knjige koje su dosta manje od recimo Plesa sa zmajevima pričaju 10x veću i opširniju priču zato što nemaju POV i mogu da obuhvate u jednom poglavlju dosta likova i još više događaja... Druga greška je ogroman broj likova... Nije mi teško da ukapiram ko je ko ali prosto dosadi toliko porodica, rođaka, braće, sestara, vitezova...nema im broja... Nekako ima utisak da je Martin počeo iz čiste dosade da piše ovaj serijal a da je dosada danas prerasla u "gonjenje" od strane HBO-a... Uostalom, videćemo i sami kako će završiti serijal... U vazduhu će ostati da vise pitanja koja će po broju nadmašiti ona u Izgubljenima za 100x...a nadam se da i sami znate kako je to teško nadmašiti... Iako vam se sada ne čini tako (ili tačnije, ne biste želeli da se tako nešto desi) prosto nema šanse da će on uspeti da ispriča priče svih likova i otkrije sve misterije i tajne a da baš ništa ne zaboravi... Setite se samo kako je kuburio sa poglavljima, samo ih je vozao iz knjige u knjigu da ne bi preterao sa brojem strana... Nema šanse da se čovek u svemu tome ne izgubi toliko i da ne zaboravi gomilu stvari i činjenica... Martin nije baš ni mlad da ima savršeno pamćenje...
Nemojte me pogrešno shvatiti, priče su u velikoj meri dobre, štaviše odlične ali eto naveo sam stvari koje po meni treba da budu drugačije da bih ja prosto OBOŽAVAO ovaj serijal i naterao sebe da pročitam svih 5 knjiga za tri nedelje... Ono što je sjajno u vezi serijala je to da navuče čitaoca da pomisli da je sve puno magije i čarobnjaka ali Martin je sve to nekako lukavo zaobišao i priča priču o magiji bez magije, da tako kažem... Ali on me nekako kao osoba jako nervira...
Ali sve to na stranu, najveća greška koju pravi jeste ubijanje (ne svih DOBRIH, nego) svih likova uopšte... Nešto mislim da će na kraju ostati dvoje-troje ljudi, čisto da može da završi knjigu sa nečijim POV-om... On se pravda time da želi da natera čitaoca dok čita knjigu, da strepi šta će pročitati na sledećoj strani (čitaj: koga će sledećeg ubiti) ali sve ima svoju granicu, Martin je po ovom pitanju odavno prešao...
Martin sve sto radi radi sa razlogom. Da ne zna sta radi, serijal ne bi postao ovoliko popularan. POV nacin pisanja daje mogucnost da se iskrivljuje realnost i najbolji je izbor za intrige, kakve Martin nudi u serijalu. Sto se tice magije, Martin pise low fantasy pricu, kojih je u poslednje vreme bilo sve manje, jer se autori fantastike ovih dana uglavnom opredeljuju za tzv high fantasy. Sto se tice ubijanja likova, to je arbitrarno. Ja licno mislim da je dobro, jer stvarno ne znas ko ce umreti, i znas da niko nije siguran. Odstupa od nekih klisea u pisanju, i to je generalno urodilo plodom. E sad, to sto je jako zapleo pricu je druga stvar.

Dizem ruke od trazenja tragova. Sinoc nesto gledam u vezi stvari koje su mi cudne, kada ono ima i 2 teorije o septi na brodu... Ajoj.

Ne razumem se u SF, ali je pisac odlican u trileru. Vise knjigu citam i pored toga sto je SF, nego zato sto je SF, ali dobro i malo zmajeva i zombija nije lose.

Jedini je problem sto se mora pazljivo citati i imati dobru memoriju, jer on npr. opise neku situaciju, uvede novog lika (detaljno ga opise), cesto na prvi pogled oba beznacajna i onda ih ne pominje barem narednih 100 strana, a jos ima i puno likova... Stvarno, sta ce takva septa na tom brodu. Knjiga je puna tragova, samo ih treba naci. Ne ide mi bas nesto najbolje.

Maloprsti je niskog roda, muvao se kao dete kod Cat i Lyse. Zaljubljen je bio u Cat, a Lysa u njega. Obe nikad nije mogao ozeniti kao mladic, jer bio niskog roda. Jedne noci, mu se Lysa usunjala u krevet i s obzirom da je bio pijan, uzeo joj je nevinost... Lysa je zatrudnela i morala je da abortira, a posto je bila "ostecena roba" mogao ju je samo ozeniti sa ostarelog Erina... Ona je Maloprstog preporucila Erinu, pomogla mu u pocetku... On je naterao da otruje muza (u to vreme je on provalio J.iC) i da napise pismo Cat, gde za ubistvo optuzuje muza i slagao za bodez. To sa pismom mi nije je jasno, jer niko nije sumnjao da je Erin ubijen ili barem to glasno rekao. Mozda je zeleo da se osveti Starkovima (brat ga ranio i ponizio, Cat je volela Neda), a i bolesno je ambiciozan. Meni se izgleda kao lik koji bi rekao nesto kao - well, shit happens da ga se npr. Cersei docepa, zato bih bas volela da se odnos sa Sansom razvije, da pocne da joj veruje i da mu ona dođe glave.

Poslednja izmena:
Ono što je sjajno u vezi serijala je to da navuče čitaoca da pomisli da je sve puno magije i čarobnjaka ali Martin je sve to nekako lukavo zaobišao i priča priču o magiji bez magije, da tako kažem... .

Iskreno jedina recenica iz tvog posta koja mi se svidja :) Post je dobar ali ja necu prihvatiti da se on pogubio osim ako se serijal zavrsi a brdo pitanja ostane neotriveno :)
POV je kao sto neko rece uz ubijanje likova nesto najbolje u ovom serijalu jer ostupa od sablona.
Pozdrav!!!

Martin već zna kako će serijal da se završi, i samim tim ne može biti loš kraj iz više razloga:
Ideja može da se razvija tokom vremena, i da je oblikuje
Po njoj se postavlja i kreće svaka priča tako da ne može biti nelogično ili nepovezano
Neće ostati ništa nedovršeno upravo zato što Martin sada ima vremena da sve konce rasplete, priče svakog lika završi, pa čak i onih najsitnijih

Dizem ruke od trazenja tragova. Sinoc nesto gledam u vezi stvari koje su mi cudne, kada ono ima i 2 teorije o septi na brodu... Ajoj.

Ne razumem se u SF, ali je pisac odlican u trileru. Vise knjigu citam i pored toga sto je SF, nego zato sto je SF, ali dobro i malo zmajeva i zombija nije lose.

Jedini je problem sto se mora pazljivo citati i imati dobru memoriju, jer on npr. opise neku situaciju, uvede novog lika (detaljno ga opise), cesto na prvi pogled oba beznacajna i onda ih ne pominje barem narednih 100 strana, a jos ima i puno likova... Stvarno, sta ce takva septa na tom brodu. Knjiga je puna tragova, samo ih treba naci. Ne ide mi bas nesto najbolje.

Maloprsti je niskog roda, muvao se kao dete kod Cat i Lyse. Zaljubljen je bio u Cat, a Lysa u njega. Obe nikad nije mogao ozeniti kao mladic, jer bio niskog roda. Jedne noci, mu se Lysa usunjala u krevet i s obzirom da je bio pijan, uzeo joj je nevinost... Lysa je zatrudnela i morala je da abortira, a posto je bila "ostecena roba" mogao ju je samo ozeniti sa ostarelog Erina... Ona je Maloprstog preporucila Erinu, pomogla mu u pocetku... On je naterao da otruje muza (u to vreme je on provalio J.iC) i da napise pismo Cat, gde za ubistvo optuzuje muza i slagao za bodez. To sa pismom mi nije je jasno, jer niko nije sumnjao da je Erin ubijen ili barem to glasno rekao. Mozda je zeleo da se osveti Starkovima (brat ga ranio i ponizio, Cat je volela Neda), a i bolesno je ambiciozan. Meni se izgleda kao lik koji bi rekao nesto kao - well, shit happens da ga se npr. Cersei docepa, zato bih bas volela da se odnos sa Sansom razvije, da pocne da joj veruje i da mu ona dođe glave.
Pesma Leda i Vatre nije SF nego epska fantastika. Neki bi mozda rekli i sword and sorcery.

Poslednja izmena:

Back